Met de dag van de Mantelzorg begint de tijd van mantelfeesten. Zij markeren de boog van 80 dagen waarin het Kerstfeest het middelpunt vormt. Lichtjesfeesten of oogstfeesten zijn het ook. Waar het vooral over gaat is over geschenken. De tijd van geschenken; de boog van Sint Maarten naar Maria Lichtmis zijn immers manteldagen.

De 80 manteldagen worden gedragen door mantelheiligen. We zien witte paarden en rode mantels, ook in de natuur vindt je rode bloemen, besjes, appeltjes en lampionnetjes. In de boog van 80 dagen waarin het Kerstfeest het middelpunt vormt staat de Dag van de Mantelzorgers op 10 november aan het begin. Mooi hé…..

Na de dag van de Mantelzorgers op 10 november vieren we het lichtjesfeest van St. Maarten op 11 november. Vanaf 11-11 is het ca 80 dagen tot aan Maria Lichtmis op 2 februari (2-2), waarbij het Kerstfeest het hoogtepunt vormt. Het kerstfeest ligt geborgen in de adventstijd en het drie Koningenfeest. De nachten tussen eerste kerstdag en Driekoningen worden de 12 heilige nachten genoemd, de tijd tussen de jaren, de ongeboren tijd is altijd een tijd waarin het dromen centraal staat. De zaadjes van onze dromen ontvangen is als oogsten, als licht in onze duisternis

In het boek van Olav Åsteson, een Oudnoors Droomlied vertelt het verhaal van een reis langs de twaalf planeten als inwijding tijdens de periode van de Heilige nachten. In dromen wordt de sluier weggenomen. In dromen ontvangen wij inzicht op het geheim van ons leven……

Het idee dat we meer liefde ervaren door meer liefde te geven is niets nieuws. Onze ethermantel wordt veerkrachtiger door de geschenken van liefde. De mantelheiligen leven deze geheimen ons voor. De geheimen van helende liefde. Helende liefde is schenkende liefde. Hartverwarmend als je je afstemt op aan wie je schenkt…

Realiseer je hoe fijn jij het vindt als een ander iets van jou helemaal aanneemt

Zou geven ook ontvangen met zich meedragen. Volgens mij wel. Hoe leuk is het om wat je schenken wil voor te bereiden. Een maaltijd, een letterlijk kadootje of een goed gesprek. Misschien zijn liefde geven en ontvangen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een energiekringloop die in werking gaat als je leert geven zonder verwachtingen en oogst wat je ontvangen mag.

Vaak wordt gesteld dat je een lichtje voor een ander mens kunt zijn. Het is natuurlijk niet zo dat jij de lichtjesbrenger bent. Je kunt iemand blij maken en zich gezien voelt. Wat ervan ontvangen wordt is niet aan jou. In het doorvoelen wat jij zelf daarin ontvangen mag wordt je steeds gevoeliger voor het feit dat er achter de zichtbare werkelijkheid een andere werkelijkheid verborgen ligt. Weet je hoe je dat doet? Door je emoties niet te verdringen. Voel. Voel. Voel. Laat het er zijn.

Hoe meer je kunt kijken zonder je te laten meeslepen hoe meer je als vanzelf terechtkomt op die plek van innerlijke vrede. Je thuisplek. Dat is een dagelijkse oefening en voor iedereen haalbaar. Ons gevoelsleven ontwaakt meestal rond het 9e levensjaar. Mijmer eens over dat 9e levensjaar van jou  in het licht van geven en ontvangen. Waar was jouw energie?

Ons ik heeft een lange voorgeschiedenis

De tijd van geschenken met het kerstfeest als hoogtepunt gaat niet over de terugkeer van het licht of het lengen van de dagen. Het gaat over het licht dat de duisternis doordringt en licht brengt waar het donker is. Dit is een mysterieuze reis. Een gebeuren dat in de mysterietraditie ‘het schouwen van de Zon te middernacht’ genoemd wordt. Daarmee sloot men aan bij dat wat in de voorchristelijke mysteriën werd beleefd: het eeuwige licht van de goddelijke geest dat de duisternis doordringt en nieuw leven schenkt.

Het Kerstfeest is dus in wezen het feest, waarop wij de (weder)geboorte van het licht vieren – en is daarmee het feest waarop wij gedenken dat de Zonnegeest ons niet in de steek laat, maar zich tot ons wendt om ons met Zijn liefde en geestkracht te dragen en te inspireren. Nu begrijpen we ook, waarom het Kerstfeest midden in de winter gevierd wordt, in de tijd van de zonnewende.

In de tijd van 11-11 tot 2-2 klinkt bij uitstek de oproep de herinnering van je bestemming opnieuw te wekken. Zaadjes die beginnen te ontkiemen als je dieper contact maakt dan je tot nu toe gewend bent. Doorvoel wat je leest, hoort en ziet. Doorvoel je dromen. Doorvoel je geschenken of wat je ontvangen mag. Doorvoel het en lees het nog eens en nog eens….en ontvang wat je ontvangen mag.

Ontvangen is het vermogen alles te ontvangen wat er is. In de golfslag van je gevoelens overeind blijven en die momenten pakken waarop de gevoelens zich melden ondersteunt je bij het oefenen meer in het nu te leven. De communicatie met de wereld, het ademen tussen binnen en buiten wordt hierdoor versterkt.

Het voorgaande laat zien dat ook in die oude tijden het besef bestond dat er naast de fysieke zon een geestelijke zon bestaat die net als de fysieke zon vanuit het donker, de duisternis, geboren wordt. Dat was de Zonnelogos, het goddelijke Licht der Wereld, het eeuwige licht van de goddelijke geest dat de duisternis doordringt en nieuw leven schenkt.

Zo leven in onze tijd waarheden en inzichten voort die al in de voorchristelijke mysteriën bestonden. Tot op de dag van vandaag beïnvloeden zij ons leven, onze vieringen en ons Kerstfeest.

Het is van het grootste belang de dialoog weer op gang te brengen. Liefde is warmte die ontstaat door uitwisseling, door oogcontact en het in dialoog gaan. Liefde brengt licht in de materie als je het aandurft te doorvoelen wat je ontvangen mag. Alleen liefde vermeerdert zich voor wie het geschenk van liefde kan aanvaarden. Zo steekt liefde je vuurtje aan die verwarmt en zich vermeerderen kan door het licht van onze bewustwording. Doorvoel het…

De individualiteit is van geestelijke oorsprong en dringt vanaf de geboorte steeds dieper in het lichaam  door. We kunnen dan ook van drie kleinere ik-geboorten spreken. Het ontwaken van het ik-bewustzijn in de eerste zevenjaarsfasen gaat gepaard met het leren nee-zeggen én hulp vragen. In de tweede zevenjaarsfasen worden we vaak wat dromeriger of agressiever afhankelijk van je ervaring met autoriteiten  en in het midden van de derde zevenjaarsfasen wordt de bewustzijnsziel  geboren….  

Van harte hoop ik dat het dromen en het onbevangen doorvoelen van wat je ervaart komende weken door jou ontvangen mag worden. Over dromen kun je dit artikel nog eens teruglezen: https://wp.me/p2XSLz-15T Lees ook dit artikel vaker terug, zeker als je leest op klein beeldscherm. Je ontvangt dan zoveel meer…

Je eigen droomtaal leer je begrijpen door aan symboolonderzoek te doen. Zo ontwikkel je de taal van het beeld en wordt alle kunst Levenskunst.

© Joke www.fluisteralsjeblieft.nl

.

3 gedachten over “De kunst is om alles te ontvangen wat er is….

 1. Vanochtend opende ik je mailtje en las jouw artikel. Het voelde als een cadeau! ♥️ Het bracht mijn warrig brein en hart tot rust en ik liet mij mij raken door de woorden die ik las. Dit was precies wat ik nu nodig heb. Een prachtige synchronisatie van het afgestemd zijn.
  Ik ga dit artikel zeker nog een aantal keren lezen de komende tijd. Als een soort mantra. Dat is wat ik nu nodig heb.
  Dank voor je mooie, zuivere zinnen. 🙏

 2. Beste Joke,

  Wederom dank je wel voor dit wonderschone artikel wat als muziek in mijn oren klinkt.

  Warmhartige herfstgroet, Merel

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s