De eerste stappen in de richting naar een nieuwe verhouding tot familie en natuur maakt ons meer Wereldburger. Beweeg je mee….?

In rivers, the water that you touch is the last of what has passed and the first of that which comes; so with present time. #EarthHour2019

Leonardo da Vinci

Herinner je door dieper te wortelen, leer van gisteren: Leef vandaag 

 

Je verdiepen in begrippen als aarden, gronden en wortelen is van belang in de kleurencyclus van de rode Aarde. In contact komen met je natuurlijke verbinding met de aarde. Je voeten voelen en dus keer op keer terugkeren en bewust de energie opnemen die via je voeten binnenstroomt. Geworteld zijn is een natuurlijke staat van zijn, die veel voordelen biedt. Je voelt de beweging van je benen en hoe je voeten de grond raken en bent meer aanwezig in het moment van nú. Elk volgend moment ben je opnieuw in het nu van dat moment en je voelt hoe een krachtige energie vanaf je voeten omhoog kruipt en zich door je lichaam heen verspreidt. Een kracht die je omhult, vitaliseert en tot in elke cel van je lichaam doorwerkt. De wereld van energie wordt door de inheemse bevolking van Noord-Amerika de wereld van de spirit-die-beweegt-door-alle-dingen genoemd. Op dit niveau van de werkelijkheid is alles energetisch verbonden met al het andere dat bestaat in fysieke vorm. Dit is de wereld waar we in geboren worden, waarin natuurvolkeren leven en waarin wij westerse mensen weer geraken als we ons maar lang genoeg in de ongerepte natuur bevinden of ons voldoende goed kunnen ontspannen. Sjamanistische leringen laten ons zien hoe we onze verhalen over ons leven kunnen herschrijven, om te doen wat de sjamanen noemen ‘de wereld dromen in bestaan’.

De verbindingen waarmee alles met al het andere verbonden is, wordt wel beschreven als een uitgestrekt web of netwerk van draden van een energetische of etherische substantie. Deze verbindingen kunnen we bewust met onze gedachten en intenties sterker maken door het richten van onze aandacht en een geconcentreerde focus. Door dit aardende proces komen we in contact met onze diepste herinneringen, ons onderbewustzijn, en kunnen we de wereld van energie waarnemen of communiceren met de natuur. We komen dan in de stroom van synchroniciteit. Synchroniciteit legt de verbinding met het ‘collectief onbewuste’ en wordt een kompas om op te vertrouwen. Daarbij werken met de energie van de vier windrichtingen biedt dan veel waardevols bij het leren duiden van de dans van archetypen, de 20 gezichten van de schepping en de 13 bewegingsenergieën. Dat is een vaak fascinerende ontdekkingsreis door je innerlijk en die je helpt zin te geven aan je bestaan. Realiseer je dat water van vorm kan veranderen maar dat dezelfde informatie altijd aanwezig blijft, daarom is de doorstroming van de energie zo belangrijk.

In het gebied van onze voeten, onze benen kan veel zware energie wonen. Elke keer dat (symbolische) tegen je schenen werd getrapt, je de wereld benaderde met knikkende knieën etc. kon de energie niet goed doorstromen. Zo worden blokkades gevormd en ben je gaandeweg minder in staat met agressie om te gaan. Je hebt sterke benen nodig om doorheen de welvaart waarin we in dit deel van de wereld mogen staan om te leren gaan met abrupte, onverwachte veranderingen in het leven. Na verloop van tijd kan geleidelijk aan een diepe bitterheid of het altijd kritiek hebben op anderen je ogen sluiten voor de verborgen verbanden van het lot. Wees voorzichtig met het interpreteren van tekens, symbolen, dromen en visioenen….

De beste ideeën en plannen hebben geen zin als de kracht om ze in praktijk te brengen ontbreekt. De natuur laat ons zien dat als de boom niet wortelt in de aarde er niets groeit en bloeien kan. Vanuit menselijk oogpunt bezien staat dit gelijk aan het verliezen van de verbinding met de realiteit. In de sjamanistische denkwijze wordt ‘belemmerende energie’ gezien als een van de oorzaken van lichamelijke en psychische problemen. Wat vaker in de natuur aanwezig zijn, wandelen en langzaamaan de creativiteit weer laten stromen is dan van belang tot je het voelt trillen, beven, rillen, shaken. Je werkt mee met de energie door actief mee te bewegen in deze cyclus met het grondingsproces door de wortels van onze blokkades op te zoeken. Dan hoeven we de zware energie niet af te voeren naar Moeder Aarde. Ze heeft al zoveel te verduren.

Het is heel apart op te merken dat door de opkomende spontane ideeën toe te laten én uit te voeren je het grotere plaatje gaat zien. Synchroniseren met het hart van Moeder Aarde is vooral ook ontdekken waar universele krachten je naartoe willen leiden. Zo komt ook het antwoord op de vraag: Hoe staat het met de kracht van Liefde in mij…?

Grond onder je voeten

Als we actief meebewegen met het grondingsproces kunnen we de wortels van onze blokkades gaan vinden.
De sleutel om onszelf te genezen en opnieuw hoeders worden van onze Moeder Aarde ligt vrijwel altijd in jouw/mijn kindertijd. Herinner je de bron en maak er weer verbinding mee door het in geuren en kleuren weer toe te laten. Erop af stappen en je koppigheid om te zetten naar leiderschap waar anderen naast je kunnen staan. Word bewust van de impulsen in jezelf, laat het niet doorslaan naar angst en egoïsme. Wees alért voor de toevalligheden, wegwijzers naar deuren die zich openen naar iets hogers. En dan…Als de mooie liefdeskrachten ontwaken, ontwaak je daarmee geleidelijk de liefde voor je kinderen, je werk, mensen in je omgeving enzovoort. Je blijft van hem/haar houden wat ze ook zeggen. Probeer het eens, durf het eens aan om de negatieve aspecten van de ander niet tot je te laten doordringen. Voel je eigen reactie; dat is een hele klus, maar wel de weg waar we naar toe gaan. Ga open en breek muren af….
We ontvangen zoveel kansen. In elke ontmoeting relateren wij; elke ontmoeting is een deur die open gaat. Je wordt uitgenodigd je te gaan verbinden door te leren van gisteren.

Leef vandaag in het besef: niet morgen, maar nu!

© Joke

de vier windrichtingen: rode Aarde-witte Hond-blauwe Nacht-gele Krijger omvatten deze cyclus; wil je weten welke plek jij inneemt kijk dan eens bij de dagenergie en de tonen of neem contact met mij op.

4 gedachten over “hoeders van de aarde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s