Goede mensen en zij die inzicht zoeken in de eigen levensloop. In de tweede zevenjaarsfase gaan we taal krijgen voor onze ontplooiing. Over het algemeen kan het kind de klanken uit de eigen (geboorteland) taal nu allemaal uitspreken. Ook beginnen we in deze fase na te denken over taal.

De interactie tussen het kind en de ouders (en andere mensen) is een belangrijke factor voor de taalontwikkeling. In de eerste zevenjaarsfase gaan we meer en meer taal gebruiken. Kinderen beginnen bijvoorbeeld met het vertellen van verhaaltjes en gaat steeds meer vragen stellen: wie, wat waar en waarom (doe je dat…) In de tweede zevenjaarsfase wordt taal nu ook op andere manieren gebruikt dan alleen praten: op school wordt lezen en schrijven geleerd. We ontdekken nu dat bijna al het leren met taal gepaard gaat. Dit geeft kleur aan het autoriteitsprincipe en het luisteren naar de omgeving.

Het kind vereenzelvigt zich met sommige mensen om hem heen en vereert en bewondert hen als autoriteit. Daarom is een gevoelscontact met hen essentieel: zo leert het kind zich aan hen te ontwikkelen. Daarbij maakt het vanzelf uit of de autoriteit dominant is of juist niet en dit heeft weer gevolgen voor het omgaan met je grenzen.

Het vorige artikel maakte veel emoties los. Het voelende luisteren naar deze energie geef ik vorm in dit artikel, ook al vraag ik je daarbij twee keer om een link te openen en te lezen wat zich zo openbaart aan jou. Dat is een stap die je uitnodigt voorbij de vrijblijvendheid te gaan en je daadwerkelijk te verbinden met wat je gekozen hebt. Inmiddels heb ik de oorspronkelijke versie bewerkt en hopelijk sluit het nu beter bij je aan.

De reflectievragen die ik onderaan dit artikel aanreik is de opmaat voor het werken met maansknopen. Heb je interesse voor een artikel over de (werking) van de maansknopen, neem dan even contact met mij op via de mail.

Wie weleens gebruik maakt van de artikelen in de bovenbalk (pagina’s genoemd) heeft al gezien dat daar een nieuw onderdeel bij gekomen is. Voor wie het niet gezien heeft: hier de link * https://wp.me/P2XSLz-2vY

In het artikel van Phillip Moffitt: Healing Your Mother (or Father) Wound beschrijft hij de vier functies van een moeder. In de automatische vertaalfunctie is dit verworden tot de vier functies van het moederen. Dat is mooier, immers het vaderen of het vaderschap omvat dezelfde vier functies.

De vier functies die hij benoemt zijn: verzorger, beschermer, empoweraar en inwijder. Bij het lezen van dit artikel raad ik je aan voor ogen te houden dat het afwijzen van een patriarchale programmering niet gelijk is aan het je losmaken van je moeder/vader. Wat je wezenlijk aangaat is het heroveren van je levenskracht op de onpersoonlijke, beperkende patronen die het vrouwelijke al eeuwenlang heeft ingeperkt. Het is van groot belang om dit feit onder ogen te zien en erom te rouwen. Je verlangen is heilig en mag gerespecteerd worden.


Het proces om de moederwond te helen gaat om het vinden van je eigen inwijding in de kracht en de zin van je eigen leven.

Vandaar dat de rol van de moeder als inwijder de onbaatzuchtigste van alle aspecten is. Van deze rol zegt Moffitt: Deze inwijdende macht wordt geassocieerd met de sjamaan, de godin, de magiër en de medicijnvrouw. Hoe meer we deze vrouwelijke kracht in onszelf bekrachtigen kunnen, hoe beter we in staat zijn onze zonen en dochters in te wijden, maar ook onze cultuur in bredere zin, die een enorme transformatie aan het ondergaan is.

Hierbij een link naar het artikel van Phillip Moffitt – Je moeder (of vader) wond genezen https://dharmawisdom.org/healing-your-mother-or-father-wound/

Wanneer je besluit om de moederwond als je yoga te omarmen en er je leraar van te maken, gebeurt er een wonderbaarlijke en onverwachte gebeurtenis. Terwijl je je vrijheid vindt om niet door de wond te worden gevangen, geef je ook je moeder haar eigen leven terug. In plaats van simpelweg een label te zijn, een reeks verantwoordelijkheden die ‘moeder’ worden genoemd, mag ze een vrouw zijn, een mens met haar eigen verhaal, haar eigen winsten en verliezen, en een levenstraject dat losstaat van het jouwe. Het is niet dat ze ophoudt je moeder te zijn, maar dat ze alles wordt wat ze altijd was, behalve in de hoofden van haar kinderen. (slot citaat van dit artikel)

Zowel mannen als vrouwen hebben een moederwond. Op welke manier de wond (trauma = wond) tot uiting komt is persoonlijk, cultureel, spiritueel en planetair bepaald. De planetaire wond is groot. De schade die de aarde wordt toegebracht en het leven op onze planeet bedreigt (b.v. ontbossing, massa-uitsterving van dieren, klimaatrampen etc) begint allemaal op persoonlijk niveau. Het komt voort uit de persoonlijke dynamiek met onze moeder en dus met onze voormoeders. Ze beïnvloeden ons in hoe we naar onszelf kijken, naar elkaar en naar ons eigen potentieel.

De breuk duidt in feite op een evolutionaire impuls om ons los te maken van de patriarchale strengen van onze moederlijn, om de onbewuste verstrengelingen met onze moeder, die gecultiveerd door het patriarchaat, te doorbreken en in ons eigen leven te worden ingewijd. Kom los van de behoefte om koste wat het kost de vrede te bewaren. Kom ook los van de behoefte om sympathiek gevonden te worden, te worden begrepen en goedkeuring te krijgen. Wat bleef in jouw oorspronkelijke gezin onuitgesproken en wat werd ingezet om conflict te voorkomen?

Niet iedere vrouw is een moeder, maar alle vrouwen zijn dochters. Niet iedere man is een vader, maar alle mannen zijn zonen. Onbewust interneren wij allemaal als hun kinderen de moederwond.

Voor ieder mens is de allereerste hartenpijn rond de moeder, het vrouwelijke, ontstaan. Het helingsproces van die wond tilt onze harten vanuit een geschonken staat van zwijgen, verdedigen en/of angst naar een hoger niveau van liefde en kracht, dat ons met het goddelijk hart van het leven verbindt.

Het Aller Eerste Woord dat is gegraveerd in de harten van de gehele mensheid over de hele planeet: Ma, Mama, Mami, Madre, Mamo, Mommie, Makuahine, Maji, Majka, Moer, MánaAnya, Móthair, Maman, Máti, Mére, Mutter, Okaasan, Mor, Mari, Motina, Matka, Mother, Moeder *- Moeders staan in verhalen van vrijwel elke cultuur aan de wieg van de mensheid en al die ervaringen liggen opgeslagen in het Moeder archetype.

Reflectievragen:

De patriarchale miskenning van vrouwen brengt beschadigde relaties voort. Hoe ging je eigen moeder hiermee om? Hoe ging je eigen vader hiermee om? In welke mate had je het gevoel dat je je moeders pijn met je mee moest dragen of over moest nemen om een goede dochter of zoon te zijn?

Probeer eens terug te kijken en te voelen naar je negende levensjaar. Welke verandering voltrok zich?

Door op verhaal te komen, de kunst van biografisch leren en werken, ontdekken we dat in ons negende levensjaar ons eigen gevoelsleven ontwaakt. We hebben een tweede ik-beleving. Regelmatig blijkt dat dit op de voedingsbodem van kunst of religie terechtkomt. Anderen blijken een liefhebbende autoriteit te vinden in een leraar of een (groot)ouder.

Vrijwel altijd is dit basis waarop je je ontwikkeling gaat voortzetten en zo de basis van je psychische ontwikkeling en groei tot het 42e levensjaar. Wat heeft het jou gebracht, dat negende levensjaar in de tweede zevenjaarsfase van je leven?

En hoe kun je dit verbinden met wat in vorige artikelen bij je binnen kwam…..? Welke normen en waarden geef je door en hoe is het jou aangeleerd?

In elk mensenleven werken van ons zevende tot viertiende levensjaar mercuriale krachten. Mercuriale krachten hebben een gezond makende en harmoniserende functie die op ons inwerken. Hierbij kun je denken aan de ademhalingsorganen, het hart en de bloedomloop die in de tweede zevenjaarsfasen tot wasdom komen. Deze organen zijn verbonden met ons gevoelsleven, waardoor we de wereld als aangenaam of onaangenaam, goed of kwaad, mooi of lelijk….beleven. Het is deze fase dus die bepalend is voor onze verhouding tot de medemens en tot de wereld in het latere leven. Vanzelf is er meer te vertellen over deze fase waarin schoonheid in de mens wordt opgewekt. Dat kan in een persoonlijk mailgesprek zoals aangegeven in de pagina over het biografische gesprek.

Veel van je wijsheid komt voort uit het omgaan met de pijn en onzekerheid die je als kind ervoer. De negatieve ervaringen met het moederschap/vaderschap hielpen je prioriteiten te stellen, leerden je wat belangrijk was en gaven je de motivatie om zelf anders te zijn als ouder.

© Joke – fluisteralsjeblieft

“Dit is het vrouwelijke medicijnpad van Sophia – de frequentie die op aarde bestaat.
Maria Magdalena zegt: zoek niet naar mij in de door mensen gemaakte wereld, maar zoek naar mij in de aarde, in de planten, in de elementen, in de wateren, in de sterren, in de Heilige Geest en in je eigen ziel, je eigen lichaam, dat dezelfde prachtige gaven bevat.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s