activeer je Thuisplek, je sacrale identiteit, je innerlijk heiligdom

Een oud-nederlandse benaming voor een vlinder is ‘kapel’ en is een verwijzing naar ‘de mantel’ – Vandaar dat er vlindernamen zijn waar het woord ‘mantel’ in opgenomen is. (keizersmantel, rouwmantel) De mantel kun je zien als het ego-jasje waaronder de heilige ruimte zich bevindt – de kapel. Die heilige ruimte van onze binnenwereld is de ruimte die je binnentreden mag gaan als je gaat mediteren. De ademhaling volgen en langzaam in je eigen ritme komen, je natuurlijke ritme. Je doet ahw je schoenen uit om de heilige ruimte binnen te gaan en te luisteren – in stilte – naar wat er in jouw binnenwereld allemaal leeft en tevoorschijn wil komen.

De blauwe energie is altijd verbonden met Aarde-Thuis, onze Thuisplek, onze Heilige Ruimte van binnen, van waaruit we alles wat we meemaken naar onze inzichten en overtuigingen beoordelen. Het is ons oriëntatiepunt in dag- en nachtbewustzijn, dat je kunt verankeren in jezelf door je mooiste plek op aarde te visualiseren in jezelf. Hoe vaker je dit doet hoe meer de plek van binnen een plek wordt waar veiligheid woont. Maar vergis je niet, het is niet veilig om te proberen verlies te voorkomen.

Iedereen heeft een plek of plaats in de wereld waar je graag bent, waar je je kunt opladen, waar alles even van je afvalt. Dat kan zijn aan het strand, bij water, in de bossen, bij een boom, in een drukke winkelstraat of een plek in je eigen woonhuis met een kaars en omringd door jouw zelfgekozen meditatiesymbolen. Deze plek kun je ook naar binnen halen.  Het is jouw Thuisplek, jouw anker waar je ten diepste jezelf kunt zijn. Je Thuisplek is ook de plek van waaruit je de wereld weer opnieuw tegemoet kunt treden. Door naar binnen te keren leren we luisteren naar onze Engel.

 

 

Als het leven een school is waarin we ingewijd worden in het Leven Zelf, dan is verlies een van de belangrijkste vakken. Als we verlies ervaren, ervaren we ook degenen van wie we houden – en soms ook vreemden – die op moeilijke momenten om ons geven en wellicht een tijdje naast ons Zijn. Verlies is een stuk dat van ons hart afbreekt, maar uit dit stuk ontstaat liefde en dit stuk kan de liefde van anderen op andere wijze vasthouden. Want hoewel we uiteindelijk alles verliezen wat we bezitten, gaat wat er werkelijk toe doet nooit verloren. Ons huis, ons geld, onze auto, onze baan, onze jeugd en zelfs de mensen van wie we houden, we hebben het slechts te leen. Je kunt hier treurig van worden, maar ook kun je er de prachtige ervaringen tijdens onze tijd op aarde juist des te meer door gaan waarderen.

Onze werkelijkheid hier is niet blijvend, net zomin als hetgeen we bezitten dat is. Alles is tijdelijk – zij die stervende zijn, weten wat ze kwijtraken en begrijpen de waarde ervan. Het zijn vaak de levenden die zichzelf voor de gek houden. Verlies is één van de moeilijkste lessen in het leven.

De meesten van ons verzetten zich tegen verlies, en vechten ertegen zonder te begrijpen dat leven verlies is, en verlies leven. Zonder verlies kan het leven niet veranderen en kunnen wij niet groeien. Wat je ook voelt als je iets of iemand verliest, het is precies wat je hoort te voelen. Verlies voelt gewoon zoals het voelt, het is een gewaarwording van leegheid, hulpeloosheid, verlamming, waardeloosheid, boosheid, verdriet en angst. We willen niet meer slapen of juist alleen nog maar slapen. Dat is eigenlijk allemaal onderdeel van het herstelproces, maar wat is het moeilijk om te zien dát we groeien door verlies. Het gebeurt wel degelijk, zij die een verlies lijden worden uiteindelijk sterker, meer een geheel – misschien is dat wel een van de functies van verlies in ons leven. Het brengt eenheid tussen de mensen, het helpt ons elkaar beter te begrijpen. Verlies schept een band zoals geen enkele levensles dat doet – en die waarde blijft eeuwig bij ons.

 

 

Nacht is zwart, donker, duisternis en onwetendheid. Zwart is feitelijk het ontbreken van alle licht, toch kunnen we als het donker is feilloos de weg vinden in ons eigen huis. We schakelen dan als het ware over op onze innerlijke zintuigen, je gaat werken met je energie, gevoel en dromen. Laat je adem je naar binnen brengen, het lichaam in. Thuiskomen bij jezelf. Je Thuisplek is een plek in jezelf waar je altijd naar toe kunt, waar het altijd goed is en waar je mag zijn wie je bent. Je Thuisplek in jezelf is het anker in woelige en chaotische tijden net als kinderen een hutje bouwen om dingen te verwerken is onze thuisplek de plaats waar wij veilig kunnen accepteren, waarheid en werkelijkheid toelaten.

Depressieve klachten zijn soms niet goed te herkennen. Veel van de klachten kunnen ook op iets anders duiden. Ook de oorzaak van een gewone depressie is nog steeds een mysterie. Bij winterdepressie ligt dat anders. In tegenstelling tot een depressie die het hele jaar prominent aanwezig is, is de oorzaak bij een winterdepressie wél duidelijk, namelijk een gebrek aan licht. Licht reguleert onze biologische klok; het reset als het ware de biologische klok zodat we in de avond makkelijk in slaap vallen en in de ochtend vol energie wakker worden. Doordat er een gebrek aan licht is raakt deze klok van slag, met niet alleen slaapproblemen, gebrek aan energie en lusteloosheid etc. Gelukkig is de oplossing voor winterdepressie eenvoudig: meer licht, meer buiten zijn in tijden dat het zonnetje er even bij is of zomaar midden op de dag 10 minuutjes buiten zijn.

Ontdek het leven onder je levenssituatie

Je kunt jezelf niet vinden door naar je verleden te gaan. Je vindt jezelf door in het heden te komen. Aandacht is daarbij essentieel, maar pak het verleden aan op het niveau van het heden. Leer kijken vanaf een afstandje naar al je reacties, impulsen, woorden, daden, ingevingen, verlangens etc. want zo leer je jezelf kennen en kom je je eigen patronen in het landschap van de ziel op het spoor. Als je zo leert kijken ben je eigenlijk als een mens die leeft in twee werelden, want dit schouwen en nadenken over jezelf gaat op geen enkele manier ten koste van de actieve, handelende en pratende mens die je ook bent.

Stilte is eigenlijk een ander woord voor Ruimte. Daarbij kun je je mannelijke energie gebruiken om te onderscheiden en te bepalen wat goed voor je is en hoe jij voor jezelf ruimte kunt creëren. Het stroomt in alles wat je doet, leidt het en geeft het kracht. Al het werkelijk succesvolle handelen komt voort uit dat veld van alerte aandacht, van synchroniciteit waartoe ook onze dromen behoren. Dromen bieden verborgen inzichten en geven geen kans tot zelfbedrog. Dromen verbinden het onbewuste met het bewuste, dromen helpen ons aanvaarden.

Aanvaarding betekent: nu is dit wat deze situatie, dit moment me verplicht te doen en dus doe ik het gewillig. Blijf daarbij kijken met de ogen van het Hart, volg de weg van de verbondenheid. Laat daarin ook alles toe wat niet direct energetisch verbonden voelt met jou, laat het hart open opdat vermenging kan ontstaan van energieën die langs de weg van synchroniciteit of dromen aan jou gekoppeld ligt. Vanuit een vrouwelijke wereldvisie wijzen synchroniciteit en dromen je de weg, hoe liefdevoller hoe meer het hart je stappen voorwaarts laat zetten die je pas achteraf begrijpt – maar altijd wordt er een diepere laag in de psyche geraakt waaruit nieuwe energie kan opstijgen die in de realiteit van het dagelijks leven een beslissende kracht wordt. Enkel op de weg naar binnen, naar het hart vinden wij onze Engel….

Leven, jij tilt en draagt mij, jij zorgt dat ik vooruitkom

© Joke

 

 

2 gedachten over “Je Thuisplek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s