Anders dan Freud, die meende dat onze dromen voortkomen uit irrationele wensen, en anders dan Jung, die meende dat dromen ontspruiten aan de wijsheid van het onbewuste’, betoogt Fromm dat dromen eerst geduid kunnen worden wanneer men leert deze universele menselijke taal te verstaan. Op dezelfde wijze biedt deze taal de sleutel tot het begrijpen van eeuwenoude mythen, van middeleeuwse volkssprookjes maar ook van moderne kunstwerken. Sterker nog: het leren van deze symbolische taal is van belang voor een ieder die echt streeft naar zelfinzicht. 

Dromen, Mythen en sprookjes bevatten in beeldende taal een schat aan wijsheid

Als we ons openen voor het leren van ‘de vergeten taal’ der symbolen, tekens en betekenissen kunnen dromen geduid worden en leren we de universele menselijke taal verstaan. Synchronistische gebeurtenissen, wat wij toeval noemen, zijn net als dromen verbonden met de zorgen van de psyche en kunnen inzicht verschaffen in onze situatie. Net als bij synchroniciteit zijn dromen waardevol omdat het ons verbindt met een beginsel dat zin geeft aan ons leven en ons daar een intuïtief besef van geeft. Synchroniciteit en dromen helpen ons opdat we een weg met een hart kunnen vinden, een weg om in harmonie te kunnen leven met de kosmos en de stap kunnen zetten van antropocentrisme naar een verbinding met álle vormen van leven.

Al een poosje bevinden ons op een omslagpunt, een transformatie of transitie in onze menselijke evolutie. Enerzijds loopt een oude wereld ten einde, anderzijds wordt een nieuwe geboren. De chaos die dit met zich meebrengt, kan alleen oplossen als wij mensen empathie en compassie ontwikkelen en ons bewust worden van de gevolgen van onze acties voor de omgeving. Eigenschappen als empathie en compassie kun je echter alleen ontwikkelen als je verbinding maakt met je eigen gevoel. In stilte (vooral vlak voor het slapen gaan), maar ook in dromen zijn we dichter bij ons gevoel, en dus ook bij onze angsten die we op willen ruimen. Er zijn verschillende soorten dromen, maar een van de belangrijkste is de archetypische droom. Deze droom geeft inzicht omdat het oerbeelden zijn die je de weg wijzen in je leven. Wie dromen analyseert, analyseert zichzelf. En dat kun je alleen maar doen vanuit je eigen kader, je eigen vertrekpunt.

Dromen zijn een goede manier om je intuïtie te scherpen

Er is rust en stilte nodig om het zaad te doen ontkiemen, dat gebeurt in een donkere omgeving. Het zwarte absorbeert. Zwart/blauw is de kleur van rust en de stilte, van het zwanger zijn van licht. Het is een bijzondere ervaring als je in een donkere nacht in je eentje buiten durft te zijn en de donkerte toe kunt laten en je kunt richten op de lichtjes aan de hemel. Sterren kijken raakt de Ziel want onherroepelijk komt de vraag bij je boven: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe? Daarom wordt Uil wel de nacht-adelaar genoemd bij de Maya’s. Uil bezit de kracht van het bereizen van al het onzichtbare en is daarom het symbool van veel sjamanen.

 Het landschap van de ziel

 

Wat wij overdag niet opgevangen hebben komt vaak in de nacht weer terug. De lijnen in het landschap van de ziel worden dromend aan ons geopenbaard door engelen die ons nacht in nacht uit bezoeken om licht op ons pad te laten schijnen – in de vorm van de meest vreemde en wonderbaarlijke gedaanten en verhalen. Iedere nacht legt de ziel de neiging af om te gehoorzamen aan de invloed van de organen en de werkende sfeer die van de zintuigsfeer uitgaat. Ze wordt losgemaakt van de voortgaande belevenissen van de dag en dus vrijer van datgene wat, omdat we in een lichaam leven, op haar inwerkte. Als wij slapen rust ons lichaam en de ziel, gedragen door het hogere Ik en het astrale lichaam (een lichaam van sterrenstof (astra), oftewel sterrenlicht) reist tussen inslapen en ontwaken door de planetensferen. Daarom kan de ziel overal haar ´licht´ op werpen en kan het zich met alles verbinden om ergens bewustzijn over te krijgen en schenkt ons dit tijdens het dromen. In de nacht dromen we ongeveer 1½ à 2 uur per nacht, verdeeld over 4 tot 7 keer. Je kunt zien wanneer iemand droomt aan trillende oogleden, de rapid eye movement, de snelle oogbeweging die de Remslaap wordt genoemd. Tijdens de Remslaap dromen we en verwerken we wat de dag ervoor ons gebracht had, die weer tot ons komen als ‘gedachten van het Hart’. In onze dromen zijn we immers dichter bij ons gevoel. Carl Gustav Jung (1875-1961) zag dromen al als belangrijke creatieve boodschappen van het onbewuste. Hun doel is om ons naar onze oorspronkelijke uniciteit en heelheid te brengen.

Scheppingskracht van de ziel

De sleutel tot die schat bezit alleen de dromer zelf! Waar onze droom ons mee confronteert is dat deze voorbije feiten op de één of andere manier van betekenis zijn voor wat nú van belang is. Als je de taal van dromen gaat begrijpen is het een gids voor het leven van alle dag. Onbekende en onbewuste stukken van jezelf komen in dat proces tot bewustzijn, en hebben vaak een relatie met wat er in de dagen ervoor in je leven niet opgemerkt is, zoals je schaduwkanten en je mannelijke of vrouwelijke kanten. Ze gaan deel uitmaken van de hele mens die je bent als je dit ‘vangen” kunt en juist dan versterken ze onze vitale kracht. Daarom kun je ook zeggen: dromen dient het proces van ‘transformatie’, van omvorming.

Sjamanistische culturen noemen dit scheppingstijd – de ‘Dreaming’ of ‘Droomtijd’ of Maya. Wat werkelijk telt is de droomtijd en de droomtijd is de tijd van de eeuwigheid, daar waar geen tijd is. Daarom is de vlinder ook een symbool voor gedaanteverwisseling of zelftransformatie. In de esoterische traditie is de vlinder een symbool van de onsterfelijke ziel; de griekse benaming is Psyché = Ziel. De universele ziel is er altijd en is verbonden met de eeuwigheid, daar waar wij in dromen, stilte en in de natuur zijnde in contact mee kunnen komen. Het gaat dan niet meer om hoeveel je krijgt, maar hoeveel je van jezelf in vertrouwen kan geven en daar voelend contact mee hebt.

Het droomleven gaat door verschillende fases gekoppeld aan je eigen ontwikkelingsweg:

1. chaos (verwerkingsdromen)

2. plotselinge heldere dromen

3. een stem begint te spreken die een boodschap (code) voor je heeft

4. je wordt in dromen bewust dat je droomt. (lucide dromen)
De aanduiding “lucide dromen”, of klare, heldere dromen, komt van de Nederlandse psycholoog Frederik van Eeden, die het begrip in 1913 introduceerde. Hij gebruikte het om een toestand aan te geven waarbij iemand die droomt al slapende zich zijn toestand volledig gewaar blijft. Een lucide droom is kortom alsof je wakker bent tijdens je slaap.

Helaas zijn mensen die leven in een rationale wereld, de gevoeligheid en het bewustzijn voor de symboliek van beelden een beetje kwijtgeraakt. Als er al gedroomd wordt, wordt de uitleg gezocht in een droomwoordenboek. Dat is jammer, je eigen droomtaal leren verstaan is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook in het verstaan van kinderen en van (dementerende) ouderen een belangrijke gids. De taal van dromen (vaak in symbooltaal) is dezelfde als de symbooltaal van sprookjes en legenden. Als we naar oude verhalen, mythen en sprookjes luisteren kunnen we opnieuw met dit gebied contact krijgen. Het is immers een universele taal, net als de Zonnen in Tzolkin gestoeld op kennis die ligt opgeslagen in ons collectieve geheugen. Elke nachtmerrie of zelfbestraffingsdroom en alle dierlijke achtervolgers zijn helpers om de gespletenheid in ons binnenste te genezen. Neem eens bij de terugblik op je dag voor het slapengaan een vraag mee de nacht in……

Een aantal tips die helpen om je dromen te onthouden:
1. Vraag voor het slapen gaan of je een droom mag krijgen.
2. Probeer rustig wakker te worden en blijf liggen in dezelfde lichaamshouding; ga niet gelijk de droom duiden, probeer bij de beelden, de kleuren en ‘het verhaal’ te blijven en schrijf zonder censuur op wat je onthouden hebt, ook de kleuren en de geuren en geef je droom een titel.

Want wanneer je ontwaakt uit een droom, ben je als een ontdekkingsreiziger die terugkeert van een reis in een vreemd land. Wat je daar in de slaap is tegemoetgekomen, heb je ervaren als jouw werkelijkheid, als iets waarbij jij direct betrokken was, maar hoe breng je het ervarene over aan de mensen van overdag, hoe vertel je het hun en hoe vertel je het jezelf?” (uit: ‘Het Droomjuweel’ van Anna en Hans Korteweg)

© Joke – fluisteralsjeblieft
Fluisterwoorden bij de blauwe golf van Nacht naar Adelaar

5 gedachten over “Dromen als inwijdingsweg

    1. Dat sommigen zich wel hun dromen herinneren en anderen niet, hangt samen met de graad van interesse, Roos. Veranderende slaappatronen, rusteloosheid, warme voeten of twee tot drie keer per nacht wakker worden is meestal een teken dat je lichaam zich aan het aanpassen is aan een nieuw patroon of de nieuwe energie op weg naar het hart. Daarom worden dromen wel ‘gedachten van het hart’ genoemd, immers in de nacht leren we luisteren…. Het kán helpen om wat bewuster met Tzolkin te gaan werken als je erg onrustig bent. ok? gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s