Poortdagen zijn dagen waarop de sluier tussen kosmos en aarde dunner is.  Poortdagen of gap-dagen zijn kruispunten van tijdgolven die de ontvangst van kosmische kennis vergemakkelijken. Bij veel woorden hebben we gaan innerlijk beeld meer, vandaar dit berichtje waarin ik raakvlakken zoek, woorden tot leven wek en tevoorschijn komen in beelden. Wat kun je je voorstellen bij dit fenomeen en hoe neem je dit waar in je lichaam? 

Door je dagelijks bewust te zijn van de energie van de dag (die vindt je in dit blokje: https://fluisteralsjeblieft.nl/tzolkin-dagenergie ) kun je de gap- en de kerndagen volgen die in deze kleurencyclus van de rode Slang-de witte Spiegel –de blauwe Aap en Geel Zaad veelvuldig voorkomen. Zie ze als feestdagen. Als je met de energie van poortdagen gaat werken, kun je je transformatie- en bewustwordingsproces in een hogere versnelling brengen door je op die poortdagen open te stellen voor kosmische kennis.

Daarover vind je meer in deze artikelen:

https://wp.me/p2XSLz-dA

https://wp.me/p2XSLz-1Al

https://wp.me/p2XSLz-DQ

 

Verbind je met jouw hartslag en ademhaling

Beelden zijn belangrijk in ons leven. Beelden zijn niet meer weg te denken uit het leven van alledag. We worden tegenwoordig omringt door een overvloed aan beelden, dat we dreigen te vergeten dat er ook nog andere beelden zijn, die een belangrijke betekenis voor ons kunnen hebben. Het zijn beelden die je met je ogen niet kunt waarnemen. Je mag er een ander ‘zintuig’ voor ontwikkelen, dat is meestal hart openend en vaak ook een inspiratiebron op onze levensweg. Deze beelden kunnen je bij het biografie werk versterken, bekrachtigen en moed geven. Zij hebben het vermogen een geheel nieuw, verrassend licht te werpen op ervaringen, gevoelens, problemen, situaties en levensvragen.

Wie werkt met Tzolkin heeft daar ervaring mee kunnen opdoen. Wat mijzelf daarbij is opgevallen is dat veel mensen, boeken en/of artikelen woorden en beelden gebruiken die verschillende ladingen dekken en zo tot begripsverwarring leiden. Dat is jammer, want de bedoeling is dat we elkaar gaan leren verstaan en dat we gaan verbinden. Onze interesse is daar leidend in en behulpzaam bij het stappen uit de denkmal waarin wij ons vaker bevinden dan gedacht wordt.

Lees je verder…?

Voor mij had het zin en betekenis nog eens het vierledig mensbeeld te gaan kleuren. Dat we een fysiek lichaam hebben, weet iedereen. Het fysieke lichaam is verwant aan de minerale wereld. Onze botten geven ons stevigheid, de gewrichten vormen ons bewegingsapparaat en onze zintuigen. Dit kunnen we vrijwel allemaal met het blote oog waarnemen. Ons lichaam is van de aarde.

Het etherlichaam als levenskrachtenlichaam schenkt ons, net als water, leven. Het is de onzichtbare kracht die je ook kosmische energie mag noemen. Woorden als ‘prana’ en ‘levensadem’ krijgen hier betekenis. Het fysieke lichaam zonder etherisch lichaam is geen lichaam, maar een lijk. Ons geheugen, onze herinneringen worden in het etherisch lichaam bewaard. De mens gebruikt een deel van zijn etherlichaam om bewustzijn te ontwikkelen en daarbij gebruiken we ook ons astraallichaam.

Het astraallichaam bevát of ís de ziel van de mens. Het is de drager van ons karakter en dus van onze emoties, verlangens, gevoelens. Het woord ‘astraal’ betekent ‘verbonden met of bestaand uit sterren’. Dit wijst erop dat de krachten van de verschillende planeten op ons astrale lichaam inwerken en dus mede ons karakter bepalen én schenkt ons het vermogen logisch te denken. Dit astraallichaam bevat ons dierlijk bewustzijn en wij mensen staan voor de opgave dit te leren temmen opdat het een kanaal kan worden voor onze spirituele krachten. Wellicht begrijp je nu meer over de aanwezigheid van de vele dieren in Tzolkin en de dierenriemtekens in de astrologie; ze bieden ons hulp bij onze eigen persoonlijke taak om meester te worden over ons ego en onze emoties.
Het etherisch en astraal lichaam samen wordt wel de aura genoemd.

Ons ik-bewustzijn of ons ik-lichaam wordt vaak ook geest genoemd. Dit lichaam onderscheid ons van dieren. Dit lichaam wordt ook wel het ware Zelf genoemd is van goddelijke herkomst. De goddelijke vonk in ons die we doorheen verschillende levens heen meer en meer aan het licht mogen brengen. Het ligt immers verborgen onder het fijnstoffelijke omhulsel van de ziel die de geest met het lichaam verbindt. Onze beschermengel is de drager van dit Zelf.

Het ik-lichaam is niet hetzelfde als ons alledaagse ik. Er wordt werkelijk de grotendeels verborgen geest in ons mee bedoeld, die een enkele keer in ons oplicht als wij boven ons alledaagse ik uitstijgen. Het zilveren koord verbindt onze drie lichamen met ons fysieke lichaam en wij sterven wanneer onze (drie) geestelijke lichamen zich hebben losgemaakt van ons fysieke lichaam en het zilveren koord verbroken wordt.

In de taal van beelden mag je het zilveren koord vergelijken met een navelstreng; De ziel kiest (bewust – onbewust) de ouders die bij haar levensopdracht passen. Levensopdracht wil eigenlijk zeggen: een pakket met levenslessen en bij het sterven worden we bijgestaan door gestorven geliefden en engelen.
Onze lichamen zijn zo als het ware energetische plattegronden en spiritualiteit, het besef dat wij leven vanuit een geestelijke oorsprong, geeft ons leven een doel en leert ons de eigen innerlijke levensgids te eren.

Als je deze beelden op je laat inwerken begrijp je het belang van verbeeldingskracht om de werkelijkheid aan te kunnen. Ademen, de tijd nemen om in jouw ritme in- en uit te ademen, is je allerbelangrijkste lichaamsfunctie omdat alle andere functies ervan afhankelijk zijn. Het vinden van jouw natuurlijke, vrije ademhaling leidt ertoe dat je je adem als bron van kracht kan ervaren en kan gebruiken. Blokkades en spanningen komen naar de oppervlakte en kunnen oplossen: je ziel krijgt ruimte. Hierdoor kan vroegere emotionele pijn gezien worden in het perspectief van het hier-en -nu. Omdat je als volwassene niet meer afhankelijk bent van je omgeving kan de vroegere pijn als draaglijk worden gezien en hoef je je er niet meer tegen te verweren. Zo kun je de verkramping en de angst laten varen en creatiever omgaan met de opgaven die het leven ons stelt.

Doordat beelden met ons meegroeien, kunnen beelden die we in ons opgenomen hebben zich verder ontwikkelen. Een goed voorbeeld is hier het begrip tijd of de beeldentaal van de dierenriem en Tzolkin en vanzelf ook de beeldentaal van ons eigen lichaam; het herbergt een verhaal in zich. Het is belangrijk de taal van je lichaam te leren verstaan, evenals bij biografiewerk de vier lichamen van groot belang zijn in relatie tot de wetmatigheden en jaargroepen.

Het universum heeft een plan voor je – en dat plan staat in alle vier dimensies van je wezen geschreven, leert Rudolf Steiner. Dat plan ontvouwt zich op zijn eigen en voor iedere mens unieke wijze, zodat je tot een vervuld leven kunt komen en waarachtig mooi kunt worden.

Het lichaam in beweging brengen maakt dat je meer aanwezig bent. In het besef dat de enige maal dat we alleen het fysieke lichaam zien is als iemand is overleden en door de poort is gegaan op natuurlijke wijze. Alle andere keren kijk je naar een mens met zowel een fysiek, spiritueel, emotioneel als mentaal lichaam. Zijn deze ‘vier dimensies’ in balans, dan voelt een mens zich sterk, gelukkig en gezond.

 

Wanneer je danst, dans dan om de aarde te helen. Niet alleen wanneer je danst, maar altijd……

© Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s