De Maancyclus gaat over de relatie Zon, Maan en Aarde. De maan kent vier fasen: Nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan. Woensdag 6 september is het weer Volle Maan, Fysiek heerst maan over het eb en vloed van oceanen en zeeën. In ruimere zin heerst ze over het water-element en bij analogie over het gevoelsleven. Rode energie in Tzolkin is verbonden met het element water. Water ‘luistert’ naar woorden, emoties, gedachten en ontvangt trillingen van lettertekens, water leert ons luisteren, op de stroom van het leven te gaan.

De zomer maakt langzaamaan plaats voor de nazomer. De kracht van de zon neemt af en de sterren en de maan worden sterker in hun kracht. De natuur geeft ons het goede voorbeeld, sommige planten sterven af, maar laten dan vruchten en zaden los waarbinnen in de kiem nieuw leven al gevormd is en goed beschut wacht op de lente. Wij mensen kunnen ook aan onze kiem werken, ons naar binnen richten en innerlijk aan het werk gaan. De tijd van oogsten bereikt in november z’n einde, uiterlijk licht wordt minder, innerlijk licht wil groeien….

In deze nazomer staat in het ritme van Tzolkin de kleurencyclus van de rode Slang centraal, dit keer van 5 september tot en met 26 oktober. De rode Slang is kundalini- of levensenergie verbonden aan lichaamsbewustzijn, aan de wijsheid van Slang, de kundalini of levensenergie.

De Maya’s en andere volkeren van Midden-Amerika in die tijd waren voornamelijk gericht op de symboliek van dieren, zij kenden drie Mysteriedieren: De Jaguar, de Slang en de Adelaar. In vertellingen van de Maya’s, maar ook in de kunst komen deze drie dieren steeds terug en spelen dus een belangrijke rol. Dat is niet vreemd als je je realiseert dat in het paradijsverhaal, in de Lemurische tijd, de Slang ook een grote rol speelt, een rol die te maken had met de ontwikkeling van ons mensen naar hogere stadia van menszijn, bewustzijn en bestaan. Het Paradijsverhaal is al van oudsher af verbonden met goed en kwaad en de val in afzondering. Later is dit de zondeval gaan heten maar feitelijk gaat het over de afzondering van de oorspronkelijke goddelijke wereld, lees het verhaal van Medusa en de held Perseus maar eens of over Mozes en de koperen slang. De mensheid van toen stond voor een nieuwe ontwikkeling, net zoals de mensheid van nu hier weer voor staat. Moest de mensheid van toen afdalen in de materie, zo mag de mensheid nu materie terug-transformeren in geest. Het komende tijdperk is immers het tijdperk van de Geest. Dat begin of die ommekeer ligt in onze tijd op aarde….De Goddelijke Vrouwelijke wereld stijgt op zo veel manieren naar voren.

Alle vrouwen hebben een krachtig wijs-vrouw centrum in hun womb-ruimten. Maar het ligt in de meeste van ons slapend. De meesten van ons hebben geen idee van hoe krachtig dit centrum is. Door deze nieuwe bewustwordings- en genezingsfocus te herinneren en de Womb Wijsheid en Goddelijk Vrouwelijk Zelf opnieuw te activeren vinden we ons eigen geluid.  Door te luisteren naar wat van binnen leeft, en dit ook zo naar buiten toe te verwoorden komen we dichter bij onze kern. Het is de plek van je innerlijke stem.

Zijn er nog meer Slangen?

Ja, in de natuur bestaan wereldwijd slangen, sommigen zijn zelfs giftig. De beet van een adder (gifslang) is gevaarlijk. Een andere naam, meer wetenschappelijk voor Slang is Serpentes. Daar komt het scheldwoord vandaan. Een belangrijk kenmerk van een slang is het vervellen. Als een slang vervelt, wordt de huid in één keer afgeworpen. Door te vervellen raakt de slang ook op de huid levende parasieten, zoals mijten en teken, kwijt. Spreekwoorden over ‘de huid’ – natuurlijke huidveroudering en de vele smeersels die sommigen inzetten tonen dat we allemaal zo onze eigen gedachten hebben bij het ‘vernieuwen van de oude huid’. Wat tevens verbonden is geraakt in patriarchale tijden met het eeuwig-vrouwelijke, de serpent die tot de rijken van de ‘verboden vrouw’ is verworden. De verboden vrouw in ons allemaal, in vrouwen en in mannen, is de vrouwelijke energie die zich eeuwenlang niet mocht uitdrukken, die haar kracht en originaliteit moest verbergen op het gebied van seksualiteit, creativiteit en spiritualiteit. Gelukkig realiseren we ons meer en meer dat élk mens zowel mannelijk als vrouwelijk is op het niveau van de ziel. De ziel als bron van zowel het mannelijke als het vrouwelijke helpt ons bij het losmaken van uiterlijke autoriteiten en het afstemmen op de innerlijke stem. Dit proces is als een Ouroboros, de slang die zich in de eigen staart bijt tot het natuurlijke meer en meer in je eigen geaarde individualiteit vorm krijgt. Steeds weer krijgen we in het leven thema’s voorgeschoteld waar je op kunt kauwen, zoals de Ouroboros op zijn eigen staart kauwt. De kronkeling van het slangenlichaam is als de golfbeweging, de op- en neergang in het leven van de tegenstellingen.

 

Een rode Slang is ook het symbool van de geneeskunde. We zouden het als wijsheid van het lichaam kunnen beschouwen als het ons (dwz het ego) laat weten dat we het geweld aandoen. Het beluisteren van die signalen en erop actie ondernemen brengt ons meer en weer in contact met het oorspronkelijke kind, het kind dat woont in het mystieke hart. Deze kleurencyclus met veel gap- en kern/centrum dagen kun je gebruiken om dieper tot je Kern, je Essentie te komen. Daarbij is verlangen de ideale partner om mee samen te werken: het is je brandstof èn je gids van passie naar compassie.Want dat wat werkelijk van binnen leeft moet verwoord kunnen worden….

 

Een eenvoudige manier om dat te doen is alle ervaringen in je leven verbinden met het thema: innerlijke wijsheid van je lichaam, want daarin huist ook het hoogste geestelijke. Met alles, bedoel ik dan ook echt alles, elke ontmoeting biedt een kans op reflectie tot je je als een slang gaat ontdoen van de oude huid. Voor de meesten die dit lezen is het heel vanzelfsprekend dat jij niet je lichaam bent… datzelfde geldt voor je ziel. Dat ben je niet. Toch draaien onze gedachten steeds maar weer hetzelfde verhaaltje af over wie jij bent, daarmee zetten we onszelf vast wat er weer voor zorgt dat het oude zich voortdurend blijft herhalen. Om hieruit te kunnen stappen, een stapje opzij te zetten van wie je nu bent, kun je door het luisteren en beluisteren van de signalen van ons lichaam opmerken welk deel van de ziel zich wil ontwikkelen. Dat vraagt om inzicht in hoe jij communiceert, wat toont zich als je in plaats van je innerlijke criticus te bestrijden, je hem/haar zou omhelzen? Je kunt de innerlijke criticus vergelijken met iemand op een bijrijdersstoel die de chauffeur vertelt hoe hij moet autorijden. In de psychologie heet dit fenomeen het superego.Waarom heb je voor jouw ouders gekozen?

 

 

Toevalligheden die geen toeval zijn

Elke benadering die de bezieling vormt leert ons hoe we volledig aanwezig kunnen zijn in ons lichaam, onze emoties en gedachten door die ervaringsmatig te onderzoeken wat we aantreffen. Aanwezigheid en zelfonderzoek zijn de hoekstenen bij het van moment tot moment met een onderzoekende en nieuwsgierige houding aanwezig te zijn in onze ervaring. De inhoud van onze ziel, onze innerlijke wereld, onthult zichzelf als we zo onbevangen mogelijk open staan. Bij de meesten van ons zijn het de buitenste lagen van onze persoonlijkheid de eerste die we ons bewust worden, dat is met name die innerlijke criticus, het superego.

Naarmate onze reis vordert komen de diepere lagen beetje bij beetje aan de oppervlakte, ze worden in de loop van de tijd transparanter en onthullen de verschillende essentiële aspecten van onze oorspronkelijke natuur. Meewerken of samenwerken met je ziel vóel je, dat geeft een gevoel van vitaliteit, van levenskracht. Als we ons vitaal en goed voelen, is er evenwicht tussen onszelf, het leven op Aarde en de kosmos.

In de vorige cyclus werkten we aan het bouwen van een brug tussen hemel en aarde, tegelijk kwam in het collectief meer aan het licht over de samenwerking tussen mens en dier. Alles schuift heel langzaam door naar een volgende trede op de evolutieladder, daarbij zal de mens meer en meer gevraagd worden aandacht te geven aan de ontwikkeling van dieren, te beginnen bij het erkennen van de eigen (dierlijke) instincten en emoties. Instincten zijn onze meest primaire onbewuste drijfveren. Moederinstinct in de betekenis die wij eraan geven is niet iets automatisch en ook niet per definitie een gevolg van vanzelfsprekende moederliefde. De moeilijkste lagen in zelfrealisatie zijn waarschijnlijk de primaire instincten van overleven, seksuele driften en sociale activiteiten. Dit zijn namelijk instincten die buiten het denken omgaan en een doordringende intuïtie en een helder bewustzijn vereisen. De drie instincten zijn nl. direct gerelateerd aan de drie lagere chakra’s. Het wortelchakra regelt het geboorteproces. Een goed functionerend wortelchakra schenkt ons vertrouwen in het leven hier op aarde…..

Het werk van spirituele ontwikkeling gaat, volgens mij, ‘alleen maar’ over het herstellen van het contact met de spirituele diepte van onze ziel – onze essentiële natuur. Het begrijpen van je klachten en ziekten, maar ook door het begrijpen van de omstandigheden waarin je je klachten begon te ontwikkelen. Je jaardrager en jaarthema van dát jaar of die tijd geeft aan wát je je bewust wilde worden, in stress of bij akeligheden schieten we immers vrijwel altijd terug in de schaduwkant. Op de pagina ‘wevende kleurklanken’ kun je je elke dag afstemmen op de energie en je weerstand leren kennen. Weerstand is het gevoel dat je krijgt, als je dénkt dat je wensen of behoeften niet (goed) vervuld worden. Geef het eens taal voor jezelf of maak er een vraag van…

Behulpzaam is ook de piramide van Maslow, de zeven basisbehoeften die hun oorsprong hebben in de onderste drie chakra’s. Als een ervaring blokkeert, blokkeert daarmee ook de chakra-ontwikkeling en krijgen we klachten, stress of voelen we ons onveilig. Chakra’s ontwikkelen zich in verschillende levensfasen. Het activeren of het ontwaken gebeurt in een bepaalde volgorde. (zie artikel over chakra-ontwikkeling of Kundalini) Als mens hebben we allemaal de taak om de onvoorwaardelijke liefde in ons hart te ontwikkelen en op te halen wat vervormd is geraakt. Pas dan kan Essentie (het nu) zich in ons bewustzijn voordoen in de vorm van verschillende kwaliteiten zoals compassie, vreedzaamheid, helderheid, acceptatie etc in de haar kenmerkende gevoelskleur en kwaliteit van aanwezigheid, zelfs met haar unieke smaak en geur.

In deze kleurencyclus (met de golven Slang, Spiegel, Aap en Zaad) van 52 dagen kun je op zoek gaan naar inzicht in je geestelijke of fysieke klachten, in welk jaar manifesteerden zich die, welke jaardrager stond op de agenda?

Belangrijk is dat je tevens álles wat je irriteert, waar je je aan ergert en wie je confronteert, verbindt met ervaringen uit je kindertijd en probeert in beeld te krijgen hoe opvoeding en omgeving je lichaamsbewustzijn hebben gevormd en hoe dit heeft bijgedragen aan je eigen levensopdracht. Door regelmatig hardop je eigen naam uit te spreken kun je contact krijgen met het ik-eigene en het ik-vreemde en kan het ik-eigene uitgroeien naar een hoger-ik. Pak het fotoalbum uit je kindertijd er maar ‘es bij en vraag jezelf: wie was ik als kind?

© Joke – fluisteralsjeblieft
Op de pagina ’wevende kleurklanken’ kun je je dagelijks afstemmen op de energie met tips. Tevens nodig ik je uit eens wat te snuffelen op deze website, er staan veel nieuwe artikelen op!

2 gedachten over “de weg naar binnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s