In gele golf van de rode Aarde cyclus valt dit jaar de dag van de inheemse bevolking. Indigenous Peoples Day is een feestdag die je mag meevieren in het licht van erkenning van de strijd die zij hebben meegemaakt om de soevereiniteit te beschermen en de cultuur te behouden. Het racistische gedachtengoed is hen niet in de koude kleren gaan zitten. Sterker nog hun liefde voor de Natuur en Moeder Aarde is toegenomen. Zoals de meeste feestdagen in 2020 is de dag van de inheemse bevolking op zijn kop gezet door de pandemie van het coronavirus. Andere manieren om uw steun voor de inheemse bevolking te tonen, zijn onder meer het bijwonen van een online les over de geschiedenis van de Indiaanse geschiedenis, het luisteren naar muziek van een inheemse artiest of meer te weten komen over de geschiedenis van het land dat je interesse heeft.

De gele Krijger energie in de cyclus van de rode Aarde nodigt ons allemaal uit onze ongemakkelijkheid te overwinnen en persoonlijke onzekerheden om te zetten naar het zélf een Hoeder zijn van de waarheid van de Aarde! Nieuwe Tijds sjamaan of Earthkeeper. (afb. Deer Dance)

Communicatie als bemiddelaar tussen denken en voelen

Waar angst en denken samengaan, worden altijd extra angstige gedachten toegevoegd. Het denken en het ego maken dan nl. een verbinding met oude angsten die niet verwerkt zijn en geven dit ‘nieuw leven’ in het hier-en-nu. Je reageert vanuit een tunnelvisie. Zolang het ego de toon slaat, staat onze intuïtie, ons aanvoelingsvermogen in dienst van het ego.  De intuïtie kan niet kiezen, zij kan enkel gehoorzaam zijn aan de leidende kracht van ons leven.

De opvoeding van ons ego in dienst van het geweten raakt ook ons denkvermogen. Het denken wordt dan dienstbaar aan ons innerlijk weten. Alles wordt dus anders als het geweten het heft in handen neemt en wordt opgetild naar het niveau van de liefde. https://wp.me/p2XSLz-1wL

Vandaag, 11 oktober 2020, is de eerste dag van de Gele Krijger in de Tzolkin cyclus van de rode Aarde. Wie leeft in het ritme van Tzolkin en daarbij het eigen potentieel is gaan ontwikkelen heeft in deze cyclus kunnen ontdekken hoever je zelf gekomen bent met de thema’s rondom het eigen leiderschap. Niet onbelangrijk in een tijd dat regels en zorg voor elkaar om de aandacht strijden.

In de komende dertien dagen kunnen we visioenen te zien krijgen van een nieuw begin terwijl we (collectief) tegelijkertijd bezig zijn iets af te ronden. Vader thema’s zullen de aandacht trekken; leiderschap gebaseerd op dominantie.

Word je bewust van je eigen mannelijke energie (lees verder onder de afbeelding)

De oude wereld is bezig af te brokkelen, wees getuige daarvan en verbindt je met het nieuwe. Wat is dat nieuwe dan, vraag je je misschien af. Dat gaat altijd over verbinding en vooral het verbinden van Oost en West; het mannelijke met het vrouwelijke.

Een mens is nooit maar dan ook nooit in een hokje te stoppen, altijd vormt zij een rijk kleurenpallet met alle kenmerken die we de planeten toedichten. Zo leren kijken naar mensen geeft inspiratie om bewuster te worden van wie jij bent en te leren van andere mensen die andere kwaliteiten met zich meebrengen. Zo worden we verliefd op iemand die kwaliteiten bezit die je zelf nog graag wil gaan ontwikkelen, allereerst vul je elkaar aan op zielsniveau. Als we ons ergeren of verward voelen is er sprake van projectie…..

Veel culturen en oude mythen bezitten verhalen van godenhuwelijken

Zowel in het Oosten als in het Westen, kent men door alle tijden heen – en ook nu nog – inwijdingsrituelen waarin het (streven naar) de hieros gamos als heilige verbinding tussen hemel en aarde het ultieme kosmische evenwicht wordt gezien. De God van de hemel verbindt zich met de Godin van de aarde. Heilige bruiloften. In de bruidsmystiek van de middeleeuwen is het hoogste ideaal van de mystica om bruid van Christus te worden. Denk aan b.v. Teresa van Avila en Johannes van het Kruis. Ze spreken over de hartenruil, de hemelse dans, het ziek zijn van liefde en de nacht van de ziel. De donkere nacht van de ziel is een metafoor die de spirituele ervaring beschrijft van iemand die een fase in zijn leven doormaakt waarin hij/zij zich door alles en iedereen verlaten voelt. Deze diepe verlatenheid is erg typerend voor de donkere nacht van de ziel. Net zoals de leegte die je dan voelt. De leegte is in feite een inwijding. De oude alchemisten beschrijven dit proces als ‘nigredo’. Het zuiveren en omzetten van lood in goud. Eenzaamheid is dan ook niet alleen maar negatief. Kahlil Gibran zei al: De eenzaamheid is als een stille storm die al onze dode takken afbreekt….. Deze fase is de wachter op de drempel die je ontdoet van alle ballast, alles wat niet meer actueel is, wat je niet meer dient.

Dit ‘leeg zijn’ begrijpt het verstand niet. En dit is dan ook wat bij velen angst oproept. Het is het verlies van alle behoefte om te willen controleren, forceren, manipuleren en sturen. Deze Grote Leegte is in feite Divine Mother. Het is het grote thuis komen. De heilige ruimte in jou opent zich. Vanuit deze leegte kun je zuivere intenties uitzetten, die ook werkelijk doel treffen. Je bent dan immers meer verbonden met je intuïtie, met de grotere bedoeling van het geheel. De timing klopt dan ook, je bent precies op tijd op het juiste moment daar waar je zijn moet. Dat is je beloning die zich het komende jaar kan gaan ontvouwen, vaak allereerst in de droomslaap als actieve geneesheer. De natuurlijke geneeswijze.

De Grote Moeder schept het leven en uit haar komen in veel gevallen de goden voort die zij zelf baart. Er is dan ook een vrij algemene lijn te bespeuren in de mythische beeldvorming. In de meeste scheppingsmythen neemt bij aanvang van de schepping een (moeder) godin een belangrijke plaats in. De godin baart een zoon die haar echtgenoot wordt, de eerste hieros gamos. Dat het heilig huwelijk eeuwenlang bestond is boeiend voor het onderzoek naar het huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena. We hebben immers te maken met een oeroude traditie die volgens Hermes Trismegistus: ‘zo boven, zo beneden’ werd vertegenwoordigt door een godheid en een godin op aarde. De Hermetische hoofdwet, genoemd naar Hermes Trismegistus (de Egyptische god Thot) ging uit van de gedacht dat alles op aarde (beneden) een afspiegeling moest zijn van de geestelijke wetten en ordeningen uit de hemel (boven).

Tempeltorens bestonden altijd uit zeven verdiepingen, in de hoogste laag was je dus ‘in de zevende hemel’. Elke verdieping stelde een hemellaag rond de aarde voor. Elke verdieping werd gezien als een laag die bij een planeet hoorde en had een eigen kleur. Saturnus was zwart – Jupiter was oranje – Mars rood en de Zon goud. Venus was stralend geel, Mercurius blauw en de laag van de maan was zilver. Je begrijpt hopelijk hoe heilig dit ritueel was en ook dat wellicht de piramide eigenlijk een tempeltoren is geweest. Wie zich verdiept heeft in het oude Egypte heeft weet van de verbinding tussen Orion en Osiris en Sirius met Isis. Sirius is ook de helderste ster van het sterrenbeeld de Grote Hond samen met Kleine Beer de helderste ster van alle sterren.

In de hermetische levensbeschouwing staat het verwerven van gnosis centraal. In Egypte was de god Thoth de brenger van de schrijfkunst, de kalender en de magie. De Griekse god Hermes was de boodschapper van de goden, die in alle werelden kon reizen; in onze levensloop spreken we over Mercurius.

Centraal in de leringen van Hermes staat de eenheid van alles. Alles is met alles verbonden in een oneindige samenhang. De Maker en het wordende zijn samen één; de een gaat voor en de ander volgt. Wat we de ander aandoen, zegt Hermes, doen we onszelf aan.

Hermes, door de Romeinen Mercurius genoemd had een speciale staf ontvangen van Apollo. Het is een staf met twee slangen, waarmee hij vrede kan stichten. Ook heeft Mercurius speciale sandalen waar vleugels op zitten, daardoor is hij extra snel op zijn bestemming. Beweging brengen in zaken die verhard zijn, een specialiteit aangezien Mercurius wordt gezien als de boodschapper van de Zon. Hermes betekent dan ook oorspronkelijk: hij die in de steen huist en nodigt ons uit de twee kanten van de medaille te zien. We dragen de warmte van de Zon in ons hart. Wij zien niet alleen de ander beter, de ander ziet ons ook beter.

In alle eenvoud kun je dit aangaan door het leren je gedachten te ordenen en je uit te drukken. Je uit te spreken, schrijvend of tekenend of in welke manier jou dan ook het beste past als het maar leidt tot verbanden zien, begrijpen en verstaan en blij te zijn, met jezelf en wie jij bent. Laat het mooie en kostbare in jezelf niet omlaag halen door anderen die zo ver nog niet zijn. Gebruik hiervoor je mannelijke energie.
In Aziatische talen is het woord voor ‘denkgeest’ (mind) gelijk aan het woord voor ‘hart’. Dus als je onder mindfulness niet ook tegelijk heartfulness verstaat, heb je het niet begrepen. Compassie en vriendelijkheid ten aanzien van jezelf zijn daar intrinsiek mee verweven. Je kunt mindfulness zien als wijze en hartelijke aandacht… leert Jon Kabat-Zinn.

Denken is een complexe bezigheid. Als je bij jezelf nagaat wat je doet als je zit te denken merk je, dat je eigenlijk tegen jezelf zit te praten. Wie is er aan het woord? Niet Mercurius. Hij is slechts boodschapper, doorgeefluik, gids. Mercurius kan wel je helpen bewust te worden van wat je denkt en hoe je denkt: het toont zich namelijk in de mate van je compassie.

Het is moeilijk om compassie te beoefenen wanneer we worstelen met onze authenticiteit of wanneer we ons onwaardig voelen schrijft Brené Brown. Dalai Lama leert dit: Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, beoefen dan compassie. Als je wilt dat je zelf gelukkig bent, beoefen dan compassie.
De afsluiting van de rode aarde cyclus impliceert keer op keer grote veranderingen op het sociaal maatschappelijk vlak voor wie deze stap al kan gaan zetten en Liefdespionier durft te zijn. De ultieme energie waarin ordening volledig aanwezig is, is de liefde. Liefde is uiteindelijk het enige dat alles kan genezen.

Op 14 oktober gaat Mercurius retrograde lopen in Schorpioen, en Mars loopt nog tot 14 november retrograde in Ram. Dit betekent dat we zeker nog tot half november te maken hebben met stilstand en allerhande beperkingen. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je ergens mee worstelt. Wat is de achtergrond ervan?

De retrograde fase van Mercurius, die plaatsvindt als Mercurius zich tussen de Zon en de Aarde in beweegt, kunnen we beschouwen als een heroriëntatie op bepaalde ideeën, voorstellingen, opvattingen, normen en waarden. In het grensgebied tussen het oude vertrouwde en het nieuwe en vernieuwde ligt de mogelijkheid in contact te komen met onbewuste kennis en wijsheid en te werken aan de eigen zelf genezende vermogen, het immuunsysteem versterkend.

© Joke

 

fluisteralsjeblieft.nl ~biografisch advieswerk~

mijn schrijven staat altijd in dienst van het bouwen van een constructief netwerk

waarin mensen elkaar aanvullen waarbij het hogere zelf functioneert als ankerpunt en informatiebron.

3 gedachten over “Liefde en angst

  1. Dankbaar voor de wijsheid van de Maya kalender en door jou op eigen wijze zo mooi beschreven , elke keer weer ….
    Joke je leidt mij mede door jouw woorden en afbeeldingen in dit prachtige dynamische leven …
    Mooie dag wens ik je toe in liefde ✨🙏🏻💛🕯🕊👑☀️

  2. De donkere nacht van de ziel? als ik de beschrijving lees voel ik herkenning. Een eenzame periode waarbij alle aansluiting lijkt weg te vallen. Erg confronterend. Het is echt iets wat helemaal zelf moet uitdokteren. Gelukkig zijn er artikelen als deze die jezelf beter leert begrijpen en de periode. Dat maakt het gemakkelijker. Dankjewel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s