De eerste en tweede dag in februari, tussen het wintersolstitium en de lente equinox, wordt in veel tradities een lichtfeest gevierd. Het laatste lichtfeest, na een periode van tweemaal 40 dagen op onze reis van 11-11 naar 2-2 wordt gevierd met rituelen en gewoontes om de natuur en de seizoenen te eren. De eerste volle maan in dit jaar is voorbij en de dagen worden weer merkbaar langer. –  Volgens de folklore, als je een kaars aansteekt en deze voor een raam of buiten je deur plaatst, zul je ware liefde vinden en de bruid zal je zegenen. Traditioneel worden alle lampen in huis enkele minuten aangestoken of alle stompjes kaars die niet opgebrand zijn in de doppen van gepelde walnoten geduwd. De notendopjes kun je laten drijven in een schaal met water vanaf de ochtendschemering van Maria-Lichtmis op 2 februari. Zoek dan eens de tekening op van Leonardo Da Vinci (Studies van de foetus in de baarmoeder) waarin hij een menselijk embryo in een opengeklapte baarmoeder tekent, zodat het er net als een walnoot uitziet. Wat maakt het in jou wakker?

Het grondmotief van dit oeroude feest is het opdragen aan de schepping van het nieuwe licht door Moeder Aarde. Door de eeuwen (en culturen) heen hebben de mensen dit proces in een vrouwengestalte vereerd. Denk b.v. aan de Ierse godin Brigit, de grote godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Zij wordt op een haast even hoge voet vereerd als Maria. Vandaar dat Brigit ook wel Mary of the Gael genoemd wordt; Maria van de Kelten die ook in Scandinavië en elders op aarde bekend is als de Deer Mother die ons al eeuwen de weg wijst naar veilige plekken als klimaat crisis dreigt.

 

St. Bridgets feestdag valt op 1 februari, de dag waarop vroeger bij de Kelten het Imbolc feest gevierd werd. Deze kruiskwart dag geeft de ommekeer aan, halverwege de winter en de lente, naar het licht. Bridget was de dochter van een Iers stamhoofd, Dubtach, die de koning van Leinster diende. Haar moeder heette Brocca en was waarschijnlijk een christelijke slavin van dit stamhoofd. Het meest wordt Bridget in verband gebracht met de koe of het melken en verzorgen van dit dier. De koe hoort als symbool van oudsher bij de grote moedergodinnen die de mensheid voeden. De (voel) horens duiden op goddelijke intuïtie, helderziendheid en goddelijke ingevingen. Godinnen kun je vaak herkennen aan hun partnerdier, het beschermen van herders en hun kuddes, de schapen en de lammetjes.

Maar wellicht ken je de traditie om linten in de bomen te hangen die stamt uit dit lichtfeest, de linten verwijzen naar haar mantel en kunnen geluk brengen. De mantel verwijst naar het omhullen, niet van jezelf maar voor je taak de kosmische liefde op aarde te brengen.

De godin Bridget en de christelijke heilige st. Bridget kunnen helpen; door sommigen wordt St Bridget gezien als een ‘incarnatie’ van Bridget of zelfs van de moedergodin Bride. Van oorsprong een zonnegodin met de spirituele kracht van de Zon die rechtvaardig en krachtig optrad tegen hen die onrecht bedreven. Bij haar horen ook de zachte, genezende en inspirerende krachten zoals in de poëzie en in liederen veeleer gekoppeld waren aan de eigenschappen van water. Vandaar ook dat zij vereerd werd bij bronnen en rivieren, bij meren en watervallen. In Zeeland is het zgn Vrouweputje http://www.vrouweputje.nl/ en zo af en toe koester ik me graag in de bijzondere energie van deze plek.

Op 2 februari vieren in ieder geval de vrije scholen Maria Lichtmis. Dit feest is gekoppeld aan een oud Joods gebruik waarin de moeder voor het eerst na de bevalling weer naar de tempel mag om zich te reinigen en een schaap en/of een duif te offeren. Misschien is de voorjaarsschoonmaak in huis en tuin hier uit voortgekomen; februari betekent immers reinigen of zuiveren…..

Moeder Aarde is de schepping en zij kan niet zonder Vrouwe Wijsheid.

De aarde is een levend wezen en kent een inademing en een uitademing. Die in- en uitademing van de aarde gaat veel trager dan bij een mens: zowel de inademing, als de uitademing duurt een half jaar. Samen nemen zij dus een vol jaar in beslag. Heel het leven op de aarde, en dus ook heel de natuur wordt door dit ritme bepaald: de lente, zomer, herfst en winter worden mogelijk door dit ademritme van moeder aarde.

De Grieken benoemden Moeder Aarde in haar vier elementen: aarde (= alles wat vast is), water (= alles wat vloeibaar is, dus ook bv vloeibaar ijzer), lucht (= alles wat gasvormig is) en vuur (= uitstralende warmte). In deze vier elementen werken krachten. Krachten die het mogelijk maken dat aarde vast is, water stroomt etc. – Wat op aarde de vier elementen, aarde, water, lucht en vuur zijn heeft in de geestelijke wereld zijn evenbeeld in de 4 ethersoorten. Zij werken op vele manieren samen in klank, licht en warmte en bouwen zo een brug tussen hemel en aarde. In het Keltische jaarwiel kun je de vier windrichtingen of de jaarfeesten herkennen als het ritme van mens en aarde….

De zeven jaarfeesten kun je (leren) zien als een weg of fasen in het verbindingsproces naar meer bewustzijn, wijsheid en liefde. Juist in deze tijd waarin we een toenemende inwerking van tegenkrachten ervaren kun je waarnemen dat daarmee niet alleen de aarde, maar ook de mensen in verval raken. Meer dan opbouwende krachten zijn er in onze samenleving krachten werkzaam die afbreken. Door het vieren van jaarfeesten worden wij en ook onze (klein)  kinderen zich bewust van het jaarverloop en stimuleren we verbondenheid met de natuur. De begin dagen van februari vormen terecht een ankerpunt aan het einde van de grote kersttijd. Van oudsher af ligt er een verbinding tussen de jaarfeesten en de vier seizoenen. Kerstfeest en de winter, Pasen met de lente, St. Jan met de zomer en het Michaëlsfeest met de herfst.

Als er vroedvrouwen van het Hart zijn waar godinnen vaak mee geassocieerd worden is er ook Verloskunde van het licht: Op 1 en 2 februari is de 40 dagen postpartum van Moeder Aarde voltooid na haar geboorte in de midwinter, waar ze het nieuwe licht heeft doen geboren worden. Nu begint de vlam helder te schijnen en komen langzaam nieuwe thema’s uit het verborgene aan het licht…. 

Onze aarde is een levend organisme; wat zou het toch kaal en troosteloos zijn zonder natuur. Aarde energie én ook kosmische energie hebben we beiden nodig om te kunnen leven. In het vieren komt je natuurlijke verbondenheid tot leven door je onzelfzuchtig te verbinden met de nieuwe cyclus. Elk jaar in januari/februari start Moeder Aarde haar nieuwe jaar ronde en wij kunnen besluiten haar in haar vele verschijningsvormen met liefdevolle aandacht te volgen vanuit ons hart. Er zijn duizelingwekkende geheimen verbonden aan deze benadering van zomer- en winterzonnewende. De in- en uitademing van de aarde. Om hier wat meer contact mee te kunnen gaan krijgen is het leuk om te weten dat de zeven jaarfeesten voor ieder die zich hiervoor openstelt de zeven stappen verbeelden op die weg.

Het ritme van de seizoenen komt immers ook terug in het voedsel wat je eet in dankbaarheid. Wordt je bewust van alle voeding die je tot je neemt, in wat je leest, in wat je beluistert, tijdens je aanwezigheid in de natuur en vooral ook in het samenstellen van kleurrijke maaltijden. Heb je al in de gaten dat de crisis waarin we beland zijn eigenlijk een klimaat crisis is en dat jouw manieren van Zijn die tevoorschijn komt door het biografiewerk daar in alle bescheidenheid een bijdrage aan geven kan? Of ben je nog in chaos, versnippert en in de war? Werk aan jezelf, wordt je eigen autonome leider.

Natuurwezens zijn de onzichtbare werkers aan de natuur, verbonden met de vier elementen. Hun werkzaamheid is voor mens en aarde van wezenlijk belang. Ze hebben hen in het verleden dan ook vele namen gegeven, zoals kabouters, kobolden, elfen of elfjes, nimfen, feeën, trollen, dwergen, eenhoorns, salamanders, sylfen, undinen, gnomen en wortelwezens.

Ze werken buiten ons, maar ook in ons mensen en willen graag zo heel graag met ons samenwerken en hopen dat ze samen met ons de aarde kunnen behoeden en tot leven mogen brengen. Het dagelijks of een paar keer in de week in de natuur voelend aanwezig zijn is voor hen een grote vreugde. Probeer eens te letten op wat voelende jouw aandacht trekt…..?

Nawoord:

Mercurius retrograde in Waterman vanaf 30 januari tot 20 februari 2021, dat is altijd een tijd van reflectie op de afgelopen periode. Dit keer heb ik dat gestalte gegeven in een vraag onder dit artikel, voornamelijk omdat ik nieuwsgierig ben naar de stilte die valt na het delen van een artikel. Er komen geen vragen (via de artikelen) over de eigen levensloop. Deze vraag is opgepakt, zoals je kunt zien, als reflectie op mijn manier van werken en anderzijds zo bleek, werken velen met de filosofie van de Maya’s. Dat is echter niet mijn insteek maar kun je wel als hulpmiddel gebruiken om gestalte te geven aan het inzicht vinden in je eigen leven. Er waren ook anonieme reacties en reacties die reageerde op anderen die gereageerd hadden. Deze kun je niet lezen.

Ook is gebleken dat de artikelen gekopieerd worden en/of elders worden gedeeld. Het is echter niet bedoeld om er zelf mee aan de haal te gaan. Gebleken is dat dit, behalve niet respectvol omgaan met de grenzen van anderen, dit ook weinig tot geen ontwikkeling op gang brengt.

Biografiewerk gaat over vragen. Vragen over de zin van je leven, wat je te doen staat in dit leven, welke vragen het leven zelf jou stelt… Hoor haar geluid. Jouw levensverhaal geeft Concreet iedere geleefde zevenjaarsfase een nieuw venster waardoor we kunnen kijken en zo langzaam het antwoord in leven tot we helder zien….. dat is levenskunst die alleen maar samengaat met inzicht in je levensloop.

Het is mijn manier om het leven in gesprek te brengen…..het lijkt me zinvol het archetype van de Held eens nader te bekijken. Dat is het volgende artikel en kun je via deze link tot je nemen: https://wp.me/p2XSLz-2h9

Dank voor de vele reacties….ze kunnen niet eens meer opgenomen worden op de website. Wil je toch nog reageren, zoek dan even het mailadres op wat vanwege nare acties via internet wat verstopt zit op de pagina’s bovenaan bij ‘natuurlijk leren’.

© Joke http://www.fluisteralsjeblieft.nl

afb. Schilderij van Rembrandt met Simeon en Anna die in de tempel het pasgeboren kind mochten aanschouwen

15 gedachten over “Jaarfeesten en natuurwezens

 1. Hallo lieve Joke ☀️
  Ik lees en deel je schrijven altijd met veel toewijding …
  En heb ook wel eens ooit eerder respons gegeven en nu ook weer omdat ik juist mij zo verbonden voel met de Maya wijsheid en de symbooltaal ✨
  Wat jou past zal zich aandienen dat weet jij ook 😊🕊
  Rode maan van vandaag is mijn levensweg en weet waarom ik juist nu weer met jou op deze wijze mij even mag verbinden ♥️
  Dank je wel voor je wijsheid vandaag , ik geniet en leer elke keer weer 🙏🏻
  Mooie avond en warme groet Corona 👑

 2. Joke , je fluister blogs zijn voor mij elke keer weer eyeopeners. ik lees ze ook vaak nog eens/ Dus ik reageer even, omdat volgens mij veel mensen er door worden geinspireerd. De boeken , die je aanbeveelt ,heb of ben ik aan het lezen. Weet je , vaak denk je van even reageren , maar dan komt er wat tussen en niet dus. Hartelijk dank . je schrijft ook nog mooi. dat leest gemakkelijk. Liefs Ineke M

 3. aaa joke
  het spijt mij dat je geen reacties krijg ik lees je artikelen graag maar inderdaad kan ik het niet pakken, het goud word maar niet wakker in mij, zelfs geen kaal plat denken. Soms denk ik dat ik er niet intelligent genoeg voor ben
  Veel van mijn handelen laat ik sturen door de wereld van de natuurwezens ik volg gewoon wat er is maar ook zonder inzicht.
  Ben dus ook benieuwd naar je uitleg over deze werelden.
  liefs arie

 4. Hallo Joke,

  Ik lees in je laatste nieuwsbrief dat je de laatste tijd weinig tot geen reacties krijgt. Daarom deze mail om je te bedanken voor alles wat je schrijft.

  Zelf ben ik afgelopen jaar weer in de Tzolkin gedoken en dit heeft me erg geholpen om de lijn in mijn leven te zien. Het heeft me aangezet om een fotoboek te maken van mijn 13 schilderijen van graancirkels en stenen te combineren met verhaaltjes die ik schreef n.a.v het boek De Dertien Oorspronkelijke Clanmoeders van Jamie Sans.

  Al met al hebben ook jouw verhalen hierbij geholpen, waarvoor dank.

  Ik werd deze keer getroffen door je verhaal over het lichtfeest en de data 11-11 en 2-2 Daarom vraag ik je om door te gaan, de natuurwezens een stem te geven. Zij zijn erg bescheiden voel ik en de tijd is daar nu zovelen de natuur ontdekken. Moeder Aarde heeft mensen als jou nodig om dit te vertellen. Maar weet dat er steeds meer geboren worden, die de taal van symbolen en beelden beter verstaan, dan de taal van letters.

  Hartegroet, Charissa

  >

 5. Lieve Joke, ik geef antwoord op je harte-kreeg💛Zelf bestudeer ik sinds een sinds een tijdje de B.O.T.A. Elke dag is deze verbinding een feest! In mijn zelf gekozen tempo, ritme en tijd! Het voelt als één grote goede-vrienden-groep! Misschien iets voor jou?
  Dank voor je inzicht en informatie van hierboven! Ik lees het zonder commentaar altijd weer graag🙏

 6. Ik lees je nieuwsbrieven met veel plezier. De achtergrondinformatie geeft mij stof tot nadenken en past bij mijn WETEN van het leven en de creatie.
  Ik zou het heel erg missen. Juist in een tijd van luidkeels en oppervlakkig massaal lifestyle geroep, is het fijn deze zo normale, aardse stukken te lezen. Stilte betekent niet altijd desinteresse.
  Dus alsjeblief – blijf delen!

 7. Lieve Joke, ik ken je niet persoonlijk maar ik geniet elke keer van je prachtige, bijna filosofische manier van schrijven. Je laat mij na denken over het leven en vooral de verbinding van alles wat leeft. Je laat mij verbanden zien die ik zelf (nog) niet zag en vaak is er ook weer het her-inneren van dat wat je schrijft.
  Ik bewaar al je nieuwsbrieven om ze later weer na te kunnen lezen omdat de materie en de manier waarop je schrijft vol en diep naar binnen gaat. Tenminste, zo ervaar ik het. Misschien is het voor mensen makkelijker te reageren op jouw artikelen als je ze ook via Social media deelt? Bijvoorbeeld Instagram. (Beter dan Facebook! Maar dat is mijn persoonlijke mening 😉) En volgens mij leent jouw werk zich heel goed om in boekvorm uit te brengen! Het is tijdloos geschreven vind ik.

  Lieve groet, Jellie

 8. Dankjewel Joke voor je mooie blogs, wijsheid, kennis…je manier van schrijven. Ik word er een blijer mens van, veel her-kenning innerlijk en in mijn dagelijkse gewoontes die ik onbewust doe en die ik dan bewust kan plaatsen misschien uit vorige levens, wie weet. Ik vind het prachtig om te horen hoe iets ontstaan is vanuit een geloof… in een mythe…en de Circle of life met al zijn facetten, de seizoenen, symbolen het komt letterlijk door je verhalen tot leven…dankjewel liefs Lucinda♥

 9. Prachtige Joke,
  Dank voor jouw schrijven én jouw persoonlijke noot, waarin jij aangeeft dat je nauwelijks weerklank ervaart… Ik werk juist met de archetypen, de seizoenen en het diepere zielswerk in al mijn creatieve uitingen en vertellingen!
  De Tzolkin pas ik toe in mijn dagelijkse afstemwerk en verdiept zich alleen maar meer en meer, alsof het door deze tijd opent en de raders van het kosmische rad in mij verder kan indalen….
  Jouw verhalen zijn erg verdiepende en verreikend voor mij. Ik heb ze heel traag te lezen, zodat ik elk woord en de energie in de regels ertussen tot me kan nemen….
  Jij vraagt aan mij als lezer wat jij dient aan te reiken… Echter, mag ik jou vragen wat er ten diepste in jou zelf aanklopt om een geboorte te krijgen? Los van ieder ander…..

  Dankbaar voor jouw aanwezigheid in mijn onderstromen en dienend als voedsel voor mijn binnenste,
  Warme groet, Siska

 10. Hey Joke, ik herken het probleem…
  Mensen liken maar weten soms niet wat ze liken… Diepgang is er niet of weinig…Soms veel kritiek op anderen… Spijtig…
  De spiegels zien ze niet…
  Ik lees jouw teksten altijd en deel ze graag… Volg je Hart dan zit je goed… Misschien tijd voor iets anders?
  Ondersteunende knuffel 🍀🍀🍀
  Vera, Zielefluisteraar
  💚💚💚

  1. Hej Joke,
   eens met Vera…….diepgang op een platform als deze vind ik complex…….
   ik vind je teksten prachtig en vertaal het naar mezelf…….het is lastig is om te duiden,
   want ik begrijp niet alle verbanden, die jij kan leggen.
   ………ik bewonder je kennis en wijsheid,
   dat vraagt om te delen.
   misschien in een nieuwe vorm, dat meer twee richtingen op gaat…….
   dank voor je fluisteringen,
   Petra

 11. Hallo Joke,
  jouw artikelen lees ik met grote vreugde van herkenning.
  De symbooltaal waarmee de natuur met ons communiceert, laat me in verwondering zijn.
  Dank je voor het delen.

 12. Lieve Joke, ik las net je nieuwsbrief met grote belangstelling en werd zeer geraakt door de uitleg over Moeder Aarde, de werking van de seizoenen en je duiding van wat er nu wereldwijd speelt. Vooral bij de zinsnedes over de natuurwezens werd mijn Levensenergie duidelijker voelbaar, een signaal dat er voor mij iets wezenlijks en belangrijk gezegd wordt. Dank daarvoor en volg je Hart, je word gehoord. Lieve groeten, Sabine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s