Veel plaatsen op Moeder Aarde worden beschouwd als de plaats waar de boven- midden- en onderwereld samenkomen; het centrum of de navel van de wereld. Sacrale plaatsen. Ook in ons lichaam bezit het vortex-punt –  het punt waar de magnetische yin energie rechtsom spiralend van onder het aardoppervlak naar boven stroomt. Deze energie vormt zo de schaal, het vat, de kelk of de graal voor de kosmische yang-energie die linksom vanuit de kosmos naar beneden stroomt.

De tempel van Delphi zou ‘de navel van de aarde’ bevatten, een grote ronde steen – gewijd aan de Griekse God Apollo, de god van de geneeskunde, de muziek en het licht. De navelsteen hier heeft de vorm van een bijenkorf die aan de basis omgeven wordt door drie in elkaar passende driehoeken. De triskele of triskelion genoemd. Dit staat symbool voor de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Als kosmisch symbool is de spiraal de natuurlijke vorm van groei. Spiraalvormen bestaan in de natuur van de hemelse galaxieën tot wervelwinden en draaikolken, van opgerolde slangen, conisch gevormde schelpen tot menselijke vingertoppen – en tot de dubbele helixstructuur van DNA in de kern van iedere cel en het beeld van de Tzolkin-matrix vormt. De spiraal drukt het cyclisch karakter uit van alles. Alles komt terug. ‘Panta rei’ schreef Heraclitus ooit, alles stroomt, en dit stromen staat gelijk aan de tijd. Tzolkin vertegenwoordigt de spiraalwerking van de energie van Tijd.

Het oog (van de storm) is de plek waaruit de spiraal groeit.  

Wij mensen kunnen immers bij alle keuzes die we maken vandaag, morgen en de dagen daarna, zowel in ons persoonlijk leven als in ons maatschappelijk leven, ons steeds opnieuw afvragen of de keuze die we maken bij zal dragen aan verdere onbalans of aan het herstellen van de balans – zowel in onszelf als wereldwijd.

Om het wezenlijke van Tzolkin te begrijpen is het belangrijk dat je iedere keer dat je met haar bezig bent, je bewust te zijn dat ze als een spiraal is opgebouwd. Tzolkin is een energetische kalender, wat in essentie betekent dat wat je vandaag, energetisch gezien, overkomt, je over 260 dagen weer zal overkomen en vaak intenser. Overigens betekent dit ook dat de energie van de dag waarop jij werd geboren, dezelfde is als op de dag dat je 52 jaar zult worden, of bent geworden. Gedurende die 52 jaar waren of zijn er heel wat rondes van 260 dagen waarop je informatie kunt ontvangen over jouw levensreis en heb je kennis kunnen nemen van alle 20 zonnezegels cq 10 planeten, de vier kleuren en de 13 tonen waardoor je je kunt bewegen van je overlevingsmechanismen naar Leven…..en in het kader van biografiewerk kunt terugkijken en het werkelijke verhaal op het spoor komen!!

 

 

De symbolische kracht van de blauwe Storm is verbonden met transformeren. De naar binnen gekeerde en naar buiten gerichte beweging zijn als een spiraal. Deze krachten herkennen wij in onze mannelijke en het vrouwelijke aspecten. Het mannelijke aspect – uitbreiding – is naar buiten gericht en het vrouwelijke aspect – samentrekking – is naar binnen gericht. Dit betekent dat de noodzaak om te transformeren voort komt uit de confrontatie. Confrontaties zijn altijd behulpzaam  bij het vormen van nieuwe keuzes en besluitvaardig te handelen en dragen de energie van wedergeboorte.

Onbezonnen daden overspoelen deze wereld en je maakt werkelijk verschil als je je blijft ontwikkelen op een manier die bij jou en jouw eigen levensopdracht past. Dan staat het kiezen in het licht van vrijheid en dat maakt het mogelijk trouw aan jezelf te blijven en ben je onderweg naar het meesterschap over je wil.

Bij elke keuze die je maakt weet je niet waar een keuze je brengt. Belangrijk is dat je de wil inzet om te kiezen en niemand anders (ook je ouders niet) verantwoordelijk maakt voor jouw ervaringen. Dan wordt de sluier van onwetendheid langzaam weggenomen en krijg je glimpen te zien van Liefde, onze Ware Kern. Dit merken wij voornamelijk doordat ons multi-dimensionale bewustzijn zich gaat openen. Het getal vijf verwijst voor de Maya’s naar het centrum van de wereld en is daarmee symbool voor de innerlijke wereld. Het is de plaats waar (spirituele) vernieuwing optreedt. De vijf voudigheid staat symbool voor de Nieuwe Mens; Je bent dan verbonden met je Innerlijk Licht en straalt dat ook uit. Veel geheimen liggen verborgen achter het getal vijf en de daarmee verbonden gulden snede. In het centrum bestaat de complete balans: het punt waar hemel en aarde zijn verbonden.

In het vorig artikel zagen we dat er sprake is van een Michaëlische storm op aarde.

Mannelijke goden vertonen zich graag met een bliksemschicht als staf, ze gooien met donder en bliksem. Hieruit blijkt al dat ze met de storm, het weer en de hemel zijn verbonden. Het zijn van origine storm- en weergoden die pas laat hun opwachting maken in de symboolgeschiedenis van de mens. Hun fallische storm- en bliksemsymbolen verbinden hen met het vrouwelijke waarmee ze een zijn. De tijd is aangebroken beiden bewustgemaakt principes in balans te brengen.

Daarom staan we in deze tijd voor de keuze: hoe willen we ons denken verder ontwikkelen?

Zijn wij, ieder voor zich, in staat de wilskracht in te zetten in liefde voor de wereld…. Ontwikkel je wereldburgerschap en laat het hokjes-denken gaan of blijf je houvast zoeken in procedures, regels en vooral innerlijke stormen vermijdend handelen…… Het is ook niet de bedoeling je ego los te laten. Je hebt juist een sterk ego nodig om deze processen te kunnen volbrengen die voornamelijk bestaat uit het inlossen van je karma –https://wp.me/P2XSLz-1Jt –  en ruimte te maken voor het Hoger Zelf om aan het roer te komen in jouw leven.

Mijmer of Mediteer er eens op en leer zo vanaf een afstandje te kijken naar jezelf.

Mediteren voedt en versterkt onze innerlijke kracht, al mediterende kun je je (ook) bezinnen op het woord ‘rust’ of ‘waarheid’  en op zoek gaan in je geheugen waar je in je leven het sterkste ervaren hebt wat rust, wat waarheid is en ontdekken hoe dit verbonden is met je hoofd en/of met je hart. Als je het beeld waar je dit het sterkste ervaren hebt eenmaal levendig voor ogen hebt, wis je het uit en houdt je alleen het gevoel vast van die weldadige, allesomvattende rust, liefde of vrede. Die stille rust of vrede weet precies hoe te handelen te midden van alle tumult. Zo bezien is mediteren een belangrijk middel om je hart-te-versterken in het besef dat wij alleen datgene naar ons toetrekken wat we kunnen hanteren.

Ruimte maken voor transformatie symboliseert de (innerlijke) veerkracht. Zoek het vortex punt op en verbindt je met de aarde bij het aarden en gronden. Gronden is belangrijk voor een stevige basis.

De Phoenix is wereldwijd de mythologische weergave van het idee van vernieuwing en transformatie van de persoon. Het beeld van de Phoenix is afkomstig uit de Griekse mythologie: de adelaar (pelikaan, ooievaar, kraanvogel, reiger of zwaan etc) die, gelouterd door het vuur, oprijst uit de eigen as en via die weg van pijn en angst een tweede leven krijgt. Heb vertrouwen in het leven en geeft je over aan het transformatieproces, dat zich ook op lichamelijk gebied manifesteert. In het oog van de orkaan zorg je voor de verankering in je Hogere Zelf en oefen je het kiezen vanuit je hart. Leer dat wie kan vallen ook weer kan opstaan…dát is het experiment van de vrije wil,  gekoppeld aan herhaling. Bewuste herhaling is één van de meest belangrijke aanwijzingen van Rudolf Steiner voor de wilsopvoeding en het leren ontsteken van je innerlijk licht. Probeer eens te zien wat zich wereldwijd en in je eigen leven aandient en om nieuwe keuzes vraagt…

Als je echt wilt zien wat er is, dan heb je moed  nodig, want je hebt moed nodig om lief te hebben. Onderzoek het zelf. Er is niets buiten je wat niet in je zit…..

© Joke – fluisteralsjeblieft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s