De hoogste energie van de kosmos wordt in de esoterie de Zonne-Logos genoemd; de Zonnelogos maakt de weg vrij voor elk mens om zijn of haar lichtlichaam te herstellen. In de beeldtaal is dit verbonden met de vlinder die de cocon achter laat als een lege huls en de vlinder (het lichtlichaam) vliegt uit, de zon oftewel de geestelijke dimensies, tegemoet.

In onze tijd is de weg tot dit alchemistische proces, door de katharen ‘het weven van het lichtkleed’ genoemd, open voor iedereen die bereid is zijn leven radicaal te veranderen. Deze tweede geboorte is ons geboorterecht. We hóeven er geen gebruik van te maken, het mag wel. Het leven nodigt ons uit om opnieuw ter wereld te komen: van de horizontale in de verticale dimensie te stappen.

Naast die horizontale verbinding van jou als mens met deze wereld, is er ook een verticale as die, lichamelijk gezien, loopt van je stuitje naar je kruinchakra. Ofwel: van aarde naar kosmos. Je zou kunnen zeggen: dit is je innerlijke as.

Veel mensen gaan momenteel een tweede geboorte aan en dat heeft veel voeten in de aarde. Het heeft een diepe invloed op hoe je jezelf ervaart en het roept krachtige innerlijke processen wakker. Geboren worden is niet gemakkelijk. Wat er geboren wordt is een nieuw bewustzijn, dat alle oude zekerheden en veiligheden loslaat.

Het innerlijk zoeken begint.

Innerlijk ga je zoeken naar je verbinding met de kosmos, met wie je bent, je hoger Zelf, je ziel, hoe je dit ook wilt noemen. In de gnosis heet zij Sophia. Ooit werd Sophia geneutraliseerd tot Wijsheid; inmiddels gaat zij schuil achter haar symbolen. Duif is de bekendste manifestatie en kan ons verbinden met wind of adem of Geest.

 

De duif is vanouds het symbool van de godin, de vaste begeleider van Sophia. De Moeder. De duif is Sophia. De duif is Geest. In het orthodoxe christendom heeft zij aardse dochters zoals Maria. Maria wordt vervuld met Heilige Geest en dan prijst haar hart hoog de Heer. Sophia of Geest is erbij in de vorm van de duif. Je herkent haar nu. Sophia is boven en in Maria (Magdalena) aanwezig. Zij onderwijst via haar.

 

 

Als we zelf betekenis gaan geven aan het leven, ons eigen leven dus, kunnen we voeling krijgen met onze levensopdracht – dat wat onze aardse verschijning de geest geeft, het hoger Ik, het IK BEN. We weten dat we tussen onze geboorte en onze dood een ervaring meemaken die we ‘leven’ noemen. Maar ben ik de ervaring of degene die ervaart….?

Dit hangt samen met onze eigen ontwikkeling en onze verhouding met Liefde. Hoewel liefde de enige werkelijke en duurzame ervaring in het leven is, hebben we moeite precies te zeggen wat liefde is. De grootsheid van liefde blijft ongrijpbaar en tegelijk is zij het enige geschenk in het leven dat niet verloren gaat en uiteindelijk het enige is wat we werkelijk kunnen geven.

Sommigen menen dat Liefde het tegenovergestelde is van Angst. Anderen dat liefde de essentie is van de relatie met medemensen. Weer anderen noemen Liefde de kern van creativiteit. De bron van geluk. We denken te weten hoe liefde eruitziet, omdat we ons er tijdens onze kindertijd beelden van vormden. We beseffen nog niet dat de liefde die we geven en ontvangen meestal voorwaardelijk is. Ook of misschien wel zelfs van familieleden en vrienden is liefde gebaseerd op verwachtingen en dat is altijd voorwaardelijk. Het is dan ook onvermijdelijk dat deze liefde niet wordt vervuld en zo details vormen van het echte leven, soms zelfs draden spinnen waaruit nachtmerries worden gesponnen.

“Listen to the wind, it talks.
Listen to the silence, it speaks.
Listen to your heart, it knows.”

Deze benadering van liefde wordt bezongen alsof we uitvluchten zoeken om niet van anderen te hoeven houden. Onze voorwaarden zijn meestal het strengst voor degenen die we het meest liefhebben. Ons werd geleerd voorwaarden te verbinden aan liefde. Geconditioneerd zetten we zo onszelf en onze medemens onder druk uit vrees dat men onze liefde niet zal beantwoorden. We beseffen niet dat het gevoel dat we zoeken ligt in het geven en niet in het ontvangen. Als je meent dat je medemensen niet van je houden dan is dat niet omdat je geen liefde krijgt, maar omdat je zelf onvoldoende liefde geeft. Van je medemensen houden, in weerwil van wat ze hebben gedaan, laat harten smelten. Liefde in uitvoering is als de Wind; als wel het leven zien zoals het bedoeld was.

Om ons hart weer te openen, moeten we bereid zijn om de dingen anders te zien. In ons hart zijn we allemaal voorbestemd tot volledig leven en lief te hebben. Het wacht en wacht. Liefde is geduldig. Onze lessen worde misschien door een opmerking van iemand anders of door onze kinderen tot leven gewekt. Uit onverwachte hoek. Elke reden die je lijkt te beschermen houd je in werkelijkheid gevangen. Ze houden het leven op afstand. Eigenliefde wordt vaak verward met zelfzuchtigheid.

Liefde komt van binnenuit want anders komt zij nooit. Liefde begint met onze ziel te verzorgen. Food symbolizes Mother. Onszelf liefhebben, betekent de liefde ontvangen die altijd om ons heen te vinden is. Adem in – Adem uit en bij obstakels dieper. Doorademen. Het leven kent voor- en tegenspoed. We kunnen van anderen houden en anderen kunnen van ons houden. We kunnen ons hart openstellen, vastbesloten als we zijn het grote geschenk niet te missen.

In een dialoog luisteren mensen naar zichzelf en naar elkaar

art: ninetta sombart

Liefde is ademend aanwezig in onze prachtige levensverhalen. Levens worden niet weer in orde gemaakt door relaties. Wie dat denkt, leeft in een sprookjeswereld. Sprookjesdenken is magisch, plezierig en heeft zijn nut. Liefde is waar we werkelijk van gemaakt zijn en leeft tastbaar binnen in ons. Sommigen noemen Liefde God, ziel, schepper of Michael anderen noemen haar Sophia de god*in, het gewijde, sacrale en heilige of Middenweg. Immers je té klein maken is even verkeerd, als té veel aandacht voor jezelf willen opeisen. Je ademhaling vertelt het verhaal. De ademhaling wordt in talloze scheppingsverhalen gezien als de goddelijke adem, of van de geest gods die alles bezielt. De ademhaling wordt van oudsher gezien als het voertuig van een essentiële helende energie. Adem verbindt je met het leven. Ademen is Leven.

Het kan moeilijk zijn om mensen in het heden te zien in plaats van ons op het verleden of de toekomst te richten. Vaak houden we vast aan de of onze herinnering en kleuren onze huidige mening in de kleuren van die ongelukkige herinnering.

Jij, die ervoor gekozen hebt deze woorden te lezen, te spellen en te doorvoelen hebt veel ervaringen achter de rug. De ene persoon reikt uit voor verbinding en de ander geeft niet thuis. Durf het aan ruimte te blijven geven aan de dialoog. Geweldloze communicatie of verbindend communiceren of welke vorm ook, het draait altijd ook verbindend ademen. Onze ademhaling verbindt de buitenwereld met onze binnenwereld en omgekeerd. Vrij kunnen ademen is één en hetzelfde als vrij en onbevangen leven.

Het vinden van een vrije, natuurlijke ademhaling leidt ertoe dat je je adem als bron van kracht kan ervaren en gebruiken. Blokkades en spanningen komen naar de oppervlakte en kunnen oplossen: je ziel krijgt ruimte.

Ademen onthult het verleden.

Door in het huidige leven nog steeds weg te willen van die pijn herleeft het verleden steeds weer opnieuw en blijft het als een lastige vlieg aan je vastkleven. Het zorgt er voor dat de verkramping in stand blijft. De weg er doorheen is het begrijpen, dat is iets anders dan begrip tonen en zo weer bij jezelf vandaag gaan. In de dialoog komt in beeld waar je voor staat en waar jij voor gaat en mee bezig bent. In de dialoog worden de sluiers weggenomen die de oplossingen aan het oog onttrekken en nodigt uit de ervaring volledig te doorleven. Hierdoor kan vroegere emotionele pijn gezien worden in het perspectief van het hier-en -nu die bij verdringing van de emotionele energie zich gaat samenballen en materie wordt oftewel in ons lichaam gestalte krijgt. Oordeel niet. Oordelen is eigenlijk hetzelfde als niet-begrijpen. Hoe meer jij vanuit je authenticiteit laat zien wie jij echt bent, hoe meer mensen je aantrekt die dat ook aanspreekt……

© Joke – fluisteralsjeblieft 2019

4 gedachten over “In dialoog

  1. Prachtig geschreven, het kwam echt bij me binnen en geeft me veel stof tot nadenken over….. Heel erg bedankt ook voor dit stuk ( ook vele vorige stukken hebben me geraakt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s