Beginnersgeest Zegen

een gedicht bij een nieuw begin….en een verhaal over de heldentweeling in de Popol Vuh

Moge ik eeuwig beginner zijn,
de wereld zien met nieuwe ogen,
elke dag opnieuw
verwondering de ruimte geven.

Ik wil zijn zoals de zon
die elke ochtend een teder stralen
over de ontwakende wereld strooit.
Laat me met diezelfde zachtheid
de wereld tegemoet treden.
Moge ik elke dag opnieuw geboren worden
in het licht.

Moge ik naïef en onbevangen
de ander ontmoeten in zijn anders-zijn,
de moed hebben
mijn vooroordelen af te leggen,
herkennen hoe wij beiden mens zijn
en erkennen hoe elk van ons
het licht in zich draagt.

Moge ik zonder oordeel
naar mezelf kijken,
mijn volle geest leegmaken
en ontvangen wat zich aandient.
Moge ik mijn verdriet, woede en angst
evenveel milde aandacht geven
als mijn vreugde krijgt.

Moge ik elk moment opnieuw
mijn pad ontwaren
doorheen de toppen en dalen van het leven
en moge ik
de loutering van ‘zijn’ ervaren.

Moge ik het licht van het universum ontwaren
en het donker tegemoet treden
met veerkracht
en al doende
de stroom van liefde herkennen
als bron van al wat is.  (tekst gedicht: Vanessa Matthyssen)

 

Ik neem je mee naar het Verhaal over de heldentweeling in de Popol Vuh:

De verhalen uit de Popol Vuh, het heilige boek van Raad, wordt elke Quiché-Maya van jongs af aan bijgebracht. Deze heilige teksten over de heldentweeling spelen nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven. In de Popol Vuh kun je het verhaal lezen van Hunahpu en Ixbalanqué, de heldentweeling uit de Mayamythologie. Deze tweeling is geboren uit de jonkvrouw Ixquic bij de dageraad van de dag van het wintersolstitium. Het prachtige verhaal van de Popol Vuh bevat veel elementen die universeel zijn en voorkomen in de grote verhalen die in alle tijden aan de mensheid verteld zijn over de gang van de mensheid en de individuele weg van iedere leerling-ingewijde.

Het verhaal over de heldentweeling en het beroemde balspel toont veel gelijkenis met inwijdingsmysteries en de meestal zeven fasen van spirituele groei en geestelijke bewustzijnsontwikkeling. De heldentweeling verwijst naar de goddelijke dualiteit die als tweeling opereert. Sommigen menen dat het gaat om twee jongens, het voorvoegsel Ix staat vaker echter voor iets vrouwelijks. Het gaat hier dus om een duidelijke man-vrouw eenheid en het spelen van een in de literatuur meestal onbegrepen balspel. Het balspel is een kosmisch-magische ritus en gaat over licht en duisternis met de bal als de loop van de sterren en verwijst naar het moment dat de mensheid nog leefde vanuit zijn goddelijk bewustzijn en daarnaar handelde. Het balspel kun je dit zien als het spel in harmonie te komen met de goddelijke energie in denken-voelen-willen maar ook naar lichaam-ziel-geest.

tekst loopt door onder de afbeelding

 

Ixbalanqué is de jaguargodin, de sekhmet of Bastet uit de Egyptische traditie en Hunahpú is de zonne-jongeling die uiteindelijk de goddelijke dood sterft, waarbij zijn hoofd, gered door het konijn, zal worden als de maïskorrel die aan de aarde de vrucht geeft van het nieuwe leven. De nieuwe tweeling herrijst dan uit de as van de oude natuur.

De tweeling wijst op de goddelijke dualiteit die als eenheid opereert, zoals de twee goden uit de schepping, het hart en centrum van de wereld. Het verhaal van de heldentweeling, vergelijkbaar met het verhaal van Demeter en haar dochter Koré, speelt zich af in de onderwereld, de uitkomst is verschillend. Immers in het rijk van Hades kom je je schaduwkanten op het spoor, maar in het rijk van Hades vindt ook de hieros gamos plaats. En zo waren Hunahpu en Isbalamque geworden tot meester, of zoals de Popol Vuh het zegt: sterren van onsterfelijk licht.

Dit is de kosmologische verklaring van de tweevoudige impuls; zo kunnen in de mens het eeuwig vrouwelijke (als de ongedeelde liefde) en het eeuwig mannelijke (als de scheppende kracht van de wil in het denken) verenigd worden doorheen de weg naar zelfkennis én de weg naar wereldkennis. Filadelfia: broeder- en zusterliefde – daarheen zijn we onderweg……

anima en animus

Het is belangrijk is om je mannelijke of vrouwelijke kwaliteiten zoveel mogelijk uit de schaduw in het licht te krijgen. Want de kwaliteiten die onbewust blijven komen op een verstoorde en vaak negatieve manier naar buiten met name in de man-vrouw interaktie. De wisselwerking tussen emoties en het aanbieden van onze gedachten, wat in feite een vorm van oordelen is, vormt vaak een vicieuze cirkel die van voorwaardelijke aard is. Meestal is het voldoende om gewoon aanwezig te zijn in liefde en vertrouwen; als mensen behoefte hebben aan raad of aan advies dan vragen ze daar wel om. Emma Jung heeft het animus/anima fenomeen gedurende vele jaren bestudeerd en noemt de anima en animus van bijzonder grote betekenis. Enerzijds, schrijft zij, behoren ze tot het individuele bewustzijn en anderzijds wortelen ze in het collectieve onbewuste (de archetypen) waardoor ze een verbinding of brug vormen tussen het bewuste en het onbewuste. Normaal gesproken zijn deze archetypen tot op zekere hoogte altijd aanwezig, maar in het functioneren van iemand naar buiten toe krijgen ze vaak geen ruimte en worden ze onderdeel van het projectiemechanisme. Veel mensen projecteren voortdurend eigen beelden op andere mensen en materie. Het is een grote uitdaging voor ons als mens om hier bewustwording op te verkrijgen en daar de middenweg in te vinden. Het hoogst bereikbare voor de mens is niet de top, maar het midden, daar waar de koning en de koningin zich met elkaar hebben verenigd.

Toegang krijgen tot de animus of anima vraagt meestal wat meer aandacht en zelfontwikkeling. In iedere vrouw schuilt iets mannelijks en in iedere man schuilt iets vrouwelijks. C.G. Jung noemde het mannelijke aspect in de vrouw de animus en het vrouwelijke aspect in de man de anima. Je zou kunnen zeggen dat diep in ons nog een verbinding ligt met het andere geslacht, het geslacht dat we bij de bevruchting niet geworden zijn, maar wel hadden kunnen worden.

Het verlangen om het gescheidene te verenigen zien wij terug in de zespuntige ster of hexagram. Deze ster bestaat uit twee driehoeken, de een met de punt naar beneden en de ander met de punt naar boven. In de esoterie is het hexagram het symbool van het samen gaan van het vrouwelijk en het mannelijke in de betekenis van de hoogste vorm van liefde de Agape. De verbinding tussen het mannelijke en het vrouwelijke, tussen oost en west of liefde en wijsheid is in mijn optiek de basis voor een toekomstige universele spiritualiteit….

veel beginnerszegen  die je hopelijk gaat en blijft gaan met Tzolkin!

in liefde, Joke
http://www.fluisteralsjeblieft.nl

Advertenties

13 gedachten over “Beginnersgeest Zegen

 1. Marleen

  Wat een prachtige tekst om het nieuwe jaar mee te starten en elke dag proberen te verinnerlijken en te delen. Een welgemeende dank vanuit mijn ❤️.

 2. yawie

  Deze eerste zinnen van 2018 bieden mij hoop, troost en een intens gevoel van liefde, zoals ik die dit jaar, elke dag, elk moment wens te ervaren en hoop dat anderen dat ook doen. Dank voor het delen. Ik wens je een magisch en stralend nieuwjaar!

 3. Gerrie van Giezen

  Dank je Joke voor al je wijsheden die je met ons deelt.
  Zo gaan we samen op pad en delen we, ontmoeten we vanuit onvoorwaardelijke liefde..
  Ik wens je een gezond en een gelukkig 2018

 4. Margot Groot

  hartelijk dank Joke, voor het delen van jouw wijsheden. Ik kopieer ze iedere keer, lees ze meermalen door en geef jouw adres door aan mensen waarvan ik denk dat zij open staan voor deze teksten. Verbaasd ben ik dat jij ook ziek kan worden. Ik wens je alle gezondheid en sterkte en liefdevolle inspiratie voor 2018

 5. ineke monster

  Live Joke
  Allereerst de beste wensen voor een gezond levenslustig 2018. Verder dank voor al het inzichtelijke , dat je steeds stuurt. Het geeft steeds weer stof tot overdenken. Regelmatig lees de teksten weer, omdat ze altijd wel iets toevoegen.aan verschillende emotie’s.Het is gewoon fijn om je blogs te lezen . Liefs Ineke Monster

 6. marie jeanne

  Dankje Joke voor de steeds zo wijze woorden die een enorme diepgang hebben. Ik wens je een gezond en vernieuwend 2018! Liefs, Marie Jeanne

 7. Hanneke.Jansen.

  Dank je Joke,
  dat ik telkens weer ,als ik de fluisterbrief lees, binnen warm en stil wordt.
  Veel liefde rust en kracht gewenst.

  Hanneke. 8jan 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s