Als we kijken naar onze levensloop is het behulpzaam om de levensloop van de mens in drie grote fasen in te delen.

In de eerste fase van ons leven domineert het nemen, het ontvangen en zijn we ontvankelijk voor invloeden uit onze omgeving. Opvoeding is een omgevingsinvloed voor het kind dat zich als een orchidee gevoelig kan tonen voor de omstandigheden en prachtig tot ontwikkeling komt door de juister zorg of als een paardenbloem veerkrachtig in staat is overal in haar kracht te kunnen komen.

In de tweede fase van ons leven is de wisselwerking van geven en nemen sterker. Het is de fase waarin we allemaal de uitdaging mogen aangaan onze talenten en vermogens te scholen en te leren samenwerken door deel te nemen aan de samenleving. Het mens-in-wording zijn krijgt zo gestalte en bestaansrecht haar kleurklank.

In de derde fase van ons leven wordt het belangrijker om te geven, dan om te nemen. De geschenken van het ouder worden heel bewust inzetten is werken vanuit een stille kracht van mededogen. Wat je zelf aan kracht verovert hebt op je ervaringen, vooral waar tranen en verdriet bij je langskwam en de troost die je ontvangen hebt vormen de geschenken die je woorden en je manier van kijken kleuren. De intensiteit waarmee je ontvangen hebt geven we nu terug als verwerkte, gelouterde wijsheid en liefde. Het is ook de fase waarin je leert genieten van kleine dingen!

Deze drie grote fasen zijn van oudsher bekend en worden wel als de lente, zomer en herfst van het leven beschouwd. Je kunt ze ook aangaan als de drie fasen van het alchemistische transformatie-proces: Nigredo – Albedo – Rubedo. De planeetkrachten en de chakra’s (levensboom) vormen zo de klank- en kleurkaders van het proces naar Goud maken van je Leven.

Inwijdingswegen zijn van alle tijden. De water-vuur-aarde en lucht proef of de zeven stappen van het onze vader-moeder gebed wijzen ons er al op dat er meer is in het leven dat wij zien en kennen. De zevenvoudige inwijdingsweg zoals b.v. Maria Magdalena ons voorleeft kun je in de verschillende boeken over haar terug vinden. De zeven ‘knopen’ die zij leerde ontwarren worden wel zonden genoemd, maar zijn eigenlijk stappen die als geen ander het licht (=liefde) in ons weet te ontsteken. Wie haar weg volgt, wordt net als zij ‘een wetende. Een wetende is dan zoiets als leven vanuit een geestelijk besef (Een mens in wie de liefde lichtend schijnt.’) wat iets anders is dan geesteloosheid. Dat is meer een materialistische leefwijze wat leiden kan tot een robotsamenleving. Zo bezien staan we op een kruispunt in de geschiedenis: vergeven of vergelden, welke levenshouding is jouw basishouding?

Verhalen transformeren als ze worden doorverteld……

Onder de afbeelding vind je een link naar verhalen van mensen over innerlijk en verbindend leiderschap. Je kunt ook klikken op het menu om wegwijs te geraken in wat ik kan betekenen voor je en ook in mijn artikelen beoog met biografiekunde.

het artikel over je plek in het gezin waarin je geboren bent en jouw kijk op relaties: https://fluisteralsjeblieft.nl/2020/08/16/intermenselijk-sociaal-gedrag/

Een pdf over de zevenjaarsfasen kun je ontvangen door even contact met mij op te nemen.

Ben je nieuwsgierig en wil je graag aan de slag maar weet je niet goed hoe je dit nou doet en durf je geen contact met mij op te nemen. Misschien is het dan voor jou zinvol het artikel wat ik geschreven heb vanuit biografisch oogpunt aan de hand van Astrid Lindgren. Je kunt me een mailtje sturen als je hiervoor belangstelling hebt en daarvoor 7 euro 50 wil overmaken als vergoeding.

Astrid Lindgren is een wereldberoemd schrijfster en voornamelijk bekend over haar eeuwige kind Pippi Langkous. Haar persoonlijk leven is geen liefdesverhaal, ze heeft net als ieder mens ook veel tegenslagen en verdriet. Wat is haar geheim en hoe kan zij ons gidsen bij de bewustwording van de wetmatigheden in ons eigen leven?

Steeds verdwijnen mensen maar komen ook weer nieuwe mensen op biografiekunde af. Ook mensen die al langer aan de slag zijn met de wetmatigheden hebben weleens een artikel gemist. Het leek me zinvol ze nog eens op een rij te zetten, het gaat daarbij niet persé om de mensen maar om wat ze ons aan levenslessen meegeven.

Deze zijn als merkstenen, klik maar op de link om het artikel op jouw apparaat te kunnen lezen:

Al eerder maakte we kennis met het fenomeen ‘merkstenen’  in het dagboek van Dag Hammarskjöld.

Over het spel van licht en donker aan de hand van een schilderij van Rembrandt

 je eigen levensverhaal in beeld brengen in relatie tot ziekte als biografische hulp of katalysator van de biografische ontwikkeling zoals bij Frida Kahlo

Het wakker worden van de innerlijke geest  zoals bij Marc Chagall

De tijd waarin geen enkele voorspelling meer werkt en mensen graag hun eigen keuzes en interpretaties volgen is het mogen leren vanuit een hoger standpunt naar de eigen levensloop een groot geschenk. Immers alleen zó krijgen we bewustwording over het klimaat, het slavernijverleden en het eigen verborgen verleden waar onze voorouders een naam krijgen en conflicten zichtbaar gemaakt kunnen worden.

We ontwikkelen ons vanuit het verleden in de richting van de toekomst door te werken aan onszelf, onze ontmoetingen met andere mensen en onze relaties met hen. Mijn wens is dat we het gesprek zoeken en vooral ook de lichtheid die daaruit voortkomt in onszelf meedragen.

© Joke Vesseur 2023

Een gedachte over “Op Verhaal Komen

  1. Aanvullend werd mij aangereikt dat de viering van Lichtmis of Candlemas een rijke traditie kent. Tegenwoordig is het nauw verbonden met februari, de etymologie van de naam van de maand ‘februare’ is zoveel als zuiveren om opnieuw te beginnen.

    Het is leuk om niet in de godinnentaal te blijven hangen, maar je te verdiepen in het zuiver worden. Jouw Groundhog Day….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s