De ritmische cyclus van het jaarverloop kunnen we opdelen in vier seizoenen, die worden geboren uit het licht van de zon en de warmte van de aarde. Het licht van de zon verdeelt het jaar in twee helften. Van 21 december tot 21 juni neemt het licht toe, daarna neemt het een half jaar af. Het jaarverloop kan ervaren worden als het inademen van de aarde…in dit artikel kun je lezen hoe ons grootste zintuig meedanst op het levensritme….

In de natuur bestaat een rechte lijn eigenlijk niet. Een lijn geeft ons houvast en kan als een begrenzing fungeren. Of als contour. Trek maar eens een denkbeeldige lijn om jezelf heen. Nergens is deze lijn recht, het is een organische lijn; die past als een huid. Je thuisplek.

De sporen op mijn huid vertellen hele verhalen. Jouw huid vertelt ook een heel verhaal. Een ander verhaal. Misschien is de huid wel één grote archiefkast. Ik kan zien waar mijn pen rust. De zwangerschappen en bevallingen lieten hun sporen na. Maar ook de littekens en de verkleuringen op mijn huid vertellen een verhaal. Verhalen uit het verleden.

Soms, als ik boos ben, krijg ik het warm en verschijnen er rode vlekken. Andere keren krijg ik het koud en weet ik dat angst mij in de greep heeft. Het kan ook gebeuren dat ik het zweet in mijn handen krijg als ik me schaam, of bloos en verdrietig ben. Onze huid vertelt precies wat er in mij omgaat. Lees je verder?

Mijn huid vertelt hele verhalen. Het is wonderlijk dat mijn huid ook vertelt waar ik ophoudt en een ander begint. Er bestaat immers een lichamelijke grens tussen mij en een ander. Dat is fijn. Wat is het weer een bijzondere ervaring dat er plotsklaps iemand in je anderhalve meter cirkel staat. Het is mooi dat je elkaar uitnodigt om elkaars terrein te betreden; het kan ook té intiem zijn om iets van vreemden te voelen. Dan doe ik een stap achteruit. Ga ergens anders zitten. Fysieke afstand scheppen als iemand mij te dicht op de huid zit helpt mij mezelf duidelijker af te bakenen. Zo wordt ook duidelijker wie ik verwelkom in mijn cirkel. Dan voel ik me welkom bij jou. Dat is liefde. Een reactie op uitstraling. De huid geeft ons zo het grensgebied aan tussen mijn lichaam en de buitenwereld. Ze waarschuwt me als ik uitdroog en even langs de waterkraan mag. Ze beschermt me tegen de felle straling en invloeden van de zon. In het woordje gezond schuilt de zon, maar alles in mate tot je nemen blijft het devies. De huid is ons instrument. Is gevoelig en groeit aan subtiele aanrakingen.

De huid vertelt ons de verhalen, we hoeven alleen maar ernaar te luisteren. Biografiekunst leert dat wij elke zeven jaar onze huid vernieuwen. Dat schept beweging. Voluit Leven. Nu.

Al zolang als je leeft heb je tenminste twee keer per jaar een zonnewende meegemaakt. Eentje in de winter en eentje in de zomer. In het ritme van de natuur naderen we langzaamaan de zomerzonnewende. Daarna schijnt het zo te zijn dat de zon vier dagen op haar hoogste punt aan de hemel blijft staan om in de Midzomernacht (van 23-24 juni) zichzelf voor te bereiden op de terugtocht. Zoek eens aan de horizon op waar de zon opkomt of ondergaat en merk het punt op waarlangs de zon beweegt. Voel waar de zon staat in het middaguur, hoe reageert je huid?

Huid heeft het vermogen om zichzelf te verzorgen en te herstellen. Als je leert mee te bewegen met het ritme van je huid, ontdek je dat je eigenlijk al een geweldige huid hebt. En heb je huidverzorging alleen maar nodig om dit proces te ondersteunen.

Raak thuis in de taal van je eigen lichaam zodat je sneller de balans kunt herstellen. Streel de natuur en voel je opgenomen in je Zelf – kom tot wasdom – en oefen het omzetten tot zaad/vruchtvorming zoals nu ook  in de natuur plaatsvindt. Wat trekt jouw aandacht in het viervoudige pad naar vergeving?

Alles begint met een vraag. Jouw vraag.

De aartsengel die zich met deze periode verbonden heeft is Uriël. De aartsengel van vuur en van bewustzijnslicht. Uriël helpt ons om in contact te komen en te blijven met je innerlijke Licht, met je wijsheid op al je reizen als Wereldburger. Dat vuur, die LiefdesEnergie wil stromen. De liefde die we ontvangen van de zon is het begin van deze kiemkracht. In de zomer wordt er iets in ons gezaaid. Namelijk de liefde.  

In de zomer is de mens heel anders, dan in de winter. Johannes wijst erop, dat die zomermens, die hij zelf vertegenwoordigt, milder moet worden – moet afnemen zoals de zon na de zomerzonnewende afneemt. De nieuwe mens mag een wintermens zijn en (innerlijk) groeien als de zon na de winterzonnewende.

Je zou kunnen zeggen dat de zonnewenden ons uitnodigen met het oog van de liefde te leren kijken en het geheim te leren ontdekken. Het geheim wat als een parel in ons verborgen ligt en elk moment opnieuw geboren wordt.  Sint-Jansdag of Midzomer is daarmee de onverbrekelijke tegenhanger van de kerstnacht of midwinter en leeft in ons hart.

Het is heel leuk om deze dynamiek te leren herkennen in je eigen gezin.

https://wp.me/p2XSLz-1Cp ‘Jij in de kinderrij’ – Allerlei oorzaken kunnen voor plek verschuivingen zorgen. Voor volgorde verwarring. Voor een rem. Voor zorgen voor de ouders ipv de zorg van de ouder voor het kind. Bekijk je eigen positie komende zomer weer eens. Bekijk ook de positie van de mensen uit de cirkel om je heen. Is er sprake van orde of van wanorde…? Wat vertelt het huis waar je woont.  Zit het op je huid? Jij als wintermens. Als zomermens?

We moeten binnen de lijntjes gaan fungeren. We maken een prachtig lijn-kunstwerk door het inzicht wat tot ons komt. Bewustwording wordt dit genoemd. Pas dan kunnen we gaan bouwen en de lagen opbouwen zoals we dat graag zelf hadden gewild en beter tot ons recht komen. Of de ander….

Hoe fijn zou het zijn als we onszelf niet langer verzetten tegen het verouderingsproces, maar overgeven aan de stroom van het leven, het ritme van de zon, de maan en de sterren – en zo ontdekken hoe tijdloos mooi we zijn?

Biografiekunst richt voornamelijk de aandacht op het element tijd. We staan in onze biografie tussen verleden en toekomst, dat wat geworden is en dat wat nog niet bestaat. Het ritmisch ademend karakter van de tijd.

Het ‘nu’ is altijd.

© Joke – fluisteralsjeblieft.nl

2 gedachten over “De wijsheid van de huid

  1. Een mooie invalshoek zeg je Saskia, vraag me steeds af van wat dan?

   In iedere fase van je leven is het accent van je ontwikkeling ergens anders op gericht. Het is sowieso zinvol om inzicht te krijgen in de nieuwe opdracht die ons elke zeven jaar wordt toevertrouwd. Hoe meer aandacht je hebt voor (leven volgens) het ritme van de natuur, hoe beter je in je vel zit…

   Hopelijk zie jij dat ook zo…

   met vriendelijke groet, Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s