Vaak wordt de roos geassocieerd met het woord ‘liefde’ Rode rozen zijn gewijd aan venus, de Grieken noemden haar Aphrodite en de Maya noemen haar Ixcumané. Ishtar als morgenster maar ook Astarte mag je verbinden met deze godin van liefde, schoonheid en harmonie. Zij symboliseren zowel eeuwige liefde als schoonheid.

Dat de roos een dergelijk mystieke betekenis kreeg, hangt ook samen met de bouw van haar bloem. De Vijfster: het Pentagram van Venus – De vijfster is de gulden snede, het principe van harmonie en schoonheid. Het geheim van Venus zit daar in verborgen. Als je er op let vindt je het overal. Ook in de natuur. Als je een appel niet op de gewone manier doorsnijdt – om partjes te maken – krijg je de Venusster te zien. De roos is een symbool van de liefde – wel eens naar een rozenbottel gekeken?

Bij Musica kunnen we de muziek van de wereld waarnemen in het beleven van toon en harmonie. Bij de vrije kunsten is jonkvrouw Musica gericht op harmonie, de kunst van samenklank. Haar deugd is sociale goedheid, charitas. We ontdekken met hulp van Venus hoe de eigen ziel in samenhang staat met de wereldziel waarbij de adem een centrale plaats inneemt. De ademstroom kent een ritme dat in samenhang is met de dierenriem.

Natuurlijk leren kijken naar je levensloop is voornamelijk werken met de fasen in je leven om er beter naar te kunnen kijken. De klassieke indeling is die in de zeven-jaarsperioden. De eerste drie fasen blijken daarbij een grote rol te spelen in het volwassen worden, een proces of ontwikkeling die je tegenwoordig wel doet afvragen wanneer wordt de mens volwassen? Is het niet juist in de leeftijdsfase van 14-21 jaar dat we het onze ouders en leraren wel moelijk maken en menen dat we onze eigen weg wel kunnen gaan? Kijk eens terug, hoe ging het in die fase met jou? Heb je de stap kunnen maken van het nabootsen (nog sterk tot in het negende jaar) naar autoriteit, toewijding, eerbied, respect voor de ander….

Bezien vanuit de zevenjaarsfasen overheersen de Venuskrachten in de fase die we ook de puberteitsfase mogen noemen. 14-21 jaar: de fase van de waarheid…van waarheidsvinding. Wat is er mooier dan dit in je eigen leven als energie toe te passen en ermee te (leren) werken?

In je eigen levensloop kun je de inwerking van Venus terugvinden in de 3e zevenjaarsperiode. Het is de tijd waarin we de liefde vieren, idealen opkomen en al dan niet omgezet wil worden in voortplantingskracht. In de derde zevenjaarsperiode bereiken de ledematen (beenderen, spieren en pezen) hun volle activiteit. Ook de voortplantingsorganen zijn dan tot volle wasdom gekomen, de ziel kan nu in zekere zin spelen op zijn lichamelijke instrument. Anders gezegd de menselijke ontwikkeling (in dit leven) is rijp om zich als denken, voelend en willend wezen wat vastere grond onder de voeten te bieden. De mens gaat in deze fase op zoek naar de eigen waarheid. In deze fase zijn veel tegenstrijdigheden tegelijk aanwezig. Het onderliggende doel is om zich (onbewust) de emotionele en mentale vermogens eigen te maken en uit te diepen.

In deze fase ontwaakt, zoals gezegd, de liefde op tweevoudige manier: allereerst lichamelijk als seksuele impuls, maar daarnaast als een diep verlangen naar inspirerende idealen. Vanuit een rechtvaardigheidsgevoel wordt hij rebels en opstandig: voor hem moet de wereld wáár zijn. Ouders en leraren moeten écht zijn, zichzelf. Ook moeten de ouders in deze fase zichzelf omvormen van autoriteit tot vriend. De zielenkrachten van voelen, denken en willen ontwaken, maar zonder een sterke verbinding met elkaar. De puber die vooral voelt, wordt groupie (fan), de denker wordt een kleine filosoof en de puber met een sterke wil wordt opstandig en soms agressief.

In de samenleving zien we nu een herijking van de dynamiek van de wil die van binnen naar buiten gericht is. Waar dit niet zo werkt krijgt het denken in tegenstellingen de overhand. De wil in het denken is dan voornamelijk controle gericht. Zeer veel mensen gaan dan ook in deze tijd door zware crises. We kunnen deze crises van het – ik vinden – noemen. Wie ben ik? Ben ik het product van mijn ouders wensen? Vragen die je wellicht ook al stelde voorafgaand aan je 21e levensjaar kunnen versterkt omhoog komen. Wie doorheen deze vragen nu een positief – ik vinden- kan gaan beleven (voelen dus) gaat merken dat er iets in je gewekt wordt aan licht in je binnenste. Licht in het donker vinden is de opmaat voor het geweten waardoor je de onderste afbeelding van Rafaël nl. de Sixtijnse Madonna die geldt als een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance gaan leren begrijpen. ‘Het Duitse woord voor bevruchting is ‘Empfängnis’: ontvangenis. Pas als je je openstelt, kun je echt ontvangen. Of en wat je krijgt, weet je niet, maar je staat op de drempel van nieuw leven.

De VenusRoos

Als we de reis van de planeet Venus door de dierenriem volgen kunnen we zien dat zij elke 9 1/2 maand een samenstand met de zon maakt. Zon, Venus en de Aarde bevinden zich dan op een lijn. Zij verbinden zich als het ware. Venus beweegt zich in een baan tussen de Aarde en de Zon. Je hoeft dit niet te snappen. Verwonder je over de grootse schoonheid en werk vooral aan jouw eigen verbinding met Vertrouwen. Met Venus dus!

De ene keer bevindt Venus zich voor ons aan de achterkant van de zon en daaropvolgende keer aan de voorzijde van de zon. Als we deze samenstanden, ook wel conjuncties genoemd, volgen zien we dat Venus het patroon van een vijfpuntige ster creëert.

Terwijl zij reist van sterpunt naar sterpunt wisselt zij van Ochtendster in het Oosten naar Avondster in het Westen. Venus kent ook schijngestalten, net als onze maan. Maar als Venus Vol is, bevindt zij zich vanuit aards perspectief aan de achterkant van de zon. Na 9 1/2 maand zal zij dan weer een superieure samenstand met de zon maken en in 8 jaar tijd maakt zij 5 keer een inferieure en 5 keer een superieure samenstand.

Als je deze inf. of sup. punten van samenstand met elkaar verbindt, zie je het pentagram, de vijf-puntige ster ontstaan. Daarover in het volgende artikel meer.

De cyclus die Venus elke 8 jaar doorloopt, valt te zien als een cyclus van de liefde, van relaties, van wijzen waarop we ons verbinden. Dit is de cyclus van Venus, dit is haar Dans.

En al dansend verbeeldt zij de Heilige Geometrie. De aarde is multidimensionaal, net als wij mensen dat zijn. De Heilige Geometrie is de onderliggende mozaïek van alle dimensies.

Vertrouwen is het thema waar je komende tijd mee aan de slag mag. Vertrouw je de aarde, je lichaam. Vertrouw je je eigen keuzes. Vertrouw je de mens die naast je staat en vooral wat is vertrouwen voor jou? Leer jezelf kennen, waar sprake was of is van de identiteitscrisis die zich toont in de Luciferische verleiding door drugs, ahrimanische verleiding door alcohol of het overmatig sporten wat verzuring of verharing beweeg brengt. Probeer dan zaken in beweging brengen door terug te kijken naar de de 3e zeven-jaars-periode. Wat valt je op?

De biografie is steeds weer nieuw, toen en nu, welk licht er ook op valt. Wens je veel plezier.

© Joke – www.fluisteralsjeblieft.nl

4 gedachten over “Geometrie en het plantenrijk

 1. De symboliek achter de prachtige vorm van de vijfpuntige ster interesseert mij al heel lang.
  Dat werd versterkt toen ik de overeenkomst met de baan van Venus leerde kennen.
  Al een tijd lang was de interesse wat weggezonken omdat ik me de laatste tijd vooral bezig houdt met de mogelijke geometrie van leycentra. De titel van dit blogbericht trok dan ook direct mijn interesse. De heilige geometrie van Venus en de Aarde.
  Wie weet is er een verband met Leylijnen in pentagram vorm?

  1. De Grieken noemden hun godin van de schoonheid Aphrodite en de Romeinen noemden haar Venus. Wanneer ze bij zonsondergang aan de hemel te zien was, werd ze vesper (Latijn ‘avond’) genoemd. Wanneer ze vóór de zon opkwam werd ze het schijn-licht genoemd, de morgenster of Lucifer (‘lichtbrenger’).

   Volgens mij is Venus in 2012 aan een nieuwe bloem begonnen en dus ergens in 2020 weer opnieuw. Weet niet zeker hoor. Belangrijk is het signaal wat ik wilde afgeven. Werk aan vertrouwen en onderzoek je afwijzingsgevoeligheid.

   Dank voor je vraag Marie-José. gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s