Vandaag (1 augustus) bevinden we op de kruiskwartdag tussen zomer solstitium en de herfstequinox. Na het zomersolstitium (21 juni) en de herfstequinox, dit jaar op dinsdag 22 september bevinden zich in meerdere tradities oogstfeesten, offerfeesten of dankbaarheidsrituelen. Oorspronkelijk staan deze rituelen in het teken van het Graan symbolieken.

In onze taal kennen we de uitdrukking ‘het kaf van het koren’ scheiden. Wie ‘het kaf van het koren scheidt’, scheidt waardevolle zaken van waardeloze, of het goede van het kwade. De uitdrukking verwijst naar de landbouw, maar wordt tegenwoordig op allerlei manieren ingezet in woorden.

Om elke graankorrel zit een vliesje, hard en oneetbaar. Daar heb je na de oogst niets aan en daarom moet het verwijderd worden, gescheiden van de korrel. Maar het kaf heeft wel degelijk een functie gehad! Het heeft de korrel beschutting gegeven, zodat die kon groeien en rijpen. Ik heb geleerd om kaf en koren te interpreteren als twee ‘soorten’ mensen. Maar kaf en koren horen bij elkaar. Ze zijn samen één. Ons overlevingsmechanisme beschermt ons, maar kan ons ook kooien, het pantser wordt te krap en we groeien uit onze jasjes. Het gaat in dit beeld om de graankorrel. Dat de graankorrel die je bent, kan rijpen. Rijpen aan de vragen die je stelt.

Wie zichzelf durft te bevragen, krijgt antwoorden

In de nazomer staat in de natuur het rijpen centraal. Er staat nu veel op het spel, voel dit maar eens vanuit je eigen hart. Wanneer je hier bent in het oog van de orkaan, ben je helemaal aanwezig, toch doe je niet mee, word je niet meegenomen door de wervelwinden, de rukwinden die op dit moment op aarde zijn. Daar is waar je de uitgang vindt, uit de chaos, uit het tumult, en een stap in een nieuwe werkelijkheid zet. Het loslaten, het overgeven, het ontvankelijk en stil zijn zit een enorme innerlijke kracht. Het is je vrouwelijke energie. Er is ook een rol voor de mannelijke energie op dit moment, en dat is die van het onderscheiden. Helder zien wat nog bij jou hoort, en wat niet meer.

Er is nu veel gaande in de wereld. Een periode waarin veel mensen ten diepste worden uitgedaagd, te kiezen: mee te gaan in een neerwaartse spiraal van angst, wanhoop, verlorenheid, of los te laten en open te staan voor iets nieuws, wat je nog niet kent, wat je nog niet kan kennen, maar wat je thuisbrengt. In het oog van de orkaan, de stille plek in je buik vindt je het antwoord. Aanschouw het, roep je wijsheid op, de wijsheid van eeuwen. Voed jezelf. Herstel, waar nodig, het vertrouwen in jezelf door het duale denken en voelen te verheffen tot een harte-denken.

Een tijd van intense verandering is dit. En daarin wordt de komst van het nieuwe al zichtbaar. Je kunt haar ervaren als helend, als openend, als bevrijdend, een teken van onderscheidingsvermogen.

De enige weg uit het oude is de weg naar binnen, maar de levende kern in ons. Die staat garant voor nieuwe wegen. Voel het dichterbij komen. Laat de ontmoeting plaatsvinden met het kind in jou. Het wil volwassen worden. Het nieuwe binnengaan en zélf kiezen wat wijzer is: open en kwetsbaar zijn of je wat meer afsluiten en rekening houden met wat jezelf én met wat de ander aankan.

Gebruik klanken en woorden. Laat heling plaatsvinden…. Onbevangenheid omhelst immers het terughouden van je oordeel en oog en gevoel krijgen voor de wonderen die kunnen plaatsvinden in de communicatie. Gedachtekrachten dragen een enorm groot potentieel aan werkzame maar onzichtbare energieën in zich. Wanneer ze uitgesproken worden komen ze in een energieveld rond de aarde terecht naast alle andere gesproken woorden. Hoe meer goede en zegenende gedachten er in woorden worden omgezet, des te meer schone, zuiverende en genezende kracht er komt in de atmosfeer van en rond de aarde.
Het heeft alles te maken met liefde en met bewustzijn en de spiegels van inzicht durven ontvangen. Daarmee bouwen we aan een nieuwe wereld waar niet gaat om ‘het eigen gelijk’ maar waar Liefde regeert.

© Joke – fluisteralsjeblieft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s