In Tzolkin, de kalender van de Maya wordt gesproken over 52 gap-dagen en 20 Kerndagen. Tzolkin is bij uitstek een hulpmiddel voor zelf-onderzoek, houvast en oriëntatie en deze speciale dagen, die ook wel ‘poortdagen’ worden genoemd helpen je intenser bij het afstemmen. 

Bij het berekenen van de kin-getallen is je wellicht het patroon van de zwarte vakjes opgevallen. De zwarte vakjes vormen een soort Weefgetouw die doet denken aan de vorm van een DNA-spiraal, oorspronkelijk was dit de afbeelding die de barings- en paringsscene duidde tussen verleden -toekomst en het heden; of vader-moeder en kind. Met andere woorden jij bent zélf, in jouw mens-zijn, de schakel tussen kosmos en aarde.

op de pagina kingetal berekenen kun je een grotere versie vinden en bekijken waar het draaiboek voor jouw leven mee begon. Belangrijk is dat je ook op gapdagen etc blijft afstemmen op de energie of kin van de dag en het thema van die groeigolf in het licht van jouw eigen geboortegolf!

De letters GAP staat voor Galactisch Activerings Portalen – Op deze dagen is er meer zicht (intuïtief) op het patroon van het weefwerk van je leven, doordat de sluier (van onwetendheid)  tussen kosmos en aarde dan dunner is. Deze gapdagen zijn vaak helemaal verbonden met het thema van de golf, gecombineerd met de dagenergie en jouw geboortegolf. Op de afbeelding zijn de ‘zwarte vakken gap-dagen – het weefwerk – het zijn er  52 (vier x 13)  en wordt het Weefgetouw van de Maya’s genoemd, poortdagen waarop van ons gevraagd wordt op kosmologisch niveau te weven, verbinden of integreren van verschillende realiteiten of bewustzijnslagen.

In het midden van Tzolkin vind je de zevende kolom, de kolom die ookwel de ruggengraat wordt genoemd of wervelkolom vormen de zogenoemde kerndagen. Kerndagen corresponderen met de zeven chakra’s in ons lichaam. Chakra’s zijn energiecentra die in ieder van ons bestaan, centra van levensenergie. Elk chakra heeft zijn eigen kleur, de kleuren van de regenboog, waardoor we als mensen de regenboogbrug zijn tussen hemel en aarde is als zodanig nauw verbonden is met de zegels en tonen in Tzolkin. Er zijn de 7 belangrijke Chakra punten in het lichaam. Het onderste punt ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen ze omhoog langs de ruggengraat (!!) tot aan je kruin.

Nu snap je wellicht ook waarom de middelste kolom omringt wordt door 2 x 10 gapdagen en begint met de rode Slang en valt in de rode Slang kleurencyclus (rode Slang – witte Spiegel – blauwe Aap – geel Zaad) : het slangenvuur of Kundalini kruipt op en breekt blokkades open als je meebeweegt; doe je dit niet dan merk je dat aan een zekere (fysieke) moeizaamheid of zwarigheid oftewel je bent niet aanwezig in het moment, het hier-en-nu. Dat maakt dat je nog een en ander te doen hebt……wellicht heeft het dan zin om eens contact op te nemen en ook te kijken naar je kleuren en aardefamilies oftewel de bewustzijnsfamilies.

Lange tijd hebben we hier gevoelsmatig geen contact mee gehad, dat heeft alles te maken met de nieuwe tijd. Sinds 1879 is de mensheid een geheel nieuwe tijd, een nieuwe tijdsgeest en cultuurperiode binnengegaan. Wij leven nu in de Vijfde na-Atlantische cultuurperiode. Hierdoor ontstaat een nieuw bewustzijn,  te vergelijken met een bevallingsproces wat ons leven gaat veranderen, kunst is bewust mee-te-bewegen met Moeder Aarde en te werken met synchroniciteit. >> https://wp.me/p2XSLz-DQ

 

Jouw lichaam, jouw gids én bondgenoot

Je lichaam vertelt vaak een ander verhaal dan je hoofd. Een van de belangrijkste lessen die juist gap-dagen je kunnen leren is de les over balans: het leren luisteren naar je lichaam. Ons voertuig te leren kennen, te luisteren naar haar signalen en haar te geven wat ze nodig heeft. En met lichaam bedoel ik jouw voertuig dat een holistisch systeem is waarbij onze geest, emoties en fysieke lichaam een onlosmakelijke invloed op elkaar hebben. Door op al deze niveaus naar zijn lichaam te gaan luisteren (daar schrijf ik immers vaak over in relatie tot de vier kleuren etc.) krijg je contact met jouw wijsheid en kom je dieper in contact met de aardende kracht van Moeder Aarde. Als we terugkeren naar ons oerinstinct, dán pas komt oude kennis en intuïtie tevoorschijn…… Ik hoop dat je begrijpt dat Tzolkin hierin een wegwijzer wil zijn en niet stopt bij het kennen van je geboortekin. Daar ligt je startpunt….informeer eens aan welk chakra jij werkt en wat jouw volgende stap is en bekijk dit eens in het licht van je geboortegolf; de golf waarin jouw geboortedag energie woont….?

 

 

Ode aan de Aarde

Wanneer wij over de Aarde spreken, spreken wij vaak over Moeder Aarde en dat is minder toevallig dan zo op het eerste gezicht lijkt. Dat Moeder Aarde een groot levend kosmisch wezen is, is een grotendeels oeroud universeel weten. Moeder Aarde is een motief dat in veel mythologieën terugkeert, vaak ook Moeder Natuur genoemd. Het gaat dan om de vruchtbaarheidsgodin, die door de tijd heen vele namen heeft gehad.

De boodschappen van de Aarde gaan over de Aarde zelf, over de mens en over de relatie tussen mens en Aarde. Ook wij kennen, samen opgaand met de natuur, een bepaald jaarritme en door ons op een nieuwe wijze met haar te verbinden, worden we ons bewust welke krachten in de natuur werkzaam zijn, we zijn immers zelf ook natuur.

In mensen is deze natuurlijke stroom verstoord geraak door de aanwezigheid van een overmatig actief intellect. Het analytische denken is gaan overwoekeren en mensen vinden het vreemd om met dieren en planten te communiceren en zo zichzelf verstoten uit dit natuurlijke geheel. Gap-dagen bij uitstek roepen je op terug te keren naar de natuur, vooral naar je eigen natuur, je gevoel en je hart, dat wat jou deel maakt van het geheel. Daarvoor hoef je enkel mee te bewegen met de muziek van je eigen hart, te luisteren naar de taal van je eigen natuur die je thuis brengen wil bij je onverwoestbare, goddelijke kern.

Het Goddelijk Vrouwelijke 

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is de (moderne) natuurreligie aan zijn opmars begonnen. Het Goddelijk Vrouwelijke komt terug, samen met een grotere vrijheid voor de vrouw. Dit alles is te begrijpen tegen de achtergrond van de volgende theorie. Het Goddelijk Vrouwelijke heeft fasen net als de maan. De maan gaat van nieuwe maan, naar wassende maan, naar volle maan, naar afnemende maan en ten slotte naar donkere maan. Het Goddelijk Vrouwelijke heeft de afgelopen duizenden jaren in de fase van de afnemende en donkere maan verkeerd. Wellicht komt hier dan de verschuiving vandaan en word de maan als vrouwelijk gezien en geassocieerd met de kleur zilver.

Gelukkig maar dat de tijdperken cyclisch zijn. We gaan nu weer naar een Gouden tijd. Denk ook aan de Maya-voorspelling over 2012. De mensheid zal weer een Gouden tijdperk ingaan. Het Goddelijk Vrouwelijke neemt haar rechtmatige plaats weer in, de mensheid herstelt van haar trauma en vrede en welvaart zullen heersen.

We worden wakker geschud voor een nieuw mysterie

Volg altijd en vooral op GAP dagen datgene wat je lichaam je vertelt…..daar komt de energie nl. altijd binnen en als de ziel het herkent en verwerkt heeft volgt een ‘flits van inzicht’ een aha-moment!  Na een tijdje weet je hoe jij deze informatie ontvangt en kun je hier in je eigen natuurlijke (bio) ritme rekening mee houden, je lijf geeft aan of je rust, buitenlucht of activiteit nodig heeft bij het je openstellen voor deze nieuwe instroom van energie.

 

 

NB: Iedereen die iets weet van de natuurreligie weet van de Drievoudige Godin. De Godin als Maagd, Moeder en Crone (oude wijze vrouw) Deze drie fasen worden gekoppeld aan de fasen van de maan. Dit is echter raar en geeft een  verzonnen indruk. De maan heeft immers vier fasen. Nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

De fasen van de Godin zijn al heel oud en oorspronkelijk gekoppeld aan de zon. De Maagd is de rijzende Zon, de Moeder de middagzon, de Crone de dalende zon die de Maya ‘een elder’ noemen.

De kringloop en het jaarritme van de aarde en de mens toont zich doorheen de vier seizoenen, de in- en uitademing van Moeder Aarde en de zomer-en winterwende die je kunt (leren) herkennen doorheen elk artikel wat ik schrijf en op de website plaats.

© Joke – fluisteralsjeblieft

Een gedachte over “wat is een gap dag

  1. Grappig, ik liep vanmorgen tegen een boek aan `Opstaan in het donker` met als subtitel `Wake up, hero` en het viel me op dat dat boek 52 hoofdstukken kent……. net zoveel als er GAP dagen zijn. Waarom zijn er trouwens 52 GAP dagen? Heeft dit ook een relatie met de grote cyclus van 52 jaar, wanneer we de leeftijd van de “wijzen” hebben bereikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s