Verhalen die verteld worden, worden altijd net een beetje anders doorverteld. De tijd heeft vat op herinneringen. Onderzoek wijst uit dat het vooral vrouwen zijn die familiegeschiedenissen doorvertellen, terwijl mannen verhalen opschrijven. Met een pen. De vraag is over welke vrijheid hebben we het eigenlijk?

Er zijn weinig begrippen die wij mensen zo vaak gebruiken als het woord ‘vrijheid’.

Vrijheid en het streven naar vrijheid kunnen we als we wel om ons heen zijn blijven kijken dagelijks ervaren in de plotselinge impulsen of doordachte acties. Wat ligt er achter deze ontwikkeling en hoe kunnen we onszelf wapenen tegen het ingezogen worden in de wereld van de materie….?

In aeonenlange periodes (of tijdvakken) is sprake van ontwikkeling. Deze ontwikkeling kun je een beetje volgen in de schilderkunst. Tot aan de Middeleeuwen zien we veel hemelse en religieuze taferelen, daarna meer en meer landschappen en inmiddels zien we veel portretten van personen. Iemand als Rembrandt schilderde zijn zelfportretten om inzicht te vinden in de eigen emoties.

Waarom knippen vrouwen hun haar af voor Iran? Kenners zien dit als een teken van protest en een roep om vrijheid….. In veel niet-westerse culturen wordt je niet als enkeling gezien, maar als lid van een groep. Spanning ontstaat als er in de afzonderlijke mens aan de ene kant een drang naar vrijheid ontstaat en jezelf te worden en de druk van de groep, ouders of familie of het oude religieuze cq patriarchale leven waarmee je bent opgevoed.

Een ontwikkeling die je ook kunt waarnemen en vergelijken mag met het vrijkomen als jongvolwassene van ouders en het ouderlijk huis. De stap die zich zo voltrekken gaat is het ontwikkelen van het eigen ik-gevoel. Het op eigen benen leren staan en eigen beslissingen nemen is een stap op onze weg naar een vrij en zelfstandig mens die ieder mens op een eigen moment zetten mag. (lees je op klein scherm, onder de afbeelding kun je verder lezen)

Met dat punt begint een nieuwe fase in de menselijke ontwikkeling. Nu van binnenuit, vanuit het eigen ik en het eigen hart. Welke innerlijke ontwikkeling brengt je dan bij vrijheid?

Zelfonderzoek als het onderzoeken van de eigen binnenwereld gaat over emotioneel intelligentie en daar taal bij vinden die klopt met wat je voelt. De weg naar vrijheid begint zo bezien met het ontdekken van het verschil tussen emotie en gevoelens. Door emoties positief aan te gaan ontdekken we welke gevoelens er in onze binnenwereld leven. Emoties zijn dus veel meer dan alleen maar gevoelens. Emotionele intelligentie toont zich in je sociale vaardigheden, maar ook in het jezelf vrijmaken door heel bewust zélf te kiezen voor wat je wil denken, wil voelen en wil doen of laten. Dat is nogal wat. Vrijheid is je losmaken van de toenemende greep van negatieve krachten op mensen en je bevrijden uit het gevangen zitten in de leegte door inzicht te vinden in wat je denkt, voelt of wil.

Waar komen dan eigenlijk je gedachten vandaan? Heb je er weleens bij stil gestaan dat je ook een innerlijk gevoeligheid kunt ontwikkelen voor de herkomst van je gedachten?

Een innerlijke gevoeligheid ontwikkelen voor de herkomst van onze gedachten brengt boeiende ontwikkelingen met zich mee voor onze menswording. We kunnen namelijk aan waarheidsvinding doen, niet onbelangrijk in deze tijd waar informatie-oorlog deel van alle problemen is.  Het verbinden van denken en voelen tot het zogenoemde harte denken is zo bezien ook je leren openen voor de herkomst van gedachten die in ons worden neergelegd. Hier past ook de discussie over de transgenderwet. Volg je dit gesprek?

Zo zie je maar weer dat bewustzijnsontwikkeling alle aspecten van ons leven aanraakt.

Maar wat nu als het spreken niet (meer) zo gemakkelijk wil?

Meestal blijkt het keelchakra zich dan voor een tijdje wat meer ‘gesloten’ te houden en ruimte te bieden aan het innerlijke proces voor het in staat is vrij je kennis te delen.

Het keelchakra, heeft net als de andere chakra’s zowel een vrouwelijke als  een mannelijke zijde.  Is het keelchakra geopend en in balans, dan is het  vrouwelijke ontvankelijk, de innerlijk luisteraar.

Het naar buiten gerichte voortbrengen van datgene wat we innerlijk hebben waargenomen is een kwaliteit van de mannelijke kant. 

Anderen merken dat het spreken niet (meer) zo gemakkelijk wil als het ego overmand is geraakt door de eigen emoties. Emoties zijn als water en water mag begrensd worden.

In het leren van je eigen leven of biografisch onderzoek kun ontdekken dat ons lichaam al lang weet heeft van hoe water energieën kan opslaan.  Niet alleen Moeder Aarde, maar elk menselijk lichaam bestaat voor circa 70% uit water. In het embryonale stadium bestaan we zelfs voor 98% uit water. Water kan niet verdwijnen maar wél van vorm veranderen. Water kent vele vormen van dauwdruppels tot waterdamp, van regen, storm tot tranen die over de wangen biggelen van vreugde of van verdriet, van baarmoederwater tot het zout in de oceaan.

Water is de oerstof van het leven; de eerste schilders die een zelfportret wilde maken spiegelden zich in zwart water, later in zwart steen en pas zeer recent is er het kijken in de spiegel. We zien dus hun spiegelbeeld net als de ander ons spiegelt in dat wat wij zelf nog niet innerlijk kunnen vertolken.

Om elkaar te kunnen bereiken over water zijn bruggen een hulpmiddel. Als we het denken en het voelen willen laten samengaan in het harte-denken is het opsporen van herinneringssporen de brug voor het openen van het (hart) chakra.  Dragers van deze herinneringssporen zijn bij uitstek onze organen. Het hart, de longen, lever, nieren en de pancreas (alvleesklier). Ons geheugen leeft op de oppervlakte van onze organen, zij bewaren ieder op eigen terrein herinneringen die specifiek bij dat orgaan past en elk met een eigen emotie verbonden is.

Chakra’s zou je kunnen zien als trechters die psychische energie vertalen of transformeren naar een subtiele materiële vorm: het energieveld dat om en door ons lichaam heen loopt. Chakra’s vormen zo als het ware een soort brug tussen ons innerlijke gevoels- en gedachteleven en de uiterlijke wereld.

Meer over Hartekennis, Harte wijsheid (Sophia)  en het keelchakra https://wp.me/p2XSLz-1vc

Het her-balanceren van de vrouwelijke en de mannelijke energie helpt bij het vinden van evenwichtige verstilling, niet onbelangrijk bij het streven naar zelfinzicht.

© Joke – biografisch advieswerk www.fluisteralsjeblieft.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s