Er zijn vier grote tijdperken van de mensheid – yuga’s genoemd – te weten Sat Yuga, Treta Yuga, Dvapara Yuga en Kali Yuga. Deze tijdperken worden achtereenvolgens wel het gouden, zilveren, koperen en ijzeren tijdperk genoemd; de vier kleuren in de religieuze beeldtraditie of seizoenen in sprookjes.

Elke tijdperk wordt geregeerd door een bepaalde Aartsengel. Wij leven nu in de tijd van Michaël. De grote aartsengel Michaël staat ons gedurende 350 jaar bij. Michael wordt gezien als brenger van de zonnekracht. Michael spoort ons aan om onze harten kracht te gebruiken en de draak (ego) in onszelf te leren herkennen. Op veel afbeeldingen kun je de draak ook vinden. De slang die in zijn eigen staart bijt symboliseert de cyclische aard van de natuur in de eeuwige herhaling. Ook eerder was er al een Michaël tijdperk. We kunnen leren door terug te kijken en beter vooruit te kijken. In mythologieën, legendes en sprookjes worden diepere wijsheden beeldend verwoord en voor de toekomst bewaard.

Liane Collot d‘Herbois – ‚Michael und der Drache‘

Onze tijd: een grote herfst

De herfst is een roerige, stormachtige tijd waarin oude vormen verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe. De herfst is een overgangstijd en Michaël wil ons helpen te komen tot de kern. Naar dat wat van wezenlijk belang is.

Het Michaelfeest is dus ook het feest van de moed. Het kan moed van je vragen om je grootste angsten voor het donker worden en eenzaamheid tegemoet te treden. Door te gaan schrijven op de momenten waarin je het gevoel hebt dat de draak (in je) aan het winnen is ga je balanceren en voorkom je het doorslaan in het beeld van de weegschaal.

Laat je pen je de weg wijzen en begin met ‘ik ben’. Omgordt de draak, jouw ego, met de liefde van je hart. En ontdek hoe een verlangen naar een werkelijk nieuw vertrouwen (zie vorig artikel) je al schrijvende brengt bij het vertrouwen op het Hoger Zelf.

Het volgende stukje komt uit een boek met als ondertitel:  De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen”  van Juul van der Stok.

Hoe spreek je je moed krachten nog aan en vooral ook de wil om het goede te doen?

De bladeren dwarrelen op de grond. Jaszakken vullen zich met de eerste herfstschatten als kastanjes, eikeltjes en beukennootjes. ’s Morgensvroeg is het langer donker en ligt er een glinsterend dauw op het gras. Het weer is onstuimig in deze periode, een voortdurende metamorfose van contrasterende wolkenvelden.

In de zomer piekt alles en lijkt de natuur verliefd. We genoten van de zon en waren vooral naar buiten gericht. Nu neemt de natuur ons mee op reis naar een ander ritme. De herfst nodigt ons uit weer meer binnen te leven, het rustiger aan te doen en onze innerlijke wereld te betreden. Dit naar binnen trekken kan soms, net als het weer, onstuimig of confronterend zijn. De natuur en het verhaal van Michaël kan ons dan inspireren. (nb In Sint Joris is Michaël op aarde vermenselijkt, Sint Joris representeert ons hoger bewustzijn, het Ik of Hoger Zelf én de geest of geestkracht., Joke)

De legende van Sint Joris & de draak

Sint Joris ging naar een heidens land, waar een draak een stad onveilig maakte. Met zijn vreselijk stinkende adem doodde hij iedereen. De koning liet het lot bepalen wie de draak als offer moest eten. Het lot viel ook op zijn eigen dochter. Toen zij geofferd werd kwam Sint-Joris aanrijden. Hij belooft haar te verdedigen. Na een dapper en hevig gevecht slingert hij zijn speer naar de draak. Deze stort neer op de aarde. De draak komt mee terug naar de stad en het volk reageert geschrokken: “We zijn verloren!” Joris wenkt ze om terug te komen en roept: “Overwin uw angst, ik ben gezonden om u van de draak te verlossen!”

Waar zie je de legende in terug?

Michaël en de draak zie je tegenwoordig terug in vele andere afbeeldingen, beelden en verhalen. Zo zijn sommige heiligdommen geïnspireerd door het Michaels-figuur. Mont Saint Michel in Normandië bijvoorbeeld en de duizenden Michaelkerken in Europa. In de Bijbel staat dat Michaël de draak overwint. De draak, Lucifer, werd uit de hemel geworpen en probeert sindsdien de mensenzielen te verduisteren en macht te krijgen. Hij zaait tweedracht, ruzie en oorlog. Maar gelukkig is Michaël, aanvoerder van de Engelen, er om ons mensen te helpen, te beschermen en evenwicht te brengen. Ook leert hij ons te leven vanuit ons hart.

Draken in jezelf verslaan

Michaël hoort zowel bij de nieuwe tijd, als bij het herfstseizoen. Met zijn lans of zwaard lost hij schaduwen en ongewenste  energieën met liefde op. Zelf kunnen we dit ook doen. Door te kiezen voor het goede en te genieten van deze tijd: rond de kachel het verhaal van Joris en de draak voorlezen aan de kinderen, herfstschatten een plek geven in de woonkamer, een brood bakken…

En, misschien wel de draken in onszelf en op onze weg in de ogen kijken. https://wp.me/P2XSLz-1Fs

Mooie herfst en fijn weekend!

© Joke biografisch advieswerk www.fluisteralsjeblieft.nl

Bron: Schipper mag ik overvaren? – De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen – Juul Van Der Stok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s