In de serie jaarfeesten zijn Onze intenties, meditaties, gebeden en wensen zijn verschillend. Toch kunnen ze bij-een komen in een sfeer van respect opdat Liefde zich kan gaan ontwikkelen en hartverwarmend samen het keerpunt maken.

Met drie-koningenfeest op 6 januari sluiten we de ‘kerstkring’ van twaalf dagen; de ontvangen geschenken of de werking van oorzaak en gevolg van ons handelen en onze gedachten krijgt gestalte in de wetten van moraliteit. Beeldend gezien is de twaalfdaagse reis van de drie koningen ook de innerlijke reis die ieder mens maakt die het licht van het hoger zelf (de innerlijke Christus, het hogere Ik) in zichzelf tot leven wil wekken. Het is een reis van werken aan jezelf, aan je eigen karaktertrekken, aan je angsten, aan je bewustwording en van het zoeken naar inzicht.
De drie geschenken van de drie koningen – mirre, wierook en goud – zijn daarbij een symbool van onze drie zielenkrachten: denken, voelen en willen. En deze drie krachten offeren wij aan het goddelijke kind in ons. Ofwel: ons hogere zelf mag nu heersen over onze zielenkrachten en deze tot instrument van zichzelf maken. 

Van oud naar nieuw

Tijdens de dagen tussen 24 december en 6 januari mogen we op avontuur in een andere wereld. In oude culturen werd de droom uiterst serieus genomen. In onze tijd vinden we die andere wereld, de wereld van de droom weer terug, maar dan op een hoger niveau. Je kunt een symboolonderzoek doen en daarmee de taal van het beeld in jezelf ontwikkelen en je over de drempel heen kan helpen bij het leren vragen stellen. Op 22 december 2019 vindt de zonnewende of wintersolstitium plaats. Op 25 december 2019 vindt er een totale zonsverduistering plaats en opent hiermee het portaal naar verandering. Veranderingen komen voort uit vragen die in deze tijd naar voren komen en doorwerken bij het in kaart brengen van de levensloop – daardoor verandert onze manier van denken en voelen. Je wint aan inzicht als je dit laat samengaan met het volgen van de gang van de zon doorheen het jaar, daarbij zijn de zonnewendes van belang. Dit artikel schrijf en deel ik vlak voor de winterzonnewende. In alle oude culturen had de winterzonnewende een speciale, mystieke betekenis. Het was het moment dat de heilige verbinding met het licht, het goddelijke werd gevierd.

In vroeger tijden vonden in de nacht van 24 naar 25 december inwijdingen plaats en met die wijdingen waren vieringen verbonden. Met de afscheiding van de zon van de aarde werd de aarde donker. Hetzelfde gebeurde met het innerlijk van de mensen. Dat, zo werd de inwijdeling verteld, is het allereerste begin van een ontwikkeling naar een toekomstig tijdstip waarop de mensen het licht weer terug zullen vinden, maar dan in het eigen hart. Eerst moest de mens met de naar buiten gerichte zintuigen de dingen van de aarde leren kennen en de eigen persoonlijkheid ontwikkelen. De volgende stap zal dan zijn dat het licht in hem opstaat en dat daarmee de eigen hogere, geestelijke mens in zijn innerlijk geboren wordt.Van het licht door de duisternis heen naar het licht – dat is de gang van de ontwikkeling van de mensheid, zo werd de mysterie leerling duidelijk. In onze tijd is het Leven-Zelf onze inwijder en worden wij gesteund (voor wie daarom vraagt) onze innerlijke Zon te laten opstaan tot we stralend geworden zijn. Die innerlijke Zon, de onsterfelijke Zonnegeest die in de oude mysteriën de ‘Onoverwinnelijke Zon’ genoemd werd wordt steeds vaker Zonne Logos genoemd. Je kunt hier zelf meer over gaan lezen, in dit artikel wil ik je graag meenemen naar de decembermaand, nu in onze tijd, anno 2019. De decembermaand is bij uitstek een maand waarop we veel inzichten kunnen ontvangen over waar we ons ergens bevinden op het pad van groepsmens naar individu.

De valkuil is dat we denken dat met 31 december de kerst voorbij is. Juist de periode vanaf 25 december naar het driekoningenfeest op 6 januari is zeer geschikt om te benaderen met vragen en daarbij je dromen gebruikt. Naast de gebruikelijke terugblik iedere dag kan in deze tijd een grote terugblik plaatsvinden (wat heeft zich voltrokken het afgelopen jaar?) om zonodig je koers bij te stellen.

Een terugblik is niet mogelijk zonder herinnering.

De Twaalf nachten waren al een begrip bij onze verre voorouders. Volgens Rudolf Steiner waren het juist de natuurmensen uit vroegere tijden die nog verbinding hadden met de kosmos. Ook vanuit astrologisch oogpunt zijn de Twaalf heilige nachten van oudsher in onze cultuur een bijzondere tijd. Zij vormen de dagen die ons zonnejaar van 365 dagen laat aansluiten op het maanjaar van twaalf maanden. De tijd van kerst naar driekoningen is als het ware een ‘uitgespaarde’ tijd in het jaarverloop. Uitgespaarde tijd is een andere term voor gewijde tijd (“Weihnachten”). In Noord-Europese tradities werd de periode van de Heilige Nachten gezien als ‘dagen buiten de tijd’. Ze noemden deze tijd tussen de jaren ook wel de ongeboren tijd, de dertiende maand of de lotsdagen. Immers juist in deze donkere tijd is het mogelijk je dag- en nachtbewustzijn dichter bij elkaar te brengen. Kies dan ook zelf een thema voor deze periode waar je aan wil werken, op die manier sluit het in feite altijd aan bij de vraagstukken waarmee je leeft. Een periode om terug te kijken met het oog op de toekomst.

 

Kerstfeest in onze tijd gaat over het bewust worden van het Licht en de Liefde die in onze harten willen ontwaken. De dagen tussen Kerstmis en Driekoningen, de periode van de twaalf Heilige Dagen en Nachten, zijn bij uitstek een tijd van bezinning en werken aan de ontwikkeling van een hoger bewustzijn. Je kunt de ‘tijd van de heilige nachten’ heel mooi in gaan met een persoonlijke vraag, een ‘levensvraag’ waarmee je worstelt, of een vraag ‘aan de toekomst’ en noteer na het wakker worden de stemming waarin je ontwaakte, de beelden, dromen of gevoelens waarmee je wakker werd. Ook al droom je deze hele periode niet, of maar een keer: ook de dag spreekt tot jou en juist in deze bijzondere tijd kan een goede kiem van onze wil worden gelegd. Het kerstverhaal of liever de kerstverhalen zijn ook daarvoor een bron van inspiratie, het leert ons luisteren naar een veld of open ruimte van het diepe, innerlijke weten.

Het luisteren naar de stem van de stilte wordt verdiept door er expressie aan te geven, liefst in contact met een ander mens. In die tussenruimte kan zo iets ontstaan wat in het eigen persoonlijke ‘biografiewerk’ gestalte kan krijgen in de bewustwordingsprocessen. Het aan het Licht brengen van wat in je onderbewuste aanwezig is maar je vergeten bent. Licht wordt immers in de duisternis geboren….dat is waar het kerstverhaal ons op wijzen wil. Ons hart is de stal waar dromen worden geboren, daarom oordelen dromen niet en ook al begrijp je de droom niet: het werkt toch!

De Kerstnacht wordt niet alleen gevierd door de mensen, de hele natuur doet mee!

Sommige imkers zeggen dat de bijen in de Kerstnacht ‘zingen’, er komt ruisen en gonzen uit de kast….Kenners vertellen dat bijen de geleidelijke geboorte uit het binnenste van de aarde van de bijenkoningen vieren. Karsten Massei schrijft over de Imme of het wezen van de bij op een wijze die in mij veel verwondering heeft opgeroepen en inzicht heeft gebracht dat de genezing van de bijen niet los kan worden gezien van de zelfgenezing van de mens. Bijen zijn de behoeders van de liefde….De genezing van de bijen kan dan ook niet los gezien worden van de zelfgenezing van de mens. Alles in de natuur nodigt ons uit Liefde te laten opbloeien en leert de mens dat de bevruchting van de aarde door de hemel gedurende de heilige nachten plaatsvindt door de geestelijke krachten van de sterren.
Tijdens de twaalf Heilige Nachten kunnen we, zoals je hopelijk begrijpt, zelfs heel bijzondere dromen meemaken die ook al vooruit kunnen grijpen op wat ons in het nieuwe jaar te wachten staat.

De wisseling van oud en nieuw vindt immers plaats midden tussen de 12 heilige nachten.

Dan gaan we een drempel over, vaak ook in onze dromen

Op (de avond van) de eerste Kerstdag begint de reeks van twaalf nachten die al eeuwenlang de twaalf heilige nachten worden genoemd. Een reeks die dus begint op 25 december van het oude jaar en eindigt op 6 januari van het nieuwe jaar. Ofwel een reeks die ons – hoe veelzeggend – van een oude wereld naar een nieuwe wereld bracht en waarin we precies in het midden dit moment gedenken. Het getal twaalf is een symbolisch getal, dat weet je door je werken met Tzolkin. Je kunt er dus voor kiezen de twaalf nachten aan te laten sluiten en verbinden met een bepaald dierenriemteken, te beginnen met Steenbok of met de energie van de dag die je vanzelf verbinden mag met jou zonnen-horoscoop en eigen archetypen. Immers deze symbolische taal ligt ten grondslag aan alle dromen, sprookjes en mythen, en is in feite de enige universele taal die de mensheid ontwikkelde…..

Alle kleuren zijn de vrienden van hun buren en de geliefden van hun tegengestelden, woorden die toegedicht zijn aan Marc Chagall, de schilder van de stille droom. De luisterrijke kleur waarmee Marc Chagall schildert brengt je bij de vraag of hij wakker is of slaapt of wellicht dag- en nachtbewustzijn heeft kunnen verbinden?

Proef in jezelf juist in de tijd vanaf de zonnewende aan welke mensen je ‘opeens’ denkt of wat in je bewustzijn om Licht vraagt en je alsnog omringen mag met een licht-ritueel. Vanaf het nieuwe jaar zou je je aandacht meer naar voren kunnen richten met vragen als: Welk symbool kan mij het komende jaar herinneren aan het Licht in mij?

 

In Liefde wens ik je warme en verbonden dagen toe met alle goeds voor 2020.

© Joke – fluisteralsjeblieft

7 gedachten over “van oud naar nieuw en de bijen

 1. Lieve Joke Ik wens je een mooi 2020 . Hartelijk dank voor alle inzichtgevende post. Het zet aan tot overdenken en kijk er steeds weer naar uit. Dank voor al je wijsheid.

 2. Lieve Joke, telkens weer schrijf je zo mooie teksten die een zachte energie en veel vertrouwen geven. ik wens je dagen van diepe rust en een hartelijk 2020! wat wens ik voor mezelf, hetzelfde, en daarbij het meer ontdekken van het potentieel dat in me aanwezig is waarmee ik anderen kan inspireren. Veel liefs, Marie

 3. Hallo Joke,
  Ik wens jou veel inspiratie en liefde zodat je meer van deze mooie teksten kunt schrijven voor ons en uiteraard voor jezelf.
  mezelf wens ik dat ik de pijn genees die het drama in mijn leven veroorzaakt. De pijn die opduikt als een ‘jack in the box’ op momenten dat ik er totaal niet op bedacht ben en schade veroorzaakt. ik hoop dat ik, als ik deze pijn heb genezen, mijn leven in zn totaliteit kan (be)leven.
  aatje
  hond 5

  1. Dag Aatje,

   Vandaag (29-12) start de witte Hond groeigolf; wellicht vertelt de synchroniciteit welke wegen je kunt gaan bewandelen.

   Rachamiem is eerder: niet de juridische route volgen en een stap terug doen uit de wettelijkheid. Met rachamiem kies je een andere route: je verplaatst je in de situatie van de ander. Compassie!

   wens je de moed. gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s