In alle oude culturen werd de droom opgevat als een boodschap van de goden. Wat wordt er bedoeld met loslaten. Loslaten van het oude.

Met het loslaten van het oude wordt bedoeld dat we het oude religieuze leven loslaten waarmee we zijn opgevoed. Dat houdt in dat het nieuwe wat komt zich toont in dromen die dezelfde taal spreekt als de symbooltaal van sprookjes en legenden.

Onze dromen gaan door op wat ons overdag bezighoudt. Ook onze dagdromen hebben dezelfde functie als nachtdromen. Als onze dromen voortkomen uit het onbewuste is het waarschijnlijk zo dat onze dromen voortborduren op waar wij overdag mee bezig zijn geweest. Zo bezien zijn dromen een middel tot bewustwording.

Dromen waarin allerlei mythologische beelden te vinden zijn worden vaak grote dromen genoemd. Het is dan alsof je even op bezoek bent in een andere wereld. De geestelijke wereld wordt dit wel genoemd.

Een voorbeeld van zo’n grote droom is die van de twintigjarige schilder Chagall:

Ik bevind mij in een grote kamer; in de hoek staat een eenpersoonsbed en ik lig erin. Het wordt donker. Plotseling komt er een opening in het plafond en een gevleugeld wezen daalt neer, met veel lawaai. Een geruis van slepende vleugels. Ik denk: een engel. Ik kan mijn ogen niet openen. Het wordt licht, te helder. Nadat hij alles doorzocht heeft, verheft hij zich weer en verlaat de kamer door de spleet in het plafond en neemt al het schitterende, hemelse met zich mee. Het wordt opnieuw donker en ik word wakker.

Deze droom heeft Marc Chagall lang bezig gehouden, in vrijwel al zijn schilderijen zien we zijn pogingen om engelen uit te beelden. Uit de schilderijen van Chagall komt een wereld vol wonderen tevoorschijn waarin Hemel en Aarde elkaar lijken te doordringen. Een wereld waarvan veel elementen ondersteboven geschilderd zijn of lijken te zweven op de muziek.

De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden en er iets mee te doen.

De droomwereld kan zich ook openen nadat je onderstaande links naar artikelen van afgelopen tijd hebt gelezen, die hopelijk aansluiten bij eerdere dromen.

Als advies voor het omgaan met dromen is het belangrijk te beseffen dat je je eigen droomdeskundige bent en daarbij mag luisteren naar je gevoel. Door je dromen te uiten kun je nieuwe inzichten ontvangen. Van belang is dat je bij het luisteren naar een droom uitspreekt b.v. Als het mijn droom was, zal ik er dit van denken… geef kritische geluiden geen ruimte.

Wil je ook contact met je engel? Bereid je dan allereerst voor om dromen te ontvangen. Laat alles van de dag los door achterstevoren je dag terug te lopen. Stel je voor dat je contact hebt met een engel en maak in eerbied contact. Stel de vraag die je zo graag aan engelen zou willen stellen en vraag of je in de droom een antwoord mag ontvangen.

© Joke https://wp.me/P2XSLz-1Fs

www.fluisteralsjeblieft.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s