De boom is het symbool voor Vrouwe Wijsheid, de stammoeder van ons allemaal. Al in de sjamanistische oertijd werd de wereldas verbonden met de leven-gevende voormoeder. In latere tijden werd zij voorgesteld als een pilaar en nog later was er de ronde boom met de kenmerkende zeven armen.

De boom in jou bestaat uit de stam gevormd door het ruggengraat waarin zeven lichten (als ze draaien) fonkelen als zeven kleurrijke lampen of chakra’s. Binnen het energieveld van de mens kunnen we zeven hoofdcentra of “chakra’s” onderscheiden, die corresponderen met bepaalde lichaamsgebieden en bepaalde levensthema’s.

De boom in jou en nauw verbonden met de stamboom, de wortels van de stamboom zijn nauw verbonden met onze voorouders. Schud je weleens aan de stamboom?

Een chakra kun je je voorstellen als een trechtervormige draaikolk van energie. In die draaikolk kunnen zich allerlei kleuren bevinden, die op een bepaalde manier door elkaar heen stromen of in beweging zijn. Die kleuren vertegenwoordigen psychische ladingen of gemoedstoestanden, die werkzaam zijn op het levensgebied dat bij dat specifieke chakra hoort. Elke chakra bestaat uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait de tegenhanger. Samen vormen zij één chakra.

Chakra’s worden wel lotusbloemen genoemd, omdat zij staan voor het zich volledig open te kunnen vouwen. Naar de ‘term’ chakra’s wordt al verwezen naar India, de oude Veda’s, de Upanishaden en is dus al een oud bekend systeem.  De meeste tradities hanteren zeven hoofdchakra’s die gerelateerd zijn aan onze belangrijkste levensgebieden, de emotionele, mentale, fysieke en spirituele ontwikkeling is hieruit af te lezen. Zijn de chakra’s open en in balans dan geeft de boom of kandelaar in jou licht, zoals de kennis van Wijsheid verlichting brengt.

‘Chakra’ als woord of term komt uit het oude Sanskriet en betekent: ‘wiel van Licht’.  Zijn de chakra’s in balans dan merk je dat ‘de wielen van Licht draaien’ en zijn al onze lichamen in evenwicht. We voelen ons gezond, kunnen gemakkelijk liefde geven én ontvangen, goed en helder communiceren en ook de juiste keuzes maken in ons leven. Anderzijds is stagnatie ervaren (en dat is bij de meesten van ons aan de gang) ervaren dat (bijna) niets meer vanzelf gaat en zelf ook (oude en nieuwe) fysieke problemen opspelen als een knoop die opgelost wil worden. Chakra’s vormen eigenlijk een soort brug tussen psychische energie (ons innerlijke gevoels- en gedachteleven) en de materiële werkelijkheid (de uiterlijke wereld).

Het vierde chakra bevindt zich ter hoogte van je hart, in het midden van je borst. Het hart fungeert ook als brug tussen de bovenste en de onderste chakra’s.  Het hartchakra wordt ook wel de 12 bladige lotusbloem genoemd. Rudolf Steiner zegt hierover: “De ontwikkeling van de 12 bladige lotusbloem schenkt ons een diepgaand gevoel voor de natuurprocessen. Uit alles wat op groei en ontwikkeling berust, stroomt zielenwarmte. Alles wat vergaat en in afbraak en verval verkeert, wordt gekenmerkt door zielenkoude”. Nu we bewuster worden, groeit ook onze innerlijke gevoeligheid voor velerlei geestelijke verschijnselen (ook het opgroeien en het afsterven). We gaan als vanzelf achter de aardse verschijningvormen kijken en voelen. Deze bijzondere ontwikkeling wordt ook wel de ontwikkeling van de bewustzijnsziel genoemd. Dat wij ons werkelijk bewust worden van ons denken, voelen, willen en ons handelen.

Vanuit een biografisch perspectief kijken geeft houvast en richting. Vanuit een biografisch perspectief kijken naar gebeurtenissen in je leven geeft houvast en richting. ‘Kijk eens naar dit leven. Wat is er gebeurd? Wie leeft dit leven? Ik! Maar wie ben ik dan? En hoe kan ik daarmee sturing geven aan mijn levensloop?’

© Joke

Een gedachte over “over bomen en stambomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s