Er is niet zoiets als een pure introvert of een pure extravert, er bestaat wel een anders omgaan met energie.  Introverte mensen hebben het moeilijk in onze maatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Ook mij werd als kind al geadviseerd extraversie te gaan ontwikkelen, met alle gevolgen van dien voor mijn intuïtie. Al schrijvende keert het terug; ‘Alleen zijn is een cruciaal ingrediënt voor creativiteit (van introverten)’, zegt Susain Cain in haar TED-talk. Probeer niet anders te zijn dan je bent, maar haal het meeste uit de krachten die je al hebt…..

Er zijn nogal wat manieren om te beschrijven wat introversie – extraversie nu eigenlijk is. Introverte mensen krijgen energie van situaties waarin ze alleen zijn of met een ander persoon. De batterij van extraverte mensen wordt daarentegen juist opgeladen als ze in gezelschap zijn. Dat is de kortste en meest opvallende eigenschap. Informatie is energie en hoe je daarop reageert heeft te maken met de manier waarop informatie verwerkt wordt en dát heeft weer te maken met het tijdperk van verandering waarin wij nu leven.

De vier Tijdperken die achter ons liggen dragen in de verschillende culturen en tradities een andere naam. Zo kun je spreken over het Gouden, Zilveren, Koperen en IJzeren tijdperk, maar ook over de vier Yuga’s.

het gouden tijdperk of het Satya Yuga had een duur van 20.000 jaar
het zilveren tijdperk of het Treta Yuga had een duur van 15.000 jaar
het koperen of bronzen tijdperk of het Dvapara Yuga had een duur van 10.000 jaar
het ijzeren tijdperk of het Kali Yuga had een duur van 5.000 jaar.

In 1899 kwam een einde aan een tijdperk dat 5000 jaar geduurd had; van 3101 v. Chr. tot 1899 n. Chr. Deze tijd is met name bekend als de tijd waarin het gordijn dichtgaat. De geestelijke wereld was afgeschermd van de aardse wereld en ook de herinneringen die daarmee samenhingen gingen verloren. Er was geen leven ná de dood werd een gangbare gedachte – dat kwam dus omdat de zgn ‘heldere gaven’ als helderhorend, weten, voelend en ziende door het sluiten van het gordijn niet meer in verbinding kon komen met de engelenwereld.

De mens begon het eigen denken te ontwikkelen en maakte zich los van allerlei autoriteiten door op zoek te gaan naar vrijheid, individualisme. Het Westen kent vanaf de jaren ’60 in de vorige eeuw een opleving van de oosterse religies, met name van het boeddhisme. Deze opleving en al haar varianten wordt ook wel de New Age beweging genoemd. Inmiddels zien we dat deze beweging over haar hoogtepunt heen is en er een nieuwe ontwikkeling is begonnen. Die van het zoeken naar inzicht.

 

 

Dit brengt ons opnieuw  én anders in contact met de energie van de Adelaar, die bij de Inheemse culturen zo heilig is, maar ook met de engelenwereld, met karma en reïncarnatie en zeker ook met ‘overgevoeligheden’ – onze zintuigen zijn zich aan het transformeren naar een hoger trillingsgetal, naar meer bewustzijn, meer liefde (=licht). Wij herinneren ons Het helder voelen, zien, horen en weten doordat de zintuigen meer verfijnt en gevoeliger gaan worden; woorden als  (Hoog-) Sensitief en Hyper Sensibel duiden hierop.

De Hypersensibele persoon, is lichtgeraakt en overgevoelig voor prikkels. Het lichaam accepteert niet alle voedingsmiddelen, mogelijk leidende tot intoleranties (allergieën) meer. Hierbij lijdt de persoon aan een teveel aan zintuigindrukken. Er hoeft dan helemaal geen sprake van hooggevoeligheid te zijn.

Wanneer een persoon Sensitief is, is hij afgestemd op anderen, is hij bezig zich te verbinden waarbij Compassie en Liefde werkwoorden zijn die dagelijks in praktijk gebracht willen worden. Op deze website valt deze gave onder ‘introvert’ zijn en over ‘overprikkeling’ etc. verwijs ik je naar andere websites en boeken; b.v.  Het Boek ‘Hoogsensitief’ door Prof Elke Van Hoof.

Carl Jung (1875-1961) sprak al van ‘aangeboren sensitiviteit’ en Eduard Schweingruber publiceerde in 1935 over de ‘sensible Mensch’. In de daaropvolgende decennia hebben wetenschappers de eigenschap in diverse contexten bestudeerd, bijvoorbeeld als een kenmerk van introversie.

introvert of extravert

introvert of extravert-  Of je nu introvert of extravert bent, door rekening te houden met wat bij jou past kun je jouw positieve kanten juist benadrukken, trouw blijven en vooral ook loyaliteit beoefenen bij anderen omdat je zelf zo loyaal bent….

Als we spreken over leiderschap kom je al snel tot de ontdekking: Extraverte personen komen al sinds het begin van de mensheid eerder terecht in leidersposities dan introverte personen. Toch staan de meeste mensen volgens Jung, die hier veel onderzoek naar heeft verricht, afwisselend introvert en extravert in het leven. Net zoals wij in- en uitademen heeft het geen verband met sociale vaardigheden van iemand, de doorslaggevende factor is de individuele aanleg. Ook binnen één gezin waarin de kinderen op gelijke wijze behandeld worden, kunnen zowel introverte als extraverte kinderen worden geboren. De invloed van de ouders of van de opvoeding is niet bepalend voor het type.

 

In je omgang met en aanpassing aan de wereld kun je twee houdingen aan de dag leggen: ofwel je richt die op de buitenwereld en bent voornamelijk op de buitenwereld, de mensen en de processen daarin betrokken, óf je richt je op de binnenwereld en kunt de buitenwereld alleen betreden wanneer dat plaatsvind vanuit een vooraf bepaalde innerlijke houding tegenover die buitenwereld. Zoals Jung beschrijft mogen we hier geen oordeel aan verbinden: wat de een bereikt door allerhande contacten, bereikt de ander via de weg van monopolie. Introverte mensen blijken om diverse redenen meer voorkeur te geven aan intieme relaties en extraverte mensen blijken gemakkelijker en losser contact leggen. De reden voor dit soort verschillen is dat gedrag en aanleg niet hetzelfde zijn. Je gedrag komt niet alleen voort uit aanleg  maar ook uit aangeleerd gedrag: gedrag wat je hebt ontwikkeld tijdens het opgroeien. Omdat dat je wat opleverde of straf (pesten, afkeuring, gehoorzaamheid) voorkwam.

Introvert zijn is in wezen niets anders dan in jezelf gekeerd zijn, naar het onderwerp of naar het eigen ik, in plaats van naar buiten gericht op een object. Een extravert persoon richt de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Ze vinden het over het algemeen fijner om met anderen samen te zijn dan om alleen te zijn. Extraverte personen krijgen energie van het onder en met anderen zijn. Introverte mensen krijgen energie van het alleen-zijn wat geen kluizenaarschap behoeft te zijn. Ik beoog niet een volledig plaatje te bieden over zowel introvert of extravert zijn, het belang van dit artikel is dat je je leert openen voor de steun van je metgezellen in het licht van persoonlijk of dienend leiderschap en een omni-perspectief leert ontwikkelen opdat zich een heilig vertrouwen kan opbouwen simpelweg omdat je leert kijken vanuit meerdere invalshoeken.

Leiderschap en het het principe van wederkerigheid

 

Extraverte personen komen al sinds het begin van de mensheid eerder terecht in leidersposities dan introverte personen. Een volgens mij belangrijke reden is dat extraverte personen simpelweg meer zichtbaar zijn dan introverte en daardoor meer mogelijkheden tot identificatie bieden.  Uiteraard wil dit niet zeggen dat extraverte leiders beter zijn dan introverte. Opnieuw hangt het, net als bij het beslissen en keuzes maker er vanaf wie geleid moet/wil worden: mensen die volgzaam of daarentegen juist erg zelfstandig zijn. In het eerste geval voldoet een extravert leider uitstekend, in het tweede voldoet een meer introvert leider beter. Immers aan introverte leider moet je vragen naar hun mening of hun ideeën, uit zichzelf zullen dat niet vertellen of zichzelf etaleren. Extraverte mensen daarentegen zijn goed in netwerken, gaan soepel om met de mensen die op hun weg komen. Ze reageren snel op verzoeken, zijn impulsief in de zin van actie ondernemen zonder er veel over na te denken. Het mooie is dat er magie ontstaat als beide krachten met elkaar leren samenwerken.

Een introvert persoon voelt zich vaak aangetrokken tot de actiegerichtheid en het enthousiasme van de extraverte persoon.

De extraverte persoon kan leren van de bedachtzaamheid en de innerlijke rijkdom van de introverte persoon.

Observeer je huidige omgeving eens. Er zitten vast duidelijke voorbeelden van intro- en extraverten tussen. Beter nog, kijk eens naar jezelf, ben je trouw aan je eigen hart, je eigen essentie of val je vaak terug in je oude gedrag? Om dan niet alsnog om te vallen (in het oude gedrag terug te vallen), moet je sterk in je schoenen staan en compassie beoefenen.

Onze cultuur heeft alleen het leven als een extravert mens tot een deugd verklaard. We ontmoedigen de innerlijke reis, de zoektocht naar de kern.              Daarom zijn we onze kern kwijtgeraakt en moeten we die terugvinden. (Anaïs Nin) 

Kies er eens voor om anderen het cadeau ‘goed luisteren’ te geven. Kun je hiervoor putten uit eigen ervaringen waarin de ander compassievol naar jou luisterde. Hoe voelde dat?

© Joke – fluisteralsjeblieft

 

Een gedachte over “Introvert – Extravert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s