Moeders zijn ook dochters is een tweeluik van Sarah Marijnissen en Alexander Oey over de impact en de betekenis van de relatie tussen moeder en dochter. Nadat Marijnissen haar relatie na 29 jaar verbreekt, probeert ze inzicht te krijgen in hoe de band met haar moeder haar als kind heeft gevormd; hoe dat effect heeft gehad op haar vermogen tot intieme relaties, want hoewel Sarahs moeder al 17 jaar geleden is overleden, blijkt die invloed nog steeds door te spelen in haar leven.

“Je moeder is je eerste en misschien wel grootste leermeester. Ze is de persoon die het meeste indruk op je maakt, waar je niet aan kan ontkomen… ze is de grond waar je vandaan komt”.

Nazmye Oral

De relatie met onze moeder is misschien wel de meest vanzelfsprekende en complexe relatie in ons leven. Wij danken het leven aan onze moeder en zijn als kind afhankelijk van haar onbevangen aandacht en liefde voor een goede ontwikkeling naar volwassenheid. Maar wat als de moeder zelf behoeftig is? In onze cultuur leeft het idee dat een moeder perfect moet zijn. Er is weinig aandacht voor de tekorten die moeders vroeger zelf hebben opgelopen, terwijl die onbewust wel doorwerken in emotionele bezetting of verwaarlozing van een dochter. De sporen die dat achterlaat bemoeilijken het losmakingsproces van de dochter, omdat zij zich het lot van de moeder aantrekt en dat wil verlichten. Het kind neemt de verantwoordelijkheid van haar over of claimt op een later moment de ervaren tekorten uit de jeugd van zijn of haar partner en omgeving. Bovendien is kans groot dat de dochter blijft ‘hangen’ in het kindbeeld van de moeder. Op eigen benen staan en volwassen relaties aangaan op latere leeftijd wordt dan lastig. De documentaire laat zien hoe belangrijk het is dat dochters hun moeder in haar realiteit leren zien en omarmen. Dat kan alleen vanaf haar plek met een juiste afstand.

Aan de hand van herinneringen, foto’s en videobeelden van Sarahs moeder uit twee eerder gemaakte films onderzoekt Marijnissen de dynamiek tussen moeder en dochter en bekijkt ze hoe ze na haar scheiding de regie over haar (emotionele) leven weer terug kan pakken. Ze gaat in gesprek met andere dochters die net als zij de urgentie voelden om het beeld dat ze als kind over hun moeder hebben gevormd bij te stellen vanuit een volwassen blik. In het eerste deel van deze tweeluik spreekt ze hierover met theatermaker en schrijver Nazmiye Oral, die in de publieke ruimte van het theater het liefdesgevecht met haar moeder aangaat. Ze bleef jaren op afstand door gevoelens van woede die ze jegens haar had. Nazmiye en haar familie toerden twee jaar rond (tot aan New York). Is het beeld van haar moeder gaan verschuiven? Heeft deze nauwe samenwerking haar relatie met haar moeder veranderd?

Ook bezoekt ze coach en familie-/organisatie-opsteller en schrijver Els van Steijn. Zij werkt met de metafoor van ‘De Fontein’, die het hele biologische familiesysteem voedt, mits je op je plek staat. Ze schreef er een bestseller over. Wat gebeurt er met je wanneer je niet op je plek staat?

Het boek kun je kopen; de beide uitzendingen kun je met hulp van deze link opzoeken. Kies een dagdeel om dit tot je te nemen….

https://www.npostart.nl/de-boeddhistische-blik/POMS_S_NCRV_3602733

 

Er wordt energetisch veel overgedragen van generatie op generatie. Wat onopgelost achterblijft zoekt naar nieuwe wegen om alsnog naar het daglicht te komen. Vandaar dat het van groot belang is je voorouders te kennen, vooral waar het soms pijnlijk was of nog vaker uitgesloten werd in het familiesysteem. Natuurvolken weten dit en kennen in hun tradities allerlei ceremonies en rituelen die ten aanzien van deze overdracht heling bewerkstelligen voor waar nodig, zodat de nazaten niet onnodig belast worden met oude energieën. Hier past de term ‘Unfinished bussiness’ – maar eerst een verkenning van de moederwond bij het kampvuur van de Liefde…… het is immers in deze ongekende en moeilijke tijd belangrijker dan ooit om het ‘moederbewustzijn binnenin’ voor onszelf en anderen op te roepen.

Compassie leert ons luisteren naar de droomfluister van onze ziel. Onze natuurlijke tijd – Nature was traditionally feminine in both Western and non-Western cultures in the ancient and early modern times schrijft Carolyn Merchant en zo voelt het ook voor mij.  Het lichaam van de aarde en het lot van de mensen op aarde, en het lichaam van de vrouw en de mensheid die ze baart, zijn met elkaar verweven.

Tijdens onze gezamenlijke een-samen reis zullen we ons de mysteries van de Heilige Baarmoeder herinneren en ook het pad van de vrouwelijke geneeskunde van Sophia. De pelgrimstocht naar de baarmoeder voert ons eerst op een pad door de archetypische Graalspoorten van de drievoudige godin of heilige drie-eenheid. Alle leven spiraalt door deze drie cycli van zijn, waarin de diepste wijsheid wordt vernieuwd tot onschuld. Tzolkin helpt je herinneren….

Het Aller Eerste Woord dat is gegraveerd in de harten van de gehele mensheid over de hele planeet: Ma, Mama, Mami, Madre, Mamo, Mommie, Makuahine, Maji, Majka, Moer, MánaAnya, Móthair, Maman, Máti, Mére, Mutter, Okaasan, Mor, Mari, Motina, Matka, Mother, Moeder….

 

afb. Madonna bij de Fontein, een paneeltje van de hand van Jan van Eyck dat zich in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt.       De fontein verwijst naar Maria als “Fons hortorum” of bron der tuinen, een uit het Oudtestamentische Hooglied ontleende benaming. In de christelijke symboliek staat de fontein ook voor de “levensbron” waaruit het levendige water ontspringt een thema wat ook in de Grimm sprookjes bekend is als de zoektocht naar het levenswater. Onbewust beleven we de oerkrachten die als herinneringen in de sprookjes verborgen liggen.

 

© Joke – fluisteralsjeblieft 2020

 

 

 

 

 

 

5 gedachten over “Moeders zijn ook dochters

 1. Knap, inspirerend, overpeinzend,….je teksten zijn “voeding”. Hoe komt het toch dat, mijn inziens,
  o.a. deze teksten niet aan bod komen in het onderwijs. Er is dringend behoefte aan een vak(ken) waar deze materie leerstof wordt.
  Het laatste deel van deze tekst, vanaf – HOGER NIVEAU VAN INDIVIDUELE BEWUSTWORDING – vind ik te summier en wat onduidelijk.
  Wat een prachtige afbeeldingen altijd.
  Van harte, Chris

  1. dank Christiaan – het omarmen van mannelijke energie blijkt voor vele lastig, er heerst ook een taboe op. Voor mij is mannelijke energie het vermogen om (innerlijk) te onderscheiden en te bepalen wat goed voor me is en dit daadwerkelijk handen en voeten te geven in de aardse realiteit van hier en nu.

   In spirituele kringen, zo ervaar ik zelf, wordt een wij-gevoel gesuggereerd die niet realistisch is – de vraag is waar begin je, bij jezelf, bij de opvoeding, in het onderwijs of in de economie, bij biologische landbouw of in de geneeskunde aan het bouwen van een volwassen gezicht of aardse, gewortelde spiritualiteit?

   Laten we elkaar blijven bevragen….

 2. Lieve Joke, even via deze weg een bericht voor jou. Ik hoop dat je echt even helemaal rust neemt en wens je van harte beterschap toe! Liefs van Marijkr

  1. Graag gedaan Patricia. Ik hoop dat je met het inzicht in je eigen energie én van je moeder zicht krijgt op hoe het zich toont in jullie leven.
   Het kan verhelderend werken als je hierbij ook het zeven jaars ritme gaat plaatsen en zo gaat ontdekken wat van jou is en wat van je moeder en andere dochters…..

   Een mooie ontdekkingsreis gewenst, gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s