In de westerse maatschappij komen steeds meer kinderen de volwassenheid binnen met een groot besef van hun eigen genderidentiteit. Zij willen liefhebben wie ze ook maar liefhebben, zonder de last van eenzijdige genderrollen die hun ontmoeting met de schoonheid van de ander beperkt.

Als we dit bekijken vanuit de huidige tijd die in het teken staat van grote transformaties op aarde kunnen we ons realiseren dat hier op zielsnivo wel degelijk besef aanwezig is. Het werkelijke verhaal komt procesmatig aan de oppervlakte. Vaak als fragmenten. Niet ware verhalen zijn gemakkelijker toetsbaar. Er zijn dan geen emoties. Dát is een belangrijke ontdekking die je kunt laten inzien dat de schepping niet voltooid is. De onvoltooide schepping doet een beroep op je creativiteit en nodigt je uit je morele scheppende principes in relatie tot het milieu te gaan ontdekken.

Als het oude niet meer werkt staat het nieuwe te trappelen aan de deur. Het enige wat je hoeft te doen is dit niet in de weg staan. Symbolisch een stapje opzij zetten om de oplossing die eraan komt, de ruimte te geven. Dat vergt vertrouwen of zoals dat op zielsniveau wordt genoemd oervertrouwen. Dit kun je oefenend ervaren bij zonsopkomst én ook bij zonsondergang. Een basisvaardigheid die zich vanaf de puberteit begint te ontwikkelen. Vanaf de puberteit overheerst de werking van de venuskrachten. Idealen en voorstellingen. Zo krijg je gevoel voor jouw bestemming, je levensmotief. Je kijkt anders naar wat er op je afkomt. Kijkend naar de toekomst, welk verlangen leeft er dan in je?

Vaak wordt gezegd dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Inheemse volken, zo leerde ik, spreken over ‘Vader Zon’ en ‘Moeder Aarde’. Mannelijkheid wordt daarmee met de zon en vrouwelijkheid met de planeet Aarde geassocieerd. Zo bezien is een ziel (je eigen binnenwereld) voor haar incarnatie volledig overgeleverd aan het vrouwelijke. Volgens mij hebben inheemse volken de oorspronkelijke richtlijnen over hoe het leven hier op aarde bedoeld is, bewaard. Ze zijn leesbaar met het hart waar ook onze voorouders tot ons spreken in de hoop dat hun levenservaringen écht begrepen en belichaamd kunnen worden. Het opschonen van de lijnen biedt ons een koers die de mist doet optrekken, zelfs – of misschien wel juist – wanneer onze ogen het als donker ervaren. Misschien is dit wel dé manier waarop de vrouwelijke weg zich openen gaat. De weg van samenwerking, respect en liefde is essentieel bij het oplossen van mondiale problemen als klimaatverandering en politieke onrust.

Waar macht (mannelijk) en kracht (vrouwelijk) samenkomen, zal dat een weg uit de polarisatie openen.

Al vaker hebben we vastgesteld dat het evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke vreselijk uit balans is geraakt in de geschiedenis van de mens. Inheemse wijsheid, de moderne psychologie en de ervaringen die wij allemaal meemaken tonen aan dat ieder mens zowel vrouwelijke als mannelijke elementen in onze ziel hebben. Deze variëren, afhankelijk van de levensfase waarin we ons bevinden en onze reactie op veranderende omstandigheden. Het gaat dan niet om je eindeloos te laten informeren, te lezen en weer weg te zappen. Het is de vraag hoe je zo goed mogelijk aanwezig bent in de realiteit van de menselijke ervaring en dat als schoonheid kunt ontvangen….?

De kansen die we krijgen zijn talrijk, maar één ding is zeker: het gaat om de weg van het hart, de weg naar het eigen innerlijk en de oefening met je volle aandacht, met al je energie en met heel je hart te richten op het moment van nu en op alles wat nú je aandacht vraagt. Dat betekent dat we ons op eigen wijze mogen verbinden met wat ons aangereikt wordt uit de wereld om ons heen en de emoties niet met je eigen emoties beantwoorden.

Venus als planeet schenkt ons liefdeskracht, is verbonden met de vrijdag en met muziek. In de Venusliefde wordt de wereld-liefde tot ouderliefde en wekt muziek het beleven van harmonische samenhang.

Het patroon wat Venus maakt is als een vijfpuntige ster wat nauw verbonden is met het thema ‘vertrouwen’. In de 3e zevenjaarsfase komt vertrouwen dus binnensluipen als thema, ze ontwaakt als Venuskracht in ons en heeft potentie het vrouwelijke hartchakra in ons te kunnen openen. Het gaat er dus in deze tijd niet om dat je ‘het juiste doet’ maar dat je vanuit jezelf begrijpt wat het juiste is en daarvoor uit vrije wil kiest. Dat is een vermogen wat begint in je binnenwereld en verzorgt wordt door elke dag een tijdje in de natuur door te brengen of je te laten inspireren door architectuur. Wat voeding ontvangt is ons levenslichaam, het etherlichaam wat te vergelijken is met een architect. Een scheppende kunstenaar tussen ons kosmische vader/moederland en onze aardewoonplaats waar het denken-voelen-willen in de vorm gebracht wordt. De chakraleer kan je veel zelfinzicht bieden over de wereld én vanzelf ook levenswijsheid.

Hoe verzorg je in je eigen leefomgeving het etherische?

Ons liefdesvermogen leeft in ons etherische lichaam. Kijk even mee naar dit symbolische beeld wat ons het patroon biedt. Leonardo Da Vinci tekende de mens in het pentagram. Het hoofd boven in de vijfster, de beide armen in de punten rechts en links, de voeten in de sterpunten op de basis van de vijfhoek.

Door in de vijfhoeken die ontstaan opnieuw de hoekpunten te verbinden ontstaan weer nieuwe, kleinere sterren. Het is geschetst op basis van de verhoudingen zoals weergegeven in het werk ‘de architectura’ van de Romeinse schrijver Vitruvius. De Mens van Vitruvius biedt inzicht in de gulden snede verhouding; de vijf basisvaardigheden die elk mens mag ontwikkelen en keer op keer opnieuw mag bekrachtigen. Ook al heb je wellicht niet gewerkt aan het vertrouwen of inzicht gevonden in jouw derde zevenjaarsfasen over het vertrouwen. Misschien verloor je jezelf in details over de VenusRoos en heb je het erbij gelaten. Ook heb ik gezien dat er gezocht werd naar de archetypische Maria Magdalena, Sjechina of Sophia, de Heilige Wijsheid die de vrouwelijke eigenschappen van het goddelijke vertegenwoordigen. Onze taak is het haar te ontvangen en haar taak is het ons bewust te maken van wat de werkelijkheid is (liefde) en wat we zijn (liefde).

Het etherlichaam verzorgt vitaliteit, energie, ritme en tijd.

Graag nodig ik je uit om elke dag bij je ochtendritueel of eventueel je avondritueel even tijd te nemen om stil te staan en jezelf als vijfster te ervaren. Stel je voor en bekrachtig in je linkerbeen met je aandacht ‘standvastigheid’. Als je linkerbeen wat zwaarder wordt, verplaatst je je aandacht naar je rechterbeen. Daar woont Zekerheid. Wiebel als ook dat been wat zwaarder aanvoelt, wat heen en weer. Standvastigheid en Zekerheid vormen je basis. Ga dan met je aandacht naar je linkerarm. Daar woont Liefde. Vervolgens ga je met je aandacht naar je rechterarm. Daar woont Hoop. Heb je ook hier contact mee richt je al je aandacht op je hoofd. Daar woont Vertrouwen. Het doorstraalt je hele lichaam als woonplaats van je ziel. Je straalt het uit. Ster van Licht. Doe dit net zolang tot je er gevoel bij krijgt, het versterkende ervan ervaart en mee durft te gaan met het ritme van jouw leven.

Alles wat etherisch is, is ook ritmisch en cyclisch

Zicht op de zevenjaarsfasen biedt je de moed om het vertrouwen te versterken, terug te vinden en naar binnen te kijken. Hoe je denkt en wat je voelt, wie je bent en welke gevoelens er allemaal in je opkomen. Welke geef je aandacht, wat vertrouw je en misschien groeit zo ook het besef dat je aandacht eigenlijk vaker gericht is op de buitenwereld en minder op je binnenwereld. Emoties juichen, gevoelens fluisteren….luister maar.

Elke fase heeft (voor jou) een eigen ontwikkelingstaak en verloopt volgens een vast patroon waarbij zoals gezegd, verschillende fasen doorlopen worden. Door de ritmische herhaling van het leerproces wordt het levenslichaam de drager van nieuwe vermogens.

© Joke – www.fluisteralsjeblieft.nl

6 gedachten over “De venus cyclus

 1. Beste Joke,
  Dank je voor je brief.
  Vanavond ga ik het pentagram ritueel doen. Een mooi ritueel.
  Pentagram staat ook symbool voor de Nieuw Getransfigureerde ziel in de mens.
  Ik ben altijd erg blij met je brieven
  Hartegroet Anne

  1. Dag Anne, ben wel nieuwsgierig naar wat de Nieuw Getransfigureerde ziel in de mens is. Als jij het onder woorden kan brengen hoor ik dit graag van je.

   Je mag me hierover ook mailen. gr. Joke

 2. Ik ben blij met je 5 oefeningen. Ik ga ze uit proberen,maar zonder dat resoneert het ook al. Dank voor al je aanwijzingen. Het brengt me verder..

  1. Het is fijn als er niet gedissocieerd wordt en het nergens in je lichaam stagneert, Ineke. Geluid is klank, klank is trilling en trilling is resonantie wat het natuurlijk helend vermogen van de mens activeert. Geniet van het meditatief moment. Heb jij trouwens ook gewerkt met generatieoverdracht etc?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s