Veel mensen hebben wel ergens in hun leven meegekregen dat de mens bestaat uit een lichaam, een ziel en een geest. Deze van oudsher bekende drie-ledigheid van de mens werd in de esoterische traditie uitgewerkt tot een vierledigheid.

Wat lang eenvoudigweg het lichaam werd genoemd wordt door de esoterische traditie opgevat als fysiek – én etherisch lichaam. Wat ‘ziel’ (innerlijk leven) wordt genoemd wordt in het hedendaagse taalgebruik het astraal lichaam genoemd en wat ‘geest’ genoemd wordt, is in onze taal steeds meer het IK(-lichaam) genoemd.  Het IK (-lichaam) onderscheid ons van de dieren. Het wordt ook wel ons Ware Zelf genoemd, die goddelijke kern in ons die grotendeels verborgen is maar doorheen de verschillende levens steeds meer aan het licht gebracht mag worden.

Als we sterven worden onze (drie) geestelijke lichamen losgemaakt van ons fysieke lichaam en het zilveren koord verbroken. Het is zinvol om te beseffen dat onze dood tegelijk een geboorte is: onze geboorte in de geestelijke wereld, terwijl onze geboorte op aarde tegelijk een dood is: de dood in de geestelijke wereld. Het zijn dus volkomen vergelijkbare processen die wij zowel bij onze geboorte als bij de dood meemaken. Het zilveren koord is dan vergelijkbar met een navelstreng. Vroedvrouwen en engelen staan ons bij zo vertellen gnostische geschriften, die Hans Stolp in zijn boek: Wat gebeurd er als je doodgaat op prachtige en zeer inzicht gevende wijze vertelt. Het boek is een aanrader en biedt, zoals gezegd, inzicht in de weg die onze geliefde  gestorvene gaat in de wereld aan de overkant van de dood.

Wie inzicht heeft gevonden (met biografiewerk) in de samenstelling (of vierledigheid) van de mens kan daarmee ook iets gaan begrijpen van de reis die een mens na de dood gaat maken. De vierledigheid van de mens (fysiek, etherisch, astraal en het IK) en het doorlopen van de drie fasen samen met de reis van planeetsfeer naar planeetsfeer is alleen dan niet meer aan tijd gebonden. Tijd bestaat daar niet, evenmin als ruimte.  Toch heb je die termen nodig om het begrijpelijk te houden.

Allereerst een korte boekrecensie die is geschreven door Els Smits van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en daaronder een link naar een gesprek met Hans Stolp uit een programma dat is uitgezonden door de NPO.

De reis stap voor stap beschreven.

Hans Stolp heeft jarenlang stervenden begeleid als pastor in een academisch ziekenhuis. Na de dood van zijn broer, Stolp zelf was toen dertig jaar, verscheen deze tot driemaal toe bij hem. Het overtuigde hem van het gegeven dat de dood niet het einde was, maar juist het ingaan van een andere, nieuwe en hogere wereld. Dit soort ervaringen deed hij daarna ook met andere overledenen op. Hij ging op onderzoek uit om te ontdekken wat er met je gebeurt als je doodgaat en om dit op een begrijpbare manier te beschrijven. De inzichten van Rudolf Steiner gaven hem de innerlijke zekerheid dat dat het antwoord was waar hij lang naar gezocht had. Hij herbeschrijft ze in zijn boek op een manier die past bij zijn eigen persoonlijke ervaringen. Hans Stolp: ‘Ik wilde zo graag dat de mensen de dood met vertrouwen tegemoet zouden durven gaan en niet bang zouden zijn voor deze doorgang naar een ander, hoger leven. Maar ik wilde vooral dat ze zich van die hogere wereld bewust zouden worden.’

Oorspronkelijk kwam dit boek in 2013 uit en inmiddels beleeft het al zijn tiende druk. Bijzonder aan deze nieuwe druk is dat er een persoonlijk voorwoord van Hans Stolp in staat over de gebeurtenissen rond het overlijden van zijn partner in december 2018. Vlak voordat hij overleed, nam hij Hans even mee over de drempel, om hem te laten zien waar zijn vervolgweg zou beginnen. Een prachtig en ontroerend tafereel. Stolp geeft aan hoeveel de kennis die hij in het boek beschrijft hem geholpen heeft om het stervensproces van zijn partner met vertrouwen te beleven en troost te ervaren in wat hij gezien had.

Wat volgt is een uitgebreide beschrijving van het gehele proces dat iemand overkomt vlak voor, tijdens en na het sterven. Dat is een groots proces van vele opeenvolgende stappen, dat jarenlang in beslag neemt als je het vertaalt naar ons aardse gevoel voor tijd. Voor een relatieve leek als mijzelf, die nog niet bekend was met de inzichten van Steiner over de dood, is het een boeiend en inspirerend boek. Tegelijkertijd ben ik behept met een sterk rationeel denkende geest, wat het lastig maakt om deze materie echt te vatten. ‘Als het écht zo zal zijn’, zegt het denkende hoofd, ‘dan is het troostrijk om te lezen’. Hoewel die weg aan de andere zijde op meerdere momenten, afhankelijk van hoe je je leven geleid hebt en de inzichten die je hebt opgedaan, nog best een pittige kan zijn. Lessen die op aarde niet zijn geleerd, moeten in de verschillende sferen waar de ‘reiziger’ doorheen gaat, geleerd worden. Pas als dat gelukt is, is het tijd voor de volgende stap. In die zin nodigt het boek ook wel degelijk uit om na te denken over je leven nu, hier op aarde. De complete reis van sterven tot aan het betreden van de lichtwereld en de terugkeer naar de aarde, wordt in een beknopt boekje van 146 pagina’s helder beschreven door iemand die in staat is gebeurtenissen aan gene zijde geestelijk waar te nemen.

Boek: Wat gebeurt er als je doodgaat? | Auteur: Hans Stolp

Uitgeverij AnkhHermes | Tiende druk, 2021

 

“Om Liefde die eeuwig duurt” een televisie opname waarin Hans vertelt…. 

De vraag naar het leven na de dood is eeuwenoud. Wat zou er gebeuren als we het proces van sterven weer kunnen gaan zien als een natuurlijk onderdeel van het leven?

In dit gesprek, wat je kunt terugluisteren via uitzending gemist  https://www.npostart.nl/de-verwondering/24-11-2019/KN_1708932

vertelt Hans over het overlijden van Harm, het gemis, de rouw en de stilte, maar vooral ook over de kracht van dankbaarheid en hoe je de brug kunt slaan voor een blijvende verbinding met onze geliefden.

De afbeelding die ‘Geest van Bloemen’ genoemd is geschilderd door Harm en dit gedicht ook:

Wanneer je iets ‘weet’
bestaat er
geen twijfel over.
Door ín jezelf te kijken;
jezelf te ontdekken
van binnen-uit…

door meditatie…

krijgt je leven
meer structuur,
meer eenvoud ook:

door ‘weten’.

Het wordt
jou duidelijk gemaakt
aan jezelf,
zodat je niet meer
aan anderen
hoeft te vragen
hoe Jij jouw leven,
leven moet

Er zijn tegenwoordig nog veel boeken te lezen die vertellen over het stervensproces, over doodgaan en over het beginnen aan een nieuwe levensweg. Een heel mooi symbool voor leven – dood – wedergeboorte is de vlinder. De vlinder is het symbool van de ziel die zich uit het fysieke lichaam losmaakt en opstijgt naar hogere dimensies. Zo bezien kan Liefde niet sterven.

Mensen die ons dierbaar zijn en waar intens van gehouden is, zien we volgens de esoterische traditie dan ook terug. Van Hans en van Harm leerde ik dat we op de terugweg van de dood naar het leven niets af geven, maar geschenken ontvangen die ons voorbereiden op een nieuw aards leven. Zo ontvangen we in de zevende (de hoogste) sfeer van de astrale wereld het oerbeeld van ons hart. In de vijfde en zesde sfeer van de astrale wereld wordt ons toekomstig lot gevormd en worden het volk en de familie, waarin we incarneren zullen, uitgekozen. Vlak voor onze geboorte wordt ons bewustzijn afgezwakt tot het droombewustzijn van een baby. Dan zijn we klaar om aan een nieuw aards leven te beginnen.

Van harte aanbevolen dit boek en de NPO uitzending te bekijken!

© Joke – fluisteralsjeblieft

2 gedachten over “Wat gebeurt er als je doodgaat?

  1. Ik heb De Verwondering vanochtend al gezien en het gesprek zingt de hele dag door me heen, zo prachtig, zo waar! Fijn Joke dat je er extra aandacht aan besteedt!

  2. Jeeee Joke, Wat fijn je bericht. Ik was deze zomer op een bewust festival. Geraakt doordat ik ontdekte dat de mannen met wie ik een klik had en me verbonden voelde én de vrouwen die ik ontmoette waarbij ik diepe verbondenheid voelde op hun beurt ook weer contact met elkaar hadden! Nog nooit eerder ervaren…. Ik ga kijken! Liefs! PS hoe is het in Zeeland? Liefs upt Schalkwijk Utrecht 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s