In Tzolkin wordt gesproken over gap-dagen. Wat is een GAP dag?

Bij het berekenen van de kin-getallen is je wellicht het patroon van de zwarte vakjes opgevallen. De zwarte vakjes vormen een soort Weefgetouw die doet denken aan de vorm van een DNA-spiraal, oorspronkelijk was dit de afbeelding die de barings- en paringsscene duidde tussen verleden -toekomst en het heden; of vader-moeder en kind.

op de pagina kingetal berekenen kun je een grotere versie vinden en bekijken waar het draaiboek voor jouw leven mee begon.

De letters GAP staat voor Galactisch Activerings Portalen – Op deze dagen is er meer zicht (intuïtief) op het patroon van het weefwerk van je leven, doordat de sluier (van onwetendheid)  tussen kosmos en aarde dan dunner is. Deze gapdagen zijn vaak helemaal verbonden met het thema van de golf, gecombineerd met de dagenergie en jouw geboortegolf. Op de afbeelding zijn de ‘zwarte vakken gap-dagen – het weefwerk – het zijn er  52 (vier x 13)  en wordt het Weefgetouw van de Maya’s genoemd, poortdagen waarop van ons gevraagd wordt op kosmologisch niveau te weven, verbinden of integreren van verschillende realiteiten of bewustzijnslagen. Lange tijd hebben we hier gevoelsmatig geen contact mee gehad, dat heeft alles te maken met de nieuwe tijd. Sinds 1879 is de mensheid een geheel nieuwe tijd, een nieuwe tijdsgeest en cultuurperiode binnengegaan. Wij leven nu in de Vijfde na-Atlantische cultuurperiode. Hierdoor ontstaat een nieuw bewustzijn,  te vergelijken met een bevallingsproces wat ons leven gaat veranderen, kunst is bewust mee-te-bewegen!

Venus houdt de lunaire kalender aan in haar ritme

De jagers-verzamellaarsculturen of sjamanen uit vroeger tijden telde de dagen, de manen, de maanden, de drie maanden die samen een seizoen vormen ivm met zaaien, oogsten en de zorg voor de kuddes. Ook telde men de dagen van tien maan-maanden om te weten wanneer het kind wordt geboren – 260 dagen of negen volle manen – na het weten dat ze zich realiseert zwanger te zijn staat nog steeds symbool voor de 260 dagen in Tzolkin, de grootste spiraal.

Het patroon van wassende, volle, afnemende en donkere manen bevatten het ritme van geboorte, dood en wedergeboorte maar ook bestaat een maanmaand uit twee helften: een lichte en een donkere. (gericht op groei van kennis cq overlevingsmodus)

De cyclische of spiralende beweging vormt de basis van het duizenden jaren oude Venus symbool-systeem waarin afwisselend De Maan een God is. Hij is verantwoordelijk voor de maanstonden van een vrouw. Eerst werd gedacht dat vrouwen zonder mannen kinderen kregen bijvoorbeeld door de wind. Later ontdekte de mens dat voor de voortplanting de man nodig is. De Maangod zou alle vrouwen bevruchten. Hij is dus ook verantwoordelijk voor de maanstonden van de vrouw. Wanneer de vrouw niet bevrucht wordt door de maan dan bloedt ze. Pas later werd de Zon een God en de Maan een Godin. Dit heeft weer alles te maken met hoe jij over mannen en vrouwen bent gaan denken en alle verwarring van dien rondom man-vrouw thema’s. Ook over Maan en het vrouwelijk én mannelijk deel ( de centripetale en centrifugale kracht) van de ziel is veel verwarring, maar te begrijpen als je het in het licht van eb en vloed plaatst of het conflict tussen gevoel en verstand.

Nu Venus haar zeven sluiers aflegt, openbaart zij haar inwijdingskennis van kosmische verbinding, heelheid en geestelijke vernieuwing. Laat je wanneer je Venus ergens onverhoeds tegenkomt niet misleiden door haar naaktheid en erotiek. Haar buikgordel bewijst dat zij het mysterie van geboorte en wedergeboorte draagt.  Zie in haar de oerwijsheid en ga met haar op weg naar binnen.

Venuskunst (zie afbeelding)  is sacrale voorchristelijke vrouwelijke kunst die te maken heeft met leven, dood en wedergeboorte. Op gapdagen wil het universeel vrouwelijke uit voorbije tijden worden wakker gekust, je herinneren wie je werkelijk bent doorheen de verloren manvrouwelijke beeldtaal.

Oude kunst, Venuskunst, toont ons symbolen die wij vandaag de dag opnieuw leren zien en herwaarderen: de baarmoeder en vulva vormen fundamentele symbolen net als rode oker, symbool voor menstruatie- of levensbloed. Deze oude en moderne matriarchale culturen kennen sjamanistische rituelen rond de geboorte waardoor zij soms nog voor de fysieke conceptie contact leggen met een voorouderziel die wil incarneren; het zijn bezielde culturen. God met
de volle borsten verblijft bij voorkeur in een boom. Zij omvat ze in de dea nutrix houding, een oerhouding waarin we de Venus van Willendorf uit circa
23.000 BC al zien staan……

Ode aan de Aarde

Wanneer wij over de Aarde spreken, spreken wij vaak over Moeder Aarde en dat is minder toevallig dan zo op het eerste gezicht lijkt. Dat Moeder Aarde een groot levend kosmisch wezen is, is een grotendeels oeroud universeel weten. Moeder Aarde is een motief dat in veel mythologieën terugkeert, vaak ook Moeder Natuur genoemd. Het gaat dan om de vruchtbaarheidsgodin, die door de tijd heen vele namen heeft gehad.

De boodschappen van de Aarde gaan over de Aarde zelf, over de mens en over de relatie tussen mens en Aarde. Ook wij kennen, samen opgaand met de natuur, een bepaald jaarritme en door ons op een nieuwe wijze met haar te verbinden, worden we ons bewust welke krachten in de natuur werkzaam zijn, we zijn immers zelf ook natuur.

In mensen is deze natuurlijke stroom verstoord geraak door de aanwezigheid van een overmatig actief intellect. Het analytische denken is gaan overwoekeren en mensen vinden het vreemd om met dieren en planten te communiceren en zo zichzelf verstoten uit dit natuurlijke geheel. Gap-dagen bij uitstek roepen je op terug te keren naar de natuur, vooral naar je eigen natuur, je gevoel en je hart, dat wat jou deel maakt van het geheel. Daarvoor hoef je enkel mee te bewegen met de muziek van je eigen hart, te luisteren naar de taal van je eigen natuur die je thuis brengen wil bij je onverwoestbare, goddelijke kern.

Het Goddelijk Vrouwelijke 

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is de (moderne) natuurreligie aan zijn opmars begonnen. Het Goddelijk Vrouwelijke komt terug, samen met een grotere vrijheid voor de vrouw. Dit alles is te begrijpen tegen de achtergrond van de volgende theorie. Het Goddelijk Vrouwelijke heeft fasen net als de maan. De maan gaat van nieuwe maan, naar wassende maan, naar volle maan, naar afnemende maan en ten slotte naar donkere maan. Het Goddelijk Vrouwelijke heeft de afgelopen duizenden jaren in de fase van de afnemende en donkere maan verkeerd. Wellicht komt hier dan de verschuiving vandaan en word de maan als vrouwelijk gezien en geassocieerd met de kleur zilver.

Gelukkig maar dat de tijdperken cyclisch zijn. We gaan nu weer naar een Gouden tijd. Denk ook aan de Maya-voorspelling over 2012. De mensheid zal weer een Gouden tijdperk ingaan. Het Goddelijk Vrouwelijke neemt haar rechtmatige plaats weer in, de mensheid herstelt van haar trauma en vrede en welvaart zullen heersen.

We worden wakker geschud voor een nieuw mysterie

Volg altijd en vooral op GAP dagen datgene wat je lichaam je vertelt…..daar komt de energie nl. altijd binnen en als de ziel het herkent en verwerkt heeft volgt een ‘flits van inzicht’ een aha-moment!  Na een tijdje weet je hoe jij deze informatie ontvangt en kun je hier in je eigen natuurlijke (bio) ritme rekening mee houden, je lijf geeft aan of je rust, buitenlucht of activiteit nodig heeft bij het je openstellen voor deze nieuwe instroom van energie.

Over kerndagen, de middenkolom of ruggengraat schrijf in als de tijd daar is en wil je meer weten over de regeneratiedagen kun je contact opnemen.

NB: Iedereen die iets weet van de natuurreligie weet van de Drievoudige Godin. De Godin als Maagd, Moeder en Crone (oude wijze vrouw) Deze drie fasen worden gekoppeld aan de fasen van de maan. Dit is echter raar en geeft een  verzonnen indruk. De maan heeft immers vier fasen. Nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

De fasen van de Godin zijn al heel oud en oorspronkelijk gekoppeld aan de zon. De Maagd is de rijzende Zon, de Moeder de middagzon, de Crone de dalende zon die de Maya ‘een elder’ noemen.

De kringloop en het jaarritme van de aarde en de mens toont zich doorheen de vier seizoenen, de in- en uitademing van Moeder Aarde en de zomer-en winterwende die je kunt (leren) herkennen doorheen elk artikel wat ik schrijf en op de website plaats.

Met dank aan Suzanne die afgestudeerd is in Geschiedenis, met als afstudeerrichting de oudheid en Annine van der Meer en haar boek Venus is geen vamp en mijn eigen kunstgeschiedenis studie. 

© Joke – fluisteralsjeblieft

Een gedachte over “wat is een gap dag

  1. Grappig, ik liep vanmorgen tegen een boek aan `Opstaan in het donker` met als subtitel `Wake up, hero` en het viel me op dat dat boek 52 hoofdstukken kent……. net zoveel als er GAP dagen zijn. Waarom zijn er trouwens 52 GAP dagen? Heeft dit ook een relatie met de grote cyclus van 52 jaar, wanneer we de leeftijd van de “wijzen” hebben bereikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s