In de niet-lineaire tijd bestaan verleden, heden en toekomst misschien tegelijk. In de gewijde ruimte van het heden leven we in het nu-moment en kun je je bewust worden hoe vaak je afdwaalt met je gedachten. Met je volle aandacht, met al je energie en met heel je hart richten op het moment van nu én op alles wat je aandacht vraagt is een oefening. In elk gesprek kun je deze oefening aangaan, maar ook als je in de natuur bent en innerlijk helderheid wil vinden. Oog hebben voor wat je aandacht trekt. Een bloem. Een boom. Een ander mens….

‘Panta rei’, schreef Heraclitus ooit, alles stroomt, en dit stromen staat gelijk aan de tijd. Tijd is altijd als een golfbeweging en het toelaten van de hele golfbeweging schept nieuwe ervaringen, die van een verandering, duidelijkheid en helderheid. Er is dan nieuwe energie voelbaar…..waardoor je opgelucht verder kunt trekken of nog vaker heel diep van binnen stil wordt. Soms dagenlang.  Waar het om gaat, is dat het of ons leven in het hier en nu beter gaat stromen. Juist als levensenergie door Liefde geschokt is en wacht op ontdekking…..

Hoe versterk of bekrachtig je je innerlijk Licht, je verbinding met de Bron?

Hoewel het misschien vaak voelt alsof het palet van menselijke emoties eindeloos is helpt het om jezelf te herinneren: Elke emotionele schakering stamt net als elke kleur af van een paar primaire emoties: Verdriet, boosheid, opluchting en angst.

Je kunt ze onthouden als de vier B’s. Bedroefd, Boos, Blij en Bang als je begint met het leren van je emotionele vocabulaire. Daartoe hoef je slechts vier gevoelens te leren identificeren.

Door opvoeding en omgevingsfactoren kunnen natuurlijke emoties vervormen tot obsessies, haat, woede, bitterheid, razernij, zelfmedelijden, depressie, valse verwachtingen, jaloezie, chantage met liefde; feitelijk elke vervormde emotie.Het is belangrijk om contact te maken met deze onnatuurlijke emoties en deze te verwerken om kracht vrij te maken. Herinneringen zijn net als water. Een druppel water kan zijn reis beginnen als water en vervolgens verdampen en van vorm veranderen. Het is nog steeds water, maar niet meer hetzelfde als tevoren.

Vertrouwen ontwikkelt een mens niet zomaar in zichzelf. Want wie eenmaal bereid is naar zichzélf te kijken en de schuld niet bij anderen neerlegt. Die begint oude, verborgen pijn te voelen en begint het doorléven waardoor het zich langzaam aan van je gaat losmaken, je groeit zo immers toe naar een nieuwe levenshouding.

Hoe kom je herinneringen op het spoor…?

 

Flashbacks herkennen. Herinneringen kunnen in je opkomen als je plots ergens bent en weer de zeep ruikt die je oma altijd gebruikte. Ze kunnen ook opduiken als je lavendel ruikt of de zee. Herinneringen en ons reukorgaan werken altijd samen. Meestal weet je dan ook meteen weer hoe je je voelde als je bij je grootouders was of hoe je je voelde op vakantie aan zee of in Frankrijk. De kunst is die momenten te vangen en niet te projecteren. Herinneringen komen via de zintuigen binnen, we hebben een heleboel onthouden zonder het te weten. Door situaties een emotionele waardering te geven en zo in het geheugen vast te leggen, kunnen we later op een soortgelijke situatie waarschijnlijk eerder en beter reageren.

Iedere keer als je een sterke (positieve of negatieve) emotionele reactie voelt in de ontmoeting met een medemens kan dat een geschenk zijn doordat het je in contact brengt met jouw eigen onverwerkte zaken of jouw eigen (innerlijke) kracht. Herinneringen her-inneren ons aan onze natuurlijke talenten. Die middenweg die ligt tussen het jezelf ophemelen en jezelf onderuit halen en heet zelfvertrouwen en gaat in de richting van het vertrouwen in het Zelf. Wie dieper kijkt ontdekt dat de tegenstelling meer ligt bij het teveel licht of hemel aan de ene kant en te weinig licht of aardekracht aan de andere kant. Trauma wordt daarom ook wel de bron van alle oorlog genoemd en vraagt erom het verdrongene weer in het bewustzijn te brengen, te herinneren door de emoties toe te eigenen en te accepteren. Dan ontstaat er ruimte om het ware vrouwelijke Hoger Zelf in onszelf te ontdekken en uiteindelijk het vertrouwen in het Leven te herstellen.

De weg naar het meesterschap over emoties gaat altijd samen met het ontdekken dat je sterker bent dan je eigen emoties. Om sterker te worden dan de heftigheid van je emoties, moet je ze wel herkennen en leren benoemen ook in contact met anderen. De naamgeving van emoties, de energiestromen in het emotionele lichaam een dierennaam geven, brengt de wonderlijke ervaring met zich mee dat je steeds meer als vanaf een afstandje naar emoties kunt gaan kijken. Met andere woorden, ze blijken niet tot jouw diepste wezen te behoren. Deze ontdekking leert je anders kijken naar negativiteit, kritiek etc. – en er niet langer van weg te kijken. Dan ga je herinneringen en emoties gebruiken om positiviteit te beoefenen en/of projecties terug proberen te nemen.

Het geheugen, onze herinneringen wordt in het etherisch lichaam bewaard.

Elk hart wil graag weer ‘stromen’ en wijst daarom keer op keer naar de plaats waar de afsluiting ontstond. Verhard je en verman je je of verzacht je en verwelkom je je tranen?

Tranen werken louterend, tranen zijn woorden die het hart niet kan zeggen….tranen zuiveren de ziel en helpen ons over te geven aan de stroom van het leven, die ook door onszelf heen stroomt. Ze maken het leven licht*er.

Juist omdat elk ogenblik in het heden de hele stroom van het verleden in zich draagt, is elk ogenblik nieuw en onherhaalbaar en nooit hetzelfde als het vorige. Een bepaalde toestand komt dus nooit op precies dezelfde wijze terug; de tijd als duur is met andere woorden onomkeerbaar. Het doet ook denken aan de uitspraak van Heraclitus: Panta Rhei: alles stroomt en niets zal meer zijn zoals het was… – je stapt dus nooit tweemaal in dezelfde rivier. Vergelijken heeft dan ook geen zin, genieten wel en vooral dankbaar zijn voor alles wat wél is. Liefde en Dankbaarheid is de allerhoogste trilling in het universum……dit impliceert dat de hoogste liefde voor ieder van ons op elk moment bereikbaar is als levensbron (waar ook sprookjes over vertellen) waaruit we keer op keer hulp en kracht uit kunnen putten…..Leven na leven blijft die ene vonk van oneindige geestkracht in ons een zacht en vredig licht geven: het betrouwbare innerlijke licht op ons levenspad.

© Joke – fluisteralsjeblieft

art: Wassily Kandinsky

2 gedachten over “de rivier van het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s