Laat de natuur je ontwapenen van het hoofd naar het hart.Vooral als je deze wens met heel je hart uitspreekt en je doet dit als je alleen in de natuur loopt en je gaat een samenspraak aan met de natuur om je heen, waarbij je vertelt over de gevoelens die je hebt – zul je heel goed begrepen worden, want de natuurwezens weten als geen ander hoe moeilijk het is om te blijven staan in een wereld waarin alles lijkt mis te lopen. Je zult voelen dat hun boodschap aan jou is: houd vol net als wij en leer stil te worden zodat we van elkaar en met elkaar kunnen leren een nieuwe betere wereld te scheppen. Een wereld waarin we elkaar in het hart ontmoeten. Wat zinnen uit een interview van Lieke Dijkstra met Thomas Mayer die een aantal boeken over natuurwezens heeft geschreven.

De wereld om ons heen is ook de wereld van de elementenwezens.

Zij zijn betrokken bij alles wat in de natuur gebeurt. Ook in onze ‘binnenwereld’, in onze gedachten en gevoelens, leven elementenwezens. Zij zien vooruit naar het moment waarop wij in staat zullen zijn een bewuste verbinding met hen aan te gaan. Dat is voor hen, en voor ons, van groot belang. Natuurwezens zijn energieën die werkzaam zijn in de natuur en af en toe een vorm aannemen. Je hoeft niets te geloven, hopelijk lees je verder en laat je je verwonderen….

Eén van de vele manieren van kijken is die volgens de vier elementen.  Een indeling van de natuur die al in de Griekse tijd werd gebruikt. De vier elementenkun je onderscheiden in  aarde, water (of vloeistof), lucht en vuur (of warmte) zij liggen achter de indeling van de vier kleuren in Tzolkin: rood – wit – blauw – geel. Door te letten op de kleur van de dag heb je al veel inzicht in de energie van de dag. De vier elementen aarde, water, lucht en warmte laten vier verschillende kenmerken zien van de dingen om je heen.

Je ziet vaste voorwerpen, die worden aarde genoemd. De bomen, de brug, de planten, dieren en mensen, de bank, het verbodsbordje. Je ziet ook stromend, wervelend en stilstaand water. Je voelt de beweging en ziet de kleur van de lucht. Je voelt de temperatuur: de kou en de warmte. De vier elementen komen overeen met de vier bewustzijnsfuncties (Denken, Voelen, Intuïtie, Waarnemen) en het introverte/extraverte.

De elementen zijn een ingang voor vier verschillende houdingen of manieren om waar te nemen en vervolgens met hulp van Tzolkin dieper in je element komen door meer een meer je eigen leven te gaan begrijpen in het licht van wie ben ik en waar kom ik vandaan…..ontdek eens in je eigen lichaam (chakra) informatie over de vier elementen: Hartchakra (lucht), Buikchakra (water), Miltchakra ( vuur) en Stuitchakra (aarde) in relatie tot je Maya geboortegolf.

Steen, plant en dier, ze behoren tot onze directe omgeving. Tot ieder van de drie hebben we echter een andere verhouding. Hoe kunnen we ze zien in ‘de draad’ van de menselijke evolutie?

Het fysiek lichaam: het aarde-element is verbonden met de minerale wereld (botten, huid, spieren etc. Het etherisch lichaam:  het waterelement draagt zorg voor de hormoonhuishouding, spijsvertering, stofwisseling etc. net als de plantenwereld. Het astraal of zielelichaam lichaam: het lucht- en lichtelement is verbonden met het emotionele deel waar denken, voelen, willen de mens in staat stelt te bewegen (dieren) , waar te nemen, te herinneren etc. En tenslotte de ik-organisatie, het warmte- of vuurelement, een geestelijk deel. Hier zetelt het nadenken en spreken, het menselijk bewustzijn en onze moraliteit. Deze dimensie maakt de mens tot individu.

onder de afbeelding kun je verder lezen

 

Elementen of natuurwezens

De stille werkers aan de natuur staan onder vele namen bekend. Deze bijvoorbeeld: kabouters, kobolden, elfen, nimfen, eenhoorns, salamanders, vuurgeesten, sylfen, undinen, gnomen of wortelwezens. Zij worden ook wel ‘elementenwezens’ genoemd, omdat ze leven in en verbonden zijn met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. De vier verschillende soorten natuurwezens zijn:

De gnomen of wortelwezens: hun element is de aarde.
De undinen of nimfen: hun element is het water.
De sylfen of de elfjes: hun element is de lucht.
De salamanders of vuurgeesten: hun element is het vuur.

Natuurwezens zijn onmisbaar voor de natuur: zonder het werk van de natuurwezens zouden er geen planten kunnen ontstaan. Zonder hun stille werk zou er überhaupt geen natuur zijn.

Natuurwezens zijn energieën, natuur-energieën die leven in de etherische en de astrale wereld. De astrale wereld is hun thuis, uit die wereld komen ze voort, ook al werken ze in de etherische wereld met etherische krachten ofwel levenskrachten. Vandaar dat je natuurwezens niet zozeer ziet, maar hen voelen kunt – heb je het gevoel dat een steen of een bloem naar je kijkt en je aandacht vasthoudt, is dat eigenlijk een natuurwezen dat jouw aandacht zoekt. En zoals je weet: alleen met het hart kun je tenslotte écht zien, zoals de kleine prins (uit het boekje van Antoine de Saint-Exupéry) ons leerde. Besef ook dat alleen harmonische gedachten zoals dankbaarheid en liefde bewerken dat de natuurwezens zich aan ons laten zien en ons een blik schenken op iets waar je vaak geen woorden voor hebt maar wél voelt. Kinderen ‘zien’ ze vaak nog, maar als kind begreep ik niet zo goed dat anderen dit niet opmerkten. Zo mooi om nu in de boeken van Verena Steal von Holstein b.v. te lezen wat ik nu eigenlijk waarnam, maar niet begreep.

Als typische grenswerkers kunnen we natuurwezens aantreffen bijvoorbeeld bij de kelk van een bloem. Daar bij die kelk van een bloem komen de bijen honing zoeken en raken de dierenwereld en de plantenwereld elkaar. De natuurwezens die we daar aantreffen zijn de sylfen, de luchtwezens. De bijen  zouden de bloemkelk met honing niet kunnen vinden als ze bij hun zoektocht naar honing niet werden geleid door de sylfen.

Als we met respect, zorg en aandacht omgaan met de natuur, voeden we deze wezens zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen. De natuurwezens zoeken samenwerking met ons, ze verlangen met heel hun wezen naar een tijd waarin ze weer met de mensen mogen samenwerken in het beheer over de aarde.

Natuurwezens zijn voelende en scheppende wezens en nu de sluier tussen de zichtbare- en onzichtbare wereld, de wereld van de geest, in onze huidige tijd steeds dunner wordt mogen we de grote betekenis die deze wereld heeft voor alles wat leeft , beter gaan begrijpen. Dan kan de natuur ons tot gids worden op onze inwijdingsweg. Het natuurrijk verdient onze volledige aandacht op dezelfde manier als wat de beschermengel voor de mens betekent – en wel door je eerbiedig en aandachtig met de natuur te verbinden. Van de vier elementen: water, aarde, lucht en warmte, zijn er slechts twee uitgesproken werkzaam in Nederland: de elementen lucht en het water…..

boeken over natuurwezens:

*een zomer met het kleine volkje – door Tanis Helliwell
*natuurwezens – door Rudolf Steiner
*Ontmoeting met natuurwezens – door Marko Pogacnik
*Red de elementenwezens – door Thomas Mayer
*Leven met natuurwezens – door Roland en Lieke Schwaiger-Dijkstra
*Verena Staël von Holstein heeft van kinds af aan het vermogen ontwikkeld om de geestelijke wereld waar te nemen en te vertolken. Van haar zijn verschillende boeken, b.v. Wat De Natuurwezens Ons Te Zeggen Hebben en Gesprekken met Müller
*en tenslotte van Ursula Burkhard – Elementenwezens – een boek vol met toverachtige sprookjes en gedichten op kunstzinnige wijze verbeeld.

ook de geschenken van de bijen en de opdracht van de mens horen bij elkaar; daarom zijn bijen wezens van de overgang. Prachtig boek van Karsten Massei: de geschenken van bijen.

© Joke-fluisteralsjeblieft-2009/2018

Heb je vragen of wil je reageren dat kan, graag via de mail….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s