Je blauwdruk. In de tijd voor ik geboren werd op aarde zag ik schouwend in de toekomst die lange rij van voorouders uit wie ik geboren zou worden. De wegwijzers voor mijn nieuwe reis ontving ik langs de rij van kleurrijke planeten. Zo vormde vanaf het allereerste begin de kiem van mijn nieuwe lichaam zich volgens de blauwdruk die ik gemaakt had, samen met mijn beschermengel. In diezelfde tijd werd mijn bewustzijn vager en droomachtiger, als van een baby.

Een laag van mist hangt over het land. Herfstmist hangt zwaar boven de grotendeels kale takken van de bomen. De geheimen van de aarde en haar geschiedenis zijn buitengewoon en nooit vanzelfsprekend. Zo vlak voor de laatste volle maan van dit jaar en de daarna volgende zonnewende met daarna de heilige nachten begon ik als vanzelf te schrijven. Over natuurwezens. Aangezien de natuurwezens elk verbonden zijn met één van de vier elementen, worden ze ook wel de elementenwezens genoemd.

Natuurwezens zijn in de kunst nooit uit de aandacht verdwenen. In de dagelijkse werkelijkheid leven veel mensen in een lineair tijdsbeeld. Het leven van natuurwezens is meer cyclisch van aard. Het integreren van de ratio, ons verstand, ons gevoel én onze intuïtie heeft zo bezien alles te maken met je persoonlijke ontwikkeling. Wij mensen, ieder voor zich én gezamenlijk, zijn daarin de alles bepalende factor!

Toen mijn fysieke lichaam eindelijk geboren werd, moest ik al mijn geestkracht aanwenden om thuis te raken op aarde. Zo begon de leerschool van dit leven. Zo werd ik mens, een mens die moest leren om liefde te worden, alleen maar liefde.

De mist hangt over het land

Elke volle maan is een goed moment om naar binnen te keren en de energie van de maan te gebruiken voor innerlijke transformatie. De maanritme werkt in het bijzonder in de eerste zeven jaar. Maan brengt krachten uit het verleden in het huidige leven binnen. Rudolf Steiner gaat hierin een stap verder, hij ziet de maan als het vervoersmiddels tussen het recente vorige leven en het nieuwe leven.

Innerlijk worden we in de moederschoot gevormd uit én door de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Bij het stervensproces verlaten zij ons één voor één om ons langzaam maar zeker te kunnen onthechten van de aarde.

Ons fysieke lichaam vormt als het ware een afdruk van zijn vierledig wezen. Dat betekent dat in het fysieke lichaam van de mens het werktuig van het IK te vinden is. Het fysieke lichaam is erfelijk. Ons lichaam draagt kenmerken van de familie waarin je geboren bent. De bloedbanden.

In de wereld van de natuurwezens is alles met alles verbonden.  Wat zijn natuurwezens of elementenwezens? Natuurwezens zijn energieën, ofwel natuurenergieën. Natuurwezens leven in de etherische en astrale wereld. Ze zijn dan ook vooral gevoel of emotie. Ze worden wel ‘de bouwvakkers van ons fysieke lichaam’ genoemd. Inmiddels zijn jullie wel vertrouwd geraakt met de zevenjaarsfasen en weet je dat de eerste fase van ons leven wordt bepaald door de lichamelijke ontwikkeling en groei van de organen. De ondersteunende kracht hierbij is de maan.

Niet alleen het menselijke leven wordt bij uitstek sterk door de maan beïnvloed ook het Plantenrijk heeft een nauwe relatie met de maan. Door het plantenrijk stromen universele energieën, die verbonden zijn met het engelenrijk. Anders gezegd. In het plantenrijk op aarde heeft de energie van het engelenrijk een materiële vorm gekregen.

De innerlijke samenhang van de herinnering leeft voort in ons gevoelsleven. Tijdens volle maan kun je in contact komen met daden uit je verleden nodig voor het vormen van je geweten. Gewetensvragen steunen ons bij het de dingen wat lichter opnemen, vooral tijdens de nachten waarin we veel dromen. Dromen en mist hebben misschien wel dezelfde boodschap?

Wie last heeft van heimwee kan zich thuis leren voelen op aarde en het hart weer openen voor het leven hier op aarde door contact maken met de engelvibratie in de natuur.  Misschien voel je de aanwezigheid van natuurwezens; zij vragen ons met hen samen te werken. De natuurwezens zijn onmisbaar voor de natuur: zonder het werk van de natuurwezens zouden er geen planten kunnen ontstaan. Ook wordt de vorm van de planten bepaald door de natuurwezens die daarbij van etherische krachten gebruik maken. Bijen zouden de bloemkelk met honing niet kunnen vinden, als ze bij hun zoektocht naar honing niet werden geleid door de sylfen. Imkers vertellen dat in de kerstnacht mensen mediteren, zingen of met elkaar samen kerstfeest vieren. Ook in de bijenkorf is het feest en kun je de bijen horen zingen voor de bijenkoningin. Mooi hé?

Met name daar, waar dier en plant elkaar raken, werken bepaalde natuurwezens, en wel de sylfen: denk aan de honingbij bij de kelk van de bloem. Waar mens en dier in liefde samenkomen, werken andere natuurwezens, denk aan de herders en hun schapen.

De flinterdunne sluier tussen verleden en heden maakt ons wakker voor het dromerige voelen.

Vanouds is de Kersttijd een ‘uitgespaarde’ tijd in het jaarverloop. Na de vier weken van advent volgt, van 24 december t/m 6 januari, de 12 dagen en 13 nachten die heilig genoemd worden. Heilig staat voor apart, onderscheiden. Het zijn andere dagen dan gewone dagen. Het is de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar met het oog op de toekomst. Een terugblik is niet mogelijk zonder herinnering, herinneringen die doorvoelt willen worden en mogelijk tot een ander wilsbesluit kunnen leiden. In de schatkamer van herinneringen wonen ook de meeste veranderingen. Ze vragen om bijstelling, feiten en verhalen, dat kun je elk moment aangaan. Bij uitstek is de tijd na de zonnewende de tijd waarin de sluier tussen hemel en aarde het meest dun is en dus zeer geschikt om vragen te stellen…..

In hun boek ‘Wat de natuurwezens ons te zeggen hebben’ schrijven de auteurs Wolfgang Weirauch en Verena von Holstein dat de eerste heilige nacht in het teken staat van de mineralenwereld, de tweede nacht van de plantenwereld, de derde nacht van de dierenwereld, de vierde nacht van de mensenwereld, de vijfde tot en met de dertiende nacht van de negen engelenhiërarchieën.

In de opbouw naar dit artikel begrijp je nu de opbouw naar Advent, waar ik over schreef. We gaan in herhaling, maar nu langs de weg van onze dromen. Van mineralen, naar plant, naar dier, naar mens en vervolgens het engelenrijk in een tijd waarin we bij uitstek terugblikken en vooruitblikken. Hopelijk heb je steun aan het biografische traject wat je hebt afgelegd, zo niet blijf dan lezen op deze website en eigen je toe wat jouw leven je tot nu toe gebracht heeft.

De op de eerste vier heilige nachten volgende nachten worden in verbinding gebracht met de negen engelhiërarchieën. In dit artikel kun je daar meer over lezen in relatie tot mens en aarde: https://wp.me/p2XSLz-1A0 http://www.fluisteralsjeblieft.nl

Twaalf heilige nachten telt de periode tussen 25 december en 6 januari. Afhankelijk van hoe je telt kun je ook spreken over dertien heilige nachten. Dat hangt namelijk af van de vraag of je de heilige nacht van 24 december op 25 december ook meetelt. Doe je dat, dan kom je op dertien nachten, maar begin je pas op 25 december te tellen, dan kom je op twaalf nachten. Op het driekoningenfeest, wat in de Oosters-orthodoxe Kerk bekender is dan hier in het Westen wordt op 6 januari nog altijd het feest van de Doop van Jezus gevierd – en wel onder de naam Epifanie.

Bij de kiemkracht die tijdens deze periode vertederend ontkiemen wil is Moeder Aarde onze grote leidster en genezeres. In haar voetsporen, die al eeuwenoud zijn, kunnen wij de helende taak naar de onzichtbare wezens op ons nemen. Door te lezen over natuurwezens, in de natuur voelend aanwezig te zijn, wordt de sluier van de uiterlijke natuur een stukje opgetild. Er achter wordt een wereld zichtbaar van levende wezens, met bewustzijn. Misschien mag jij ook de ontdekking opdoen dat die wereld iets van óns verwacht.

Op klein scherm mis me wellicht dat de tekst verder gaat onder de afbeelding over dromen, Avalokitesvara en betekenis van de zonnewenden.

Let daarom in deze nachten goed op je dromen, let op de bewegingen van je hart, let op de intuïties die haast onmerkbaar voorbijkomen. Het zijn intuïties die je niet opmerkt als je er niet op let: ze komen zo verstild naar boven in onze ziel, en even snel en verstild vervagen ze ook weer. Maar als je af en toe iets van die intuïties pakken kunt, zal je daarin ook impulsen kunnen herkennen van wat in het nieuwe jaar op je afkomt en als (geestelijke) opdracht voor je klaarligt.

Avalokitesvara

Als afsluiting deel ik graag met jou dit gedicht wat ik ooit ergens gelezen heb in een artikel van Matthijs Schouten, de titel is Avalokitesvara. Een verwijzing naar Moeder Aarde en haar godinnen van compassie. (denk aan moeder Maria, de boeddhistische Tara en Kwan Yin of Guan Yin. In het Oosten is Kwan Yin van grote betekenis. Ze wordt gewaardeerd en aanbeden in China en Japan en is vergelijkbaar met de rol die Moeder Maria in het Westen heeft)

Jouw tranen van mededogen houden het web van leven bijeen: ontelbare wezens, uit dezelfde aarde geboren, dezelfde lucht in- en uitademend, dezelfde cirkel rondreizend van plezier en pijn.

Zo lang er ruimte is, zo lang er tijd is, zal jouw tedere aanraking zich vermenigvuldigen in hen die de helpende hand reiken; zullen jouw opmerkzame ogen worden weerspiegeld in iedere zorgzame blik, en zal jou onbegrensde hard kloppen in de zacht gefluisterde wens:

Sabba-satta bhavantu sukhitatta…..moge alle wezens gelukkig zijn!

De nieuwe rondgang van de zon begint al met de winterzonnewende. Van harte wens ik je een goede voorbereiding voor de winter-zonnewende toe en inspirerende dromen voor 2023.

Voor een biografisch advies, vraag of gesprek (zie het adres bij de pagina’s bovenaan het blad waarin je nu leest, ben ik van 9 december 2022 tot 9 januari 2023 niet bereikbaar

© Joke www.fluisteralsjeblieft.nl

Biografisch werken is een methodiek  waarbij je je eigen levensverhaal op een  creatieve manier weergeeft. Thema’s, samenhangen en zingeving ontdek. In compassie.

Tenslotte een leestip: Het boek ‘openbaar geheim’ van Willem Beekman

3 gedachten over “betoverende verstilling

    1. Mooi gezegd!???

      Outlook voor Android downloadenhttps://aka.ms/ghei36 ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s