Vragen als ‘waar kom ik vandaan’ kun je inmiddels overal waarnemen. Dit zijn tekenen dat een nieuwe periode van ontwikkeling duidelijk begonnen is. Het zijn vragen die als het ware als vanzelf uit de diepte van onze binnenwereld omhoog komen en om aandacht vragen. Steeds keren ze terug, met name in de midlife crisis en nu ook meer bij jongeren.

In de wereldwijde community van biografie professionals worden methoden van biografische werk ontwikkeld tijdens internationale conferenties. Op veel plaatsen in de wereld worden die werkwijzen toegepast en verder ontwikkeld opdat het kan aansluiten bij de ziel van het volk.

Je wordt in een bepaald land/volk geboren, omdat je ziel op het moment van een nieuwe incarnatie zich het beste kan ontwikkelen in de aard van de bevolking en de uitstraling van het land (landschap).

De atmosfeer, het etherisch-astrale klimaat zien we terug in de cultuur, maar vooral in de taal. De ‘klankwetten’ van de met elkaar verwante talen gaan terug op een verwante brontaal. De Nederlandse taal behoort bij de zgn  Germaanse taalfamilie en vormt een tak in de geschiedenis van de zogenaamde Indo-Europese taalfamilie.

De Nederlandse volksziel heeft daarin ook een eigen opdracht. Iets van die opdracht draagt de grote schilder Rembrandt van Rijn aan ons over. Rembrandt is immers de Meester van Licht en Donker. In het artikel mediteren met Rembrandt wordt je meegenomen in de beeldtaal waarin het mannelijke en het vrouwelijke belicht wordt.

Rembrandts echtgenote Saskia als Flora, de lentegodin – De uitbundige haarkrans is versierd met diverse bloemen die in de Hortus botanicus bloeiden en nog altijd bloeien, zoals de tulp en de witte roos.

Het licht, de wijde blik over het water en de grote lijn begrijpen is typisch een kwaliteit van Nederland. Dat is zo anders dan wat de onthutsende verhalen, beelden en vooral ook de informatiekanalen ons voorschotelen. De essentie van die Russische volksziel is de gemeenschapszin  zoals die zich toont in bewustzijn van broederschap. Inzicht in de verschillende culturen die met elkaar een herordening zoeken helpt om op het spoor te komen van een denken dat tot conflicten heeft geleid. Tot oorlog. Gelijkheid en Vrijheid.

Daar waar meerdere culturen met elkaar een herordening zoeken is bewustwording over je eigen cultuur de eerste stap. Boeken lezen, programma’s kijken als ‘het verhaal van Nederland’ of ‘Verborgen Verleden’ bieden inzicht in verhalen en de zoektocht naar waar je vandaan komt. Een tip is dit artikel: https://cbg.nl/kennis/themas/immigratie/

Het is daarbij niet onbelangrijk om uit de oordelen te blijven en gaandeweg te leren je projecties terug te nemen. In het klein en steeds meer ook in het groot. Dat gaat langs de weg van vragen stellen, goed luisteren en vooral ook te controleren of datgene wat je gehoord hebt ook werkelijk is gezegd.

Wat is dan de kunst van het zwijgen?

Een oude wijze zei ooit eens het volgende: Je bent meester van de woorden die je niet gesproken hebt, maar slaaf van de woorden die je je laat ontvallen. Zo bezien is de kunst van het zwijgen een vorm van meesterschap. Je leren beheersen is een kunst die ieder mens zichzelf eigen mag maken, volgens mij is dit de weg naar samen. Leren luisteren naar jezelf en de anderen brengt je de ontdekking dat we in het diepst van ons wezen één zijn. De ware dialoog of in de echte communicatie schep je een band met elkaar. In communicatie zonder woorden kun je het meesterschap beoefenen over de woorden die je niet spreekt. Meesterschap hebben over de woorden die je niet spreekt, maar wél kent (!) leert ons zwijgend te voelen dat we verbonden zijn met elkaar.

In oude tradities heeft het zwijgen een spirituele functie; het confronteert je met je eigen gedachten.  Het is zo bezien een moedige daad onze eigen gedachten de ruimte te geven en zelfs met ze in gesprek te gaan. Ik ken geen mooiere manier om de terugkerende gedachten te herkennen en de onderlinge verbanden te erkennen in een aantal terugkerende onderwerpen.

Inmiddels kan ik terugkijken op een grote hoeveelheid artikelen die ik doorheen de tijd heb geschreven en soms ook gedeeld heb. Al schrijvende heb ik een diepere relatie met mijn eigen liefde kunnen zien ontstaan. Het opschrijven deed me opstijgen uit eigen gewoonten en denkpatronen waardoor ik verder kon leren kijken dan mijn eigen geschiedenis. Mijn familiegeschiedenis kwam meer in beeld, het verleden kreeg een nieuwe inslag. Wat ik ervan meekreeg is dat het kijken naar onze eenzijdigheden, naar datgene wat we nog niet kunnen de zelfontwikkeling een enorme boost kan geven datgene wat niet belicht werd (zie Rembrandt) beter te gaan bekijken.

Eén van de vragen die mij steeds heeft bezig gehouden is het grote zwijgen. Is zwijgen een niet in de verbinding durven of kunnen gaan staan? Verbinden is immers niet iets wat je doet, verbinden is de kracht waarop alles is gebouwd en daar hoort contact bij volgens mij.

In een wereld waar macht het hoogste woord heeft en veel conflict en oorlog veroorzaakt is het goed elkaar nog eens te herinneren aan de enige macht die je bezit. Die ligt besloten in de vraag:  ‘Hoe kijk je naar jezelf?’ Het is deze vraag die mij keer op keer terug bij het auteurschap van de biografische stroom brengt. Auteurschap draagt de kwaliteit van zelf-beleving. Een ontwikkelingsstroom die gebaat is bij Zelfregie en Zelfrespect. Hoofdenergie omvormen in hartenergie, waarbij je altijd voeding ontvangt uit de wereld om je heen. Inheemse culturen en traditionele sjamanen zeggen dat ieder mens een speciaal medicijn, talent of gave in de wereld brengt. Iedereen heeft de taak en het recht om die persoonlijke kwaliteit tot ontwikkeling te brengen en kan daarbij rekenen op steun van kracht uit andere realiteiten.

Het is daarbij de kunst om te leren gaan met het projectie mechanisme. Projectie hoeft niet altijd negatief te zijn, er bestaat ook zoiets als positieve projectie. De kwaliteiten en talenten die je in anderen bewondert, zitten vaak óók in jezelf.

De mooie kan van het projectie mechanisme toont zich in de ontmoeting. Vooral als je iemand ontmoet die een gevoel van vertrouwdheid wekt. Daar wordt je in dat moment als een zuchtje van de wind iets kostbaars aangereikt. Het voelt alsof in die ontmoeting, in dat gesprek iemand aanwezig is die de stukken bewaard heeft waar jij aldoor naar zocht. Sophia of Geest, wind of adem ontsteeg haar kruik. In de beeldspraak van de wind is bewustzijn als de wind. Zij waait, onthoudt ervaringen en regisseert ook de herkansingen. Immers onvoltooid verleden laat zich nooit verloren gaan en wappert zo nu en dan (vaak onverwachts) bij je langs. Die momenten vinden altijd plaats waar mensen elkaar ontmoeten.

Als deze tijd, doorheen elke vorm van crisis, je iets kan leren is dat je verbinding krijgt in een werkelijk gesprek waarbij je het denken inzet om het denken van een ander te begrijpen, je gevoel om je in te leven en met je wil tast je af wat de ander eigenlijk wil.

Een  goede luisteraar/ster doet eigenlijk niets anders dan uitspreken en aan ons teruggeven wat hij of zij ons eigenlijk heeft horen zeggen. Dat teruggeven wordt ‘spiegelen’ genoemd.

Spiegelen is dan ook niet hetzelfde als reflecteren of projecteren. Projectie is een afweer-mechanisme. Een reddingsvest dat ons  drijvend houdt, zodat we iets niet iets hoeven toe te geven. Door de focus naar buiten, naar de ander te richten hoef  je niet naar binnen te kijken. Het afweermechanisme projectie betekent dat je (onbewust) je eigen gevoelens op die van de ander plakt. Hoe de ander zich volgens jou voelt en gedragen mag.

Eenvoudiger gezegd, betekent het dat je onbewust je eigen gevoel in een ander plaatst, op de ander  ‘projecteert’ hoe die zich volgens jou voelt, wat die volgens jou vindt. Vervolgens zul je overeenkomstig  reageren. Die ander herkent dat meestal helemaal niet. Als er sprake is van irritatie, frustratie of ergernis is het de moeite waard te onderzoeken wat je aan het projecteren bent. Als er sprake is van verwarring, is het de moeite waard te onderzoeken wat er op jou geprojecteerd wordt.

De confrontatie met je projecties is allesbehalve aangenaam, maar het is de koninklijke weg om jezelf tot in het diepst te leren kennen. Het projectiemechanisme is levenslang een startpunt voor nader zelfonderzoek naar wat het betekent om ten volle mens te zijn….

De ego-identiteit houdt ons in afgescheidenheid en beperktheid

Wij stappen eruit en verbinden ons

Het Koninkrijk is in ons

Maar het vrouwelijke doet nog iets. Zij beweegt zich door ons heen om het in overeenstemming te brengen met het Grote Kosmische Plan. Sophia als Bewust Zijn in tijd en ruimte is universeel. Zij gaat ons allen aan. Zij verbindt ons allen. Haar naam in India luidt  Shakti, in China Tao, haar joodse naam luidt Chokma, de Griekse vertaling hiervan is  Sophia dat in het Nederlands Wijsheid geeft. Haar dochter is Maria Magdalena. Zij woont in de ziel en wekt deze op om zich naar het Licht of de Geest te keren en zich hier als in een heilig huwelijk, als een bruid met haar bruidegom, te verenigen. Zij spiegelen het veld van Bewustzijn waardoor het in manifestatie komt.

Hoe kan Sophia onze gids zijn? In de beeldtraditie van de levensboom zien we dat de wortels in moeder aarde zijn afgekapt; alle grensoverschrijdende gedragingen zijn hier een gevolg van. Ook kun je waarnemen dat het contact met de lichtwerelden die je via de kruin van de boom kunt bereiken vergeten is. De aarde én de mens zijn volledig uit balans geraakt en verduisterd. Sommigen  mensen zeggen dat wij ons in een eindtijd bevinden waar het kwaad zich nog zeer heftig zal roeren voordat we een nieuwe tijd van Geest en Bewustzijn in gaan.  Sophia heeft aangekondigd dat die tijd zal komen. Bij mijn weten is die tijd nu aangebroken……

© Joke – fluisteralsjeblieft

7 gedachten over “Je geboorteland in biografisch licht

 1. Dank je wel joke
  ik ga dit nog drie keer lezen en bestuderen. ik voel dat je een belangrijke (blije) boodschap geeft waardoor ik verder kan maar mijn hoofd begrijpt dat niet zo snel..
  lfs arie

  1. Hey Arie, fijn dat je aangevoeld hebt dat dit schrijven een positieve bijdrage wilde zijn en dit ook aan mij teruggeeft. Het is goed om onze gedachten uit te dagen en jezelf uit projecties te praten. lfs. Joke

  1. Al een lange tijd geleden heb ik de keus gemaakt, niets te doen met anonieme reacties.

   Je hebt dit schrijven ontvangen als een bezinnende tekst. Reflectie betekent: terugspiegeling, overdenking en bezinning.

   Het reflectieproces is niet hetzelfde als het projectie mechanisme. Er zijn prachtige boeken over geschreven. Misschien een aanrader om hier naar op zoek te gaan.

   met vriendelijke groet, Joke

 2. Joke , dit is weer zo waardevol. zeker om het de komende nog een te lezen. ik geniet van je positieve bijdrage
  elke keer weer.. Soms is het best lastig om ook het goede te blijven zien. Dank je.

 3. Lieve Joke,
  Ik lees altijd jouw teksten waar de wijsheid doorheen ademt.
  Deze tekst ga ik nog een paar keer lezen, je rekt ons zoveel aan, projectie en spiegels, leren zwijgen, ik onderzoek en ervaar dit ook steeds in mezelf.
  Ik wil je hierbij bedanken voor wat je deelt.
  Hartegroet,
  Anna Wakker🌹💚

 4. hoi Lieve Joke, wilde eerst deze mail wegklikken, mocht blijkbaar niet, je hebt me vaak iets te vertellen, Dankjewel.
  Mijn aarding verloopt vaak niet zoals het hoort, gevoel afgehakte voeten te hebben(vorig leven), mijn afvloeiing verloopt via mijn stuit. Voel blokkades in voeten, de energie die blijft hangen trek ik terug mijn lichaam in, zodat de voeten gedeblokkeerd worden en de energie gebruikt kan worden. Ik heb de putdeksel van Avalon, als hanger, de energie van Maria Magdalena om de achterkant hartverbinding volledig te openen(met olivijn). Het boek van Sophia is uit de bijbel verwijderd en geloof ik ook items van Maria Magdalena. Heel bijzonder, ik denk dat je mij hier handvaten hebt gegeven om verder te kunnen. Dank je wel hiervoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s