Het herdefiniëren van de mannelijke energie en je verbinden met het hogere onderscheidingsvermogen is moedig.  Je moreel zelf-kompas moedigt aan in je recht te staan en de daadwerkelijke pionier in jezelf te omarmen.  Zou jij het aandurven om het goede te doen? Zelfs als anderen het niet met je eens zijn?

In het 20×13 ritme van Tzolkin zijn we aangekomen bij kin 53 de rode Hemelwandelaar-energie die ons de komende vier x dertien dagen leiden gaat en een nieuwe kleurencyclus inluidt. In het vorige artikel stelde ik je de vraag: waar begint menselijk leven – verbindt het eens met deze stap, de dertiende zon in de reeks van twintig en vijfde groeigolf in het ritme van Tzolkin. De retrograde gang van Mercurius vanaf 23 maart tot 15 april vindt deze keer plaats in het teken ram met als polair teken weegschaal. Ram is het teken van de eerste impuls, het pure begin…..

De energie van de rode Hemelwandelaar, in Maya-taal Ben genoemd en meestal vertaald wordt met riet of bamboe, en symboliseert een holle buis als brug of geleider voor het licht van de stralende zon en een fonkelende zuil van licht zijn die de aarde met de kosmos verbindt. Omhoog reikende rietstengels zijn symbolen voor de verticale verbindingskanalen tussen de aarde en de kosmos. Met het beeld van het lied van de rietfluit vertelt Rumi wat hij van binnen voelt sinds hij uit ‘mijn bed van riet’ werd losgesneden. ‘En al hoort slechts een enkeling achter de noten die ik zing het geheim dat ik met me meedraag’ toch blaast de adem van de fluitist met zijn ‘vingers’ voor de natuurlijke holle ruimte warmte in de materie.

Doe als het riet: buig me, maar breek me niet

Het wordt steeds belangrijker dat middel en doel in balans met elkaar staan met het oogmerk echt zuiver in ons handelen en spreken te zijn en dat kan echt een opgave zijn; lukt het niet, probeer dan de dialoog, de winst is dat je meer en meer in contact komt met je eigen melodie en die van de ander horen kunt.

tekst loopt verder onder de afbeelding

 

Thema van deze kleurencyclus (4×13) is Moed. De moed hebben tijdig je grens aan te geven, een time-out aanvragen en dingen niet laten lopen,  gaat altijd samen met het kennen van grenzen en het voelen. Dat leer je door er een gewoonte van te maken meer je aandacht bij je lichaam te houden en op te merken wát je voelt. Als je op een respectvolle manier je grenzen aangeeft kun je merken dat het je een beter gevoel geeft en dat het je relaties verbetert. Het is daarbij de altijd natuurlijk de bedoeling dat je rekening met elkaar en elkaars mogelijkheden houdt. Ontdek dat hoe meer je de grenzen respecteert hoe dieper je je kunt verbinden, zonder de strijd te hoeven aangaan, hoe meer je sociale vaardigheden worden ontwikkelt. Door helder denken, onderscheidingsvermogen en zonder gehechtheid aan een uitkomst kunnen we de balans van energie in een situatie of zelfs in onszelf veranderen van negatief naar positief, van donker naar licht, van dualiteit naar een-heid.

Leren om een realiteit te zien én voorbij te gaan aan een eigen waarheid
is een leerweg van bewustwording

De huidige tijd wordt gekenmerkt door het feit dat er steeds meer mensen op zoek gaan naar hun eigen opvattingen over de waarheid, onder andere op basis van de eigen ervaringen. Een bijzonder aspect van deze tijd is dat we daarbij de beschikking hebben over een veelheid aan lang verborgen gebleven of geheimgehouden oude kennis van wijsheidstradities en ook veel inheemse volkeren ervoor gekozen hebben om hun lang geheimgehouden kennis nu voor iedereen beschikbaar te stellen. Het ontwikkelen van ons eigen onderscheidingsvermogen en het ontwikkelen van een vertrouwen in ons eigen innerlijk weten wordt daarom dan ook steeds belangrijker om waarheid diep in onszelf te vinden. Dat betekent niet dat je ophoudt met recht doen aan anderen en helemaal opgaat in je eigen ikje, maar dat je beseft dat jouw daden en acties gevolgen hebben voor jezelf, de buren en diegene die duizenden kilometers ver weg wonen. De meeste mensen weten wel wat onrecht is, maar wat is gerechtigheid nu eigenlijk? Heeft het iets te maken met een moreel kompas? De meeste mensen hebben niet in de gaten dat waar je reageert vanuit weerstand, antipathie etc. je eigenlijk reageert op een herinnering, iets wat (energetisch) herstelt wil worden of in balans gebracht mag worden.

De verpersoonlijking van de weegschaal vinden we onder andere in Vrouwe Justitia. Zij wordt geblinddoekt afgebeeld met een weegschaal in de hand. Zij is daarmee het symbool van de aardse gerechtigheid. Het attribuut van Vrouwe Justitia en dus van rechtspraak is de weegschaal. De weegschaal symboliseert ons geweten. Het beeld van de weegschaal vraagt van ons, in onszelf af te wegen wat juist is, en wat niet juist is; wat respectvol is en wat kwetsend is; wat waar is, en wat niet waar is. Dat telt niet alleen in contact met een ander mens, maar ook in het contact met dieren, planten en de omgang met Moeder Aarde. Het goede doen, daar draait het om. Als je echt het goede wilt doen, moet je soms lang gekoesterde waarheden durven loslaten…..maar als je waarheid in het midden ligt, waar is dan het midden?

tekst loopt verder onder de afbeelding

 

Want ook al realiseren wij ons dat niet altijd in het dagelijks leven, Moeder Aarde leeft en ademt en alle wezens die op haar leven ademen met haar mee. Zo zijn er energieën die naar de aarde stromen en energieën die weer terugstromen de kosmos in. Dit ritme van in- en uitademing is niet alleen terug te vinden in onszelf en in de verschillende levensfasen waarin we verkeren, maar ook in het ritme van de jaargetijden en de ritmische ontwikkeling van mens en aarde door de tijd heen. Als we ons gezicht opheffen naar de zon, beschijnt zij ons niet alleen met warmte, maar ook met geestelijke krachten die vanuit haar hoge wezen op ons neerstromen. Deze zonnegeestkracht staat op haar beurt weer in verbinding met de sterren en de planeten. Ook zij zijn hoge, geestelijke wezens die hun geestelijke krachten naar de aarde laten stromen. De mens heeft in deze ritmen en energieën een belangrijke sleutelrol. Door ons bewust te worden van het geestelijke dat ons omringt, laten we Christusbewustzijn op aarde ontwaken.

Rudolf Steiner zegt hierover: `Voor de energiestromen naar de aarde en naar de hemel zijn wij mensen sleutelfiguren, maar daar waar het de mens niet mogelijk is, zijn het de dieren en elementairen die dit werk volbrengen. Waarbij je de elementairen kunt beschouwen als grote bemiddelaars tussen hemel en aarde. Zo leggen mensen, dieren en elementaire wezens met elkaar een levende verbinding tussen hemel en aarde.`

de vier elementen en hun wezens

Wil je dit aangaan met de natuurwezens, besef dat de ontmoeting en verbinding ontstaat vanuit het gevoel – en wel doordat een mens zich van binnenuit geraakt voelt door iets in de natuur dat zijn of haar aandacht trekt. Wanneer het ontspruitende groen je aandacht trekt, een bloem of klankkleur je raakt of we ons aangetrokken voelen door een boom of struik zijn het in wezen de natuurwezens die om onze aandacht vragen en scheppende vermogens wekken. De verbinding met natuurwezens ontstaat dus langs de weg van het gevoel en niet langs de weg van het zien zoals zo vaak gedacht wordt.

Bastiaan Baan geeft in zijn boek: De Heer der Elementen een uitspraak van Paracelsus door die vertelde: Vroeger was het kleine volkje vertrouwd met de mensenwereld en stond nog op goede voet met de mensen. De mensen konden nog met hen spreken. Maar in de voortgezette zondeval heeft de mens zich langzaam maar zeker afgewend van deze onzichtbare wereld. Het is door die ontwikkeling dat we in onze tijd het contact met de natuurwezens hebben verloren. Daarom wachten de natuurwezens nu op de tijd waarin in de individuele mens de Christus (= het hogere Zelf of het hogere Ik) geboren zal gaan worden. Dan, dan zullen mens en natuurwezens samen gaan werken aan de omvorming van de aarde.

Natuur- of elementaire wezens worden vaak in vier groepen ingedeeld: de aardewezens, de waterwezens, de luchtwezens en de vuurwezens. Het zijn dus energieën, natuur-energieën die bij hun werk aan de natuur de opdrachten van hogere geestelijke wezens (engelen) vervullen. Heb de moed in de hemel-aarde verbinding met heel je aandacht te luisteren en wellicht op te komen voor het dier of natuurwezen wat je innerlijk beleeft.

© Joke – fluisteralsjeblieft

2 gedachten over “het lied van het riet

 1. Dank lieve Joke, deze komt weer op een bijzonder moment….dat gebeurt wel vaker met jou Posts! Er was ook mooie info op FB vanmorgen die hierbij aansluit, althans zo was de associatie bij mij
  Als je het leuk vindt Google dan op bbncommunity.com een artikel van Bader Lee en een ontdekking van Olaf Kruse…..algen (en mensen) die energie heen en weer laten stromen daar waar nodig….
  De wereld is zo mooi!!
  Fijne tweede paasdag en tot een volgende keer,
  Lieve groet,
  Nell Pesman
  http://www.banyantreeyoga.nl
  Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s