Het veelgebruikte woord ‘loslaten’ is vanzelf bedoeld om de behoeften van het ego los te laten. Dat kan pas als je omarmd hebt wat het ego is en je openen gaat voor je innerlijke Stem. Die innerlijke stem is de stem van jouw hogere (ge)weten en soms ook beschermengel wordt genoemd. Het reageert vanuit een hogere wijsheid en klinkt wezenlijk anders dan de stem van de innerlijke criticus, de verinnerlijkte ouder.

Wat veel mensen ook meemaken op de weg vanuit een egoliefde naar waarachtige universele liefde is een verandering in de droomwereld. Als je je dromen weet dan merk je vaak, dat ook daarin bij het klimmen der jaren en bij het werken aan jezelf want daar hangt het mee samen, een soort ontwikkeling, een groei, plaats vindt.

Wat wordt er bedoeld met loslaten. Loslaten van het oude.

Met het loslaten van het oude wordt bedoeld dat we het oude religieuze leven loslaten waarmee we zijn opgevoed. De beelden en de gedachten die maar al te vaak gestold zijn waardoor je je niet openen kan voor nieuwe manieren van zijn. Nieuwe manieren van zijn krijgen een impuls in de sprookjestaal. Dat houdt in dat het nieuwe wat komt zich toont in dromen die dezelfde taal spreekt als de symbooltaal van sprookjes en legenden.

Onze dromen gaan door op wat ons overdag bezighoudt. Ook onze dagdromen hebben dezelfde functie als nachtdromen. Als onze dromen voortkomen uit het onbewuste is het waarschijnlijk zo dat onze dromen voortborduren op waar wij overdag mee bezig zijn geweest. Zo bezien zijn dromen een middel tot bewustwording.

Dromen waarin allerlei mythologische beelden te vinden zijn worden vaak grote dromen genoemd. Het is dan alsof je even op bezoek bent in een andere wereld. De geestelijke wereld wordt dit wel genoemd. In alle oude culturen werd de droom opgevat als een boodschap van de goden. In onze taal weten we dit nog.

Een voorbeeld van zo’n grote droom is die van de twintigjarige schilder Chagall:

Ik bevind mij in een grote kamer; in de hoek staat een eenpersoonsbed en ik lig erin. Het wordt donker. Plotseling komt er een opening in het plafond en een gevleugeld wezen daalt neer, met veel lawaai. Een geruis van slepende vleugels. Ik denk: een engel. Ik kan mijn ogen niet openen. Het wordt licht, te helder. Nadat hij alles doorzocht heeft, verheft hij zich weer en verlaat de kamer door de spleet in het plafond en neemt al het schitterende, hemelse met zich mee. Het wordt opnieuw donker en ik word wakker.

Deze droom heeft Marc Chagall lang bezig gehouden, in vrijwel al zijn schilderijen zien we zijn pogingen om engelen uit te beelden. Uit de schilderijen van Chagall komt een wereld vol wonderen tevoorschijn waarin Hemel en Aarde elkaar lijken te doordringen. Een wereld waarvan veel elementen ondersteboven geschilderd zijn of lijken te zweven op de muziek.

De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden en er iets mee te doen. Probeer eens te ontdekken hoe dromen je gidsen zijn voor iedere dag en je erop wijzen hoe het denken, voelen en willen er bij jou voorstaat?

Als advies voor het omgaan met dromen is het belangrijk te beseffen dat je je eigen droomdeskundige bent en daarbij mag luisteren naar je gevoel. Veel mensen raadplegen anderen voor een droomuitleg. Niet doen. Ook niet tijdens de 12 heilige nachten….. Je kunt wel proberen taal te geven aan je dromen, welke beelden (je bent ze allemaal zelf) kreeg je mee en heb je onthouden. Het verbindt ons met de innerlijke stem. Die innerlijke Stem staat direct in verbinding met het Oervertrouwen, een ziel-vertrouwen en is wezenlijk anders dan de stem van de innerlijke criticus, de verinnerlijkte ouder. Dat stemmetje praat (zacht) maar de hele dag door tegen ons en biedt antwoorden op onze deels onbewuste, dieperliggende vragen.

Durf het aan de behoeften van het ego los te laten, je controle-
er is geen goed of fout, oordeel niet en laat je kritiek gaan.
Je mag los laten wat niet meer bij je past en wat jou niet meer dient.


Let ondertussen ook op welke deuren er weer opengaan….

Door je dromen te uiten kun je nieuwe inzichten ontvangen. Van belang is dat je bij het luisteren naar een droom als je die uitspreekt deze gedachte naar je toehaalt b.v. Als het mijn droom was, zal ik er dit van denken… geef kritische geluiden geen ruimte. Ons lichtlichaam moet immers draad voor draad opnieuw geweven worden.

Wil je ook contact met je engel? Bereid je dan allereerst voor om dromen te ontvangen. Laat alles van de dag los door achterstevoren je dag terug te lopen, de terugblik op je dag brengt je in contact met je vragen. De kunst van het vragen stellen is van onschatbare waarde als je ook let op waar de antwoorden gegeven worden. Stel je voor dat je contact hebt met een engel en maak in eerbied contact. Stel de vraag die je zo graag aan engelen zou willen stellen en vraag of je in de droom een antwoord mag ontvangen.

© Joke www.fluisteralsjeblieft.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s