Terugkijken om (weer) vooruit te kunnen is een essentieel onderdeel van biografiewerk. Dat openbaart zich vaak beter in retrospectief, vooral als je je belangrijke relaties in je levensloop in kaart brengen gaat en kijkt naar mogelijkheden en kansen. ‘Deep in their roots, all flowers keep the light.’ schreef de amerikaanse dichter Theodore Roethke; een inkijkje en (kunst) tips

Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Morgen (18 mei 2021) staat in het teken van onze koloniale geschiedenis.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/slavernij

De opening door Koning Willem-Alexander wordt live uitgezonden door de NOS om 15.55 uur via NPO1 en het verslag van de opening van de tentoonstelling over 250 jaar slavernij in de Nederlandse koloniale periode wordt uitgezonden op NPO2 om 22.35. Aansluitend is de documentaire ‘Nieuw Licht’. In deze documentaire staat de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernij verleden centraal. Ida Does volgt drie Rijksmuseumconservatoren tijdens hun zoektocht. Deze documentaire wordt ook uitgezonden bij @Apintie in Suriname.

Slavernij is onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse geschiedenis. Nu richt ook het Rijksmuseum een nieuwe blik op deze kant van ons verleden. Is ons belangrijkste museum nu compleet? ‘Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij’

De tentoonstelling is vanaf dinsdagmiddag 18 mei voor iedereen online toegankelijk via de website van het Rijksmuseum. In het museumtijdschrift kun je lezen dat de tentoonstelling Slavernij tien persoonlijke verhalen centraal stelt. Tien waargebeurde verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken? In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.

Tien waargebeurde verhalen
Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit en objecten in administraties gemaakt. In de tentoonstelling Slavernij worden de levens uitgelicht van João, Wally, Oopjen, Paulus, Dirk, Lokhay, Van Bengalen, Surapati, Sapali en Tula. Tien mensen die leefden in die tijd. Alle tien vertellen ze hun eigen verhaal: over het leven in slavernij of over het profiteren hiervan, over verzet en over uiteindelijk vrijheid.

Nederlandse koloniale slavernij op vier continenten
De tentoonstelling Slavernij beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod.

>>>Ook wil ik je wijzen op het boek en de serie: Loze beloften. Coen Verbraak schreef een boek bij zijn serie Molukkers in Nederland. In 1951 kwamen de eerste Molukkers naar Nederland. Coen Verbraak vertelt via interviews de verhalen van verschillende generaties Molukkers over hun ongewilde ballingschap. De serie en het boek over Oorlogskinderen vond ik zelf erg waardevol en dat zal dit boek misschien ook wel zijn. Aanbevolen dus!

Biografiewerk is iets anders dan psychotherapie. Psychotherapie is vooral gericht op het verleden en op het verwerken van trauma s uit het verleden. Daarbij is deze therapie met name bedoeld voor mensen die met onverwerkte ervaringen of trauma’s kampen en die niet meer zo goed sturing aan hun eigen leven kunnen geven. Dit heeft voor de meesten van ons geen relatie met voorouders die b.v. leefde in de Maya traditie, waar ik veel op aangesproken wordt. Het ligt meer in verhalen over oorlogen, denk daarbij ook aan de Israël-Palestina conflicten. De documentaire waarin Raoul Heertje en Frans Bromet door Israël reizen is informatief: https://www.npostart.nl/het-israel-van-heertje-en-bromet/VPWON_1295665 (kopieer de link). Ook het koloniale verleden van Nederland mag je aandacht krijgen, zeker als je hier weerstand bij voelt.

Ons leven ligt ingebed in het verleden en het is van groot belang hier contact mee te maken. Dan wordt Biografie een uitdaging, het is immers bedoeld voor iedereen die inzicht in het eigen leven wil krijgen en is vooral gericht op de toekomst. Ook die van onze kinderen!

Het woord biografie stamt uit het Grieks en betekent letterlijk levenstekening. Deze levenstekening is een universeel oerbeeld van onze biografie. Dit houdt voornamelijk in dat ieder mens door dezelfde levensfasen heen gaat, met uitdagingen en beproevingen. Ieder mens doet dit op een heel eigen en unieke manier. De wetmatigheden of het ritme van zeven jaar in je levensloop zijn een hulpmiddel om inzicht te vinden in de afwijkingen van het oerbeeld. Die zijn belangrijk en juist zo vormen wij onze individuele biografie. De afwijkingen vertellen ons over de diepere patronen en het karma van ons leven.

Vrijwel steeds kun je opmerken dat er veel aandacht is voor de eerste levenshelft, maar veel minder voor de latere levensjaren. Vaak merk ik dat juist dan documentaires of biografieën nog meer in de aandacht staan van het interesseveld. Het openen voor de wereld van onze voorouders, die we soms zelf zijn, nodigt uit steeds je horizon te verruimen en vooral verder te delen en het gesprek over aan te gaan….

Vandaar deze tips via www.fluisteralsjeblieft.nl

© Joke

Een gedachte over “Nederland en slavernij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s