De vier lichamen van de mens of het vierledig mensbeeld zoals Rudolf Steiner dat beschreven heeft in relatie tot de vier windrichtingen in Tzolkin biedt een prachtig experiment om het basis ritme van de natuur te leren ontdekken. Het helpt om onze weg te  vinden op emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel niveau en de dubbele relatiecrisis op het spoor te komen die ook wel burn-out genoemd wordt.

Burn-out is dus in feite een dubbele relatiecrisis: je raakt niet alleen het contact met je lichaam kwijt, maar ook het contact met jouw goden.’

Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stress veroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting, disbalans. Dit kan resulteren in een burn-out. Burn-out is een motie van wantrouwen van je lichaam naar je ziel toe; je voelt weinig meer en bent alleen maar doodmoe. In het biografiewerk kun je waarnemen dat ons levenslichaam, wat alle indrukken en informatie moet verwerken, het niet meer trekt. Ons lichaam laat dan via fysieke signalen weten dat we in een negatieve spiraal terecht gekomen zijn. Burn-out is volgens de antroposofische arts Van de Weg een dubbele relatie crisis. Je raakt niet alleen het contact met je lichaam kwijt, maar ook het contact met jouw goden, jouw innerlijk licht. Burn-out vraagt je ten diepste het contact met jeZelf te herstellen: Heel je Ik, zodat het na verloop van tijd weer op je gaat vertrouwen.

Bij een burn-out ben je opgebrand. Zonder warmte staat alles stil. Warmte is de brug van het één naar het ander, niet alleen bij het gebruiken van onze spieren. Het geldt ook voor het verteren van je voedsel oftewel hoe zet je een idee in werkelijkheid om? Daar heb je enthousiasme, bezieling oftewel warmte nodig. Ook ontmoetingswarmte. En de stress dan? Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid, zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Zonder stress kunnen we niet functioneren. Stress zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt en een betere versie van jezelf wordt.

Anderzijds kan chronische overbelasting de verbondenheid met je lichaam verminderen en je zelfs ziek maken.

Op procesniveau geeft een overmaat aan warmte je teveel energie, wat zich uit in teveel hard rennen en jezelf ‘verbranden’. Bij te weinig warmte op emotioneel niveau kun je ziek worden, anderzijds kun je in je relaties kun je bij een teveel in verstrikking terecht komen. Vandaar dat bewegen, het afvloeien van energie, noodzakelijk is om letterlijk je levensweg te kunnen vinden en vooral het aloude: Ken JeZelf.

In het het artikel over de Ouroboros  https://wp.me/p2XSLz-1Al maakte we contact met de energie van het ei en de  vier verschillende lagen van ons mensbeeld. De in het ei sluimerende kiemkracht wordt vaak met levensenergie geassocieerd. De zon (de gouden dooier) zou uit het ei tevoorschijn zijn gekomen, waarna de schepping van hemel en aarde voltooid was. Niet alleen de kosmos, ook veel helden en heldinnen zouden hun oorsprong in een mythisch ei hebben. Denk maar aan het prachtige verhaal van Leda de Zwaan.

Verbind je met jouw hartslag en ademhaling

Beelden zijn belangrijk in ons leven. Beelden zijn niet meer weg te denken uit het leven van alledag. We worden tegenwoordig omringt door een overvloed aan beelden, dat we dreigen te vergeten dat er ook nog andere beelden zijn, die een belangrijke betekenis voor ons kunnen hebben. Het zijn beelden die je met je ogen niet kunt waarnemen. Je mag er een ander ‘zintuig’ voor ontwikkelen, dat is meestal hart openend en vaak ook een inspiratiebron op onze levensweg. Deze beelden kunnen je bij het biografie werk versterken, bekrachtigen en moed geven. Zij hebben het vermogen een geheel nieuw, verrassend licht te werpen op ervaringen, gevoelens, problemen, situaties en levensvragen.

Wie werkt met Tzolkin heeft daar ervaring mee kunnen opdoen. Wat mijzelf daarbij is opgevallen is dat veel mensen, boeken en/of artikelen woorden en beelden gebruiken die verschillende ladingen dekken en zo tot begripsverwarring leiden. Dat is jammer, want de bedoeling is dat we elkaar gaan leren verstaan en dat we gaan verbinden. Onze interesse is daar leidend in en behulpzaam bij het stappen uit de denkmal waarin wij ons vaker bevinden dan gedacht wordt.

Lees je verder…?

 

Dat we een fysiek lichaam hebben, weet iedereen. Het fysieke lichaam is verwant aan de minerale wereld. Onze botten geven ons stevigheid, de gewrichten vormen ons bewegingsapparaat en onze zintuigen. Dit kunnen we vrijwel allemaal met het blote oog waarnemen. Ons lichaam is van de aarde.

Het etherlichaam als levenskrachtenlichaam schenkt ons, net als water, leven. Het is de onzichtbare kracht die je ook kosmische energie mag noemen. Woorden als ‘prana’ en ‘levensadem’ krijgen hier betekenis. Het fysieke lichaam zonder etherisch lichaam is geen lichaam, maar een lijk. Ons geheugen, onze herinneringen worden in het etherisch lichaam bewaard. De mens gebruikt een deel van zijn etherlichaam om bewustzijn te ontwikkelen en daarbij gebruiken we ook ons astraallichaam.

Het astraallichaam bevát of ís de ziel van de mens. Het is de drager van ons karakter en dus van onze emoties, verlangens, gevoelens. Het woord ‘astraal’ betekent ‘verbonden met of bestaand uit sterren’. Dit wijst erop dat de krachten van de verschillende planeten op ons astrale lichaam inwerken en dus mede ons karakter bepalen én schenkt ons het vermogen logisch te denken. Dit astraallichaam bevat ons dierlijk bewustzijn en wij mensen staan voor de opgave dit te leren temmen opdat het een kanaal kan worden voor onze spirituele krachten. Wellicht begrijp je nu meer over de aanwezigheid van de vele dieren in Tzolkin en de dierenriemtekens in de astrologie; ze bieden ons hulp bij onze eigen persoonlijke taak om meester te worden over ons ego en onze emoties.
Het etherisch en astraal lichaam samen wordt wel de aura genoemd.

Warmte is essentieel voor alle ontwikkeling op aarde. Dankzij de zon kan immers alles groeien en bloeien. 

Ons ik-bewustzijn of ons ik-lichaam wordt vaak ook geest genoemd. Dit lichaam onderscheid ons van dieren. Dit lichaam wordt ook wel het ware Zelf genoemd is van goddelijke herkomst. De goddelijke vonk in ons die we doorheen verschillende levens heen meer en meer aan het licht mogen brengen. Het ligt immers verborgen onder het fijnstoffelijke omhulsel van de ziel die de geest met het lichaam verbindt. Onze beschermengel is de drager van dit Zelf.

Het ik-lichaam is niet hetzelfde als ons alledaagse ik. Er wordt werkelijk de grotendeels verborgen geest in ons mee bedoeld, die een enkele keer in ons oplicht als wij boven ons alledaagse ik uitstijgen. Het zilveren koord verbindt onze drie lichamen met ons fysieke lichaam en wij sterven wanneer onze (drie) geestelijke lichamen zich hebben losgemaakt van ons fysieke lichaam en het zilveren koord verbroken wordt.

In de taal van beelden mag je het zilveren koord vergelijken met een navelstreng; De ziel kiest (bewust – onbewust) de ouders die bij haar levensopdracht passen. Levensopdracht wil eigenlijk zeggen: een pakket met levenslessen en bij het sterven worden we bijgestaan door gestorven geliefden en engelen.
Onze lichamen zijn zo als het ware energetische plattegronden en spiritualiteit, het besef dat wij leven vanuit een geestelijke oorsprong, geeft ons leven een doel en leert ons de eigen innerlijke levensgids te eren. Het contact met de ‘geestelijke wereld’ – bij het ondersteunen van het brandende houden van je innerlijke vuur kun je herstellen door te gaan mediteren. Zo kun je ontdekken waar jouw levenspad ligt. Waar loop je warm voor?

Als je je enthousiasme hervindt – kun je weer in de lichtbundel van de inspiratie gaan lopen; je bent dan écht geïnteresseerd in wat de dag met jouw heeft gedaan bij de terugblik op je dag. Misschien nog wel belangrijker, je komt erachter wat je leuk vindt om te doen en zo meer en meer plaats maken voor wat jou energie geeft en stoppen met wat je energie kost.

Als je deze beelden op je laat inwerken begrijp je het belang van verbeeldingskracht om de werkelijkheid aan te kunnen. Ademen, de tijd nemen om in jouw ritme in- en uit te ademen, is je allerbelangrijkste lichaamsfunctie omdat alle andere functies ervan afhankelijk zijn. Het vinden van jouw natuurlijke, vrije ademhaling leidt ertoe dat je je adem als bron van kracht kan ervaren en kan gebruiken. Blokkades en spanningen komen naar de oppervlakte en kunnen oplossen: je ziel krijgt ruimte. Hierdoor kan vroegere emotionele pijn gezien worden in het perspectief van het hier-en -nu. Omdat je als volwassene niet meer afhankelijk bent van je omgeving kan de vroegere pijn als draaglijk worden gezien en hoef je je er niet meer tegen te verweren. Zo kun je de verkramping en de angst laten varen en creatiever omgaan met de opgaven die het leven ons stelt.

Doordat beelden met ons meegroeien, kunnen beelden die we in ons opgenomen hebben zich verder ontwikkelen. Een goed voorbeeld is hier het begrip tijd of de beeldentaal van de dierenriem en Tzolkin en vanzelf ook de beeldentaal van ons eigen lichaam; het herbergt een verhaal in zich. Het is belangrijk de taal van je lichaam te leren verstaan, evenals bij biografiewerk de vier lichamen van groot belang zijn in relatie tot de wetmatigheden en jaargroepen. zie ook het artikel over synchroniciteit: https://wp.me/p2XSLz-DQ

Het universum heeft een plan voor je – en dat plan staat in alle vier dimensies van je wezen geschreven, leert Rudolf Steiner. Dat plan ontvouwt zich op zijn eigen en voor iedere mens unieke wijze, zodat je tot een vervuld leven kunt komen en waarachtig mooi kunt worden. Synchroniciteit wijst de weg…..

Het lichaam in beweging brengen maakt dat je meer aanwezig bent. In het besef dat de enige maal dat we alleen het fysieke lichaam zien is als iemand is overleden en door de poort is gegaan op natuurlijke wijze. Alle andere keren kijk je naar een mens met zowel een fysiek, spiritueel, emotioneel als mentaal lichaam. Zijn deze ‘vier dimensies’ in balans, dan voelt een mens zich sterk, gelukkig en gezond. Ben je moe, los van de wereld waaruit je normaal gesproken je energie put én los van jezelf kan het helen in de natuur je weer in contact brengen met het natuurlijke in jou; voor een overwerkt levenslichaam werkt het zelfs helend. De natuur haast zich niet….

Wanneer je danst, dans dan om de aarde te helen. Niet alleen wanneer je danst, maar altijd……

© Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s