Tzolkin of hoe je stukjes van de Zon kunt begrijpen

Over de tijdsrekening van de Maya’s zijn boeken volgeschreven, belangrijk is dat er verschillende kalenders bestaan. De belangrijkste zijn de aardse, de Haab, en de Tzolkin, de sacrale kalender. De Tzolkin, van 260 dagen omvat 13 keer 20 zonnezegels.

De sacrale kalender gaat uit van het getal 13, achter het getal 13 schuilt een waarheid van het universele weten – het getal 13 trekt een cirkel, waarvoor het getal 12 symbool staat als vervulling. Er zijn b.v. 12 apostelen/oerkrachten of archetypen die hun volheid vinden in Christusenergie als 13e. Veel rozetramen in kathedralen zo als b.v. in Chartres kennen dit principe nog. Maar ook ons alfabet, de 13e letter is de M……

Het getal dertien is een frequentie, die terugkeert in de 13 delen van de creatieve impuls, de tonen van het universum maar ook in de ontwikkelingsfasen.  Volgens de Maya-traditie functioneert de mens in cycli van 13. De eerste groep van 4 cycli van 13 jaar, totaal 52 jaar, is bestemd voor het trainen en begrijpen van het lichaam – de tweede groep van 4 cycli van 13 jaar is voor het begrijpen van de geest. Al deze 13-jarige cycli volgen een opklimmende orde van richting oost-noord-west-zuid – om alle beschikbare lessen van deze beide cycli te ontvangen, dienen we 104 jaar te leven om lichaam en geest te integreren; de ouder wordende mens die zich spiritueel ontwikkelt heeft dus een heel belangrijke bijdrage, vooral in deze tijd! In een zonnen-horoscoop /zoekwerk ik dit graag voor je uit op basis van jouw geboortetoon en leeftijden doorheen jouw leven. 

De Maya’s waren tevens op de hoogte van het verschijnsel dat wij de precessie van de equinox noemen: elke 72 jaar schuift de sterrenhemel ten opzichte van de aarde één graad op en na 26.000 jaar staan we weer in de uitgangspositie. Dit noemen we een platonisch jaar, en dat was rond 12-12-12 het geval en daardoor zijn we gekomen in een energetisch andere toestand en zal het van de inzet en het bewustzijn van de mens van nu afhangen wat dit betekent…..We leven dan ook in een heel bijzondere energetische periode, een tijd van voltooiing en openbaring. Het zal de mens die daarvoor openstaat bewuster maken van zijn werkelijke opdracht, meestal gepaard gaande met een bewuster aflossen van karma.

De Maya’s – dragers van universele wijsheid – leren ons zien dat in het huis van de taal vele woningen zijn. Wat is de betekenis van Tzolkin voor deze tijd?

De Maya’s leren ons dat de Schepping twintig zonnezegels telt, deze twintig gezichten van de Schepping zijn allemaal in ieder mens aanwezig. Ze liggen verscholen en wachten tot jijzelf ze wakker schudt en naar boven haalt. De getallen 13 en 20 helpen ons om verbonden te raken, te zijn en te blijven met het grotere geheel via ons gevoel.

Ook in het menselijk lichaam zien we 13:20 terug. Iedere vinger en teen (samen 20) is verbonden met één van de vijf hoofdchakra’s en elke vinger en elke teen is verbonden met een zonnezegel. De 13 tonen zien we terug in de 13 hoofdgewrichten: enkel, knie, heup, schouder, elleboog en pols, telkens rechts en links, en de ruggengraat. De witte en de zwarte toetsen, zij horen bij elkaar, opdat de duif die altijd symbool is gebleven van de liefde of als godin van de liefde, weer sturend wordt in ons gedrag.

tekst loopt verder onder de afbeelding….

 

Kenmerkend voor de Maya beschaving is de aanname dat alles wat op aarde gebeurt aan vaste cycli gehoorzaamt – daar schrijft ook de Popol Vuh over, het heilige boek van Raad. 

We dienen volledig geïntegreerde bewuste wezens te worden, alleen maar intellectueel of spiritueel zal niet langer meer werken. De 13 heilige getallen en 20 gezichten van de schepping vormen de basis van de Tzolkin en zijn onze geheugen-activator die ons leiden tot galactische uitlijning met de schepper of je scheppingsenergie. De 13 tonen of getallen bieden een plattegrond van de creatieve puls van het universum (verbonden met één van de 13 hoofdgewrichten) en geven je inzicht of je mee-golft of in je weerstand aanwezig bent.

De traditionele Maya hielden de heilige getallen bij met behulp van een streepjes-en-punt-code. Een punt staat voor 1, een streepje voor 5. Dus een streepje en twee punten is een 7.

De zonnezegels of archetypen zijn primair verdeeld in de vier windrichtingen en iedere zon heeft, in samenhang met zijn getal een eigen hertzfrequentie. Ik adviseer je zegel, toon en kleur van je geboortedag op te zoeken, maar ook de zegels die je talenten weergeven en plaats dit in het geheel van je eigen geboortegolf, de golf waarin de energie van jouw geboortedag woont. Voor meer zie pagina ‘Wevende kleurklanken’ over zegels en tonen.

De hoeders van de vier windrichtingen kennen elk een eigen richting en volgorde:

Oost, Rood is het element van de dageraad, de lente en water. Deze essentie initieert.

Noord, Wit  is het element van middernacht, winter, wind (lucht). Deze essentie verfijnt en verdiept.

West, Blauw is het element van schemering, herfst, aarde. Deze essentie transformeert.

Zuid, Geel is het element van middaguur, zomer, vuur. Deze essentie rijpt en vervult.

De vier ‘zonen’ van de Oermoeder zijn:

Uriël           Fysiek lichaam          Noorden         Zomer
Rafaël        Etherisch lichaam     Westen           Lente
Gabriël      Astraal lichaam         Zuiden            Winter
Michaël     Hogere Ik                   Oosten            Herfst

Een inwijdingsweg bevat altijd zeven stappen of treden

Belangrijk bij de Maya’s zijn de drie mysteriedieren: de Slang, de Jaguar en de Adelaar. De piramide is het huis van de heilige Zon, vandaar dat hij geheel is afgestemd op de bewegingen van dit hemellichaam. Op 21 maart, als de zon zijn lentepunt bereikt ontstaat aan de noordzijde van de piramide een zeer bijzonder fenomeen en symbolisch gezien staat dit voor de Slang die neerdaalt tot in de Aarde. De piramide van Kukulkan vertegenwoordigt de opgerolde slang die tevens de volmaakte cirkelgang, de eeuwigheid verbeeld, die in het Oosten bekend is als de Ouroboros, de slang die zichzelf in zijn staart bijt. Als dag en nacht evenlang zijn daalt de Slang, psychologisch moment waarop het Licht de duisternis moet overwinnen en wij in het Westen Paasfeest vieren. Als de Adelaar vleugels geeft aan de Slang wordt het een gevederde Slang, de hoogste manifestatie van het goddelijke in deze vormwereld. Kukulcan, de Azteken spreken over Quetzalcoatl is een zeldzame groene vogel met een prachtige lange staart is symbool voor de opgestane mens.

Zo vertelt het oeroude verhaal van de Maya’s de universele boodschap die voor de gehele mensheid elke dag weer actueel is op onze (innerlijke) reis naar de vierde dimensie. Om je missie of roeping daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken spelen de vier leden van je familie een eigen, unieke rol. Deze vier kleuren vormen iedere keer weer een geheel van een bepaald aspect over jezelf dat je aan het onderzoeken bent. Je bent op basis van je geboortedatum dus ook verbonden met één van die vijf families. 

Wat is de vierde dimensie of je spirituele niveau? Dit wordt bepaald door de tonen 1,5,9 en 13 en wordt wel gezien als de ruimte van je ziel. Hier ligt je persoonlijke programma vanuit de vierde dimensie besloten. De vierde dimensie stelt je in staat om een brug tussen de derde en de vijfde dimensie te slaan, dus om de materiële wereld te verbinden met de fijnstoffelijke wereld. Het zijn de vier pijlers onder je Zielenpad of het fundament onder het draaiboek van je leven.

………Want achter het donker van onze tijd ligt het licht van de komende tijd verborgen. En wie innerlijke ogen krijgt, wie oren krijgt om te horen, die ziet dat eerste licht al komen. Mogen wij allemaal op onze eigen manier, zo wakker worden.

 

 

© Joke
http://www.fluisteralsjeblieft.nl

Advertenties

3 gedachten over “Tzolkin of hoe je stukjes van de Zon kunt begrijpen

  1. angelique

    pfff wat een synchroniciteiten.
    Zit middenin de inwijdingen van de Munay Ki en de leer van de Andes en daar gaat dit over.
    Fijn dat het van alle kanten wordt bevestigd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s