Veel is al geschreven over AE Michaël, we leven immers sinds 1879 in een Michaël tijdperk. Michaël die de draak bestrijdt is een voorstelling die talloze malen is uitgebeeld, vooral op Ikonen in legenden en in andere kunst. Hoe kunnen we liefdevol de leiding nemen over wellicht die draak die we in onszelf herkennen, de touwtjes in handen nemen en zo ons eigen leven proberen sturing te geven, dwz een goede moeder/vader voor onszelf worden? 

Heb de moed jezelf te zijn

Legenden van over de hele wereld verhalen over draken. Draken bestaan in onze verbeelding, in verhalen, in religies, in taal en kunst en allemaal leren ze ons dat in het daglicht van aanvaarding je draken verschrompelen. Een mooi verhaal over het temmen van draken is altijd weer het verhaal van St. Joris en de draak. In andere culturen of tijden heet Joris, Mardoek, Apollo, Indra, Anubis of Mithras maar altijd wordt Aartsengel Michaël zo op aarde vermenselijkt. Deze energie helpt ons om ‘wakker te worden’ en onze draken te leren kennen die ons ervan willen afhouden tot onszelf te kunnen komen. Wanneer wij geraken in de sfeer van Michaël, van de tijdgeest, dan leren wij in onze tijd te staan en ons in te zetten voor het denken met het hart.

Michaël wil ons denken opnieuw met ons hart verbinden, zodat wij weer leren denken met ons hart

Soms wordt de aartsengel Michaël, net als Sint Joris, afgebeeld als een ruiter, zittend op een wit paard. Als je nu weet dat een paard onze emoties en driften symboliseert, besef je dat dit beeld van Michaël betekent dat hij heer en meester is over de wereld van de emoties en driften, en dat hij tot ons gekomen is om ons het meesterschap over ons ego te leren. Dat het paard wit is, wil zeggen dat hij de emoties en driften tot louter zuiverheid heeft omgevormd en dat hij ons komt helpen dit ook te doen.

Michaël wordt Heer van de Zon genoemd. Elk van de zeven aartsengelen is immers verbonden met één van de planeten: Orifiël – Saturnus; Zachariël – Jupiter; Zamaël – Mars; Michaël – Zon; Anaël – Venus; Rafaël – Mercurius (woensdag); Gabriël – Maan( maandag).

Zoals je kunt zien zijn de zeven aartsengelen ook verbonden met de dagen van de week: Michaël (natuurlijk) met de zondag, Gabriël met de maandag, en Rafaël met de woensdag.  De zeven aartsengelperiodes worden samen wel de wereldweek genoemd.Steeds mag één van de zeven aartsengelen gedurende 365 jaar de mensheid leiden en inspireren. Zo volgen dus zeven aartsengelperioden van 365 jaar elkaar op. Het is belangrijk om dit te weten, omdat de inspiraties van de zeven aartsengelen heel verschillend zijn. Dat betekent dus, dat de mensheid gedurende elke aartsengel periode een hele andere inspiratie ontvangt en op een heel andere manier geleid wordt.

In China of in het Oosten heeft de draak een geheel andere betekenis dan in het Westen. In China is de draak het symbool van de beweeglijke-elektrische sterke en stimulerende kracht die in het onweer tevoorschijn komt. De I Tjing beschrijft hoe deze kracht zich in de winter in de aarde terugtrekt en weer actief wordt in de lente en verschijnt als bliksem en donder aan de hemel. Het boek der verandering, de I Tjing, beschrijft hiermee dat wij onze doelen niet bereiken op wilskracht, wij kunnen niets forceren waarvoor de tijd nog niet rijp is. In het Oosten vinden we vaak het beeld terug van de Ouroboros, daarover vind je elders een artikel op deze website.

tekst loopt door onder de afbeelding

AE Michaël wordt Heer van de Zon genoemd

Over de gehele aarde wordt de mensheid aangeraakt door de inspiratie van Aartsengel Michaël, beheerder van de kosmische intelligentie. De draak staat symbool voor de strijd tussen de goden van het licht (bewustzijn) en de duisternis (angst, onwetendheid) – analoog aan het grondpatroon in alle mythen, verhalen en sprookjes – gaat het altijd over het ‘ik’ dat reist van ego naar zelf – oftewel: Doe het goede en handel rechtvaardig vanuit een waarachtig moreel (zelf)besef.

We hebben meestal bepaalde ideeën over onszelf, hoe we in elkaar steken en wat onze sterke of wat onze zwakke kanten zijn. Maar onbewust kunnen er hele andere dingen leven. Daarom is het van grote waarde je te durven toe te vertrouwen aan het Leven-zelf. Vertrouwen is een tempel gebouwd op vier pilaren: betrokkenheid, duidelijkheid, kwetsbaarheid en openheid. Vertrouwen win je alleen maar door kwetsbaar te zijn en de sprong te wagen. Vertrouwen vraagt bij uitstek om de ongedeelde aandacht. In de ongedeelde aandacht kan de natuurlijke persoonlijkheid blijven bestaan, omdat er niets onderdrukt of weggevaagd wordt. Hierdoor is een actief en vrij leren mogelijk, want in de ongedeelde aandacht werkt de menselijke intelligentie. De eerste stap is je durven toevertrouwen aan het zich altijd ontvouwende Leven…..vandaar dat de taal van Michaël de taal is van de herfst. Alles kleurt en valt maar wie goed kijkt ziet kiemen van nieuw leven!

Alles wat verborgen blijft kan niet worden genezen, wat aan het licht komt wél. 

Het valt te verwachten, aangezien wij leven in een Michaël-tijdperk, dat er een einde komt aan het enorme en beperkende materialistische denken van de mensheid en er een nieuwe manier van denken gaat ontstaan. In de voorbije eeuwen heeft de mensheid grote stappen gezet en daarmee ook een denkkracht ontwikkelt. Die denkkracht was voornamelijk een rationeel en logisch denken – Denken dat de aarde een ding is, is materialistisch denken. Normaal gesproken wordt onze aandacht stroom voortdurend gevormd door de denkvormen, ons bewustzijn en bewustzijn is aandacht. Door de stap te zetten naar een betere en hogere kwaliteit van relaties en (universele) verbindingen kan de ongedeelde aandacht tot een aandachtszuil van compassie worden tussen mensen onderling, tussen mensen en de aarde en tussen mensen en andere vormen van leven. Een goede gelegenheid om te oefenen zijn terugblikken en daarbij in het negatieve ook altijd het positieve waar te nemen of te leren vinden.

Terugblik op je dag

De ‘waarderende terugblik’ op je dag is een goede oefening bij het je bewust worden van de potentie in jezelf, van de mogelijkheden die je hebt in de relatie met anderen en ten opzichte van de aarde. Het terugkijken op ‘de dingen’ van de dag oftewel wat je hebt waargenomen proberen je weer voor de geest te halen doen we bij voorkeur ’s avonds. De oefening om elke dag of elke avond voor het inslapen terug te kijken op je dag, bij voorkeur van achter naar voren, helpt je de momenten te ontdekken waar je nogmaals naar wilt kijken. Door het proberen datgene wat je hebt waargenomen weer voor de geest te halen gaan we anders de nacht in en worden we opgeruimder wakker. Door jezelf bij de waarderende terugblik vragen te stellen als: Hoe was het nu echt? Wat deed ik eigenlijk? Wat zei ik precies en hoe zei ik het? Nam ik in woord of in daad teveel of te weinig ruimte in…? Spreek ik mezelf wel voldoende en duidelijk uit of gaf ik enkel feedback…? ‘Welk wonder gebeurde er vandaag?’ of: ‘Waar en wanneer was ik het meest mezelf? voeg je waarde aan de dag toe.

Het spreekt vanzelf dat je deze oefening alleen kunt doen als je innerlijk gemotiveerd bent om jezelf beter te leren kennen, dan kun je deze oefening ook uitbreiden en op je leven leren terugkijken en vooral op de crisissituaties. Waar kwam dat vandaan, wat veranderde er en hoe bracht het dichter bij mezelf, mijn bestemming of juist er vanaf…. Er is hier op aarde geen licht zonder duisternis, maar het omgekeerde is ook waar: er bestaat geen duisternis zonder licht. Waar je samen (energetisch) kunt delen, zul je altijd meer vinden, maar alleen al het feit dat je je inspant om naar jezelf te kijken, heeft een enorm positief effect.

Je kunt de terugblik ook gebruiken om een ander mens beter te leren kennen, leuk is het als je ook daar Tzolkin bij leert gebruiken. Tzolkin geeft ons ook informatie over het waarom of waartoe van bepaalde gebeurtenissen in ons leven, mits juist geïnterpreteerd kan het leiden tot een nieuwe manier van kijken naar je eigen leven en vertrouwen in je eigen (ziel) geschiedenis.

Bij de terugblik is het belangrijk te beseffen dat het niet gaat om oordelen of resultaat, maar om het oefenen liefdevol aan jezelf willen werken. Uiteindelijk is alles liefde en daarom kan angst getransformeerd worden in liefde – het vertrouwen dat het Leven Zelf je steunt, draagt en voedt en dat dit heel je leven al zo geweest is.

De Vaderlijke energie van Aartsengel Michaël is een geestkracht die regelrecht uit het hart voortkomt en jou en mij bemoedigt én aanmoedigt met zijn stille hulp. Geen andere tijd heeft de uiterlijke werkelijkheid zó gescheiden van de innerlijke werkelijkheid, waarvan de Grote Moeder de omhulling – de matrix – is. Nooit eerder zijn we zo afgesneden geweest van de wijsheid van de natuur en de wijsheid van onze instincten.

Mensen die een ontwikkelingsproces aangaan krijgen steun van aartsengel Michael, die als zoon van Sophia de taak heeft om het individuele mensen-Ik te wekken. Niet met uiterlijke wapens, maar met het wapen van menselijke moed ons vertrouwen te bewaren en toch uiting geven aan de Creatieve Kracht. Vertrouwen, daar heb je zelf grip op….

© Joke – fluisteralsjeblieft

4 gedachten over “Het tijdperk van Michaël

 1. Ik ben steeds zo geraakt door wat je schrijft.
  Bijzonder in deze tijd: onvoorwaardelijke Liefde-volle engelenhulp!!
  Ik zou het echt geweldig vinden wanneer “jouw stukjes” per jaar gebundeld werden en ik ze “op papier” zou kunnen lezen en herlezen!!! Zou dat mogelijk zijn?
  Dank voor jouw wijsheid lieve Joke! Gerrie

  1. Vind ik ook Gerrie! En zou er zelfs graag een werkboek of agenda!!?! ervan willen zien lieve Joke!. Natuurlijk kan ik die zelf samenstellen,kheb bijv. een printer. Ik ben ook zooo dankbaar voor jou Joke!en vaak ontroerd met al je inzichten en kennis met jouw wijsheid vanuit je hart. Verbazingwekkend hoe synchroon! en het me helpt op mijn pad. Heel dankbaar. Lak’ech,Mariël.

  2. Engelen respecteren de vrije wil, als wij ons afsluiten voor onze engel dan kunnen zij zich niet met ons verbinden. Wie wel een verhouding zoekt of heeft met onze engel gaat merken dat ook daar gelijkwaardigheid een grotere rol speelt. Bij de terugblik op je dag of je leven zijn ook engelen blij met eerbied en dankbaarheid die oprecht uit ons hart komt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s