Elke taal is een andere manier om mens te zijn, een andere manier om te leven. Gedachten komen als ‘ideeën’ en krijgen langzaam aan de gestalte in een vernieuwde beweging. Wij leven in het tijdperk van Michaël. Je zou kunnen zeggen dat door het loslaten van oude inzichten en het zoeken naar nieuwe, persoonlijke inzichten in goed en kwaad een ‘grote herfst’ is aangebroken in de mensheidsontwikkeling. Ook daar staat Michaël op de drempel en wijst ons de weg naar een nieuwe tijd.

Michaël kan de draak niet voor ons verslaan. Dat moeten we zelf doen. Want alleen als je jezelf met je lichte en vooral ook met al je donkere kanten eerlijk en liefdevol onder ogen durft zien, kun je de ‘draak’ herkennen en verslaan.

Metaforen geven toegang tot een ander deel van onze belevingswereld. Met verhalen geven wij uitdrukking aan wat onder de oppervlakte speelt. Bij onszelf of tussen mensen. Luisteren naar een verhaal is letterlijk een verademing en helpt bij het loslaten, werpen een ander licht op onszelf en geven een ernstige kwestie lucht en een glimlach. Woorden bevatten scheppingskracht en brengt ontmoetingen, waarbij het spel van de taal tot leven komt…..

Voor mij is loslaten verbonden met de taal van de herfst, bevrijdend. Elke herfst vallen de bladeren weer van de bomen en kleurt de wereld weer geel, rood en bruin. Een proces van verandering vindt nooit op een dag plaats en ook nooit zonder kleur te bekennen. Langzaamaan verschuift er iets, wisselen we van seizoen en gaat het ene seizoen langzaam over in een ander seizoen. Op dit moment van schrijven hebben we net de laatste volle maan voor de herfstequinox mogen ervaren. Een equinox is het tijdstip in het jaar dat de zon recht boven de evenaar staat. Dit vindt twee keer per jaar plaats. Eén keer rond 20 maart en één keer rond 23 september. Dit valt ongeveer samen met de start van de herfst en lente.

We worden keer op keer rond de equinoxen uitgenodigd om ons leven in balans te brengen.

Op 29 September, enkele dagen na de herfstevening, is het de feestdag van de aartsengel Michaël. Er zijn ontelbare legenden uit vroeger eeuwen die vertellen over de daden van Michaël die regelrecht in dienst staat van de engel van de taal. Ook in de schilder- en beeldhouw kunst zijn vele afbeeldingen te zien van Michaël met zijn zwaard, als engel of als ridder. In onze tijd spreken we over de tijdgeest; immers niet alleen naderen we nu het seizoen wat we herfst noemen. De herfst is bij uitstek verbonden met Michaël, de aartsengel die vanaf 1879 voor 350 jaar het regentschap over de aarde draagt. Michaël is het die ons leert achter de levensprocessen in de dagelijkse werkelijkheid te kijken, te leren kijken voorbij de buitenkant. Niet het kijken met de ogen, maar aanvoelen van wat de bedoeling kan zijn die schuilgaat achter elk proces of ontwikkeling.

Biografiewerk geeft taal aan levenservaringen en helpt je ervaringen te bezien vanuit wetmatigheden en schenken ons zo een biografisch kader. Met woorden bouw je een werkelijkheid die écht bestaat, geef je liefde een gezicht. Dat is de kracht van de taal, het woord – het gesprek en het weven waar Michaël, zoon van Sophia ons al eeuwenlang toe inspireert en als zonnewezen werkzaam in ons is. 

 

Als je zin en tijd hebt is het bijzonder leuk om eens op zoek te gaan naar afbeeldingen uit de kunst van Aartsengel Michaël. Let eens op de kleuren, de attributen en de bijbehorende symbolieken doorheen de verschillende tijden. Want al eeuwenlang inspireert Michaël de mensheid en zoals gezegd is hij het die al vanaf 1879 de allesbeslissende transformatie van deze tijd in gang zet en begeleidt. Wie de moed heeft zich te verbinden met deze ware Geest van de Liefde, met Michaël of zoals in de Griekse oudheid zijn naam Apollo was of in India Krishna vindt inzichten die je ondersteunen angsten kleiner te maken. Angst doorstaan brengt ons als vanzelf bij moed…..Moed hebben om de verwevenheden bewust te maken en tot een hoger bewustzijn op te wekken. Het hogere Zelf of je natuurlijke-ik.

Lange tijd was Michaël de beheerder van de intelligentie. Wij moeten mensen-intelligentie niet verwarren met intellectualisme. Intelligent zijn betekent in dit verband: vaardig zijn in levend denken, heen en weer kunnen bewegen in mensenomstandigheden, kunnen weven in situaties tussen mensen, omgaan met de ruimten tussen tastbare gedachten en daden. Vandaar dat het weven als goddelijke ‘gesprek’ de ‘kosmische intelligentie’ wordt genoemd. Wie zich kunstzinnig kan uiten in weven, borduren, tekenen, schrijven of anderszins weet dat dit altijd samen gaat met het gesprek in jezelf, met anderen of met de Ander om innerlijk meer balans te kunnen vinden. 

Het leven weven is het leven scheppen
Op kosmologisch niveau staat weven voor het verbinden of verenigen van verschillende realiteiten of bewustzijnslagen. Ook de verschillende kleuren van de vier elementen symboliseren de verbinding tussen de mannelijke elementen Lucht en Vuur en de vrouwelijke elementen Water en Aarde. Zij zijn elkaars complementen. Vandaar ook dat in de herfst bij uitstek de symboliek van de Weegschaal, de balanszoeker centraal staat. Als personificatie van het recht wordt Vrouwe Justitia altijd afgebeeld met een weegschaal, blinddoek en een zwaard. De oude Grieken noemden haar Themis, een godin van de rechtvaardigheid. De Romeinen noemden die godin Justitia. Justitia is dus de godin van de rechtvaardigheid. Haar attribuut, het zwaard, verwijst naar het knopen doorhakken en niet eindeloos blijven wikken en wegen maar je gewetenskracht, je innerlijke weten, in dienst van de intuïtie brengen.

 

Laat je komende tijd eens inspireren door kunst afbeeldingen van Aartsengel Michaël. Op veel afbeeldingen, ook in steden als beeld, zien we hem afgebeeld met de draak onder zijn voeten, ook komen we afbeeldingen tegen met de weegschaal in de hand, met lans en wereldbol, met vleugels en zonder. Laat de kleuren en de symbolieken de weg vinden naar het hart en je harte-verbondenheid groeien. Realiseer je dat de kunstwereld niet alleen inspireert maar ons ook aanreikt dat we kennis opnemen met ons hoofd, want zonder hersenen kun je niet begrijpen. Pas als we de warmte, het enthousiasme en gevoel in deze kennis brengen, stromen hart en hoofd samen en begint kennis zich langzaam om te vormen tot een innerlijk weten.

Het leren onderscheiden wat uit het hoofd komt en wat uit het hart komt wordt tot een innerlijk weten; dit leidt ons naar de nieuwe vorm van helderziendheid waar wij mensen naartoe mogen groeien. Oefen met het beeld van de weegschaal en probeer met je denken je gevoel te pakken en gebruik je wil om vele gezichtspunten de revue te laten passeren. De innerlijke activiteit die daarbij ontplooid wordt, voert tot voorstellingen die betekenisvol voor je zijn. Er komt iets van ons naar buiten. We uiten ons en kunnen dit als het ware op een weegschaal leggen om het juiste midden te gaan vinden. Zo scheppen we een prachtige sfeer en leggen we een levende verbinding tussen de geest en de materie in woord/beeld en in daad.

Oude machtsbolwerken zullen doorbroken worden, niet met geweld maar enkel met de tedere energie van het hart. Wanneer het hart de leiding overneemt, zal het oude bezwijken, niet onder de druk van macht en geweld maar onder de druk van de liefde. Alleen zo kunnen we het beëindigen van de tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden herdenken en ons bezinnen op ‘wat vrijheid betekent’ en ook wat we doorgeven aan nieuwe generaties. De troonrede sprak boekdelen; onze eigen levensomstandigheden zijn toonaangevend en bevrijding heeft alles te maken met loslaten en omarmen.

De kunst van het leren loslaten van strijd in je leven

Tussen de langste dag (st. Jan) en de langste nacht (kerst) ligt de tijd waarin we inzicht kunnen ontwikkelen en mogen ontwaken. Wakker worden. Loslaten gaat immers niet zonder vergeving. In het prachtige en goed leesbare boek over vergeving van Desmond en zijn dochter Mpho Tutu beschrijven zij in feite de kern van persoonlijke ontwikkeling, uitgesplitst naar vier essentiële onderdelen.

Zij noemen dit het viervoudig pad van vergeving:
het vertellen van je verhaal
het benoemen van je pijn
het vergeven van jezelf of de ander
het loslaten of vernieuwen van de relatie

Het beeld van de weegschaal kan je dan helpen bij het maken van keuzes of je de relatie met jezelf en/of de ander gaat vernieuwen of loslaten. Het vernieuwen van een relatie is een creatieve daad. Het is mogelijk een nieuwe relatie op te bouwen, hoe de omstandigheden binnen de oude relatie ook geweest zijn. Vandaar ook dat vergeving schenken niet het einde is van het viervoudig pad, eenvoudigweg omdat het schenken van vergeving niet het einde van het proces van heling is.

 

Loslaten is dan ook niet, zoals vaak gedacht wordt, het zwaard hanteren, koorden doorknippen, laten vallen of weglopen. Loslaten is een manier om jezelf te bevrijden van slachtofferschap en trauma. Het is het loslaten van het oude verhaal over de verwevenheden in jouw bestaan die knellen en om verruiming vragen. Bewustwording. Dát vergt moed, de moed om door de modderbanken van haat en woede te waden en onze weg door verdriet en verlies vinden om uit te komen bij de acceptatie die kenmerkend is voor vergeving. Het verhaal mag recht gedaan worden; jouw verhaal mag aan het Licht gebracht worden. De dingen mogen bij naam genoemd worden en rechtvaardigheid haar rol opnemen.

 

 

Het tonen van het natuurlijke ‘ik’ in zijn diversiteit verstaat de kunst van de volwassen mens om het alleen-zijn in het verschil tot alle andere mensen op aarde, volstrekt te accepteren. Dat kunnen we alleen maar helemaal omarmen als we zelf uit de kast komen. Het is een mondiaal gegeven dat mensen die de grootste moeite hebben met mensen die anders zijn, vaak zelf niet uit de kast komen met datgene waarin ze in wezen als mens verschillend zijn aan de ander. Waar het ons lukt het contact met het natuurlijke-ik te herstellen als daad van zelfliefde verbetert het zelfrespect de conditie van het samenzijn met anderen en niet onbelangrijk: wordt de innerlijke balans hersteld en de weg naar de universaliteit gevonden.

Dit is de geboorte van de Nieuwe Tijd. Altijd vinden de belangrijkste stappen eerst op individueel niveau plaats. Dat zal tegelijkertijd een weg zijn tot realisering van ware vrijheid die alleen tot stand komt door jezelf te bevrijden van oud zeer en inzicht te gaan zoeken in jouw karmische wetmatigheden – https://wp.me/P2XSLz-1Jt – en zo de impulsen van Michaël in werking te zetten die ons helpen wil om de geheimen van loslaten te aanvaarden opdat we gaan voelen hoe het licht van de zon je gezicht en je hart verwarmt.

warme groet,

© Joke – fluisteralsjeblieft

2 gedachten over “De taal van de herfstengel

 1. dag Joke,
  je hebt dit heel mooi weten te vangen in woorden (zoals altijd ;-)). ook deze keer raakt het precies de ontwikkeling waarin ik me bevind. Loslaten…loslaten van pijn, verdriet, heel oud zeer etc. Het is ook ‘mijn’ jaargetijde, ik heb iets met de ‘weegschaal’. Ik ben er niet zo handig in alles goed onder woorden te brengen wat ik voel en ervaar, dus ik laat het hierbij. Het Fluisterbericht zal ik goed bewaren en nog vaak doorlezen.
  dank je wel🍂🍁🍄

  1. Anita, dank voor je lieve woorden.

   Misschien ter aanvulling: Onze levensloop wordt wel onze biografie genoemd. En het verwerven van inzicht in onze levensloop wordt biografiewerk of biografiek genoemd. Biografiek is iets anders dan psychotherapie. Psychotherapie is vooral gericht op het verleden en op het verwerken van trauma s uit het verleden. Centraal bij het biografiewerk staat het inzicht dat wie het grondpatroon van het leven kent (denk aan de zevenjaarsperioden) het eigen leven beter zal begrijpen. De zevenjaarsperioden (link: https://wp.me/P2XSLz-1JH ) vormen daarbij de verschillende groei- en ontwikkelingsfasen van de mens.

   Werken aan je eigen biografie is dus vooral: je leven in de hand nemen, persoonlijke motieven herkennen die de rode draad van je leven vormen.

   Vanzelf kun je me benaderen met je vragen….

   gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s