Door afstand te nemen krijg je overzicht. Afstand nemen brengt je in vogelvlucht, dat geeft zicht in grotere ruimten. Die nieuwe blik ontstaat door ons vermogen tot afstand nemen en misschien zelfs de keuze te maken een thema in je eigen leven doorheen de tijd te volgen. Een ontdekkingsreis die, als je de oefening goed doet, coherentie brengt, je sterk maakt en gelukkig.

We weten allemaal dat we als mensheid nog maar aan het begin staan van onze bewustwordingsreis. Het integreren van de binnen- en buitenwereld vraagt ons en nodigt uit nieuwe ruimten te gaan verkennen. Binnen te lopen, de nieuwe ruimten te gaan verkennen. Afstanden inschatten, zonder weg te vluchten. In dit artikel oefenen we de kunst van de levensbeschouwing met een nieuwe blik. Pak een vel papier en vouw het dubbel. Het helpt bij het ordenen en vormgeven van je gedachten en associaties op wat in dit artikel wordt aangereikt. Neem je tijd….!

Al het aardse leven bestaat uit tegenstellingen die elkaar in evenwicht houden. Alles wat we zien, voelen en ervaren heeft twee kanten. Ook de aarde zelf heeft, hoewel zij rond is, twee kanten: een boven- en een onderkant, de zuid- en de noordpool. Zij draait om haar as en die as houdt haar magnetisch in evenwicht en op haar plaats tussen de andere hemellichamen.

Hoe bijzonder en apart is het dat de zee nooit dezelfde golf terugbrengt op het land, dat lichtenergie iedere morgen anders is en ieder moment van de dag een andere intensiteit draagt. Wie zich dan ook nog realiseert dat ieder mens een eigen verhaal is, gaat begrijpen dat het bespreekbaar maken van wat zich in jou afspeelt de enige manier is om jezelf kenbaar te maken. Dat begint met luisteren.

Wanneer we luisteren, schenken we onze aandacht. We luisteren naar ons hogere zelf en dit brengt ons helderheid. Dat klinkt mooi, maar hoe beluister je nu je hogere zelf, hoe brengt dit genezing, inzicht en helderheid?

Dankzij de oosterse en westerse esoterische kennis weten wij dat ons ik uit twee delen bestaat: een lager deel en een hoger deel. Het lagere deel van het ik wordt ook wel het ego, ego-ik of de gewone alledaagse persoonlijkheid genoemd. Het niveau van bewustzijn is hier voornamelijk gekoppeld aan primaire krachten als instincten, driften, begeertes, emoties e.d. Het hogere deel wordt ookwel de Godsvonk genoemd of de druppel uit de zee van het goddelijke of hoger ik. Het is een oerkracht, aanvankelijk onbewust voor ons alledaagse, aardse bewustzijn. Om deze oerkracht te kunnen (ver)dragen is het van groot belang onze persoonlijkheid steeds sterker te maken opdat het in de toekomst op de juiste wijze zichtbaar kan worden in onze woorden en daden. Het sterker worden van de persoonlijkheid kenmerkt zich in de vragen die gesteld worden vanuit je binnenste Zelf. ‘Iets’ klopt aan je innerlijke deur. Wie de deur opent en leert leven met de vragen gaat op zoek naar antwoorden. Zo wordt je innerlijk sterker. Immers werkelijke, levensbepalende wijsheid is de universele wijsheid die zetelt in je hart.

Deze wijsheid doet niets en niemand bewust kwaad en wenst niemand iets naars toe. Deze wijsheid is waarachtig. Let op. Wél is het mogelijk je eigen vijand te worden. Met name op momenten als je angst ervaart dingen verkeerd te doen, niet vrij durft te zijn je eigenheid te tonen. Juist dan worden onbewust grenzen verlegd en is er de dreiging het contact met jezelf te verliezen. Het virus van angst is besmettelijk en als je in deze greep terecht bent gekomen weet je op een gegeven moment niet meer wat je nu werkelijk zelf van binnen voelt. Met je denken kun je wat je voelt niet pakken. Gevangen in oorzaak en gevolg reacties…?

De kunst van het biografisch leren en werken is vooral goed je zintuigen leren gebruiken. Kijken met ogen en oren van je hart naar de eigen biografie. De kunst van het leven beschouwen. Veel dingen worden pas door de tijdsafstand begrijpelijk.

Met name als je kijkt door de bril van de 7-jaarsfasen ontdek je dat elke fase een eigen kleur heeft, eigen risico’s kent en vanzelf ook eigen belangen. Daartoe is het kijken vanaf een afstandje naar je eigen biografie de allereerste uitdaging. Het kijken vanaf een afstandje naar je eigen biografie geeft je het zicht op je uiterlijke biografie en als je durft ook op je innerlijke biografie. De kunst van deze levensbeschouwing is ernaar kijken als was ik een Ander, met een nieuwe blik.

De weg naar het goede leidt (meestal) door het midden tussen twee uitersten. Vele andere tradities noemen deze weg ‘de gulden middenweg’ –  In de kleurenleer van Goethe ontstaan kleuren in de wisselwerking tussen licht en duisternis. Het mooie van de kleurencirkel zoals Goethe die aanreikt is dat we zo kunnen inzien dat in de menselijke ziel geen absoluut licht of absolute duisternis voorhanden is. De kleurwereld is de brug tussen deze twee zo fundamenteel verschillende werelden. Onbewust of onwetendheid is als duisternis. Dat is niet zwart of wit. Duisternis is wat nog onzichtbaar is, de potentie die er leeft in je lichaam. De wereld van je gedachten kun je volgen, wat je voelt is wat dromeriger en wat in je darmen gaande is kun je eigenlijk alleen maar raden. Duisternis staat niet voor ‘slecht’. Duisternis is potentie, dat wat je aan mogelijkheden in je draagt. Duisternis is wat nog onzichtbaar is, de potentie die er leeft in je lichaam. Te vergelijken met het morgenrood van de nieuwe dageraad.

Licht is dat wat jou doet zien, inzien, begrijpen. Bewustzijn, dus.

Het leven overzien

In deze tijd incarneren betekent voor ieder ‘het leren gaan van de weg van de liefde’ – de Aarde is immers  de planeet waar je ‘leven in liefde’ kunt leren en de dualiteiten kunt overstijgen.

Probeer eens te oefenen in het afstand nemen van jezelf op dezelfde manier als je afstand van een ander neemt. Bezie je zelf als buitenstaander en probeer van daaruit toe te kijken naar de stappen die je in je leven gezet hebt. Waarschijnlijk valt je nu een ervaring of gebeurtenis te binnen. Er wordt aan je deur geklopt. Wat komt er in je op? Ga eens een stap verder en beschrijf wat er in je komt bovendrijven. Was het een nare ervaring, onbegrepen gebeurtenis of iets waar je blij van wordt?

Beschrijf wat aan je deur klopt op zeven verschillende manieren, steeds vanuit een andere hoek. Vanuit de onvoltooid verleden tijd: Wat zag je? Welke details heb je in je kunnen opnemen? Kijk nog eens en beschrijf het vanuit de derde persoon: b.v. je innerlijke moeder of vader. Doe het nóg eens, nu abstracter en zie jezelf als een meisje of jongetje wat een (nare) ervaring in de levensloop probeert een plek te geven. Laat het steeds even op je inwerken of neem er steeds een uurtje in de week voor. Op een volgend moment kun je het verhaal wat je nu van verschillende kanten hebt kunnen bekijken beschrijven alsof het nog gaat plaatsvinden in de toekomst. De keer erop kun je het opblazen en de humor van dit verhaal ontdekken. Niet omdat het zo leuk was of je in zelfspot gaat geraken. Humor heeft een nauwe relatie met het speelse, onbevangen kind. Die is altijd dichtbij en opent je creatieve aandacht. Nu ben je waarschijnlijk zover dat je er een kunstzinnige verwerking bij kunt gaan maken. Een verhaal, gedicht, sprookje, tekening of collage.

Neem er je tijd voor maar ga er niet in op. Belangrijk in deze oefening in het leren kijken naar onszelf alsof we naar een ander kijken. Merk op welke pareltjes je zo kunt opvangen en dit deel uit jouw levensgeschiedenis draaglijker heeft gemaakt. Vaak zijn het zinnen, universele, door de geest geïnspireerde uitspraken. Voel nu hoe het verhaal meer van je geworden is dan het al was.

Biografisch werken en leren heeft als intentie het ongrijpbare kompas te vinden waarin ons geweten en ons richtinggevoel begrepen zijn. Het afstand nemen (niet distantiëren hoor) biedt je overzicht, de moed om te kiezen en te besluiten hoe je verder wil.

Het geeft ruimte, zet je in de ruimte van een wijder tijdsverloop en maakt ontwikkeling mogelijk. Onze eigen ontwikkeling die doorstraalt naar onze kinderen en mogelijk in verbinding brengt met (een) voorouder die wellicht ook aan de deur stond.

De nieuwe blik ontstaat door ons vermogen tot afstand nemen waardoor het geschenk van wat je overkwam in je levensloop ontvangen kan worden. Het is nu een verhaal waarin onze gedeelde menselijkheid erkend wordt. Wij zijn het zelf die het verband leggen en de verknooptheid van de draden onderzoeken en volgen doorheen de tijd zover als je maar kijken kan. Vernieuwing is geen herstelwerk. We scheppen een nieuwe relatie.

Loslaten is weigeren een ervaring of een persoon nog langer ruimte te gunnen in je hoofd of in je hart. Het is niet alleen het loslaten van de relatie, maar ook het loslaten van je oude verhaal over de relatie.

Wens je veel plezier. Met vriendelijke groet, Joke

© Joke-fluisteralsjeblieft september 2021

5 gedachten over “In vogelvlucht

  1. Dag Veronica, de vogeltrek is weer begonnen. Na een zomer waarin al het groen uitbundig de velden kleurden en wat warmere dagen kan het zeker dat er opeens stukjes op hun plaats vallen. Mooi dat je dit opgevangen hebt. Voor de oefening in dit artikel zijn verse herinneringen niet zo geschikt. Beter beginnen met een (nare) gebeurtenis waar je al langer mee leeft.

   Is dit te heftig kun je ook een ontmoeting nemen met een oma of opa die je minder goed kent of een schoolervaring uit je kinderjaren. Het gaat om het doen en leren vanaf een afstandje naar je eigen leven te kijken.

   Dank voor het reageren en mocht je het leuk vinden om je verhaal te delen of de ervaring van deze oefening. Dan leer ik er ook iets van 😉

   Weet je welkom via de mail. Fijne avond! Joke

 1. Lieve Joke, wat een heel bijzonder stuk weer: dank je wel!!
  Over een kleine 2 weken ben ik jarig. Het is dus prachtig om met deze aanpak het afgelopen levensjaar te bezien… Heel dankbaar! Liefs, Gerrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s