Daar is ze dan. Een graancirkel met vier kleine cirkels in de windrichtingen. In het centrum of hart is er de vijfde ronde cirkel met een groene boom van leven. Is het een plaats of zetel voor Sophia, de universele God de Moeder, die in het westen Sophia genoemd wordt of wijst het naar bewustwording over de versmelting van Moeder Aarde en de moeder van Jezus, een verschijning die bekend is als Onze Lieve Vrouwe van Guadeloupe uit de vallei van Mexico?

Tonantzin, in de Azteekse traditie wordt wel gezien als de Moeder van het Graan. Zij verscheen op precies dezelfde plek waar de Nahuatl duizenden jaren lang de vruchtbaarheidsgodin hadden vereerd, waar ze voor het eerst tegen een inheemse boer sprak, in zijn eigen taal. Haar huid was even donker als die vanhen, haar trekken waren echter Europees. Ze droeg de traditionele pre-Columbiaanse moedersjerp en ook een sterrenmantel, net als de maagd Maria. Ze maakt ons duidelijk dat ze de moeder van alle mensen was en dat het haar taak en tot haar vreugde was om van ons te houden, ons onderdak te bieden, ons hart te troosten en ons te beschermen. Onze Lieve Vrouwe van Guadeloupe, sommigen noemen haar de godin van Latijns-Amerika, en in de Andes wordt zij Moeder Aarde Pachamama genoemd. Net als Tonantzin wijst ze op de kringloop van wederkerigheid; als alle mensen ayni gaan beoefenen, zal Pachamama weer bloeien….. lopen we voorzichtig en zeggen dank…..

 

 

Op 1 augustus bevonden we ons op de kruiskwartdag tussen zomer solstitium en de herfstequinox. Na het zomersolstitium (21 juni) en de herfstequinox, dit jaar op dinsdag 22 september bevinden zich in meerdere tradities oogstfeesten, offerfeesten of dankbaarheidsrituelen. En op 4 augustus hoorde ik over de nieuwe graancirkel. Zo mooi, in de groeigolf van geel Zaad zelfs.

Het Engelse woord voor oogst is harvest en dat vinden we terug in ons woord herfst.

Oorspronkelijk staan rituelen in het teken van het Graan symbolieken.  Het is de kracht van het leven zelf. Het is het vermogen je gedachten in de wereld vorm te geven. Oerwijsheid. Oogsten wat je, spiritueel gezien, gezaaid hebt. De kwaliteiten die bij het zaad horen zijn het resultaat van de groei en de ervaringen van vorige seizoenen.

In onze taal kennen we de uitdrukking ‘het kaf van het koren’ scheiden. Wie ‘het kaf van het koren scheidt’, scheidt waardevolle zaken van waardeloze, of het goede van het kwade. De uitdrukking verwijst naar de landbouw, maar wordt tegenwoordig op allerlei manieren ingezet in…..woorden (geconcentreerde energie).

Veel vroegere gemeenschappen ontwikkelden zich langzaam van een cultuur van jagers- en verzamelaars naar een landbouwcultuur. In een landbouwcultuur nemen zaai- en oogstkalenders een belangrijke plaats in. In hoogontwikkelde landbouwculturen staat de jaarcyclus van de natuur onder toezicht van Moeder Natuur of Moeder Aarde. De kalender helpt je namelijk om in harmonie met de energetische werking van de natuur te werken met zaden, zaailingen en planten. Iedere dag een eigen dynamiek in het feest van de elementen.

Kaf en koren

Om elke graankorrel zit een vliesje, hard en oneetbaar. Daar heb je na de oogst niets aan en daarom moet het verwijderd worden, gescheiden van de korrel. Maar het kaf heeft wel degelijk een functie gehad! Het heeft de korrel beschutting gegeven, zodat die kon groeien en rijpen. Ik heb geleerd om kaf en koren te interpreteren als twee ‘soorten’ mensen. Maar kaf en koren horen bij elkaar. Ze zijn samen één. Ons overlevingsmechanisme beschermt ons, maar kan ons ook kooien, het pantser wordt te krap en we groeien uit onze jasjes. Het gaat in dit beeld om de graankorrel. Dat de graankorrel die je bent, kan rijpen. Rijpen aan de vragen die je stelt.

Wie zichzelf durft te bevragen, krijgt antwoorden

In de nazomer staat in de natuur het rijpen centraal. Er staat nu veel op het spel, voel dit maar eens vanuit je eigen hart. Wanneer je hier bent in het oog van de orkaan, ben je helemaal aanwezig, toch doe je niet mee, word je niet meegenomen door de wervelwinden, de rukwinden die op dit moment op aarde zijn. Daar is waar je de uitgang vindt, uit de chaos, uit het tumult, en een stap in een nieuwe werkelijkheid zet. Het loslaten, het overgeven, het ontvankelijk en stil zijn zit een enorme innerlijke kracht. Het is je vrouwelijke energie. Er is ook een rol voor de mannelijke energie op dit moment, en dat is die van het onderscheiden. Helder zien wat nog bij jou hoort, en wat niet meer.

Er is nu veel gaande in de wereld. Een periode waarin veel mensen ten diepste worden uitgedaagd, te kiezen: mee te gaan in een neerwaartse spiraal van angst, wanhoop, verlorenheid, of los te laten en open te staan voor iets nieuws, wat je nog niet kent, wat je nog niet kan kennen, maar wat je thuisbrengt. In het oog van de orkaan, de stille plek in je buik vindt je het antwoord. Aanschouw het, roep je wijsheid op, de wijsheid van eeuwen. Voed jezelf. Herstel, waar nodig, het vertrouwen in jezelf door het duale denken en voelen te verheffen tot een harte-denken.

Een tijd van intense verandering is dit. En daarin wordt de komst van het nieuwe al zichtbaar. Je kunt haar ervaren als helend, als openend, als bevrijdend, een teken van onderscheidingsvermogen.

De enige weg uit het oude is de weg naar binnen, maar de levende kern in ons. Die staat garant voor nieuwe wegen. Voel het dichterbij komen. Laat de ontmoeting plaatsvinden met het kind in jou. Het wil volwassen worden. Het nieuwe binnengaan en zélf kiezen wat wijzer is: open en kwetsbaar zijn of je wat meer afsluiten en rekening houden met wat jezelf én met wat de ander aankan.

Gebruik klanken en woorden. Laat heling plaatsvinden…. Onbevangenheid omhelst immers het terughouden van je oordeel en oog en gevoel krijgen voor de wonderen die kunnen plaatsvinden in de communicatie. Gedachtekrachten dragen een enorm groot potentieel aan werkzame maar onzichtbare energieën in zich. Wanneer ze uitgesproken worden komen ze in een energieveld rond de aarde terecht naast alle andere gesproken woorden. Hoe meer goede en zegenende gedachten er in woorden worden omgezet, des te meer schone, zuiverende en genezende kracht er komt in de atmosfeer van en rond de aarde.

Het heeft alles te maken met liefde en met bewustzijn en de spiegels van inzicht durven ontvangen. Daarmee bouwen we aan een nieuwe wereld waar niet gaat om ‘het eigen gelijk’ maar waar Liefde regeert. Nu we de 21e eeuw hebben betreden, moeten we al onze illusies rond woorden opgeven. Alle negatieve woorden moeten worden gezuiverd. Als we willen dat het leven op aarde kan blijven evolueren, moeten al onze woorden stralend en harmonieus worden…. opdat alles wat leeft in Vertrouwen aanwezig mag zijn.

“Wat je in je hoofd weet, zal je niet steunen in crisismomenten.                                                                                                                                              Vertrouwen is het gevolg van lichaamsbewustzijn, weten wat je op dat moment voelt.” Marion Woodman

Het leven is kort. Dus haast je om lief te hebben, en spoed je om vriendelijk te zijn…Mpho Tutu

© Joke – fluisteralsjeblieft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s