De indeling die al vanaf oudsher bekend is biedt veel ondersteuning bij het vragen stellen over de biografie, je levensloop. Deze fasen zijn bekend als de lente, zomer en herfst van het leven. Een overzicht van de wetmatigheden die de achterliggende dynamiek omschrijven maakt het mogelijk inzicht te verkrijgen.

Zo wordt zichtbaar dat alles één groot samenhangend en geordend geheel. De drie grote fasen: lente, zomer en herfst, zijn in kleinere fasen onder te verdelen waardoor we uitkomen bij de oudste indeling van de levensloop in zevenjaarsperioden. In feite kan alle beweging in het universum beschreven worden als zeven universele wetmatigheden.

Wie wil leren van de eigen levensloop kan ook kijken naar klanken, kleuren en vorm. Zij verhouden zich als denken, voelen en willen in onze levensloop. We worden immers allemaal geboren in een bepaald gezin, land en leren de daar gesproken taal. Ons lichaam, onze ziel en onze geest zijn als jasjes die getekend zijn door het dragen, de informatie over gevoelens of gebeurtenissen uit het verleden dient zich aan in de vorm van kleuren of beelden. Van jezelf maar ook van anderen. Wij communiceren, vaker zonder dat we hier weet van hebben, met een palet van kleuren. Dit veld wordt ook wel de aura genoemd.

Kleuren hebben een werking en kleuren werken ook op elkaar in. Weven met kleuren is als werken met klanken. Je stem geven door af te stemmen is de vorm waarin jij kiest te reageren. Zo ademen we in en ademen we uit en vinden ons eigen ritme. 

Volgens Goethe ontstaan kleuren in de wisselwerking tussen licht en duisternis. Dat is niet zwart en wit; Je kunt dus niet zwart-wit denken. Wel lichter in plaats van donkerder. 

Er bestaan uitgebreide studies over kleuren, zeker sinds de grote Duitse dichter Goethe (1749 – 1832) met zijn ‘Kleurenleer’ hier onderzoek naar deed. Voor Goethe ontstaan kleuren uit een wisselwerking van licht en donker, we zien dan b.v. een regenboog. Volgens Goethe zie je rood als er licht achter duisternis is, en blauw als er licht voor duisternis is. In de atmosfeer kun je dit goed waarnemen, bij een rode zonsondergang is er veel licht achter een troebele dikke laag van stof en vervuiling. 

Zo bezien is er een parallel te vinden tussen het innerlijke en het uiterlijke landschap. Als het binnen in ons, door wat voor oorzaak dan ook, grauw en grijs voelt, dan zullen we buiten ook niet de zon zien schijnen.

Als je binnen de lijntjes kleurt
kan de lijn als begrenzing fungeren
als contour, een
organische lijn
die past als een huid

Misschien is het wel zo dat alle kleuren ontstaan uit contrasten, uit tegenstellingen waaruit het hele leven bestaat. Als we de kleurencirkel opvatten als een algemeen beeld van de menselijke ziel kun je ontdekken dat de rode kant jouw duisternis representeert. Dit toont zich in het beeld van eerst doen en dan pas bewustworden.  Iets meer blauw toelaten vertelt de kleurencirkel. Overdenken wat je gedaan hebt…..brengt je meteen terug naar het ritme van zeven jaar. Vanuit welke kracht reageerde je, denkende, voelen of vanuit wilskracht? 

In de wereld van kleuren zijn geen afgesloten deuren, een mooie metafoor voor het gegeven dat niets onherroepelijk verloren gaat doorheen de tijd en alles met alles samenhangt. 

Om samen te lopen is het belangrijk eerst je eigen ritme te kennen, anders ben je een meeloper of heeft jouw klank geen kleur en kijk je wel maar zie je niet.  Ritme is altijd al een bron van leven geweest, het heeft een genezende werking. Kunst heelt en zal een grote rol spelen in de toekomst van deze wereld om het evenwicht terug te brengen tussen hemel en aarde. De kunst die hoofd, hart en handen terug verbindt is levenskunst waarbij inzicht in je denken, je voelen en je wilskracht onontbeerlijk is. 

Two Women Teaching a Child to Walk, 1637 baroque rembrandt

Als we onze levensloop onderzoeken in levensfasen onderzoeken we eigenlijk de tijd en ons antwoord daarop. De drie grote levensfasen in het leven zijn als de drie seizoenen; ze eindigen nooit maar kunnen wel van kleur, vorm en klank veranderen.

Dit proces noemen we metamorfose; verandering van vorm, die zich vaak ongemerkt voltrekt doorheen de vier werkelijkheden van de mens – alles wat je in de natuur ziet kun je ook in de lichaam vinden. Zo zijn de elementen, de seizoenen en de kleuren verbonden met de organen. Natuurlijk leren van je eigen leven is inzicht vinden in je eigen levensloop. Wat mag jij nog afmaken, loslaten als het niet (meer) bij je past en meenemen naar een volgende ronde? Durf je er hulp bij te vragen, ben je een doe-het-zelver of een pleaser…?

1 – 7 jaar: opbouw fysieke lichaam (wilskrachten)
7 – 14 jaar: opbouw etherische lichaam (voelen)
14 – 21 jaar: opbouw astrale lichaam (denken)

21 – 28 jaar: opbouw gewaarwordingsziel (innerlijke bewustwording)
28 – 35 jaar: opbouw verstands- en gemoedsziel (het ordenende denken)
35 – 42 jaar: opbouw bewustzijnsziel (de essentie bewust worden)

42 – 49 jaar: keuzejaren: je wordt of onbaatzuchtig, of een tiran.
Spiegelt fase 14 – 21 jr.

49 – 56 jaar: jaren van wijsheid, dankbaarheid en harmonie.
Spiegelt fase 7 – 14 jr.

56 – 63 jaar: fysiek lichaam wordt brozer: geestelijke krachten
belangrijker. Intuïtie! 0 – 7 jr.

63 – 70 jaar: Laat het kind in je opstaan; laat goedheid van je
uitgaan; leef in verwondering.

70 – 77 jaar: Laat schoonheid van je uitgaan, straal rust uit en
medeleven.

77 – 84 jaar: Wees rechtvaardig en wees je bewust van de zin van
je leven.

De vier elementen en het vierledig mensbeeld.
Het fysieke lichaam: ( aarde element) Het etherlichaam: ( water element) Het astraallichaam: ( lucht element) en de ik organisatie: ( vuur element)

We bevinden ons in de periode van de ontwikkeling van de bewustzijnsziel. Dit betekent dat we bewust worden van de werking van onze ziel. Bovenstaande wetmatigheden ondersteunen daarbij als ruwe indeling van de levensloop bij het lezen van de artikelen op de website waarbij de aanwijzingen op de pagina’s in de bovenbalk van deze website je helpen kijken. Zoals ieder mens bij het lopen zelf stappen zet is het ook in het terugkijken naar je leven. Welke stappen heb je gezet, welke weggetjes heb je niet gezien en waar liggen jouw eenzijdigheden. Hoe zou je anders gevoel (hartenergie) leren krijgen voor het ritme in jouw leven…

Veel plezier met de artikelen en vergeet vooral de pagina’s niet. Die heb je nodig om de artikelen te kunnen plaatsen in je eigen leven door te (dagboek) schrijven, tekenen, weven of welke vorm ook maar bij jou past.

© Joke – fluisteralsjeblieft

Via deze link kun je mijn adres vinden om dieper op verhaal te kunnen komen : https://wp.me/P2XSLz-2io

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s