Er zijn verschillende verhalen in omloop over de relatie tussen de Maya’s en de Spanjaarden. Afhankelijk van jouw eigen invalshoek heeft het hoe dan ook te maken met ontdekkingsreizen die leidde tot de ondergang van de oude Maya beschaving. De Maya’s zijn er eigenlijk nog steeds, alleen hun beschaving zoals die ooit was is verdwenen.

Het is zeer de moeite waard hier meer over te lezen en je te verdiepen in hun gewoonten, kleding en de sociale ladder, maar vooral ook in het balspel. Het balspel is het meest bekend. Dit wordt beschreven in de Popol Vuh; Het boek beschrijft de geschiedenis van de Quiche met een mythologische ondertoon. De verhalen in de Popol Vuh gaan terug naar de tijd toen de aarde ontstond. De Maya’s schrijven over goden die de wereld maakten. En over de tweeling helden Hunahpu en Xbalanque. Het duo wilde de dood van hun vader, de maisgod, wreken. Ze versloegen de heersers van de onderwereld met het Pok Ta Pok balspel.

Zoals je wellicht begrepen hebt richt ik mijn aandacht voornamelijk op het biografiewerk met Tzolkin als hulpmiddel. Tzolkin, de heilige kalender van de Maya biedt ons veel om het Ken UZelf vorm te kunnen gaan geven. Niet onbelangrijk in een tijd waar mensen meer en meer van elkaar vervreemd zijn geraakt, eenzaam zijn en nu ook nog geïsoleerd…..

Biografiewerk is als een pelgrimstocht. De bekendste is wel die naar Santiago in Spanje. De vier routes vanuit verschillende landen komen samen in Noord-Spanje in Puente (brug) la Reina (Reina betekent in het Spaans koningin) en gaan dan verder naar Compostella, waar de kroon van de koningin op de kathedraal prijkt.

Schelpen verbinden ons met de Santiago route naar daar waar de kroon van de koningin op de kathedraal prijkt. Is deze koningin Maria Magdalena? Dat lijkt vanuit de esoterie zeer logisch en een mooi beeld passend bij de verzoening waar het in deze tijd om draait.

Op deze tocht ontdek je het verhaal van jeZelf en leer je een nieuwe taal, de taal van verbondenheid….net als het biografiewerk inzicht biedt in je levensloop en de weg naar de toekomst zich op een nieuwe manier opent. Natuurlijk leren noem ik dat, werken met de vier kleuren opdat alle hoeken van de wereld zich in jou kunnen gaan verenigen.                             Zo binnen – Zo buiten.

Nu er mogelijk een nieuwe saamhorigheid ontstaat mogen we de moed vinden te ontkiemen en zeker nu ook in deze spannende tijd weer te oefenen in vertrouwen. Een paar linkjes naar en tips hoe je je kunt richten  op de kracht van het vertrouwen. Allereerst een link naar een andere website en iemand die volgens mij bij jullie wel bekend is, nl. Hans Stolp en het Corona Journaal https://bit.ly/3e2wTaC  

Ook Hilde de Smet biedt als arts tips voor deze tijd: https://bit.ly/2YgHw49

Wees deel van de oplossing en droom van een wereld waar het goed toeven is voor mens, dier, plant en mineraal!

Als er een sfeer van vertrouwen is stel je vragen, bespreek je je waarnemingen en herinneringen over wat je hebt gehoord. Dan kan elk gesprek verlopen als twee rivieren, die elkaar hier en daar ontmoeten, zich vermengen, uitwisselen en dan weer hun loop nemen. Onze levensloop is hier een metafoor bij. Ons verleden licht op in het heden en vaak ontstaan hierdoor nieuwe beslissingen en doelstellingen voor de toekomst. Zo kunnen wij een begin maken door aan onze eigen biografie te gaan werken en antwoord gaan vinden op b.v. de vraag hoe wij eenzaamheid de baas kunnen worden. Meestal is de eerste stap in deze richting werkelijke interesse en wat je interesseert met respect te naderen. Dan kan verwondering groeien en een kritische houding gaan afnemen. Zo slaan wij bruggen…

Voor wie de Tzolkin dagenergie volgt is het heel leuk om dit te gaan koppelen en integreren (!) met de dagen van de week. Elke dag kun je verbinden met een eigen kleur, klank en zielenstemming die overeenstemt met de zeven planetensferen.  De oude Chaldeeën gaven de dagen van de week al dezelfde namen als de zeven ‘bewegende hemellichamen’, de Romeinen deden het de Grieken en wij ook:

zondag – de zon, maandag – de maan, dinsdag – mars, woensdag -mercurius, donderdag – jupiter, vrijdag – venus, zaterdag – saturnus. Veel symbolieken zijn hiermee te verbinden, zo is saturnus verbonden met Vadertje Tijd en de god van het juiste ogenblik en de Zon met de Tijdgeest, nu dus aartsengel Michaël. Onderstaand schilderij van volgens mij Michelangelo geeft ons een indruk van het werk wat je mag verrichten aan jezelf.

Als het hart
het ego omarmen gaat
transformeren we
op onze reis naar binnen
van een ego gecentreerd
naar een hartgedragen bewustzijn

 

In het ritme van de seizoenen met Tzolkin – een nieuwsbrief: https://wp.me/p2XSLz-20V

Wat we nu ervaren is nauw en intens verbonden met de energie die al eerder beschreven is in het licht van de conjuncties en Jupiter, de planeet van Wijsheid, die gerechtigheid wil doen opgaan over de Saturnus/Pluto conjuncties in 2020: https://wp.me/p2XSLz-1RI

Ook kun je jezelf en je dierbaren in stilte omringen en leren beschermen met een mantel van Liefde tijdens de meditatie en zo nieuwe krachten opdoen. Deze meditatie met hulp van een schilderij is bijzonder inzichtgevend en inspirerend: https://wp.me/p2XSLz-1QD

Heb je vragen, neem gerust contact op via de mail. 

 

De Maya kalender is een mythologie over het ontstaan van de aarde, het is een scheppingsverhaal, zoals ook Genesis dat is. Ook zij gaan ervan uit dat Moeder Aarde drie eerdere incarnaties heeft gekend: Saturnus, Oude Zon en Oude Maan en dat na de huidige incarnatie van moeder Aarde er nog drie andere incarnaties komen: Jupiter, Venus en Vulcanus. Op Saturnus kreeg de mens het (eerste begin van) het fysieke lichaam. Op de Oude Zon kreeg de mens het etherisch lichaam, waardoor het fysieke lichaam tot leven kwam. Op de Oude Maan kreeg de mens het astrale lichaam, waardoor de mens bewustzijn kreeg. Eerst op de huidige Aarde kreeg de mens het Ik.

Voor wie geïnteresseerd is in kunst en evolutie en de integratie van het geestelijke en het aardse en hoe zij samenhangen en op elkaar inwerken kan hier meer lezen dan op deze website mogelijk is: https://bit.ly/2wTBRpc

 

Hartewuif van – Joke fluisteralsjeblieft

Een gedachte over “zelfregie en de pelgrimstocht naar Compostella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s