De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar, januari 2023. We sluiten iets af en daaruit komt voort welke opmaat er verschijnt als opmaat voor de verdere inwijdingsstappen. Wie regelmatig terugkijkt in het verleden, snapt het heden net iets beter. Wie mee stroomt in het ritme van de natuur ontvangt als vanzelf inzicht in het slaap-waakpatroon. Steeds gaat het erom wisseling in de beweging te brengen, het maakt de/je wereld ook veelkleuriger.

Hoe word je eigenlijk een mens met een hart? Heb je je weleens afgevraagd waarom een mens met een hart ons aan spreekt en vinden we een mens zonder hart iemand die je maar beter ontlopen kunt?  

Van harte hoop ik dat je goede voornemens hebt gemaakt voor 2023 en je de moed hebt je hiervoor ook in te zetten. Dat is niet alleen buiten je, maar juist ook het je openen voor het geheim van ons eigen hart. Naar binnen gaan betekent immers ook naar binnen gaan in het eigen hart (de stal)….daar waar de vier windrichtingen samen komen in het fysieke, etherische, astrale rijk oftewel het minerale, planten- en dierenrijk en het mens-zijn beoefend wordt…en bewustwording van die krachtenvelden of dimensies tot h*erkenning wordt gebracht.

Maar goed, we sluiten een periode af, en beginnen aan een nieuwe reis.

Het eigenlijke kerstfeest behoort nog tot het oude jaar. Aan het eind van de kerstoctaaf komt dan het feest van Epifanie, dat tot het nieuwe jaar behoort. In de reeks die ons – hoe veelzeggend – van een oude wereld naar een nieuwe wereld bracht kun je ervaren dat je anders gaat waarnemen en denken of zelfs dat je dingen anders gaat doen. Vanzelf als je de oefening zoals gegeven bent aangegaan. Deze kon je hier lezen: https://wp.me/p2XSLz-2ZV

In de Oosters-orthodoxe kerken zijn allerlei inzichten en gebruiken bewaard gebleven die in het westen verloren zijn gegaan. Het Oosters-orthodoxe Kerstfeest begint weliswaar – net als bij ons – op 25 december, maar eindigt pas op 6 januari, wanneer de doop van Jezus in de Jordaan wordt gevierd. Vandaar ook dat ik je een artikel aanbood over de vier adventsweken en daarop aansluitend de 12 heilige nachten. Wie het innerlijk heeft meegeleefd heeft iets mogen proeven van de overgangstijd waarin we nu leven. De oude tijd, waar het eigenlijke kerstfeest toebehoord en de kerstoctaaf, het feest van Epifanie. De nieuwe wereld wordt geboren doordat mensen zich op hun persoonlijke levensweg vragen stellen, zoeken naar antwoorden en door veranderingsprocessen heen gaan. Het innerlijk meebeleven van hoe de vier rijken (het minerale-, planten- , dieren en mensenrijk) zich in jou manifesteren leidt tot hogere inzichten. Intuïtieve ingevingen.

Op zich is het Kerstfeest een terugblik, dat van Epifanie kijkt vooruit.

In de schilderkunst legt het Westen vooral de nadruk op het herderskind waarover het Evangelie van Lukas vertelt en in het Oosten wordt vooral het goddelijke aspect benadrukt zoals vertelt over het koningskind in het Evangelie van Mattheus. Je kunt het er eens op nalezen of in de schilderkunst op zoek gaan naar beelden over de geboorte en de herders en de wijzen of magiërs en de ster. Al wordt het Epifanie feest in Nederland niet meer uitbundig gevierd zoals op de zeventiende-eeuwse schilderijen, toch kunnen wij er bij stilstaan door bijvoorbeeld te luisteren naar de cantate die Johann Sebastian Bach. Rembrandt schilderde Adoration of the magi zo…..

Het driekoningenfeest wordt Epifanie genoemd, wat ‘lichtverschijning uit de hoge’ betekent. Dit is niet zozeer een verwijzing naar de sterren aan de hemel, die staan er vrijwel altijd. De ster in het verhaal van de drie wijzen vinden we niet aan de hemel, het verwijst naar de ster in ons hart. In veel landen wordt het feest van Epifanie ‘het feest van de verschijning’ genoemd.

In de Oosters-orthodoxe kerken zijn allerlei inzichten en gebruiken bewaard gebleven die in het westen verloren zijn gegaan. Zo kun je zien dat de wijzen of magiërs die de ster volgden verschillend van kleur en leeftijd zijn. Ze symboliseren het toenmalige wereld beeld en de ‘drie’ grote levensfasen van het menselijke leven.

Het proces van ego naar hartsbewustzijn: transformeren kun je alleen uit eigen vrije wil!

Van de drie koningen uit het verre Oosten die goud, mirre en wierook aan het kind Jezus kwamen brengen, wordt verteld dat zij twaalf dagen (!) onderweg waren, nadat ze geroepen waren door de Ster die hen voorging op hun tocht. Hun reis wordt wel gezien als een inwijdingsweg: een weg die hen vanuit het donker bracht naar het eeuwige, goddelijke Christuslicht dat nooit meer dooft. Sommigen zien in het goud, de mirre en de wierook de geschenken van het denken, voelen en willen. Het is hiermee een reis van werken aan jezelf, aan je eigen karaktertrekken, aan je angsten, aan je bewustwording en van het zoeken naar inzicht. Let op: Zaterdag 7 januari is het volle maan (in kreeft) en zaterdag 21 januari is het weer nieuwe maan in Steenbok!

De drie geschenken van de drie koningen – mirre, wierook en goud – zijn daarbij een symbool van onze drie zielenkrachten: denken, voelen en willen. En deze drie krachten offeren wij aan het goddelijke kind in ons. Je mag het ook anders zeggen. Alleen door het zoeken naar antwoorden op vragen die je aan jezelf stelt mag je gaandeweg het hogere zelf tot instrument maken van de eigen zielenkrachten. Het denken, het voelen en de wilskracht. De eerste opgave is hierbij een mens zijn van goede wil, je kunt immers juist in deze tijd meer dan anders intuïties krijgen, ingevingen en inzichten die je zomaar geschonken worden. Religie is letterlijk terug-verbinden. De Zonnegeest is pure liefde. Het mens geworden Wereld Woord.

We verlangen naar vrede, maar zien tegelijk ook zoveel geweld en chaos om ons heen. Toch is dat de enige manier om ons nu bewust te worden van het Christusbewustzijn in onze schoot. Je denkt aan vrede als aan ‘goede wil’ onder elkaar, goede wil tussen de volkeren onderling, het neerleggen van de wapens. Maar vrede is veel meer dan dat. Vrede kun je alleen begrijpen en realiseren in je eigen hart.…..

Onze wereld verandert in een razend snel tempo. Wijzelf ook. Probeer niet in meningen of oordelen te blijven hangen, daarbij hoop ik dat mijn werk voor je van waarde is. Stel je vragen….

© Joke Vesseur 2023

2 gedachten over “transformeren

  1. De drie geschenken van de drie koningen – mirre, wierook en goud – zijn daarbij een symbool van onze drie zielenkrachten: denken, voelen en willen. En deze drie krachten offeren wij aan het goddelijke kind in ons…..
    Nog nooit zo gekeken naar dit ‘bijbels’ verhaal. Dank je wel! 🙏 ♥️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s