Betekenisgeving aan de brand bij De Notre Dame in het licht van Tzolkin…..

Afgelopen maandagavond, 15 april 2019, werden we opgeschrikt door het bericht van een verwoestende brand die rond woedde in de kathedraal van Notre Dame in Parijs. Het grote plein waar de Notre Dame ‘onze-lieve-vrouwekathedraal’  aan gelegen is heet het ‘Place du Parvis-Notre-Dame’, oftewel: Onze Lieve Vrouwenkerk Plein. Op dit plein vind je Point Zéro. Alle afstanden tussen Parijs en andere steden in Frankrijk worden vanaf dit ‘point zéro’ gemeten. De plek is gemarkeerd met een ronde steen.

In Tzolkin staat de gebeurtenis van de brand in de rode Aarde cyclus, de tweede dag van de witte Hond groeigolf. Toon 2 (Ca) is de toon van de uitdaging; De creatieve puls begint zijn reis, worstelingen duiken op….. oftewel dualiteit dient zich aan en nodigen uit balans te (gaan) vinden. Het zonneteken op de tweede dag van deze golf biedt inzicht in de dualiteit en dus ook in hoe en waar we de balans mogen gaan vormgeven. Op de tweede dag van de witte Hond golf staat het teken blauwe Aap. Blauwe Aap is gekoppeld aan de planeet Venus en is zo een geheugensteuntje voor de mensheid om Moeder Aarde op de juiste wijze te bewandelen. Dat is de les. Blauwe Aap energie drukt ons op het hart om niet te vergeten eerbied te hebben voor spirit en geen idool te maken van de illusies van de (menselijke) persoonlijkheid. In haar overleving weigert deze energie samenwerking en kiest voor winnen, wedijver en de baas willen blijven.

In het artikel van afgelopen weekend https://wp.me/p2XSLz-1Dq schreef ik o.a. over de muziek; iedere zon heeft, in samenhang met zijn getal, een eigen Herzfrequentie. Dat is een heel ingewikkelde manier van kijken. Zelf heb ik ontdekt dat je ook zo kunt kijken. De matrix (zie pagina kingetal berekenen) van Tzolkin bestaat uit 2 delen met een ruggengraat in het midden. Net als ons lichaam dus, alleen in Tzolkin kun je dit benaderen vanuit frequenties. De getallen/tonen 1 tot en met 120 vallen meestal onder de lage frequenties en de getallen/tonen 160 tot en met 260 behoren tot de hogere frequenties. De ruggengraat, toon 121 tot en met 140 hebben bij uitstek de uitdaging in het Nú aanwezig te zijn. Lichaamsbewustzijn is daar een grote opgave voor hen die in die kolom geboren zijn en voor iedereen in de tijd dat deze energie de energie van de dag bepaald. Ik heb gemerkt dat velen in afgelopen maanden de energie als ‘moeizaam en zwaar’ ervaarden. Nu weet je waarom.

Deze groeigolf is de veertiende van de twintig dertiendaagse groeigolven. De energie is op hartfrequentie aangekomen en we worden wederom uitgenodigd een stap te zetten in de richting van denken met het hart. De taal van het hart spreekt van hart tot hart, laat je hart stromen en helpt ons voorbij mensen en mysteries te kijken. ´Gnosis is de Kennis van het Hart´ – Gnosis is innerlijke kennis, hogere kennis, zelfkennis, inzicht; gnosis is een intuïtief en innerlijk weten, een diepere gevoelsmatige kennis vanuit het hart. Is het toeval dat we nu een foto hebben van zo’n onzichtbaar zwarte gat waar de wetenschap woorden bij gebruikt als ‘Wonderlijk’, ‘historisch’, en ‘magisch’….? https://nos.nl/artikel/2279890-bijzondere-dag-voor-wetenschap-grootste-monster-van-het-heelal-op-de-foto.html

We worden uitgenodigd ook als samen-leving te luisteren naar de stem van het hart en deze stem niet door de behoefte aan macht of controle te laten overstemmen. Het wel of niet vaccineren of inenten versplintert, maar ook b.v. klimaatverandering en eigenlijk alles wat nu het gesprek van de dag vormt en hand in hand met alle wat ‘moet’ gebracht wordt. Ook in religieland of het land van de ‘ismen….en de dogma’s…We zijn een drempel overgegaan, waarin de oude tradities niet langer bepalen hoe we ons leven inrichten en ook niet hoe we de Christelijke feestdagen vieren. We worden meer en meer de zelfstandige, vrije en autonome mens. De mens die op zoek is, hoe zelf invulling te geven aan (zelf) respect.

 

In het hart van alle religies ligt de oerkennis van het hart die ook wel gnosis genoemd wordt. Vanuit dat hart van alle religies stromen de religies uit, niet om elitair te stellen de enige ware te zijn en de andere religies tegen te spreken maar om ieder voor zich dezelfde waarheid op eigen manier uit te drukken. Net zoals vele kleuren opgaan in het ene licht.

Anders gezegd: Er is liefde voor de aarde en de kosmos.

 

 

 

 

Van inheemse culturen kunnen we leren. De inheemse mensen zien zichzelf als hoeders van de aarde. Zij kenmerken zich door een serene levenshouding, zij zijn tevreden, harmonieus en rustig. Zij zijn goed ge-aard. Zij leven in een ‘Wij-Bewustzijn’. Men huldigt een cyclische opvatting van tijd. Men leeft in het nu en is overtuigd van het leven na de dood. Zij kennen geen hel. Zij leven van dat wat de natuur hun biedt… Er is in de loop der tijd veel naamsverwarring bij deze kathedralen en kerken opgetreden, omdat de naam Maria meestal alleen werd opgevat als de naam van de moeder van Jezus. Dit was natuurlijk vaak ook zo, maar lang niet altijd. Dezelfde verwarring is opgetreden bij de titel ‘Notre Dame’ (Onze Lieve Vrouwe) die zowel op Maria Magdalena als op Maria de moeder betrekking heeft. Zo zijn in de gotische Notre Dame-kathedralen uit de twaalfde eeuw veel beelden en glas-inlood ramen van beide Maria’s te vinden.

De week die voor-af-gaat aan Pasen wordt door velen de Stille of Goede Week genoemd en gekoppeld aan passie, aan lijden wil omgezet worden in compassie. Gelijkwaardigheid. Hoofd én hart. Mannelijk én vrouwelijk. Notre Dame verwijst ook naar de oude aanduiding uit de Gnosis: ‘JEZUS-MARIA’ en mag in ere hersteld worden. Lichaam én Geest.

Een nieuwe tijd kan aanbreken: een tijd waarin de liefde centraal staat en waarin man en vrouw volkomen gelijkwaardig zijn. Oefen tolerantie; probeer je goed in de ander en de situatie in te leven en kijk wat je kunt tolereren en wat echt niet meer. Wees eerlijk en benoem altijd je gevoelens. Wat je eigenlijk doet is je hoger ik de overwinning laten behalen op je lager ik. Er zijn nog veel meer oefeningen om de vrouwelijke kracht in jezelf aan te spreken en te vergroten.

Let eens op woorden die beginnen met een V en je hebt al veel Verbinding waar je aan kunt werken bij het ontmaskeren van Wijsheid doorheen de feminine en masculine principes op jouw mannelijke of vrouwelijke weg naar Liefde.

Ik wens je verwarmende witte donderdag, goede vrijdag en stille zaterdag en jubelende paasdagen.
© Joke

4 gedachten over “Point Zero

 1. Dag Joke,
  Ja de brand van de Notre Dame. Wat een drama! Ik zie wel betekenis in deze gebeurtenis. Het lijden van de vrouw zie ik hierin. En dan bedoel ik niet dat vrouwen zielige wezens zijn. Ik bedoel daarmee dat vrouwen al zo lang in hun emoties/gevoelens/woede etc onderdrukt worden. Als vrouwen hun onderdrukte pijn uitschreeuwen, worden ze vaak als hysterisch, heks of iets anders afschuwelijks neergezet. Daarom heeft de Dame gebrand, denk ik. Zodat we altijd hieraan herinnerd zullen worden. En zie wat er gebeurt; het zakenleven schiet te hulp met miljoenen….en worden gecompenseerd met miljoenen…het is goed zo. De onderdrukking wordt beloond.
  Tegelijkertijd speelt zich van alles in mijzelf af. Het is Zwarte Maan Lilith. Deze node staat voor de eerste vrouw van Adam, Lilith. Hij had altijd op haar neergekeken en uiteindelijk is zij zover mogelijk van de aarde gevlucht. Black Lilith is verborgen. Mooi verhaal dat parallel loopt met een ‘lijden’ in mij. Maar ik heb ‘haar’, Black Lilith, gevonden. En ik begrijp haar. En dit is dus het ‘drama’ dat ik uit mijn leven moet zien te halen. Nu doorzie ik het hele ‘verhaal’ van mezelf en vele wereldse overleveringen die daarmee gelijk lopen.
  Een bijzondere periode!
  Hartelijke groet,
  Aatje

  1. Dank voor het delen van jouw beleving bij Notre Dame en de koppeling met jezelf Anita.

   Je schrijft ook over Zwarte Maan ofwel Lilith; dat is een astrologische positie of punt en in Tzolkin niet zó naar voren komt.

   Ook wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken te benadrukken dat niet alleen het vrouwelijke maar ook het mannelijke gewond is en pijn heeft.
   Aangezien veel vrouwen mijn website bezoeken ontstaat er ogenschijnlijk wat scheefgroei en hopelijk voelen mannen zich nu ook uitgenodigd hun belevingen te delen.

   nogmaals dank; heb het goed! gr. Joke

 2. Door samensmelting van het vrouwelijke en mannelijke ontstaat de mens in zijn Geheel. Mannen zijn ook bijzonder en hebben het ook moeilijk om op hun beurt het vrouwelijke in hunzelf weer terug te vinden. Kom op mannen loop gelijk op met de vrouwen ❤ In lak' ech Jacintha

  1. Hey Jacintha toevallig (!) las ik op moment dat jouw reactie binnenkwam dit: als je het meesterschap hebt over de woorden die je niet spreekt, juist dan kun je zwijgend voelen wat zijn we verbonden met elkaar…

   apart hé, gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s