Existentialisten als Friedrich Nietzsche en Søren Kierkegaard zagen passie als een drijvende levenskracht. Søren Kierkegaard zag passie als de sleutel tot het leiden van een vervuld en gebalanceerd leven. Je hoeft er helemaal niet naar op zoek te gaan, want het is niet iets dat buiten je ligt. Het is vooral een kwestie van contact maken met de passie die je met je meedraagt. Kinderen die veel autonomie krijgen van hun ouders, ontwikkelen eerder een harmonieuze passie. Het aansluiten bij de interesses van het kind zelf, dat is het allerbelangrijkste.

Elk leven heeft een hoofdintentie, schrijft Charlotte Bühler, het leitmotief. Charlotte is misschien wel de bekendste schrijver over de menselijke levensloop die zich richt op de doelstelling en op de keuze van de weg tot die doelstelling. Voel je innerlijk vuur en lees daarna verder onder de afbeelding….

We maken in onze tijd een bijzondere ontwikkeling door. Onze grote Ik-krachten gaan veranderen en er treden veranderingen op in de chakra’s, onze levenskrachten schenkende energieknooppunten. Al deze nieuwe ontwikkelingen en veranderingen, vragen van ons om er bewust mee om te gaan.

In de turbulentie van deze (corona)tijd richt de medische wetenschap zich nog voornamelijk alleen op het fysieke lichaam. Het zichtbare van de mens. Dat is jammer omdat de mens uit veel meer bestaat dan alleen het tastbare zichtbare van het fysieke lichaam. Sterker nog de eigenlijke oorzaken van alle kwalen vind je dan niet. Misschien ken je de ervaring dat wanneer je je niet uitspreekt over iets wat je innerlijk dwars zit, dat als een donkere wolk om je heen blijft hangen. Voor sensitieve mensen is die donkere wolk voelbaar, maar ook zelf kun je opmerken dat je gedachten misschien somber gesteld zijn of angstig, nerveus. Hopelijk heb je ook de ervaring dat wanneer je de gelegenheid neemt je uit te spreken, met jezelf of met iemand waarbij je je veilig voelt, er een groot gevoel van opluchting komt. Dat wat uitgesproken is blijft niet meer door je zwijgen om je heen hangen, maar kan losgelaten worden. Je keelcentrum, verbonden met de planeet Mercurius die bekend staat als de planeet van de luchttekens, staat symbool voor ons denken en onze emoties.

In het artikel over ‘het Achtvoudige Pad, kun je hier meer over lezen. Wie iets begrepen heeft van mijn intentie, heeft in de gaten dat het verbinden van culturen en tradities in biografiewerk een grote rol speelt. Je maakt je hiertoe een drieledige en vierledige manier van onderzoeken eigen. Je leert die benadering in te zetten in je dagelijks leven en werk. Dat vraagt voornamelijk om een liefdevol-onderzoekende houding naar de mensen om je heen en waarderen, zo kom je bij de vraag ‘wie is deze individuele mens in wezen, welk beeld van de essentie draagt hij/zij met zich. En waar liggen de mogelijkheden en uitdagingen van natuurlijk leren door de verschillen, immers elk mens ‘is een wereld op zich’. Het verbindende daartoe zijn chakra’s. De pagina’s bovenaan deze website gaan daarover.

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekend wiel of werveling. Voor veel mensen is deze van oudsher af geheime kennis in deze tijd meer bereikbaar geworden. Ook blijkt het alles te maken te hebben met onze vaderlijke en moederlijke energie. Eigenlijk is ‘wiel van licht’ of een radar een betere omschrijving van deze zeven energiecentra die elk verbonden zijn met een specifiek gebied in ons lichaam. Hier vindt de verbinding plaats tussen de subtiele levenskrachten-energie met ons fysieke lichaam. Onze fysieke gezondheid is afhankelijk van deze energiecentra, die op hun beurt beïnvloed worden door onze emotionele, psychologische en spirituele ontwikkeling

Chakra’s ‘filteren’ de energie die we opnemen uit de aarde en de kosmos (kosmische-energie), van andere mensen, uit voedsel, water en lucht, etc. De Kundalini kracht is de kracht die opkruipt vanuit de stuitchakra naar de kruinchakra. Je gaat dan chakra voor chakra naar boven. Dit is het principe van wijs worden, van verlicht worden. Het is de weg vanuit de materie terug naar de Geestelijke wereld. Dat betekend voor ons dat iedereen zich bewust moet worden in welke beweging ben ik nu het meest betrokken? Je ziet dan prachtige verbanden als je iets van de chakra’s af weet.

Een klein voorbeeldje maar zo groots is dit:

Een normale biografie begint met een geboorte en eindigt bij het sterven van een persoonlijkheid. Deze wetmatigheid zien we zo terug:  Bij een pasgeboren kind is de fontanel nog niet gesloten, het is nog geen bot dus het kruinchakra staat nog helemaal open, zodat ze nog in een regelrechte verbinding staan met de Geestelijke wereld. Bij net gestorven mensen, voel je dat die kruinchakra gloeiend heet is, want dat is het laatste verbindingspunt, als die geestelijke lichamen zo naar buiten gaan.

De verbanden die je kunt gaan opmerken zijn b.v. dat onze zintuigen, zoals horen, voelen en zien op een hoger plan gaan werken. De zintuigen worden als het ware verfijnd en steeds gevoeliger. In de volksmond is dit verbonden met ‘overgevoeligheid’. Ook voedingsintolerantie is iets dat tegenwoordig vaker voorkomt. Het lichaam accepteert alle voedingsmiddelen niet meer. Het lichaam is eenvoudigweg niet langer in staat alles op te nemen en te verwerken van wat er ingestopt wordt.

In de traditie van het esoterische christendom wordt gezegd dat het ontwikkelen van onze hogere organen een belangrijk thema is op onze inwijdingsweg. Ook in andere tradities wordt dit zo beleefd. Denk b.v. aan de Ramadan die nu begonnen is of aan de Kerndagen in de Maya kalender die elke 260 dagen maar liefst 40 dagen in dit teken staat. Als je kijkt naar het vorige artikel op de website kun je hier meer over lezen, vergeet ook niet eens te kijken naar de opbouw van de zevenjaarsfasen bezien vanuit de verschillende energie-lichamen of vanuit de planetensfeer.

Voor mensen die werken met de heilige kalender van de Maya’s, de Tzolkin, is het geen nieuwtje dat we vanaf woensdag 14 april 2021 de zgn Kerndagen ingaan. Een periode van 20 kerndagen, omringt worden door 10 gap dagen ervoor en 10 gapdagen erna. In deze periode kun je bij uitstek je aandacht richten op dit soort vragen: Heb jij een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn? Sta je in contact met je lijf? Luister jij daadwerkelijk naar de seintjes die je lichaam je op een dag geeft? In dit artikel van Aluna Joy ontvang je tips over deze energie Kundalini energie is het opstijgende vuur van inzicht: https://www.alunajoy.com/2021-4-10-mayanascensionprocess.html 

Verleden, heden en toekomst staan in voortdurende verbinding met elkaar. Hierin doorlopen we eveneens de invloedsferen van de planeten die een wat lossere en minder uitgesproken werking hebben op de mens. Dit ritme van zeven jaar vindt zijn oorsprong in kosmische wetten en bepalen voor een groot deel de vernieuwende krachten in de mens tijdens de nacht. Een proces wat zich vergelijkbaar ook afspeelt tussen de dood en een nieuwe geboorte.

Ik hoop je hiermee in beweging te brengen en komende tijd je aandacht te gaan richten op chakra’s en de bron van gezondheid in jezelf te gaan ontdekken. Op een of andere manier is binnen ons lichaam precies bekend hoe ons hart moet kloppen, hoe we moeten ademhalen, hoe de verteringsprocessen in maag en darmen moeten verlopen, hoe genezings- en groei-processen zich af moeten spelen enz.

Elk feit in een persoonlijke ontwikkeling kunnen we beoordelen op de vraag in hoeverre een dergelijk feit voorkomt in een normale biografie, of in hoeverre dit feit daarvan afwijkt en dus meer persoonlijk wordt. De vele wetmatigheden die doorheen de artikelen heen beschreven staan bieden je dus geen mal waar je in mag stappen. Het biedt je kansen om vragenderwijs op weg te gaan of zoals Geert Kimpen het verwoordt:

“Luister nooit, echt nooit, naar iemand die wil dat je ophoudt met jezelf vragen te stellen. Je hele leven zullen mensen je willen houden zoals je bent. Ze zullen je afraden om risico te nemen. Ze zullen je bekritiseren wanneer je ongeëffende banen bewandelt. Maar je moet altijd je hart volgen. Altijd vragen stellen, en nooit genoegen nemen met nietszeggende antwoorden.”

© Joke www.fluisteralsjeblieft.nl

4 gedachten over “Wat is Levenskracht?

  1. Je brengt mij hiermee in beweging!
    En wat een prachtige woorden van Geert Kimpen.
    Het is voor mij herkenbaar, vooral nu ik 50 jaar ben geworden, dat mensen min of meer vinden dat je je bij van alles neer zou moeten leggen, en vooral(!) dat een deelname aan de maatschappij er niet meer in zit… Nou ja zeg, nu des te meer kan en wil ik van betekenis zijn!

    1. Niet weinigen vluchten in deze fase in afleiding of alcohol – een vecht-of-vluchtreactie Mony. Ook daar zijn boeken vol over geschreven, b.v. in het boek van Peter A. Levine, De tijger ontwaakt.

  2. Dank je wel voor dit mooie artikel.Wat ik zelf merk is dat ik nog gevoeliger aan t worden ben dan ik al was. Levensvuur kwam afgelopen week voor het eerst als woord bij mij voorbij. Hoop dat velen dit kunnen blijven vasthouden.

    1. Als het vrouwelijke sterker wordt en het mannelijke zich gaat verbinden met de bron kan het vrouwelijke zich meer en meer staande houden in de eigen ervaring, die accepteren en respecteren. Zo opent zich de multi-dimensionale werkelijkheid, een fijnstoffelijke werkelijkheid en kan oude kennis mainstream worden. Is dit wat je ervaart bij het gevoeliger worden, Hilde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s