Symbool komt van sym-ballein: samenvoegen. Het brengt meerdere dingen bij elkaar. Of anders gezegd: er zitten veel betekenislagen in. Symbolen dragen iets van de verzamelde wijsheid van mensen in zich. Een regenboog is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen reageren op een regenboog met een gevoel van hoop. 

Een veel gebruikt symbool in Tzolkin is verbonden met ‘stromen’. Als je erop let is stromen niet zo een gangbaar woord in ons dagelijkse taalgebruik, wel op internet is je overgeven aan de stroom van het leven inmiddels wel een populaire term geworden. Vaak wat gemakkelijk voorgespiegeld. Het gaat in stapjes. Steeds opnieuw die ene stap zetten in vertrouwen dat je leven geleid wordt is actie ondernemen daar waar je eerder geen actie nam. Niet dwars op de stroom, zonder verzet tegen de stroom van het leven is antwoorden vinden op vragen als: Waar klamp je je aan vast en welke tegenstromen omringen je?

Hoe ziet de stroom van jouw leven eruit?

De grote rivier die ik moet varen, heeft haar eigen stroom van ik-ben woorden. Mensen die mij mailen in Tzolkin verband beginnen steevast met de woorden ik ben….en wat volgt is het kin-getal of de kleur en zonnezegel van de geboortedag, soms met toon maar vaker niet. Sta mij toe je te vertellen dat je dat niet bent, het is wat je ontwikkelen wil in je leven. Stap voor stap reikt het universum je precies aan wat je op elk moment echt nodig hebt. De uitdaging in je Maanfase is om schoon te worden, je te zuiveren van angst, zorg, remmingen en ballast die je te zwaar maakt om op de stroom te gaan. Bewust aanwezig op de plaats en in de tijd waarin je bent. JeZelf worden en je herinneren wie je bent gaat dan ook verder dan verbinding maken met gevoelens en emoties en deze verenigen in jezelf. Je bent dan als mens nog niet JeZelf geworden, dat je verbinding hebt met je innerlijke kern. Dat wordt vaak wel zo gedacht. Dat is een misverstand.

De mens bestaat net als Moeder Aarde voor ca 70% uit water. Water leert ons stromen, bruisen van energie. Water leert ons ook zwemmen. Het is de wereld van emoties die aan onze voeten ligt, schommelend tussen eb en vloed. Je gaat je meer verbinden met je oer, met je baarmoeder. Daar waar (bewust en/of onbewust) pijn en verdriet van onze moeders en grootmoeders maar ook verwondingen uit het verre verleden woont en doorgeven aan de generatie na ons….. Hierdoor blijft een onbewust deel van haar hangen in wantrouwen, agressie, slachtofferschap en manipulatie ten opzichte van de man en de kracht van haar eigen mannelijkheid. Vaak ervaart ze dit echter nog niet, wie de geboden spiegels aanvaard gaat kritisch kijken naar het verhaal en de beelden over onszelf die we tot leven roepen.

Sensitiviteit kan zich in allerlei gebieden uiten, bijvoorbeeld op communicatievlak.

Verdriet kan schrijnen en rauw zijn, hebzucht kan ons gretig maken en ervoor zorgen dat wij oogkleppen op hebben, woede kan explosieve vormen aannemen en angst kan ons verlammen. Dit soort gevoelens van het ego zijn nadrukkelijk en met veel lawaai aandacht-vragend in ons lichaam én in ons hart aanwezig. De donkere, negatieve gevoelens die tot leven komen door de bedreigende buitenkant van de ander kun je ruiken: een angstig mens ruikt anders dan iemand die ontspannen is. Onbewust reageer je hierop. De geur voert je ogenblikkelijk naar de omstandigheden waar je hem eerder hebt geroken, je duikt dan even helemaal onder in die herinnering. De kans die je geboden wordt is het verenigen van emoties met gevoelens maar ook een kans om het moreel oordeelsvermogen te ontwikkelen door de wateren te zuiveren.

Zoveel van onze beelden zijn ‘gestold’, hebben hun kracht verloren. De opgave om deze ‘statische beelden’ te vervangen en/of om te vormen naar meer nieuwe levende beelden en voorstellingen gaat verder, dieper. Maar al te vaak merk ik op in gesprekken, doorheen artikelen en uitingen dat het tonen van je emoties en gevoelens nog geheel verbonden is met het ego. Open je voor nieuwe inzichten. Open je voor het leven. Open je voor de oerbron van stromend leven.

Wat is de oerbron van stromend leven?

In de lezingen cyclus die ik al jaren volg over de evolutie leerde ik het volgende over ‘stromen en de oerbron’. De bron van wat wij ‘leven’ noemen, de oerbron van stromend leven wordt in de oosterse als in de westerse esoterie ‘devachan’ genoemd, de uitstralende wereld waar de oorzaak van alles te vinden is. Het ‘devachan’ is het gebied waar de geestelijke oerbeelden in verschijning treden. We kunnen deze wereld daarom ook de wereld van de archetypen of de/onze ideeën noemen die zich open-baren in onze gedachten stroom. Ons denkvermogen is zo bezien een afbeelding van de kosmische gedachten, de kosmische intelligentie waar nog maar een schim, een schaduwbeeld of projectie van in ons denken aanwezig is. Die wereld of oerbron van het stromende leven omvat de oerbeelden van het leven, die door Rudolf Steiner ook wel ‘prana’ wordt genoemd. Levenskracht, Universele energie, Adem des Levens.

Realiseer je dat die voeding komt door de energie, de lucht die je inademt als gedachten die in het wolkendek blijven hangen. Als we een gedachte hebben en haar bekrachtigen door te geloven dat ze waar is of door haar uit te spreken, slaan we het vibratiepatroon op in het water van ons lichaam, en dit uit zich als bijpassende vibratie, overal om ons heen en verder weg, buiten ons fysieke zelf. Op deze manier beïnvloeden we onze omgeving en anderen reageren erop. We krijgen dus de passende feedback, die vervolgens weer zowel onze vibraties als het morfogenetisch veld (ziel) versterkt. Dit laat zien hoe belangrijk het is met zuivere bedoelingen te denken en te spreken. Water is een heel eerlijke spiegel…..

Ieder mens is zowel mannelijk als vrouwelijk

Vandaar dat komende tijd de rol van de man of het mannelijke in relatie tot de vrouw en het vrouwelijke meer dan ooit in de schijnwerpers zal staan. JeZelf worden in relatie omvat voornamelijk het innerlijk leegmaken van je ego-strevingen die alles aan jou gelijk of ondergeschikt wil maken. Niet voor niets raast uitgerekend in deze tijd het gruwelijke #Me too rond als alles verwoestende storm van (symbolische) vernietiging. In tal van vaderculturen mag zij niet meer zijn. En mét haar worden haar hemelse én aardse dochters geestelijk én fysiek gekrenkt, veracht, verkracht, verminkt en vermoord. In de patriarchale tijd is de wereld hard geworden en veruiterlijkt en vraagt van jou en van mij om inzicht te zoeken in de vele manieren waarop je jezelf tot slachtoffer maakt en gevangene blijft van allerlei negatieve gevoelens en gedachten. Mensen, ervaringen, die ons in de steek lieten dragen we allemaal in meer of mindere mate in ons mee. Wellicht is ontrouw wel het grootste bedrog van deze tijd, leer trouw te blijven aan je hart!

Neem die gevoelens serieus en besef dat het déze gevoelens zijn waardoor jij je slachtoffer voelt. De eerste stap is zo gezet door de eerlijke erkenning van die donkere, onrustig makende gevoelens. Probeer eens een tijdlang om die gevoelens in woorden of in beelden te vangen. Beadem het. In gedichten, tekeningen of in muziek. Purificatie door stromend leven is voornamelijk jouw eigen verdedigingslinie doorheen de mechanismen van vechten, vluchten of bevriezen willen leren ontdekken. Negativiteit omvormen. Terugkeren naar de bron. Open je voor mogelijkheden. Alle drama’s en emoties hebben een positief doel omdat ze helpen de waarheid van een situatie aan het licht te brengen, de diepere oorzaak. Het ontwaken van onze levenskracht die de weg heeft afgelegd van overleving naar extatische levenslust is het aangeboren geschenk dat aan onze voeten wordt gelegd en ligt te wachten op ontdekking…..

© Joke

Boekentip: De stem van je lichaam van Peter A. Levine

4 gedachten over “Symbolen, een kosmische taal?

 1. Erg onder de indruk & blij van jouw woorden, lieve Joke. Dankjewel!
  Mijn hart heeft alles ‘gelezen’, geobsorbeerd.
  Met liefde, erkenning en herkenning.
  Ik Ben 😂… ik ben wat ik droom , ik ben wat ik ben in het Nu doe en Voel, ik Ben soms Nix. Ik voel mij als BarbaMamma ❤️🎶. Ik Ben 💞🎶🌈🍀😃🖐

 2. Goedemorgen, dank voor je mooi artikel, jaren geleden heb ik een workshop gevolgd van de maya kalender. Daar is mijn zonnezegel, de witte wereldoverbrugger op toon 5. Lieza, die de cursus gaf werkte met de quiche telling. Ik doe dat nog steeds en dat past voor mij en de mensen, familie, rondom mij. Ik hou mij daar zo wat aan vast. Maar jij werkt blijkbaar met een andere telling. Wat is nu het juiste? Of ga ik beter op m’n gevoel af. Want ik vind dat we leven in niet zo’n makkelijke tijd. Ik ben niet meer zo jong. Dus dat laat zich wat meer voelen. Heb jij wat goede raad? Dankjewel, Myriam

  1. Dag Myriam, goed dat je hier nog eens aandacht voor vraagt. Als we in het Westen spreken over de Maya-kalender gaat het meestal over de Tzolkin kalender van 260 dagen van de Quiché Maya.

   Er zijn er ook die werken met de Dreamspell kalender, ook 13 Manen Kalender genoemd of de Lange Telling.

   Mijn advies is laat je inspireren door meerdere kalenders, culturen en tradities. Het verrijkt, ontregelt en nodigt uit om de verschillen te vieren. In deze tijd waarin zoveel tweespalt en botsingen zijn is er meer dan ooit behoefte aan mensen die bruggen bouwen…..Dit kun je in alle eenvoud leven door je te verbinden met alle 20 groeigolven en elke 13 dagen onderzoeken wat jij met dat thema hebt in relatie tot je eigen creatie-golf.

   wens jou veel liefde en warmte toe vanuit de groeiende kracht van je hart. gr. Joke

 3. Voor wie zich breder of liever gezegd dieper wil oriënteren op de mechanismen van vechten, vluchten of bevriezen (het bevroren trauma) is het boek: De stem van je lichaam van Peter Levine een aanrader.

  In De stem van je lichaam gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie. Door te luisteren naar het eigen lichaam stel je dit in staat de geblokkeerde energie los te laten en deze compassie te voelen. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen…..

  Denk bij trauma niet alleen aan verkrachting of ander dramatisch geweld, branden of ongelukken. Ook valpartijen, ernstige ziektes, het verlies van dierbaren, ingrijpende medische behandelingen en ziekenhuisopnames zijn dikwijls veel traumatiserender dan we denken. In zijn boek De tijger ontwaakt (Waking the Tiger) noemt Levine moeilijke bevallingen een bron van trauma, en zelfs stress die een foetus heeft ondergaan in de baarmoeder.

  En dat zijn dan nog de meest opzienbarende. Er zijn ook sluipende vormen van trauma. Veel ouders geven onbedoeld hun eigen psychische wonden door aan hun kinderen. En zelfs al zijn je ouders emotioneel kerngezond, zorgzaam en liefdevol, dan nog zijn er niet altijd bij als er iets ergs gebeurt, als je moederziel alleen met een bedreiging geconfronteerd wordt.

  Vechten, vluchten of verstijven van schrik (fight, flight or freeze) zijn de opties waaruit we kunnen kiezen bij gevaar. Dat ‘kiezen’ gebeurt volautomatisch en onbewust; het is al gebeurd voordat je erover nadenkt. Zonder bewustwording én ontlading ontstaan er vroeg of laat symptomen, zoals bijvoorbeeld nachtmerries, woedeaanvallen, gevoelloosheid, apathie, verlies van levenslust….

  Van extra belang is het de gevoelens in de onderbuik te voelen: daarin zijn onze emoties opgeslagen en dit sluit daarmee helemaal aan bij de rode Maan energie. gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s