Al vele malen heeft zij aan de deur geklopt. Als rode Draak herinnert ons aan vruchtbaar-zijn. Werkelijk vruchtbaar zijn betekent de erkenning van de eigen creatieve krachten. Vertrouwen in jezelf is waar het op aan komt – ja zeggen tegen je leven en het voorwaardelijke vertrouwen omzetten naar basis-vertrouwen; jezelf uitspreken. Alle kinderen en alle ouders weten het: goed ouderschap is een hele kunst. Het verhaal vertellen is een eerste belangrijke stap in de zoektocht naar erkenning en verwerking van de geschiedenis. Historie en Herstory. 

Basisvertrouwen is het vermogen in het onbekende te springen en keer op keer die ene stap zetten

Door je van binnen af te stemmen op het ons aangereikte thema voor komende tijd kan er gevoelsmatig veel op zijn/haar plek vallen. Het integreert. Ook vergroot het je ritme gevoel, biedt structuur en bekrachtigd de betrokkenheid met de levensprocessen in de natuur. Basis vertrouwen geef je het vermogen en de bereidheid om de beelden, identificaties, structuren, overtuigingen, ideeën en concepten los te laten, af te pellen als de schillen van de ui, tot je werkelijk voelt dat je krijgt wat je nodig hebt en dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan.

 

 

Heldenmoed

Het afwegen, balanceren of het wikken en wegen en steeds weer moeten zoeken naar een oplossing die aanvaardbaar is lijkt bij de herfst te horen. De moed het zwaard te hanteren waar nodig maar vooral de schalen van de weegschaal in evenwicht houden. De goedheid van het hart én de rechtvaardigheid die ook in het hart zetelt naar buiten brengen is waar veel mensen mee worstelen. Het je vrijuit kunnen of durven spreken van dat wat hun ten diepste ontroert en bezighoudt is niet vanzelf-spreken(de) meer. Sterker, het wordt soms helemaal stil. Bijna ongemerkt -en in stilte- voltrekt zich in ons innerlijk iets groots.

De energie van de rode Draak is het meest verbonden met het vertrouwen in de diepere krachten van het leven. Het kind dat wordt geboren maakt de ouders tot ouders. Zonder kind, geen vader en moeder. Omgekeerd geldt hetzelfde. De diepe band met ons familiesysteem is er een vanuit zielsverbondenheid. Wij incarneren binnen een familieconstellatie en hebben op zielsniveau meestal van tenminste vier generaties terug informatie energetisch bekeken voor we de sprong waagden. Al voor de conceptie, de afdaling naar een aards bestaan wisten we van de giften, de talenten en de onaffe zaken. We zijn het vergeten, dat oorspronkelijke zielenplan, maar diep van binnen is het er nog wel.

Vrouwen die moeder worden dragen in hun donkere baarmoeder het ‘vruchtwater’ waar het kindje in zwemt voordat dit het levenslicht ziet. Het kindje gaat van een zwanger en donker voorstadium naar de fase van het geboren worden in het licht. Dat licht op aarde is een ander licht dan het licht in de wereld waar wij vandaan komen. Het licht op aarde beleven wij meestal als donker en in het donker komen monsters tot leven. Kleine kinderen ‘zien’ monsters die zich onder het bed verschuilen, anderzijds brachten onze voorouders de helft van hun leven in het donker door. Als volwassene kun je waarnemen hoe de angst voor het donker zich manifesteert als een angst voor de toekomst, het onbekende – voor wat we niet kunnen zien. We vinden het niet prettig over zaken in het duister te tasten. Dat is wellicht een reden voor elk kind om een ego te gaan ontwikkelen. Het ego, wat ook wel een vals zelf wordt genoemd, uit zich als kleine kinderen in de fase komen waarin ‘zelf’ doen centraal komt te staan. Omstreeks het tweede, derde jaar gaan we ‘ik’ zeggen, het wordt de koppigheidsfase genoemd omdat we ineens ook ‘nee’ blijken te kunnen zeggen. Eigenlijk is het een stap naar zelfstandigheid; een moedige daad dus!

Inheemse culturen en traditionele sjamanen zeggen dat ieder mens een speciaal medicijn, talent of gave in de wereld brengt. Iedereen heeft de taak en het recht om die persoonlijke kwaliteit tot ontwikkeling te brengen en kan daarbij rekenen op steun van kracht uit andere realiteiten. Maar al te vaak wordt deze gedachte in verband gebracht met het begrip ‘matriarchaat’. Als gesproken wordt over het begrip ‘matriarchaat’ reageren sommigen angstig, anderen keren zich af, weer anderen raken geïnteresseerd en gelukkig zijn er ook die op pad gaan. De laatste kan ontdekken dat het Griekse ‘archein’ verworden is tot ‘heersen’. De eerste, oudste en grondbetekenis is echter ‘begin’. Vergelijk ons woord archetype. In die zin betekent matriarchaat dan: de moeder staat aan het begin.

De godin Mam was de machtigste van de vrouwelijke Maya-goden. Ze belichaamde de oerdraak in de mythen van de Maya, zoals de Griekse Medusa of de donkere Indiase godin Kali. Omdat al het leven uit het oerwater stamt, waarvan zij de heerseres was, schiep ze de eerste levensvormen uit zichzelf. Evenals het water beschikt de oergodin over een onuitputtelijk vermogen om te veranderen en over een eindeloze vruchtbaarheid.

Symbolen van de moeder

De moederlijke betekenis van water behoort tot de duidelijkste interpretaties van symboliek op het terrein van de mythologie. De Ouden zeiden: De zee – symbool van het ontstaan. Uit het water komt het leven; geboren zijn uit water wil oorspronkelijk zeggen: geboren zijn uit het moederlichaam. Het symbolen scheppende proces zet in de plaats van de moeder: stad, bron, hol, kerk of grot. Symbolen die de relatie met de moeder opnieuw activeert.

Een even vaak optredend moedersymbool als water is het levenshout, de levensboom. De levensboom is in eerste instantie een vruchtdragende stamboom, dus een soort stammoeder. In de relatie tussen ouders en kinderen, binnen families, is deze loyaliteit meteen ook oerverbinding: de oorsprong van het eigen bestaan is er in gelegen. Het is existentiële loyaliteit, geen gevoel maar een zijnsgegeven, schrijft Prof. Dr. Ivan Boszormenyi – Nagy, de grondlegger van de contextuele benadering.

De mythe van Perseus en Medusa/Lilith is in zijn thematiek nog altijd actueel. In veel talen is Medouza of Medusa terug te vinden als benaming voor kwal. Méduse in het Frans, Medusa in het Russisch en Italiaans. Iedereen die haar aankeek versteende, vertelt de mythe. Wij weten nu waarom.

 

Odilia Redon- Hydra en Pegasus – afbeelding; de tekst gaat hieronder verder

 

Pegasus werd geboren uit het bloed van Medusa. Volgens de mythe sprong Pegasus tevoorschijn uit de hals van Medusa, toen Perseus haar onthoofde. Op de plek waar Pegasus, het gevleugelde paard van Perseus met zijn hoeven de grond raakte, ontstond een heilige bron; de Hippocrene (de Paardenfontein). Wie het water uit de bron dronk, kreeg de gave van het dichten. En de Hydra? In de twaalf werken van Herakles/Hercules moet de held bij de tweede opdracht Hydra van Lerna, een negenkoppige giftige waterslang doden. Dit is verbonden met het geheim van onsterfelijkheid en ook deze verhalen waren bij de Maya een bekend. Toon 9 is de toon van de intentie in je geboortegolf – ál de stappen daarvoor heb je nodig om jezelf te ontwarren en zuiverder te geraken.

 

Twee soorten liefde

Veel wordt geschreven over man-vrouw oerbeelden, weinig over de twee soorten liefde die je de moederlijke- en een vaderlijke liefde zou kunnen noemen. We slaan een stap over als we niet kunnen definiëren voor onszelf dat we aan de liefde twee aspecten kunnen ontdekken die we al of niet meekregen van onze beide ouders.

Het troostende, zorgende en omhullende zijn eigenschappen die als moederlijk worden gezien. Daarom weet je als kind dat je in het hart van je moeder leeft, wat er ook gebeurt, en wat je ook doet of zegt.

Krachtige, vaderlijke liefde is het oerbeeld van veiligheid. Vaderlijke liefde zet ons soms voor het blok en daagt ons uit vanuit een groot vertrouwen in onze vermogens. Zo ontdekken we als kind onze eigen krachten.

Waar de moederlijke liefde omhullend is, is de vaderlijke liefde wat meer uitdagend en geeft ons een zetje zodat we op weg gaan, het leven tegemoet. De relatie met je ouders en de relatie van je ouders met elkaar vormt de basis van jouw bestaan. Het vormt jou in je beelden over je man zijn en over je vrouw zijn die doorwerken in alle contacten en relatie die je hebt met andere mensen. Dat geldt voor iedereen. Het zijn de lessen die we nodig hebben om in staat te raken een grote stap vooruit te zetten en onze eigen man-vrouw energie in onszelf gaan verbinden. Allereerst in de mens zelf (de vrouwelijke en mannelijke krachten in de eigen ziel) – Dan in de liefdesrelatie tussen man en vrouw en tenslotte (of wellicht de eerste) in de wereld van de geest – de God en de Godin als gelijkwaardige energieën, de kosmische energieën.

Nagy gebruikt het beeld van de balans van geven en nemen om de dynamiek van relaties tussen mensen te beschrijven. Iemand geeft en krijgt terug. Rechtvaardigheid is een belangrijke voorwaarde om een relatie op lange termijn levensvatbaar te laten blijven. Een relatie is rechtvaardig wanneer de baten en lasten billijk verdeeld zijn. Rechtvaardigheid in het geven aan elkaar en in het ontvangen van elkaar. It is about give and take, kun je zeggen. De balans tussen ouders en kinderen. zal altijd in onevenwicht zijn. Het kind kan immers onmogelijk het feit dat het zijn leven van zijn ouders kreeg terugbetalen. In de contextuele visie kan het kind echter terugbetalen door aan de volgende generatie de nodige zorg te geven.

 

Wanneer je keelchakra in onbalans is, dan heb je angst om je te uiten. Onbalans in je keelchakra heeft te maken met je niet kunnen of mogen uitspreken. Is je keelchakra in harmonie, dan kun je de causale verbanden zien en voor jezelf opkomen. Zie ook het artikel ‘het achtvoudige pad’ op deze website. Om het hart te openen is zuivere ondersteuning van keel en middenrif belangrijk en je afwijzingsgevoeligheid om te zetten naar verbondenheid kunnen voelen.

 

 

© Joke

Ik ben zeer nieuwsgierig naar jouw ervaringen over dit thema of deze dynamiek van geven en nemen in de familieziel en of je dit aangegaan bent met hulp van de maya-kalender. Door dit te delen ondersteunen we elkaar en krijgen we een mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is en waar op te letten.

Een gedachte over “Stille wateren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s