Net zoals in het biografiewerk spiegelingen van de zevenjaarsfasen belangrijk zijn voor wie wil terugkijken om vernieuwd vooruit te kunnen kijken, kun je ook spiegelingen vinden in cultuurperioden. Elke cultuurperiode duurt ongeveer 2160 jaar en staat sterk onder invloed van een dierenriemteken, dit geeft ons inzicht van de plaats van deze tijd in het grotere geheel.

Wat zijn spiegelingen? Onder spiegelingen word verstaan dat levensomstandigheden of situaties op latere leeftijd samen kunnen hangen met gebeurtenissen en onverwerkte ervaringen in de vroegere levensjaren. Dat wil nog niet zeggen dat daarmee de oorzaak van de latere levenssituatie verklaard wordt. Zoals we in ons eigen leven een ritme kennen van zeven jaar, bestaat dit ritme ook in de wereldgeschiedenis. Zeven belangrijke periodes die bekend zijn als tijdperken. Die allemaal hun weerslag bieden en te herkennen zijn in je eigen leven. Zo wonderlijk als je dit herkennen gaat.

Spiegelingen in de biografie richten zich op de drie zevenjaarsperiode in de tweede helft van je leven waardoor je een beeld krijgt met de eerste drie levensfasen. Deze kun je in de pagina’s vinden bovenaan dit artikel. In dit artikel biedt ik je de essentie aan van alles wat ik het afgelopen jaar met je gedeeld heb…..

In het hart leven oude tijden

Onze huidige cultuurperiode, de Germaans/Angelsaksische!! is verbonden met het dierenriemteken Vissen, dit tijdvak is een herhaling op hoger niveau dan de oud-egyptische samenleving en heeft zo in veel opzichten de basis gevormd voor de tijd waarin wij nu leven.

Onze omgang met dieren, het dierenleed maar ook onze kijk op de evolutie heeft hier alles mee te maken. Het dierlijke gedrag wat mensen soms vertonen is vaak beestachtig wreed, niet alleen naar dieren maar ook naar mensen waarin zij zich gespiegeld zien. Emoties kun je met je denken leren beheersen: in dit artikel kon je lezen wat ik hiermee bedoel: https://wp.me/p2XSLz-1qM

De overgang naar het vijfde en huidige tijdvak spiegelt het Egyptisch-Chaldeeuwse Tijdvak en dat is het Tijdvak van de Stier. Als je leest over deze tijd zal je vast en zeker veel symbolieken en beelden ontdekken die een relatie hebben met de stier, de koe en met de horens (toen nog symbool van helderziendheid).

Het getal vijf van het vijfde tijdperk komt tot leven rond de leeftijd van 35 jaar> Kijk eens terug wat in jouw leven rond die leeftijd speelde. Wat werd er uit je handen genomen, wat werd aan relaties verbroken of juist opgebouwd en welke levensstijl ontwikkelde je vanaf die tijd. Hoorde daar ook een andere baan bij?

leonardo da Vinci en de vijfster

Zoals gezegd is het derde tijdvak, het Egyptisch-Chaldeeuwse tijdvak- de Tijd van de Stier.

De oudste afbeelding die ik vond was van de godin Bat. De godin Bat (v. chr) werd vanwege haar koeienhoorns geassocieerd met het Ankhteken (symbool van levenskracht) en vanwege het omega haarkapsel geassocieerd met Hathor. Oorspronkelijk was dit een personificatie van de Melkweg (galactisch). Veel godinnen worden geassocieerd met de koe. De Moederkoe werd in de oudheid als het summum van moederliefde beschouwd.

Anders dan in het oude Egypte is inmiddels bekend dat het hart de hersenen meer aanstuurt dan andersom…………de mensheid in ontwikkeling krijgt leven na leven een nieuwe stap aangereikt. Voor onze tijd omvat dit het vinden van het hoger zelf, onze boeddhanatuur of welke namen jij er ook maar aan geeft. Het overstijgt het ego en dat brengt ons bij vrede. Het lijkt me een aannemelijke gedachte dat alles wat leeft in vrede wil leven. Toch worden we keer op keer erop gewezen dat onze manier om de vrede te bewaren doorheen de generaties niet erg effectief is gebleken.

Wie vanuit vogelperspectief naar de aarde zou kunnen kijken,  zou steeds weer twee kanten van een verhaal zien en twee partijen die allebei vinden dat zij gelijk hebben. De tijd dat het hart het hoofd aanstuurt en voeden wil nadert…. Het demonstreert wat wij zelf allemaal met onze gedachten kunnen doen…..

NB: In het boek ‘Inwijding’ beschrijft Elisabeth Haich de weg die ze in een vorige leven heeft afgelegd in de Egyptische wijsheid. Het is inmiddels een klassieker; zij beschrijft haar inwijding als priesteres en het gebruik en betekenis van de Ankh. Misschien een leestip voor komende zomer?

© Joke – www.fluisteralsjeblieft.nl
Natuurlijk leren van de ritmes en wetmatigheden in eigen levensloop

6 gedachten over “Spiegelingen

 1. Geweldig, Joke! Super bedankt. Er resoneert heel veel met mij;
  op mijn 35e jaar (in 2008), mijn dochter was toen zeven (!!!), heb ik ontslag moeten nemen vanwege mijn aandoening die zich uitte va. mijn 15e (2×7=???). Sinds 2011 is mijn bewustwording begonnen, nu 11 jaar geleden, en in beginjaren door nachtelijke visioenen wakker geworden met de naam ‘Ra’ en ‘Sirius’, toen nog nooit van had gehoord. In een meditatie kwam het Ankh-symbool naar voren, wat ik ook niet kende. Momenteel ben ik in Spanje, als tussenstap, maar later dit jaar ga ik de grote sprong naar Zimbabwe, Afrika maken, die al jaren roept! En who knows gaat Egypte ook nog bezocht worden…

  1. Dag Desirée, wat mooi dat je spontaan begreep wat zich rondom je 35e levensjaar afgerond werd om vervolgens je levensmissie te kunnen beginnen. Leuk dat dit bij jou vrijwel samenviel met het einde van een grote cyclus en de mensheid in een hele nieuwe energiestroom kwam te staan. Intensief…

   Wens je het goede op je weg naar
   naar Zimbabwe, Afrika (waar Egypte ook ligt). gr. Joke

 2. Hoi Joke,

  Opvallend wel, de 7 jarige levensfasen. Ik ben nu 35 en op een kruispunt. Ik wil niet meer doen wat ik al deed dus heb twee banen opgezegd en stap nu het onbekende in wat in eerste instantie een hoop onrust geeft omdat ik zo gewend was om steeds te dansen naar de pijpen van anderen. Ook een soort van burn-out gehad het jaar ervoor. Ben benieuwd welke keuzes ik ga maken. Het moet hoe dan ook meer vanuit mijn hart komen anders wil ik niet meer/kan ik niet meer. Dank voor het stuk.

  1. Hoi Rob, het zevenjaarsritme is al een heel oud en bekend ritme. Onze week is ook zeven dagen b.v. Op een artikel afgaan zou ik zelf nooit doen. Het gaat om bewustwording, wat is er geweest.

   Een burn-out is een motie van wantrouwen van je lichaam naar je ziel toe. Wat je dan verliest, is je interne vuur. Om het vertrouwen in je lichaam (en ziel) terug te vinden is het zinvol contact te krijgen met de vraag: Waar loop je warm voor?

   Een korte reactie vanuit mijn vakantieplek die je hopelijk wat moed toe blaast….gr. Joke

 3. Hoi Joke,

  Ik vond het vooral toevallig en zag herkenning in dat de cyclus van 7 blijkbaar cruciale momenten kennen waar ik toevallig in zit. Ik loop voor vele dingen warm en dat wisselt nogal af. Dat maakt het lastig een werkvorm te vinden die ik langer volhou. Ik probeer altijd mijn gevoel te volgen. In de maatschappij /werkgevers zoals toe nu toe heb mogen ervaren hebben geleid tot een burn-out. Nu is het tijd een nieuwe stroom ontdekken die bij me past. Fijne vakantie toegewenst!

  1. Als je de ruimte van je hart kunt binnengaan, kun je die ruimte verkennen toch?

   Het innerlijk licht (vuur) is daar te vinden, net zoals je dat lichtje in anderen kunt zien of mist….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s