We beleven moeilijke tijden. Het materiële denken heeft de grens bereikt en toont zich in de vele vormen van crisis en chaos. Welke kans baart crisis en hoe leren we om te gaan met de weeën van een nieuw ontwaken die de Maya in 2012 al aankondigde als een periode van de transformatie van de materie naar een tijdperk van de Geest. In deze overgangstijd is het zo belangrijk dat je de hoop, de verwondering en het vertrouwen blijft bewaren en innerlijk jezelf opent voor het licht.

Het licht in je hart herkent het licht in het hart van de ander en als je elkaar beter hebt leren )her) kennen, kun je zelfs luisteren en horen wat niet gezegd is. Overal kun je nu opmerken dat het belangrijk is je niet zuiver alleen af te stemmen op de ander, maar ook te vragen of klopt wat je gehoord hebt. Ook zo ligt achter het donker van onze tijd het licht van de komende tijd verborgen. In het keerpunt van de tijd kunnen nachtmerries inzicht gevende dromen worden die voeden en zorgdragen voor ons wel en wee, meer dan algoritmes of vaccinaties.

Dit kunnen we daadwerkelijk oefenen in de meest donkere periode van het jaar. De dagen vanaf de zonnewende die de wintertijd inluidt tot aan kerstavond zijn vier donkere dagen van het jaar.

Heb jij al de uitnodiging ontvangen voor deze periode van rust en van inkeer of anders gezegd heb je Frau Berchta al ontmoet die zich toont in Haar Christman Roses Bloom?

Legenden vertellen dat zij zich met name toont in deze periode als wijze raadgever op je weg naar Liefde. De tijd waarin zij, die ook Frau Holle of Holda, Frau Berchta, Frau Frigg genoemd wordt, vooral het mensenland bezoekt is de tijd van de twaalf heilige nachten; dit zijn de nachten te beginnen met de kerstnacht tot aan Driekoningen op 6 januari.

Hier in Nederland kennen wij onder de sprookjes van de gebroeders Grimm bijna allemaal het verhaal van Vrouw Holle. De oude vrouw, die goedheid en deugd beloont met goud, en onwil en luiheid met zwarte pek bestraft. Vrouw Holle wordt ook wel Moeder Hulda, Huldra, Frau, Freya, Frigg, Berchta, Brigid, Percht Baba, Baba Yaga, Hel of Hella genoemd….hult zich in meerdere namen, toont zich in verschillende gedaanten, maar altijd is zij een Godin. Holle en Holland – er ligt een verbinding. Zij behoren tot de Germaanse taalfamilie.

De tijd van de heilige nachten wordt ingeluid door de langste, donkerste nachten. In voorchristelijke tijden noemde men de (kerst) nacht ook wel ‘moedernacht’, omdat men zich voorstelde dat het licht vanuit de schoot van moeder aarde of door de grote godin opnieuw de wereld in werd gebracht. Het Julfeest, feest van Zon en Aarde, herinnert hieraan. Valkyrieën en Nornen (weefster van het lot) werken juist in die tijd intensief samen met vrouwenfiguren als Berchta (of Perchta) en Holda (of vrouw Holle). Mogelijk zijn ook zij afspiegelingen van een oudere godinnenverering en door je met hen te verbinden kun je bijdragen de Rijnlandse godinnenverering in een begrijpelijke context te plaatsen.

Zie haar en Voel haar Liefde door Haar Dromen te Vangen en Geef het Licht

Begin met je eigen, persoonlijke vragen en perikelen en vertrouw erop dat die onderdeel zijn van (en dus uitwerking hebben op) het geheel. Want alles wat jij oplost en transformeert is een geschenk aan de wereld.

De dagen tussen 21 en 24 december zijn in dit halfrond de langste en donkerste nachten van het jaar. In meerdere tradities is de langste nacht Mother Night, omdat het gedurende deze tijd was dat de magie van de Godin de zaden zou voeden die sluimerend in de donkere baarmoeder van de aarde lagen tot er in de lente nieuw leven kon ontstaan. De ‘Moedernacht’ staat hiermee in de vrouwelijke traditie die tijd ziet als eeuwige cyclus van leven, dood- en weder geboorte.

Ik kan niet laten nu ook de Deer Mother of Hertenmoeder te noemen. Vaak werd gezegd dat inheemse vrouwelijke sprookjesachtige sjamanen de kracht hadden om in een edelhert te veranderen. Vandaar de vele afbeeldingen in de Decembermaand van Herten en Rendieren! Op de vlucht uit de donkerste, langste nacht van het jaar, bracht zij het levengevende licht van de zon terug naar het land, in haar hoorns. Bekijk het maar: https://gathervictoria.com/2017/11/19/remembering-the-deer-mother-of-winter-solstice/

Op de langste, donkerste nacht van het jaar was het de Hertenmoeder die vluchtte en het levengevende licht van de zon veilig in haar gewei het nieuwe jaar in droeg. Wij kunnen haar werk ondersteunen door juist in de tijd tussen Kerst (met in het midden de overgang van oud naar nieuw) en Driekoningen is het meest geschikt om te oefenen je dromen te vangen. Dromen spreken de taal van symbolen. Van eeuwenoude mythen, van middeleeuwse volksprookjes maar ook van moderne kunstwerken en is nog steeds de enige universele taal die de mensheid ontwikkelde. Het is een vreugde te merken dat steeds meer mensen deze kennis verbinden met de werkzame planeten en de ego krachten in het eigen leven.

Kunnen wij mensen dit weer in onze herinneringen terugvinden….?

In de beeldentaal van sprookjes kunnen dieren spreken, zijn natuurwezens (de wereld van vuurwezens, elfen, nimfen en gnomen) en andere fijnstoffelijke bewegingen in een alles verbindend netwerk waar te nemen in onze dromen. Zelf heb ik gemerkt dat dit wel de nodige oefening kost, maar ook dat ik zo vervlochten ben geraakt met de Maya kalender dat ik de energie van de dag in mijn dromendagboek kan herkennen.

Ook de twaalf heilige nachten staan bekend onder verschillende namen. Innerlijke nachten, wolfsnachten of Rauhnächte verwijzen naar een periode van stilte, bezinning en inkeer. Van naar binnen kijken. En wat bijzonder dat de energie van Hond op mijn geboortedag verbonden is met Hert of ook Eenhoorn in andere tradities en dat de benaming ‘Rauhnächte’ een afgeleide is van het werkwoord ‘rauhnen’ wat je mag vertalen in fluisteren, sissen of mompelen….fluistertaal die geen zwijgen is maar sissen en mompelen tot je Weet.

De heilige nachten willen de mens van goede wil inwijden voor datgene wat zich in de komende jaarcyclus van 12 maanden zal kunnen openbaren. Dat de traditie ouder is dan het christendom, kan je zien aan de namen die de heilige nachten ook wel krijgen. De namen zijn te begrijpen door de Holle Sagen erbij te pakken en te ontdekken dat de Put eigenlijk de onderwereld is in de driedeling van boven- midden en onderwereld van de Axis Mundi. Een aspect van Moeder Aarde en de Levensboom vinden we terug in de sprookjes van vrouw Holle en de drie seizoenen of de fasen in jouw eigen levensritme.

De levensstroom, die wij de scheppende kracht kunnen noemen, geeft aan alles vorm. Deze scheppende kracht, gevuld met materie noemen wij gewoonlijk aarde. De wijsheid die ten grondslag ligt aan deze scheppende kracht werd in de middeleeuwen Sofia (sterrenwijsheid) genoemd. Deze twee verschijningsvormen zou je samen Moeder Aarde kunnen noemen en mannelijk-vrouwelijk is.

Het mannelijke en het vrouwelijke verbinden wijsheid en liefde in onszelf……..met ondersteuning van het waarnemingsorgaan van de ziel kun je je eigen waarheid terug vinden. Dit waarnemingsorgaan drukt zich op je zoektocht uit in het ervaren van irritatie en vreugde. Als je je irriteert resoneert het niet met wat je je voor je geboorte op aarde hebt voorgenomen te gaan doen of met de idealen waarmee je in het Leven staat. Irritatie (of weerstand) brengt de mens van goede wil echter wél vaak bij eigen manier, ingang of oplossing. En dat is een vreugdevol moment.

In de voorchristelijke tijd beleefde men wijsheid nog in de sterren waarvan de drie koningen (magiërs, wijzen, ingewijden) waarschijnlijk de laatste representanten waren. De geschenken: goud, wierook en mirre mag je verbinden met denken-voelen-willen; de drie grote zielkrachten. Die hele oude traditie waar alles nog met alles verbonden was wil onze Leidraad zijn in dit Watermantijdperk.

 

Dat je je mag herinneren
dat je dwarrelt
in haar mantel van sterren 

Op de avond van de eerste Kerstdag begint de reeks van twaalf nachten die al eeuwenlang de twaalf heilige nachten worden genoemd. Een reeks die dus begint op 25 december van het oude jaar en eindigt op 6 januari van het nieuwe jaar. Een reeks die ons, hoe veelzeggend, van een oude wereld naar een nieuwe wereld bracht. Dit alles houdt in dat we in die twaalf heilige nachten stap voor stap het mysterie mogen beleven van het christusbewustzijn. Een hoger en liefdevoller bewustzijn waar Sjechina, Vrouwe van Guadeloupe of in welke van de duizenden namen die de Grote Moeder draagt,  jij je bij thuis voelt, je oren opent opdat je de wereld kan horen huilen en zo de deur opent naar liefdevolle aandacht voor het moment.

Tips om je dromen te kunnen vangen: https://wp.me/p2XSLz-15T

De Nieuwsbrief van Aluna kun je hier lezen:  https://www.alunajoy.com/2020-dec-21-bridge.html 

 

Wens je inspirerende dagen in deze pittige tijd waarin elk gesprek wat welkom is een warm hart kan verlichten…..                                                                    dank dat je de tijd en moeite genomen hebt om dit artikel te lezen.

© Joke – fluisteralsjeblieft

22 december 2020 kin 22 Gele Ster toon 8, rode Draakcyclus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s