omkijken en vooruitzien

De jonge maisgod is een van de meest geliefde goden uit de klassieke Maya-tijd en verwijst naar de verbinding van de jonge maisgod met de offermythe, volgens welke hij elk jaar bij de oogst moest sterven opdat in de zaaitijd weer nieuw leven uit hem kon voortkomen. De maisgod was het symbool van mannelijke vruchtbaarheid en scheppingskracht.

Vruchtbaar Netwerken bezorgt je contacten die je anders misschien niet zou ontmoeten.
De meeste mensen zijn wel overtuigd van het nut van netwerken, maar het moet oprecht en gemeend zijn en daar ligt maar al te vaak het struikelblok. Hoe trek je steun aan voor het realiseren van je bestemming….?

Verbinding leggen met ons hart is niet vanzelfsprekend – alleen al onze vijf meest bekende zintuigen wonen in ons hoofd. De ogen, oren, neus, mond en tong. Met deze bekende vijf kunnen we voelen, zien, proeven, ruiken en horen, waarbij passie onze innerlijke drijfkracht is om het vuur van onze liefde te bekrachtigen en te belichamen.

Zo bezien zijn behoren zintuigen tot het rijk van de talenten die we volop kunnen beoefenen. Naast talenten die we al ontwikkelt hebben, brengen we ook talenten in de kiem mee. Sommigen noemen het beperkingen, anderen zien het als kansen om nieuwe talenten te kunnen ontwikkelen. Onderzoek eens je eigen beperkingen in dit licht of ontdek eens hoe jij jouw beperkingen nodig hebt om je in de goede richting aan te sporen.

Ontdekken wat voor mogelijkheden wij allemaal, niemand uitgezonderd, in ons hebben is een prachtbron. Het laat ook zien dat het leven niet maakbaar is, dat we positieven én teleurstellende ervaringen opdoen. Het kan wél een plezierige reis zijn als je durft te leren van je ervaringen en je bewust wordt dat je steeds weer een nieuwe keuzemogelijkheid hebt en keer op keer mag kiezen voor wat goed voelt voor jou. Zo baan je een weg naar het leren bewonen van heel je lijf.  Het is heel leuk om jezelf daarbij structuur (rug) te bieden als fundament voor een gezonde en gestructureerde groei of individueel groeiproces. Vanzelf weet jij natuurlijk al dat Tzolkin zo’n hulpmiddel is anders zou je mijn website niet gevolgd hebben.

Voor wie dit nog niet weet: Tzolkin biedt je een structuur door elke 13 dagen een thema aan te bieden. Door daar 13 dagen mee te leven en dus álles wat gaande is in jouw eigen leven te verbinden met dat thema kun je veel vruchten plukken en het zaad van je innerlijke rijkdom tot bloei brengen – zonder jezelf te verliezen als je ‘in de huid van een ander mens of het andere kruipt’. Op de pagina ‘Tzolkin dagenergie’ kun je inzicht ontvangen in het stappenplan. Deze keer heb ik deze cyclus niet uitgeschreven. Projecties leren terugnemen, karma begrijpen en de taal van je eigen lichaam leren verstaan kun je en doe je immers alleen maar zelf.  Daarbij wilde ik je niet afleiden van de intensiteit die deze cyclus sowieso al in ons oproepen kan als je werkelijk toelaat hoe karma doorwerkt in jouw eigen leven, met je ouders, je jeugdvrienden en in je daden van leven tot leven.

Vaak kijken we maar liever vooruit. Maar kun je eigenlijk wel écht vooruit zien, als je niet om kan kijken? Een mens is in een voortdurend proces van veranderingen: van emoties en motieven. De basis van geluk is dat je meegaat met die verandering…..

tekst loopt verder onder de afbeelding

 

Het thema, in deze geel Zaad groeigolf is gericht op de her-opvoeding van onze zintuigen. Is wat je ziet ook werkelijk zo negatief of is het afkomstig van jouw antipathie ergens tegen?

Die heropvoeding start met een zorgvuldige waarneming van de bewegingen die zich in jouw innerlijk voordoen. Opletten dus op wat er door jou heen gaat en bewust registreren wanneer je gaat oordelen of je gaat richten op het on-aardige en je eigenlijk angst voelt. Herwin dan het recht om te voelen zónder je denken uit te schakelen – voel dat als je bewustzijn ‘volloopt’ de overprikkeling zich inzet. Jezelf even afsluiten of de natuur in gaan is dan het beste wat je kunt doen.

Bewustwording staat dus voorop, want alleen zo kun je ook bewust iets veranderen. Golf je mee en leer je verwonderen in plaats van je te ergeren. Ont-wikkel jezelf stap voor stap en ontdek dat de zintuigen (we hebben er wel twaalf die allemaal mee willen doen. Interessant is de wisselwerking tussen het waarnemen met de zintuigen en onze gezondheid en levenskracht. Wanneer we intensief en genuanceerd waarnemen, neemt de levenskracht toe en naarmate de gezondheid en levenskracht beter zijn, nemen we genuanceerder en meer waar. Daarom is het meervoud van leven: Lef hebben om Lief te hebben niet alleen van gelijkgestemden maar vooral ook met datgene wat jouw antipathie oproept omzetten naar Liefde.

Zintuigen zijn de zaden van onze vermogen, ook om uit patronen te stappen die oud en versleten zijn geraakt en volgens de wetmatigheden van oorzaak en gevolg in feite ons eigen ongeluk voor de toekomst bepalen. De negatieve keten van oorzaak en gevolg (patronen) kun je doorbreken door jezelf te vergeven oftewel goede daden te verrichten waar de ander daadwerkelijk van gaat glimlachen. Wat wij zaaien mogen wij ook oogsten…..

Doel van deze cyclus ligt bij de energie van de gele Mens en het leren keuzes te maken oftewel het kaf van het koren te onderscheiden. Eén van de dingen die we hier op aarde doen is de vrije wil ontwikkelen. Een vrije wil impliceert een keuze als je weet waaruit je kiezen kunt en maar al te vaak boosheid, woede of onmacht in je kan oproepen je menselijkheid te behoeden zónder in negativiteit te belanden.

Het wil simpel zeggen: word je bewust van de consequenties van je daden, je niets-doen en je zwijgen

Als de emotie Boosheid je in bezit neemt,  je overneemt, mag je dit zien als  een schreeuw van het onderbewuste die uitdrukking geeft aan een onmacht om het leven vorm te geven zoals jouw innerlijk het zo graag wil. Boosheid en/of onmacht kan zich richten tegen jezelf maar ook naar anderen en dan wordt het oorlog.  Woede is bedoel om zélf in jezelf op te graven waar de pijn zit die je in je boosheid ‘terugdoet’ nodig om wrok en woede uit je verleden op te ruimen. Iedereen wordt weleens boos, boosheid is ook nuttig: het waarschuwt je dat iets (en dus niet iemand!) niet goed is voor jou maar jij je niet bij machte voelde om het anders te doen. Neem pauze,  geef het aan de zon en vergeet niet dat je mens bent in een onvolmaakte wereld: laat jezelf weer voelen.

Een glimlach die van binnenuit komt is het meest basale vredeswerk.

Liefde is in diegene die liefheeft,
niet in diegene die wordt liefgehad. (Plato – 428-347 v.C.)

© Joke – fluisteralsjeblieft
De afsluiting van de kleurencyclus van rode Slang, witte Spiegel, blauwe Aap, Geel Zaad

 

de eerdere tekst vind je hier: https://wp.me/p2XSLz-13p

Ter overweging…..

Ik loop door een straat

Ik loop door een straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik val erin.
Ik ben verloren … ik ben radeloos.
Het is mijn schuld niet.
Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden.

Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik doe alsof ik het niet zie.
Ik val er weer in.
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben.
Maar het is mijn schuld niet.
Het duurt nog lang voordat ik eruit ben.

Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik zie dat het er is.
Ik val er weer in … het is een gewoonte.
Mijn ogen zijn open.
Ik weet waar ik ben.
Het is mijn schuld.
Ik kom er direct uit.

Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik loop eromheen.

Ik loop door een andere straat.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s