Koersbepalend spreken én navigeren met hulp van synchroniciteit wordt vriendelijker en zachter met compassie. Is compassie onmeetbaar, leg je toch grenzen aan of is het een houding van principieel, consistent altruïsme…? In het Sanskriet is OHM de heilige klank die ons herinnert aan hoe we op natuurlijke wijze verbonden zijn met het bestaan; dat heeft voeten in de aarde en brengt een sonore zoemklank (!) tot stand.

pinksterbloem-zeeland

Zoals geschreven woorden informatie bieden, brengen gesproken woorden energie in beweging. Goede woorden dragen goede energie, deze energie reikt ver en kun je in je lichaam ervaren. Een herhaalde emotie, zoals angst, lijkt een blijvend krachtveld te scheppen dat ons de ene of andere richting in trekt. Zo kun je als voorbeeld in contact zijn met iemand die erg in zijn hoofd bezig is en zelf het gevoel krijgen ‘licht in het hoofd’ te worden of ‘niet goed gegrond’ te zijn. De gemakkelijkste manier om dit, wat een morfogeen veld genoemd wordt, te begrijpen is misschien wel de magneet. De magneet bezit een energieveld dat een bepaalde vorm genereert, vandaar de naam morfo (grieks ‘morphe’ = vorm) en ‘geen’ (van de Griekse stam ‘gen’ = voortbrengend). Het sterkere veld gaat overheersen en het oorspronkelijke vervormen is een mooie analogie voor wat er in intieme relaties en familiesystemen gebeurd. Het dominante lid oefent een vormende of vervormende invloed uit op jongere familieleden. De subtiele energie van een morfogeen veld bewerkstelligt vorm, zoals gedrag en houding. Een sterke trilling laat de omgeving mee-resoneren. Op niveau van het menselijk collectieve bewustzijn is dit merkbaar in b.v. de vele hypes, angsten en gevoelens van onveiligheid. Energie wordt uitgestraald door iemand die een sterke emotie ervaart en je kunt je voorstellen dat wanneer families dicht in elkaars nabijheid leven, soms generaties lang, subtiele energie haar werk doet. Ook door de morfogene velden van de ouders ontstaat er als het ware een sjabloon dat een bepaalde organisatie verleent aan eendere emoties en emotionele reacties in hun kinderen. Is eenmaal een morfogeen veld tot stand gebracht, dan blijft het in stand. Het kan als het ware (telepathisch) ‘in de lucht’ bestaan. Rupert Sheldrake noemt dit fenomeen morfogenetische velden, maar je zou ook kunnen spreken van de kracht van gedachten. Energievelden bestaan in vele vormen.

In deze gedachtegang zouden archetypen, maar ook chakra’s heel oude morfogenetische velden kunnen zijn. Een soort collectief geheugen waar we toegang toe krijgen door synchroniciteit van trilling waar we gebruik van kunnen maken bij het helen van onze geschiedenis. Ga nog eens terug naar je negende levensjaar en jouw omgang met autoriteit. Ben je b.v. groot geworden met onderworpenheid aan autoriteit en angst voor straf dan kijk je voortdurend naar degene boven je of je het goed doet. Volwassen worden en verantwoordelijkheid leren dragen voor je eigen leven is dan ook vooral de onderwerping aan de autoriteit laten plaatsmaken voor de ontdekking dat je zelf de autoriteit bent. Dat is een vorm van ontwaken, de volwassenheid ontwaakt om je jeugd achter je te laten met als doel dat je je ware bestemming vindt door je hart te volgen.

Doordat de verhoogde frequenties ons steeds dichter bij ons hart brengen, lijkt het of we steeds meer in dualiteit komen. De disbalans tussen de tegengestelden die vaak wordt aangeduid als mannelijke en vrouwelijke energie worden meer en meer zichtbaar. Ze zijn allebei verdwaald geraakt zonder elkaar. Luisteren als het vrouwelijke principe en het horen als het mannelijke principe verhouden zich tot de adem. Het begin van het horen (het vrouwelijk principe) is als inademen en het begin van het spreken, het woord (het mannelijke principe) is als uitademen.

“AUM is the name of that inside of me which is aware of the oneness of all things.”

In het aloude Indiase systeem wordt dit gesymboliseerd door het horen van de heilige klank aum. De Ohm mantra of de Mantra Om mani padme hum kun je zelf eens opzoeken op internet er zijn er velen, vaak verbonden met Shakti, Tara, Shiva of andere godinnen van klank en compassie. Je kunt ook voelen welk woord, zin of gedicht jou inspireert. Misschien is dit een klank (klankschaal) of een muziekstuk. De muziek van Bach of een Stabat Mater kun je deze dagen voor Pasen ook toelaten.

Een mantra is een specifieke frequentie, trilling of geluid. Denk maar aan een woord, zin of gedicht met een positieve intentie. In het Westen heet dit vaak een affirmatie, een positieve bekrachtiging. Je kunt daarbij gebruik maken van een mantra ketting, dit heet mala. Een mala bestaat uit 109 kralen. Er worden 108 kralen gebruikt om een mantra (hardop/in gedachten) uit te spreken. De 109e kraal wordt ook wel Mera of Sumeru genoemd. Dit wordt gezien als een begin- eindpunt van de mala. Het doorvoelen van jouw woord, klank of affirmatie en kritisch onderzoeken helpt negatieve onderliggende overtuigingen om te zetten naar positievere waardoor je meer kunt ontspannen. Door zo vragenderwijs het Licht te volgen leidt de stem van je hart je naar plaatsen waar het woord begint. Dat is de betekenis van de klank aum of ohm.

‘Als je de loop van een krachtige rivier wilt veranderen,
beklim dan een berg en verleg een kiezelsteen.’

De enige manier om het leven te affirmeren is om het honderd procent te affirmeren tot je je kunt verzoenen met het monster in jezelf vanuit dankbaarheid van het eigen bestaan. Dat is wat liefde kan; de erkenning van goedheid of de eerste wet ahimsa oftewel geweldloosheid, geen leven schaden. Hoe pak je zoiets aan? De volledige affirmatie houdt in dat je nergens ‘nee’ tegen zegt. Je zeggenschap over je bestaan, je normen, waarden en sociale positie overal en tot diep in je hart zeg je er ‘ja’ tegen net zolang tot je het ook kunt uitspreken in de taal van je hart. Geluid is zeer heilig en kan ons helpen de ultieme werkelijkheid te ervaren. Geluid is immers trilling en klank een drager van bewustzijn. Het uitspreken van een woord, een klank, een naam, brengt trilling teweeg. Zoals gedachten elementen van de etherische wereld zijn is Trilling een scheppende kracht. Misschien is het universele woord ‘Amen’ (het geluid van de vele wateren) het meest verwant aan ‘Aum’, niet etymologisch maar wel als bevestiging van de connectie met de totaliteit van bewustzijn, van Liefde, van Stilte of van God of welke klank of naam jij je ook maar verbonden bij voelt.

Laat je gevoel klinken

Steeds opnieuw als mensen mij (een deel) van hun levensverhaal vertellen raken ze geëmotioneerd en dat raakt mij ook weer. Het dichtstbij kwam mijn vraag of mensen zelf compassie van anderen hebben ervaren. Het kwam voor dat de verhalen dan stokten, ogen die onderzoekend in mijn ogen keken en soms kwamen er tranen. Het woord compassie is voor vele een vertrouwd woord, maar waar staat het eigenlijk voor?

Compassie doorheen meerdere tradities komt allemaal neer op hetzelfde. Dit: Het zijn alle daden waarmee mensen elkaar onbaatzuchtig en op een onvoorwaardelijke manier uitluisteren en zo verder helpen. Menselijke chèsed zijn daden van trouw en verbondenheid. In het handvest voor compassie dat op 12 november 2009 op initiatief van Karen Armstrong gelanceerd werd wordt het je drijfveer (je passie) genoemd om leed te verzachten en geen leed te veroorzaken. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: Behandel anderen zoals jijzelf behandeld wil worden. De vraag blijft dan uiteraard wat je daaronder verstaat, maar wie slachtoffer is van een onmenselijke behandeling weet dat doorgaans aardig aan te voelen….

Compassie begint dus niet met aardig zijn tegenover anderen maar met de kennis van je eigen ervaring. Compassie kan verbindend werken, mensen samen brengen, uit hun eenzaamheid en zelf-gerichtheid trekken. Iemand vertelde mij over compassie in het licht van het verhaal over de goede herder. Het herder-model is een model voor de leiders van onze tijd. Leiderschap in het Licht van een Leefbare Toekomst. Het woord rachamiem, ontferming, is zeker een compassievol woord, barm-hartig ook. Het is etymologisch verwant met het woord rèchem, moederschoot of baarmoeder. Het duidt op het gevoel dat een moeder heeft voor haar kind dat ze voelt in haar buik. Liefhebben is dus geen romantische liefde, er zit een element in van recht doen, gewicht geven aan, accepteren, de ander erkennen, omarmen.

Mannelijke energie helpt ons om onszelf te laten zien, te manifesteren in de wereld. Barmhartigheid, als mannelijk principe, richt zich op het proces naar balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Daar gebruik je vanzelf wel woorden bij, maar het zijn niet de woorden die het doen – het is de trilling, de klank van de stem die het doet….

 

Erwin Olaf is een Nederlands fotograaf die op een dag de opdracht had gekregen foto’s te maken met als inspiratie Rodin. Hij liet zich inspireren door de poses van dansers van het Nationaal ballet die Rodin gebruikt had voor zijn modellen. In zijn meer recente werk onderzoekt Olaf de choreografie van het lichaam. Hoe beïnvloedt een bepaalde emotie iemands manier van bewegen? Hij ontdekt ‘eenzaamheid kent andere bewegingen dan vreugde’. De foto is getiteld ‘After Rodin’ Het is overduidelijk geïnspireerd op ‘De kathedraal’ van August Rodin: twee handen die liefdevol naar elkaar neigen, als in een dans. Twee handen vormen een gebed, hier op de foto in een bijna mystieke ruimte. Maar het zijn wel twee handen, je hebt de ander nodig.

 

 

 

En je voeten? Wie meer wil weten over Compassie mag de stap zetten om zich te verplaatsen in een ander. De pijn van de ander voelen alsof het de onze is en begrip opbrengen voor het gezichtspunt van de ander als mens, als dier, plant of steen. Tijd nemen voor de inademing doet ertoe. De ziel heeft geen haast; die wil alleen het nu ervaren, herinneringen maken en verankeren in het hart.

Ohm mani padme hum‎

© Joke

Art: ZeeuwsLand en Erwin Olaf
in Tzolkin resoneert deze tekst met de energieën van kin 170 t/m kin 182

2 gedachten over “volg de stem van je hart

    1. Het is zo van een grote schoonheid hoe alles met alles verbonden is en ook dat biografiewerk die onderlinge verbanden zichtbaar kan maken, Anne. Jij dank voor het aanreiken van dit gezichtspunt.

      fijn weekend, gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s