De mens staat tussen hemel en aarde, in de mens komen de krachten van beide bijeen. Anders gezegd de mens heeft zowel yin (aardse kracht) als yang (hemelse kracht) nodig, we dragen beiden in ons, het principe van vloeiende verandering. In de cyclus van de jaargetijden is nu de winter aangebroken, de tijd van het grote yin. De natuur houdt haar winterslaap en komt op kracht. De natuur slaapt, maar in de diepte sluimert het leven. ‘Water’ leidt ons terug naar de oorsprong van ons leven, naar de essentie. Water trekt naar beneden, de diepte in, water kan zich tonen in de onbuigzame wil….

Water verdient het om werkelijk te oefenen om te spreken vanuit de inbedding van het eigen gevoel….

Onze grootouders en overgrootouders voelden zich nog diep verbonden met hun familieleden. In hun tijd ging men praktisch alleen met familieleden om. Vrienden- en kennissenkringen zoals wij die nu kennen, hadden zij niet of heel weinig. Tegenwoordig voelen mensen zich steeds minder met hun familie verbonden. En dat leidt er toe dat de mens zich meer en meer vrij maakt uit zijn omgeving en uit oude familiegroepsverbanden en de (uitreikende) stap mag maken naar algemene of zo je wil universele mensenliefde. Immers alleen een mens die zelfbewust en vrij in zichzelf staat en vrij tegenover de ander, kan die ander werkelijke liefde geven. Zo hebben engelen een hogere trillingsfrequentie dan mensen en dat is een wegwijzer….

Een druppel water kan zijn reis beginnen als water en vervolgens verdampen en van vorm veranderen. Hij is nog steeds water, maar niet meer hetzelfde als tevoren. Dezelfde kennis, dezelfde informatie is nog steeds aanwezig, ook als water bevroren is. Vocht zorgt ervoor dat je bloed vloeibaar blijft. Het water heeft blijkbaar het vermogen om de informatie waaraan het blootgesteld wordt op te slaan. Het kan op de één of andere manier de aangeboden frequenties (imprint) vasthouden en doorgeven. De kringlopen van mens en aarde zijn hecht met elkaar verbonden; de elementen kunnen ons zo prachtig van dienst zijn en zij doen niets liever dan dat!

de energietrilling die ontstaat bij de ander laat in jouw energieveld dezelfde trilling ontstaan, dat verschijnsel wordt resonantie genoemd. Je resoneert. Dat kan omdat jij ergens in je systeem diezelfde emotie herbergt. Op deze wijze vinden er voortdurend energie-uitwisselingen plaats. Hetzelfde geldt voor voedsel. Daarom voel je je soms leeggezogen en soms opgeladen. Ook vind je een artikel over ‘engelen’ en natuurlijk de energie van de dag om synchroniciteit in jouw leven te ontdekken. Pijnlijke ervaringen worden, hoe moeilijk ook, hemelse boodschappers genoemd. Koester ze. Ontvang ze. Herken hun klokkenluidersfunctie. Laat je hart je gids zijn en scherp je oriëntatie vermogen. Waar komt de Zon op? 

 

Letterlijk betekent oriëntatie: je op het oosten richten, de plaats waar de Zon opkomt.

Met verhalen zijn we grootgebracht; aanvankelijk spelenderwijs en geleidelijk aan hebben we ons geïdentificeerd met de rollen. Het verhaal is ons verhaal geworden. Een serieus ‘groot mensenverhaal’ wat ons natuurlijk het een en ander geeft aan aandacht, vertrouwdheid, de zekerheid van het bekende, de bevestiging van onze omgeving. We ontlenen daar veiligheid aan, staan in aanbidding voor de kribbe of gooien de kont tegen de krib. Gooien heilige huisjes omver, verstoren de goede vrede en krijgen in de gaten dat de rol die we spelen aan slijtage onderhevig is. Als met een jas, het begint te knellen en willen die jas kwijt. De tragiek is dat we vast zitten aan ons verhaal, het aangedikte sprookje dat we van ons leven hebben gemaakt en aangeeft dat we uit ons kleine verhaal mogen stappen.

“Er raast een spirituele renaissance over de wereld. Een revolutie in de manier waarop we denken. De meeste mensen voelen het, sommigen maken het belachelijk, velen omarmen het en niemand kan het tot stilstand brengen.” (Marianne Williamson)

Voor het eerst in de hele mensheidsontwikkeling als individu oefenen we rechtstreeks contact/verbinding te krijgen met de innerlijke eeuwige geest. Behalve dat we op weg zijn naar authentieke macht, waardoor we vermogens als vriendelijkheid en liefde inzetten en geen of minder energie verspillen aan wantrouwen, zorgen, afkeer en manipulatie, lijkt spiritualiteit of mystiek de universele religie van de mensheid te gaan worden. Universalisme is via het accent op het innerlijke kenmerkend voor spiritualiteit. Dat houdt in dat we gaan ontdekken, in de woorden van Carl Jung, dat het het (hogere) Zelf is, dat ons verbindt. Synchroniciteit. Interessant is dat we daarbij ook weer gaan ontdekken, dat bij onze kleine en grote beslissingen twee stemmen in ons binnenste een rol lijken te spelen, nl die van het ego en onze wat zachter klinkende tweede stem.

Ken Wilber beveelt de waarnemingsoefening van Roberto Assagioli aan, die ik graag wil doorgeven.

Ik heb een lichaam, maar ik ben mijn lichaam niet.
Ik kan mijn lichaam zien en voelen,
en wat kan worden gezien en gevoeld, is niet de ware Ziener.
Mijn lichaam kan moe of opgewonden, ziek of gezond, zwaar of licht, onrustig of kalm zijn,
maar dat heeft niets te maken met mijn innerlijke ik, de waarnemer.
Ik heb een lichaam, maar ik ben niet mijn lichaam.

Ik heb verlangens, maar ik ben niet mijn verlangens.
Ik kan mijn verlangens kennen
en wat kan worden gekend, is niet de ware Kenner.
Verlangens komen en gaan, zweven door mijn gewaar zijn,
maar ze hebben geen uitwerking op mijn innerlijke ik, de Waarnemer.
Ik heb verlangens, maar ik ben niet mijn verlangens.

Ik heb emoties, maar ik ben niet mijn emoties.
Ik kan mijn emoties voelen en gewaar worden
en wat ik kan voelen en gewaar worden is niet de Ware Voeler.
Emoties gaan door me heen,
maar ze hebben geen invloed op mijn innerlijke ik, de Waarnemer.
Ik heb emoties, maar ik ben niet mijn emoties.

Ik heb gedachten, maar ik ben niet mijn gedachten.
Ik kan mijn gedachten zien en kennen,
en wat gekend kan zijn is niet de ware Kenner.
Gedachten komen in me op en verdwijnen weer,
maar ze beïnvloeden niet mijn innerlijke ik, de Waarnemer.
Ik heb gedachten, maar ik ben mijn gedachten niet.

Affirmatie: (doe dit zo concreet mogelijk)
Ik ben wat er overblijft, een zuiver centrum van gewaarzijn, de onaangedane Waarnemer van al die gedachten, emoties, gevoelens en gewaarwordingen.

 

Er moet eerst een besef zijn van jouw ik,
voor je kunt voelen waar jij ophoudt en waar de ander begint.

Je huid is je primaire communicatiemiddel en je belangrijkste beschermer en nekklachten geven aan dat er wellicht sprake is van dissociatie. Het element van de winter is Water. De energie van dit element bestuurt onze reserves en omvat onze kern, ons diepste wezen. Gaat het water stil staan, doordat je bijvoorbeeld stopt met bewegen kun je dit vergelijken met stilstaand water, en dus disbalans. Fysieke klachten als vermoeidheid, lusteloosheid, kouwelijkheid, lage rugklachten, problemen met nieren en blaas of anderzijds angsten en innerlijke onrust tonen dat we de energie van de winter, als periode van rust en inkeer, nóg wat meer door ons heen mogen laten stromen.

 

 

Wie een grens passeert in zichzelf raakt het contact met het lichaam, je lijf, kwijt. De signalen zijn niet herkend, ze kwamen niet uit of wilde niet stoppen met het vertellen van verhalen. Oftewel: hoe zet je je denken in om je emoties te ontwarren….? Wie zich niet laat meeslepen, in contact met andere mensen b.v., maar helemaal in de eigen frequentie leert blijven kan zich meer bewust worden van de onderstromen. Hoe hoger, hoe lichter, des te meer energie je in beweging zet. Wat voert op jouw innerlijke ladder de boventoon en welke emotie vertegenwoordigt de onderstroom?

We oefenen ermee en ontdekken – als een grens bereikt is – dat we een time-out kunnen aanvragen. Ruimte biedend om dat wat opgeroepen wordt ook meteen te kunnen laten indalen, te verwerken. Zo leren we onze grenzen kennen. De kracht van de magie van woorden keer op keer proeven en steeds even wachten op wat er nu weer van binnenuit komt.

 

 

 

Er is een simpele oefening om contact te maken met je centrum, je basis.

Ga rechtop staan met je voeten recht vooruit en een stukje van elkaar.
Voel op welk gedeelte van je voeten je staat. Breng nu je gewicht langzaam naar de voorkant van je voeten, zo ver als je kunt zonder uit je evenwicht te raken. Verplaats dan heel langzaam je gewicht naar de achterkant van je voeten. Kijk of je daartussenin de positie kunt voelen waarin je helemaal in je eigen middelpunt staat. Dat is je centrum. Verblijf daar een tijdje. Neem waar hoe het voelt.

Deze oefening kun je doen als je op het station, bij de bushalte of tijdens een gesprek; het helpt je je te realiseren waar je energie op gericht is. Op je omgeving? Op jezelf? Op je gedachten? Geef jezelf de ruimte om even een moment bewust te kiezen waar je met je energie wilt zijn. Wil je je energie weggeven, wil je dit corrigeren en kijk ook eens of je een grens iets kan verleggen. Of er iets is dat je mag loslaten. Neem de tijd en wees lief voor jezelf. Je ademt. Je leeft.

Grote verhalen geven zin aan ons kleine verhaal wanneer het kleine verhaal opgaat in een groter verhaal. We naderen de Winter zonnewende, de geboorte van het Licht. Het geboorte-feest van de Onoverwinnelijke Zon. Sol Invictus. De Winter Zonnewende is van oudsher de opmaat voor de terugkomst van het Licht. Al duizenden jaren wordt Winter Zonnewende in vele culturen gevierd. Van 21 tot 24 december lijkt de Zon exact op dezelfde plaats op te komen en onder te gaan. Vanaf 24 december komt ze weer in beweging en zal ze langzaam aan weer naar het zuidelijke punt gaan bewegen. Op 22 december is het volle maan. De Maya noemen haar Grootmoeder Maan; zij ontvangt ons wanneer wij geboren worden en ons eigen licht ontstoken wordt. Verbindt je juist daarom in deze donkere dagen van het jaar met het Licht. Juist tijdens ‘de 12/13 Heilige Nachten’, staat de hemel als het ware open en kan ieder mens zich gemakkelijker verbinden met spirituele impulsen en het grondplan voor het nieuwe jaar proeven voor wie wil. Het artikel over engelen (zie link https://wp.me/p2XSLz-1wL )biedt inzicht in de terugblik op je dag, je jaar of zelfs je leven wat je kunt leren plaatsen bij de dagenergie opdat ooit…de aarde tot een kosmos van liefde wordt.

“De ‘genezer’ waar je naar op zoek bent, zit in jouzelf. Het is jouw eigen moed. Jouw moed om jezelf volledig te leren kennen en om volledig van jezelf te houden.”~ Yung Pueblo

In verbondenheid
© Joke

5 gedachten over “Het belang van kaders

 1. Mooi en helder verhaal dat past bij deze tijd van het jaar.
  Zojuist ook gelezen hoe onderzoekers eindelijk dexrelstie bevestigen tussen Chronische Vermoeidheid en een overactief afweersysteem dat het eigen lichaam uitput.
  Wat jij hier schrijft helpt (mij) om vanuit (mijn) het kennen van eigen natuurlijke mogelijkheden meer energie te hebben.
  Goed om te weten dat dit de tijd is om vanuit rust een nieuw begin te maken.
  Daarom ook de tijd van goede wensen.
  Bedankt daarvoor en voor de oefening.
  Fijne jaarwisseling.
  Mario.

  1. Voor jou en de jouwen ook een fijne jaarwisseling Mario; 2018 was volgens mij een heftig jaar voor jullie wat ontspannender verder lijkt me fijn. Dat wens ik voor jou.

   Dank en lieve groet, Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s