Feesten zijn zaadkorrels,  zegt Karlik. Uit feesten kan iets nieuws groeien, iets dat goed en licht is en dat de kiemen voor het volgende feest in zich draagt. Citaat uit het boek ‘Karlik’ van Ursula Burkhard. Ontmoetingen met een natuurwezen. In dit boekje beschrijft ze hoe de natuur en de wezens die daarin leven haar een nieuw verhaal vertelden over het verloop van de seizoenen.

Het boekje kun je zelf lezen. Waar het naar verwijst is dat we onszelf toestaan om mee te dromen met de beelden en leren om in dezelfde stemming mee te dromen met de natuur om ons heen. Hoe ontmoet je gedachten van het hart?

Het is niet spannend, maar hoeft het ook niet te zijn. Als uiterlijkheid verdwijnt, word je teruggeworpen op jezelf en juist dan kom je vooral gedachten tegen. Gedachten komen, zijn er en verdwijnen weer. Ze veranderen voortdurend. Het verleden is voorbij, de toekomst nog niet aangebroken, en zelfs de gedachte die we nu hebben, wordt, op het moment dat we die ervaren, verleden tijd. Als we dat mechanisme doorhebben, kunnen we onze gedachten en zorgen wat gemakkelijker relativeren.
Gedachten, in onze gedachtewereld, zijn we vaker in de toekomst en niet in het hier-en-nu. We hoeven alleen maar in het heden te leven en ons te verbinden met onszelf. Zo reikt leven in het moment ons de sleutel aan te ervaren wat nu is.


Ook al is het plots weer koud geworden en zien we met regelmaat sneeuwvlokken langs dwarrelen, hagelbuien gepaard gaande met een snijdende wind. Het eerste feest in het jaar is niet meer en niet minder het aarde-kiemfeest. Een kosmisch-aards huwelijk. Immers uit het licht van de zon en de warmte van de aarde worden seizoenen geboren. De vier seizoenen in het jaarritme vinden niet alleen buiten ons plaats, maar ook ín ons. In dit grootse ademritme van Moeder Aarde gaan de vier seizoenen hand in hand met vier grote jaarfeesten. Pasen met de lente, Sint Jan met de zomer, het Michaëlsfeest met de herfst en Kerstmis met de winter. Het je keer op keer verbinden met de jaarfeesten blijkt een krachtige impuls te bieden voor de eigen innerlijke ontwikkeling en je aanwezigheid in de natuur. Het lente- en paasfeest is het aarde-kiemfeest.


De jaarcirkel tussen natuur en geest
In de ontwakende lente vinden knopfeesten plaats, bloesemfeesten die je kunt voelende ervaren kunt als een diepe vreugde. De onbevangenheidsoefening die ik met regelmaat gedeeld heb is hier ten volle op van toepassing. Het is een oefening voor denken en willen samen als je wat ouder bent, kleine kinderen bezitten dit vermogen nog als van nature. Kleine kinderen bieden ons een rijke demonstratie van het spontane vermogen om op elk moment de wereld als nieuw te beleven. Dit vermogen raken we kwijt als we ouder worden. Bij het ouder worden (een proces wat al begint als je geboren wordt) krijgen we te maken met conflicten en crisissituaties. Deze spelen zich geheel af tussen het willen en het voelen. Fysiek kun je hier dan ook letterlijk beroerd van worden, vooral als het niet lukt dit een plekje te geven of laat staan te kunnen gaan verwerken. Iets wat moeilijk te verteren is kun je vergelijken met een doorn. Iets waar je over na gaat denken en na verloop van tijd iets in je wakker maakt. Je een nieuwe kant toont en zo weer een uitweg biedt. Dit kan alleen maar door je eigen gedachtegangen over jezelf, mens en wereld te onderzoeken. Pas dan kun je opmerken hoe vaak meningen en oordelen gekleurd worden door begrippen en gebeurtenissen uit het verleden. On-bevangenheid betekent dat je jezelf verlost uit deze gevangenschap.

In deze coronatijd dan ook bij uitstek een oefening die je dagelijks kunt beoefenen. Dan gaan we begrijpen hoe de rechtvaardiging voor het feit dat het – ik- zich ontwikkelt ligt bij de ander en de vragen die zo in jouw wakker worden. In de begintijd is ons denken nauw verbonden met de taal. Gaandeweg gaat ons denken zich losmaken van het spreken. Er ontstaat onderscheid tussen de gedachtenboodschap die door woorden werden overgebracht naar de eigen betekenis van de woorden zelf. Gaandeweg gaan we meer en meer ontdekken dat gedachten niet vrijblijvend zijn en niet zomaar iets. Gedachten zijn de uitdrukking van je innerlijke verstandhouding met jezelf en met de wereld. In dit proces klimmen we op van zelf denken naar zelfstandig, verantwoordelijk denken tot het zelfscheppende denken die menselijke waarden en mensenrechten betreffen.


Er blijkt een verbazingwekkend nauw verband te bestaan tussen de groeibewegingen van de lichamelijke ontwikkeling en het functieverloop van het denken. Daarmee zijn we bij het uitgangspunt aangekomen voor het werken aan je biografie en het nadenken over levenscrisis. Wat zijn gedachten die ons kunnen helpen en in ogenschijnlijk uitzichtloze situaties kunnen troosten?


Hoe leeft het denken in ons, wat toont zich in levensprocessen en welke samenhangen kun je vinden. Roept het vragen op over datgene wat je tot nu toe gedacht hebt of beantwoord het vragen waar je tot nu toe nu uitkwam?
Afgelopen paasdagen ontving ik deze meditatie. Een soort van geleide meditatie die ik je graag wil aanbevelen in de hoop dat je vernieuwende krachten leert opmerken in jezelf. Pasen is een lentefeest en gaat over de vernieuwing van het leven.


Wat wij innerlijk beleven geeft ons pas de sleutel tot de schoonheden van de wereld om ons heen. Het innerlijk ontkiemen van een verhaal dat niet uit onszelf komt, maar uit de natuur om ons heen biedt een inkijkje in het verloop van de seizoenen. Hier een link naar de meditatie: https://www.youtube.com/watch?v=aowPJxj4xyU
En de bijgaande woorden: Achter alle turbulentie is er in jou een puur en stil gewaarzijn. Het oog in de orkaan. Daar ben je één. Daar ben je heel.


Wat een mooie ontdekking dat de achterliggende (universele) wetmatigheden van dit proces van natuurlijk leren de potentie draagt ons meer in overeenstemming kunnen brengen met wie wij in essentie zijn en ook nog eens meer in harmonie met de wereld om ons heen. Deze kunstzinnige greep is dan ook ten volle een sociale impuls. In alle eenvoud door vanuit nieuwe gezichtspunten te kijken en diepere lagen te onderscheiden en waar nodig te herscheppen. Zo openen we nieuwe wegen naar de toekomst.


‘Your present thoughts will sculpture your future face’ Deze quote van Beinsa Douno is dan ook een basisgegeven voor biografiekunde dat we kunnen gebruiken om keer op keer vast te stellen of iets wel of niet in overeenstemming is en dus in harmonie is met het dynamische evenwicht van het grotere geheel. In dit proces van natuurlijk leren komt het ervaren van onze relaties die steeds meer in het teken van het vierde chakra (van onderaf) staat, steeds dichterbij.


Stilte heelt. Stilte kan worden ervaren, de helende kracht ervan evenzeer vertelt Ton Roumen en dat is ook mijn ervaring die ik graag vandaag met jou wilde delen. Dank dat je de tijd genomen hebt dit toe te laten en wil je dit verder delen, dan graag met een link naar de website.

© Joke 2021
www.fluisteralsjeblieft.nl

2 gedachten over “Het aarde-kiemfeest

  1. Práchtig! Ze maken me stil én openen me : jouw gefluisterde woorden!! Ik stroom over van dankbaarheid en Liefde!! Wat zou het mooi zijn lieve Joke wanneer je je artikelen zou bundelen in een jaarboek! Veel dank! Gerrie

  2. Leven in de ritme van de jaarfeesten….zo had ik er nog niet eerder naar gekeken….
    Alles komt terug, alles zaait zich uit en alles is ieder jaar weer anders….
    De Les….Hoe ga jij er in de groei en na de bloei er mee om?
    Dank Dank voor dit super inzicht! ❤ Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s